Bhutanin pyhä kikkelinheiluttaja

Bhutan on kaiketi maailman ainoa maa, jossa talojen seiniin maalataan jättimäisiä peniksiä. Maa tunnetaan niistä melkein yhtä hyvin kuin siitä, että bruttokansantuotteen sijaan Bhutanissa keskitytään kansalaisten brutto-onnellisuuden kasvattamiseen.

Peniksistä sopii kiittää Bhutanin suojeluspyhimystä, Drukba Kunleytä (1455–1529), joka tunnetaan myös lempinimellä Jumalainen hullu. Hän vaelsi pienen koiransa kanssa ympäri Bhutania 1500-luvun vaihteessa ryypäten, vietellen niin neitoja kuin nunniakin ja karkottaen demoneita peniksellään.

Jumalainen hullu suihkutti peniksestään tulta demonien päälle.

Jumalaisen hullun penis olikin varsinainen taikakalu. Vuoroin hän nuiji sillä demoneita päähän ja vuoroin ampui peniksellään tulta kuin siemennestenapalmia.

Demonit pilasivat satoja, tekivät naisista hedelmättömiä ja aiheuttivat yllättäviä lumimyrskyjä.

Bhutanin rakastetuin pyhimys vietteli oman äitinsä

Demonien lisäksi Drukba Kunleyn ”taikakalusta” saivat osansa paikalliset buddhalaiset nunnat. He tosin puolustautuivat, ettei seksin harrastaminen pyhän miehen kanssa voinut olla syntiä. Ja tantrisessa buddhalaisuudessa seksikin voi olla tie valaistumiseen.

Mutta neidot ja nunnat eivät riittäneet, vaan Jumalainen hullu vietteli oman äitinsäkin. Kun hän pyysi äitiään petipuuhiin, tämä vastusteli alkuun, mutta suostui sitten vaatien poikaansa lupaamaan, ettei tämä kertoisi aktista kenellekään.

Nunnat puolustautuivat, ettei seksi pyhän miehen kanssa voinut olla syntiä.

Heti perään Dukba Kunley riensi kertomaan koko kylälle, että oli maannut äitinsä.

Kauhistunutta äitiään hän lohdutti, että synneistä suurin on tekopyhyys, jolta hän oli juuri äitinsä pelastanut. Vasta nyt hänen äitinsä olisi valmis tavoittelemaan valaistumista.

Bhutanilaisen kansanperinteen pissaleikkejä

Toinen tarina kertoo Bhutanin parhaasta thanka-maalarista, joka pyysi Drukpa Kunleyta siunaamaan suurimman mestarityönsä, upean buddhalaisen maalauksen.

Kun maalari keri rullalla säilytettävän maalauksen auki, Jumalainen hullu kaivoi vuorostaan esiin omat sukukalleutensa ja lorotti kallisarvoisen maalauksen päälle.

Drukpan mielestä taiteilija kun oli liian täynnä itseään.

Bhutanilainen kansanperinne on täynnä vastaavanlaisia tarinoita Drukpa Kunleyn vallattomuuksista. Kaikesta sopimattomasta käytöksestään Drukpa Kunley palkittiin nostamalla hänet Bhutanin rakastetuimmaksi pyhimykseksi.

Härskistä Drukpa Kunleystä tuli Bhutanin rakastetuin pyhimys.

Miksi? Bhutanilaiset taitavat ymmärtää, että lihalliset himot ovat synneistämme pienimpiä ja ainakin harmittomimpia: paljon haitallisempia ovat viha, tekopyhyys, kateus, ahneus ja ylpeys. Niiden rinnalla elämän iloista kuten seksistä ja humalasta nauttimisessa ei ollut mitään vikaa.

Se oli jumalaisen hullun suurin opetus.

Drukba Kunleyn temppelillä

Drukba Kunleyn siunauksen voi käydä hakemassa hänelle omistetusta pienestä temppelistä Punakhan lähettyviltä. Chimi Lhakhang -temppeli sijaitsee paikalla, jossa Jumalaisen hullun kerrotaan erään Bhutanin mahtavimmista demoneista.

Demoni oli asuttanut Thimphun ja Punakhan laaksojen välillä olevaa Dochula-solaa, joka on tänäkin päivänä erittäin tärkeä kulkupaikka. Demoni teki solan ylittämisen vaikeaksi järjestämällä lumimyrskyjä ja muita vaikeuksia, kunnes Jumalainen hullu ajoi hänet pois solasta ja seurasi pakenevaa demonia Punakhaan asti, jossa tämän viimein lopullisesti nitisti.

Munkit siunaavat temppelissä kopauttamalla puisella falloksella päähän.

Paikalle rakennettiin temppeli, jossa voi nykyisin käydä hakemassa siunauksen munkeilta. Siunaaminen tapahtuu kopauttamalla siunattavaa puisella falloksella päähän.

Sen sanotaan lisäävän hedelmällisyyttä: temppelille järjestetäänkin retkiä mm. Yhdysvalloista naisille, jotka toivovat tulevansa raskaiksi, eivätkä tavalliset konstit ole toimineet.

Jumalainen hullu hymyilee varmasti tyytyväisenä – missä lie buddhalaisessa taivaassa hän majaileekin.

Jumalainen hullu ja Bhutanin brutto-onnellisuus

Entäpä brutto-onnellisuuden mittaaminen? Siinä tärkeä osa on perinteiden vaalimisella ja luonnonsuojelulla. Minne tahansa Bhutanissa meneekin, vuorten rinteet ovat koskemattomien ikimetsien peitossa ja joet kristallinkirkkaita. Metsät on suojeltu ja metsästys kielletty.

Ihmiset pukeutuvat edelleen perinneasuihin ja talot rakennetaan kaunista perinteistä arkkitehtuuria vaalien.

Kenties Jumalaisen hullun palvomisessa ja brutto-onnellisuuden mittaamisessa on jotain yhteistä. Molemmat todistavat, että bhutanilaiset elävät omalla, parhaaksi katsomallaan tavalla liialti muun maailman mietteistä ja mielipiteistä välittämättä.

Lue lisää:

Bhutan-opas

Näin matkustat Bhutanissa