Bryssel-matkaopas

Brysselin raatihuoneen torni näkyy kauas.

Jos olet miettinyt, miltä näyttää ja maistuu Euroopan sydän, matkusta Brysseliin. Kaupunkiin tutustuminen alkaa Brysselin keskusaukiolta Grand Placelta, jota reunustavat upeat, vanhat rakennukset. Grand Placea tituleerataan usein maailman hienoimmaksi aukioksi.

Paljon muuta yhtenäistä Brysselin kaupunkikuvassa ei olekaan. Kaupungissa kauniit vanhat rakennukset seisovat rintarinnan modernien laatikkotalojen rinnalla. Mutta juuri se tekee Brysselistä kiehtovan matkakohteen. Euroopan pääkaupunki on yhtä kerroksellinen kuin koko maanosa, jota Brysselistä käsin johdetaan.

Parasta Brysselin-matkalla on herkuttelu. Brysselin-lomalla saa hyvällä omalla tunnolla syödä suklaakonvehteja niin paljon kuin napa vetää – keksittiinhän suklaakonvehdit juuri Brysselissä!

Brysselin nähtävyydet

Brysselin kaupunginmuseo sijaitsee Maison du Roi -rakennuksessa Suurtorin laidalla. Kuva: Emi Cristea / Shutterstock

Upeat, vanhat rakennukset reunustavat Brysselin keskusaukiota Grand Placea. Aukion laidalla tovin asunut Victor Hugo kutsui Grand Placea maailman kauneimmaksi aukioksi, ja titteli on pysynyt.

Grand Placen vieressä on upea, historiallinen vanha kauppapasaasi Les Galeries Royales Saint-Hubert. Pasaasin houkutuksiin kuuluvat monet suklaapuodit kuten Neuhaus, jossa vuonna 1912 keksittiin praline eli suklaakonvehti.

Kävelymatkan päässä on myös Mannekin Pis -patsas. Pissaavan pojan maine on patsaan kokoa huomattavasti suurempi.

Mannekin Pis -patsas saa välillä vaatteet ylleen – ja patongin kainaloon.

Bryssel on myös maailman johtavia jugendkaupunkeja. Victor Hortan suunnittelemat jugendtalot on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Brysselin hienoimpiin jugendtaloihin kuuluu Hortan entinen kotitalo, jossa toimii arkkitehdille omistettu museo Musée Horta (Rue Américaine 25).

Victor Hortan suunnittelema on myös rakennus, jossa toimii Belgian sarjakuvamuseo, Centre Belge de la Bande Dessinee (Rue des Sables 20).

Belgian sarjakuvakeskus sijaitsee komeassa art nouveau -palatsissa. Kuva: Botond Horvath / Shutterstock

Toisenlaista arkkitehtuuria edustaa Atomium-taideteos, Brysselin – ja Belgian – erikoisin nähtävyys. Atomium on 165-miljardikertainen suurennos raudan kiderakenteesta. Häkkyrän sisälle ja pallosta toiseen pääsee kulkemaan hisseillä. Ylimmässä pallossa toimii ravintola.

Brysselin Atomium on raudan kiderakenteen 165-miljardikertainen suurennos.

Atomium on tavallaan Brysselin Eiffel-torni: teos rakennettiin väliaikaiseksi koristeeksi Brysselin vuoden 1958 maailmannäyttelyä varten, mutta siitä pidettiin niin paljon, että jättimäinen, 102 metriä korkea häkkyrä päätettiin jättää paikoilleen.

Brysselissä on toki nähtävä myös Euroopan Unionin modernit hallintokorttelit, jotka sijaitsevat ydinkeskustan ulkopuolella.

Voit varata kätevästi netistä Brysselin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Brysselin hotellit

Brysselin vanhankaupungin katunäkymä. Kuva: MarinaDa / Shutterstock

Helpoimmalla pääsee kun asuu Brysselissä keskustassa. Näin melkein kaikki nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä.

Brysselin ravintolat

Rue des Bouchers on kuuluisa ravintolakatu Brysselissä. Kuva: Tupungato / Shutterstock

Bryssel on loistava kaupunki herkutteluun. Belgialaisesta ruuasta sanotaan usein, että siinä ranskalainen taidokkuus yhdistyy saksalaisiin annoskokoihin. Brysselin ravintoloissa on aivan pakko herkutella ainakin Belgian kansallisannoksella simpukoilla ja ranskanperunoilla eli moules et frites. Yksinkertaista ja herkullista!

Bryssel tunnetaan myös vohveleistaan.

Brysselin yöelämä

Belgian Beer Weekend on Brysselissä syksyisin järjestettävä olutfestivaali. Kuva: Alexey Pevnev / Shutterstock

Kaksi sanaa: belgialainen olut!

Brysselin ostokset

Galleries Royales -ostospaasaasissa on useita herkullisia suklaapuoteja.

Grand Placen aukiolla sijaitsee La Maison de Maitres Chocolatiers -liike, joka yhdistää 10 kuuluisaa suklaantekijää. Herkullisempia Brysselin-tuliaisia ei voi kuvitella!

Matka Brysseliin

Brysselin Grand Place -aukio on kaupungin keskus.

Brysseliin on useita päivittäisiä lentoja. Lue lisää miten löytää halvat lennot.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(6) "Belgia"
}

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi