Saranda – rantaloma Albaniassa

Sarandan rannikkokaupunki. Kuva: Aleksandar Todorovic, Shutterstock

Albanian suosituin rantakohde on Saranda (Sarandë), joka sijaitsee etelärannikolla Korfun saarta vastapäätä. Sarandaan aletaan tehdä kesällä 2017 Suomestakin pakettimatkoja.

Sarandasta ei voi puhua mainitsematta Kreikkaa, joka ympäröi Sarandaa kolmella ilmansuunnalla. Sarandassa on vahva edustus etnisiä kreikkalaisia ja ortodoksisuus näkyy selvästi – paljon islamia enemmän. Kaupunkia voisi kutsua myös köyhän miehen Korfuksi.

Sarandan ja Korfun välinen salmi on kapeimmillaan vain kaksi kilometriä, mikä antoi diktatuurin aikaan Italiasta Kreikkaan laivalla matkustaville länsituristeille mahdollisuuden kurkistaa etäältä Euroopan suljetuimpaan maahan. Sosialismin aikaan Saranda oli puolue-eliitin lomanviettopaikka.

Nyt Sarandan poukamassa kelluu ympäri vuoden risteilyaluksia tuomassa turisteja Butrintin raunioille, Sarandan alueen tärkeimmälle nähtävyydelle. Tämän päivän Saranda on paikoin lomaparatiisi, paikoin kuin rakennustyömaa, jossa harjateräs törröttää betonipalkeista. Yläkaduilla rakennukset on usein jätetty verotussyistä viimeistelemättä.

Auringonlaskun jälkeen Saranda on lähes kaunis. Sen ruma keskeneräisyys suodattuu hämärässä. Näkymä kukkuloilta on kuin klassisessa Välimeren kaupungissa ─ ja sellainenhan Saranda sitruslehtoineen onkin.

Saranda on eräs Albanian suosituimmista rantalomakohteista. Kuva: Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com

Lomakohteena Saranda on vielä keskeneräinen ja sellaisena kiehtova. Sinisenä välkehtivän Joonianmeren rannalla sijaitsevaan Sarandaan kutsuvat matkalle auringon, rantojen ja hyvän ruuan lisäksi upeat retkikohteet.

Monelle syy matkustaa on myös Sarandan hintataso, joka on todella edullinen. Hintatasoltaan halvempaa rantakohdetta muualta Euroopasta tuskin löytyy.

Sarandan isot hotellit on pitkälti varattu itäeurooppalaisille ryhmille. Länsimaisen matkailijan makuun parhaiten sopiva hotelli on kaksi kilometriä keskustasta etelään sijaitseva Santa Quaranta, joka on suomalaisen matkanjärjestäjän suosima ja suomalaisten matkailijoiden kehuma.

Sarandan nähtävyydet

Amfiteatterin rauniot Butrintin arkeologisella alueella. Kuva: Aleksandar Todorovic, Shutterstock

Saranda on saanut nimensä rantakaupungin taustalla seisovalla kukkulalla olevasta keskiaikaisesta Sarandën luostarista. Luostarista on toisesta maailmansodasta asti tosin ollut enää rauniot jäljellä. Liittoutuneiden ilmavoimat pommittivat melko hyvin säilyneen luostarin raunioiksi olettaessaan tuhoavansa saksalaisten ilmatorjuntabunkkeria. Teitä pitkin luostarille kiipeää rantakadulta noin tunnissa.

Reippaan päiväkävelyn (tai taksimatkan) voi tehdä myös Lëkurësitin linnaan, Sarandan eteläpuoleisella kukkulalla. Sen merenpuoleisella rinteellä on myös valikoima diktaattori Hoxhan aikaisia bunkkereita. Suurimman osan vuotta linnassa toimii ravintola ja ruokaseuraa pitävät osaansa mankuvat kissat. Palatessaan linnalta upean auringonlaskun jälkeen saa jakaa tien kotiin jolkuttelevan karjalauman ja ystävällisen vanhan paimenen kanssa.

Partisaanihautausmaa kertoo omaa tarinaansa fasismin vastaisesta taistelusta. Uhkea toveritar heiluttaa punalippua ja jalkojen juuressa lepäävät sankarit, kuten kylän oma poika Lefter Talo.

400-luvulla rakennetun synagogan rauniot ovat Balkanin varhaisimpiin kuuluneen juutalaisyhteisön jäänteitä. Niiden takana kohoaa minareetin torni.  Rauniot sijaitsevat kaupungin keskeisemmällä paikalla, mistä linja-autot lähtevät Tiranaan. Raunioiden perimmäisessä nurkassa on koppi, jossa istuva mummo rahastaa vierailijalta nimellisen pääsymaksun. Raunoilla ei tosin ole juuri yksityiskohtia säästynyt, joten synagogasta saa yhtä hyvän kuvan kadunkin varrelta tiiraillessa.

Arkeologisen museon pohjakerroksessa on 500-luvulta peräisin oleva mosaiikkilattia.

Päiväretkellä ehtii hyvin käydä antiikin raunioilla Butrintissa (sisäänpääsy 700 ALL eli noin 5 euroa) tai ihailemassa osmaniarkkitehtuuria Gjirokastërin kaupungissa. Molemmista kerrotaan lisää sivulla Albanian nähtävyydet.

Sinisilmälähde – retki kauniille lähteelle

Sinisilmälähde sijaitsee Muzinen kaupungin lähellä. Kuva: Filip Fuxa, Shutterstock

Sinisen ja turkoosin sävyissä välkehtivä vesi pulppuaa kymmenenasteisena yli 50 metrin syvyydestä. Sinisilmälähde (Syri i Kaltër) todella muistuttaa sinistä silmää pupilleineen. Se on häikäisevä päiväretkipaikka ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan lähde on keväällä, kun bougainvilleat kukkivat lähteestä solisevan puron yläpuolella.

Vuorten keskellä pulputtava Syri i Kaltër sijaitsee 22 kilometriä Sarandan keskustasta ja siitä kaupunki saa juomavetensä ja sähkövirtansa.

Julkista liikennettä lähteelle ei ole, mutta Gjirokastërin bussit ja kollektiivitaksit pysähtyvät tarpeen mukaan tienristeyksessä noin kahden kilometrin päässä lähteeltä. Edestakaisesta taksimatkasta saa pulittaa 20–30 euroa.

Sesongin aikana lähteelle on pääsymaksu (50 senttiä henkilö/2 euroa ajoneuvo). Silloin alueelta voi myös vuokrata pikkumökin ja siellä toimii ravintola. Kahvia ja muuta lämmittävää saa vielä marraskuussakin.

Sarandan rannat

Ksamilissa on Sarandan alueen kauneimmat rannat. Kuva: Upslim, Shutterstock

Sarandan rannat ovat pyöreää pikkukiveä. Alueen upeimmat uimarannat löytyvät Sarandan eteläpuolelta Ksamilista noin 18 kilometriä Sarandasta etelään. Hienohiekkaisen rannan edustalla on uintietäisyydellä kolme pikkusaarta. Kymmenet rantaravintolat ja kahvilat tuovat vaihtelua Sarandan rantaelämään.

Ksamilissa on hotelleja ja leirintäalue. Butrintin bussi pysähtyy kahdesti Ksamilissa ja matka maksaa noin 70 senttiä.

Myös Sarandasta pohjoiseen on hienoja rantoja, mutta niille päästäkseen on oma kulkuneuvo tarpeen.

Päiväretkiä Sarandasta

Gjirokasterin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Aleksandar Todorovic, Shutterstock

Päiväretkellä ehtii hyvin käydä antiikin raunioilla Butrintissa (sisäänpääsy 700 ALL eli noin 5 euroa) tai ihailemassa osmaniarkkitehtuuria Gjirokastërin kaupungissa.

Lue kohteista lisää sivulla Albanian nähtävyydet.

Sarandan hotellit

Sarandan hotellit ovat varsin edullisia – jo 50 euron huone on kallis Sarandan hintatasolla.

Kaupungin edullisin majatalo Dolphin Hostel sijaitsee Neljännellä kadulla lähellä linja-autojen pysäkkejä. Vuodepaikka maksaa 7–14 euroa aamiaisella, jonka voi nauttia kodikkaalla terassilla. Dolphin Hostel sopii reppureissaajalle ainakin ensimmäiseksi tai viimeiseksi yöksi kaupungissa.

Itsenäisille matkailijoille yleisin muoto yöpyä Sarandassa on yksittäiset huoneistot. Ympäri Sarandaa on kymmenittäin erillisiä vuokrattavia huoneistoja eli Apartments hintahaitarilla 25–60 euroa/yö. Huoneisto on edullinen ratkaisu perheille ja muille suuremmille ryhmille.

Sarandan isot hotellit on pitkälti varattu itäeurooppalaisille ryhmille. Länsimaisen matkailijan makuun parhaiten sopiva hotelli on kaksi kilometriä keskustasta etelään sijaitseva Santa Quaranta, jossa on uima-allas. Hotelli on suomalaisen matkanjärjestäjän suosima ja suomalaisten matkailijoiden kehuma.

Saradan ravintolat

Halpaa ja herkullista pikaruokaa Ksamilin rannalla. Kuva: Artur Malinowski, Flickr CC

Sarandassa voi syödä ulkona hyvinkin edullisesti. Possulla tai kanalla täytetyn gyron saa kadulta 1,5 eurolla. Halvimman annoksen kansanruokapaikassa saa reilulla kahdella eurolla.

Koska ollaan meren rannalla, niin Sarandassa kannattaa tietenkin satsata myös kalaan ja mereneläviin. Suuri osa tästä, varsinkin simpukat ja katkaravut, ovat Butrintin järvessä kasvatettua, ja jos ei ole, se kyllä näkyy hinnoissa. Edullista se silti on.

Hyvän kala-aterian salaatteineen ja ruokajuomineen saa Sarandan ravintoloissa helposti alle kymmenellä eurolla ja puitteiltaan hienommissakin paikoissa 15 eurolla. Suuri osa kalaravintoloista sijaitsee Sarandan rantakadulla.

Kasvissyöjille Sarandan ravintolat ovat rajoitetumpia, mutta kreikkalaistyyliset salaatit ovat herkullisia ja kannattaa kokeilla myös täytettyjä paprikoita.

Kannattaa huomioida, että Rruga Lefter Talon eli Neljännen kadun yläpuolelta on hyvin vaikea löytää ruokapaikkaa eli yläkaduille ei kannata mennä ravintolaa etsimään.

Lue vinkit Sarandan ravintoloihin.

Sarandan kahvilat

Kahviloita Sarandassa riittää. Turistipaikat keskittyvät luonnollisesti rantakadulle, ja ylempänä rinteillä on joka kulmassa kahviloita, joissa yleensä istuu vähintäänkin pari ukkoa turisemassa.

Kahvilat ovat kerrostalon yhteisiä olohuoneita, joissa vaihdetaan kuulumiset ja seurataan jalkapalloa. Liikevaihto ei voi olla kovin merkittävää. Joskus ulkopuolisen on vaikea sanoa, missä yleisen ja yksityisen raja kulkee.

Rakin laatu vaihtelee, mutta tämä on makuasia, joten suosituksia on vaikea antaa. Kahvin ja rakin lisäksi kuppiloissa myydään yleensä ainakin olutta, vettä ja virvoitusjuomia.

Mitään kiinteää suuhunpantavaa kahviloissa ei yleensä ole. Vastaavasti kahvia voi olla vaikea saada ruokaravintoloista, turistipaikkoja lukuun ottamatta.

My Café on keskeisellä paikalla Kolmannella kadulla (Rruga Onhezmi), keskusaukion eteläpuolella sijaitseva nuorison suosima kahvila-baari. Henkilökuntakin on nuorta ja ystävällistä. Vanhemmalle polvelle musiikki saattaa pauhata liikaa. Koska suurin osa pöydistä on sisätiloissa, My Café sopii paremmin talvikahvilaksi.

Bar View sijaitsee Viidennellä kadulla (Rruga Gjergj Araniti), hotelli Olympian vieressä. Paikallista nuorisoa ja expatteja. Kattoterassilta huikaisevat maisemat ja nopea wifi. Kahvi-rakiannoksen laatu on korkea ja hinta matala (noin yhden euron). Kadulla asuu paljon ulkomaalaisia (myös suomalaisia), joten hekin suosivat Bar View’tä. Auki yleensä aamuyöhön asti.

Sarandan yöelämä

Turistit ovat Sarandassa usein keski-ikäisiä, tai vanhempia, joten mikään Ibiza Saranda ei ole. Myöhäisillan paikkoja silti löytyy. Sesongin aikana jotkut niistä ovat aina auki. Sellainen on esimerkiksi Black Light Bar, kaupungin ehkä eniten länsimaista baaria muistuttava paikka. Black Light Bar sijaitsee toisella kadulla, keskusaukion ja kirkon välissä. Ulos kuuluvasta teknon jyskeestä voisi päätellä, että sisällä on menossa kovatkin hipat, kun todellisuudessa kourallinen nuorisoa näpelöi siellä älypuhelimiaan. Meze-annoksia ja nyt myös menneiden vuosikymmenten retromusiikki-iltoja.

Sarandan kuumin paikka toukokuusta syyskuuhun on Mango Beach kaupungin eteläpuolella. Niin etnistä- kuin house-musiikkia esittävään ulkoilmaklubiin mahtuu kerralla 2500 bailaajaa. Dj:t ja baarin cocktailien sanotaan olevan kansainvälistä tasoa.

Casino tarkoittaa huoneellista hedelmäpelejä, eikä striptease klubikaan ole kuulema kovin paheellinen paikka.

Sarandan ostokset – ruokaa ja tuliaisia

Jos merenantimet maistuvat ja käytössä on keittiö, kalaa voi ostaa myös suoraan kalastajilta. Pienemmät veneet tulevat aamuisin suoraan aallonmurtajalle, Limanin (kreikaksi satama) viereen. Jos haluaa valinnanvaraa, muutakin kuin ankeriasta, on hyvä olla paikalla ennen yhdeksää. Kalastajilta suoraan ostettu kala ei ole paljoakaan halvempaa kuin ravintolassa syöty, mutta taatusti tuoretta.

Makkaran ystävät voivat ostaa lihaisaa ja maukasta grillattavaa porsaasta suoraan tehtaalta Rruga Skanderbegiltä hotel Mediterranen yläpuolelta. Samaa makkaraa saa lautaselleen myös Sarandan marketeista sekä ravintola Beer Housesta Butrintintiellä.

Kauppahallissa myydään tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Samalla suunnalla, stadionia vastapäätä, sijaitsee Spar-supermarketti, josta saattaa löytyä esimerkiksi muualta puuttuvia toilettituotteita.

Keskusaukion reunalla on italialaisen Conad-ketjun myymälä. Eripuolilla kaupunkia sijaitsevissa Alfa-supermarketeissa on lähes yhtä laaja  tuotevalikoima, mutta hiukan edullisempaan hintaan.

Rantakadulla ja matkamuistomyymälöissä myydään lampaanvillasta valmistettuja kudonnaisia sekä mitä tahansa, mihin on punaiselle pohjalle painettu kaksipäinen kotka, Albanian symboli.

Rakia voi ostaa muotoilluissa pulloissa, mutta totta puhuen Sarandasta on hyvin vaikea löytää mitään ostettavaa, minkä haluaisi välttämättä viedä kotiin.

Saranda lasten kanssa

Rantakadulla on pieni huvipuisto ja rannalla kiipeilytelineitä. Muuten kaupunki ei ole suunniteltu pieniä lapsia varten. Sarandan ranta syvenee nopeasti ja suojakaiteettomia jyrkänteitä ja portaikkoja riittää keskellä kaupunkiakin. Ja se liikenne! Ei! Saranda on parempi lomakohde pariskunnille.

Käykö Sarandassa luottokortti?

Sarandassa tarvitsee käteistä. Kortinlukijoita ei kaupungilla käytännössä ole. Euroja saa kaupungissa toisen kadun itävaltalaisesta Raiffeisen Bankista.

Rahanvaihto Sarandassa tapahtuu turvallisesti Kolmannella kadulla, keskusaukion yläpuolella olevassa kioskissa, joka on yleensä auki 9–13 ja 17–20. Kurssi on siellä hiukan edullisempi kuin pankissa.

Eurot kelpaavat Sarandassa useimmissa paikoissa, mutta kurssi ei ole ehkä paras mahdollinen.

Matka Sarandaan

Sarandassa ei ole lentokenttää. Sarandan lähin lentokenttä on Kreikassa Korfun saarella.

Venematka Korfulta Sarandaan kestää 45–90 minuuttia riippuen siitä, onko pikavene kreikkalainen tai albanialainen. Korfun kautta lentäminen on sesongin aikana selvästi helpoin tapa matkustaa Sarandaan. Muulloin lennot Korfullekin tulevat monen mutkan kautta.

Bussimatka Tiranasta Sarandaan kestää noin kuusi tuntia (noin 10 euroa) ja Ateenasta noin kymmenen tuntia (30 euroa).

Apollomatkat myy pakettimatkoja Sarandaan.

Katso tarjoukset Sarandan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi