Lontoo-matkaopas

Lontoo-matkaopas

Tower Bridge, Lontoo. Kuva: R. Classen / Shutterstock

Jos maailmassa on yksi kaupunki ylitse muiden, se on Lontoo.

Lontoo on todellinen maailman pääkaupunki, jonka monikulttuurisuuden rinnalla jopa New York kalpenee. Erityistä Lontoossa on sekin, kuinka pitkään se on säilyttänyt asemansa. Lontoo on ollut ylivertainen kaupunki jo britti-imperiumin ajoista asti – eikä Lontoon loisto ole himmennyt.

Lontoossa parasta on kaupungin kerroksellisuus, kuinka vanha ja futuristinen kohtaavat sulassa sovussa. Arkkitehtuurin historiallisten kerrostumien rinnakkaiselo saa Lontoon Cityn näyttämään todelliselta tulevaisuuden kaupungilta, eräänlaiselta viktoriaaniselta steampunk -kuvastolta.

Lontoo elää monikulttuurisuudesta. Kaupungin vauraus ja draivi tulee sen kansainvälisyydestä. Eivät britit saa Lontoota sykkimään, eivät he ole tehneet sitä pitkään aikaan. Britit ovat relikki. Lontoo on maahanmuuttajien kaupunki.

Nyky-Lontoota määrittävät niin kaupunkiin muuttaneet ja sen luksusalueet vallanneet venäläiset ja arabimiljonäärit, ympäri maailmaa Lontooseen saapuneet pörssimeklarit kuin pakistanilaiset ja bangladeshilaiset ravintoloitsijatkin.

Brittiaksentilla puhuttua englantia kuulee enää vähän. Aikoinaan britit menivät maailmalle, nyt maailma on tullut heidän luokseen.

Lontoo ja maailman ihmeet

Paras näkymä Thames-joen varrella aukeaa London Eye -maailmanpyörästä (tunnetaan myös nimellä Millenium Wheel). Kuva: Ale Argentieri / Shutterstock

Lontoo on täynnä maailmanluokan elämyksiä – melkein ähkyksi asti. Itse asiassa melkein kaikki Lontoon nähtävyydet kuuluvat lajissaan maailman hienoimpiin.

Englannin tärkein kirkko, Westminster Abbey, on yksi niistä maailman huikeimmista kirkoista, jotka jokaisen olisi nähtävä kerran elämässä. West Minster Abbey on Ison-Britannian oma Pantheon ja kadonneen imperiumin keskipiste.

Westminster Abbeyn vieressä, aitiopaikalla Thames-joen varrella on tietenkin komea Parlamenttitalo jonka torni, Big Ben, kannattelee maailman kuuluisinta kelloa.

Parlamenttitalolta Thames jokea alavirtaan Thames-joen näkymiä hallitseva linna Tower of London on pohjimmiltaan kuin jättimäinen kassakaappi. Linnan tehtävänä on suojella Ison-Britannian kruununkalleuksia, jotka kuuluvat maailman upeimpiin aarteisiin.

Linnan vieressä joen ylittää Tower Bridge, yksi maailman näyttävimmistä silloista.

Oma ihmeensä ovat Lontoon museot. Niissä kokee brittien imperiumin ajan loiston ja nähdä korvaamattoman arvokkaita aarteita maailman joka kolkalta. Ja kaiken lisäksi suurin osa museoista on ilmaisia!

Lue lisää Lontoon nähtävyyksistä.

Lontoon teatterit ja musikaalit

Lontoon teatterimaailma on vilkas ja kiehtova. Teatterista on myös helppo nauttia, sillä esitykset ovat maailman kielellä, englanniksi.

Ja vaikkei olisikaan vannoutunut teatterissa kävijä, kannattaa silti suunnata West Endin teattereihin nauttimaan maailman luokan musikaaleista. Kokemus on taatusti unohtumaton.

Erikoisuudessaan kiehtovan teatterielämyksen tarjoaa The Globe -teatteri, joka on rakennettu mahdollisimman autenttisesti muistuttamaan Shakespearin aikaisia teattereita. Ei liene vaikea arvata, kenen teatterihistorian suuruuden näytelmistä ohjelmisto koostuu.

Oopperan ystäviä palvelee Covent Gardenin ooppera, yksi maailman parhaista.

Lontoon ravintolat

Lontoosta löytyvät kaikki maailman keittiöt ja ruokatrendit. Mutta mikä olisi erityisen lontoolaista syötävää? Tietenkin fish and chips. Ja intialaiset curryt.

Kello viiden tee on brittiläinen instituutio ja kello viiden teen kokeminen lontoolaisessa huippuhotellissa on unohtumaton elämys.

Lontoon historialliset pubit

Lontoon historialliset pubit ovat osa Lontoon lumoa. Harvassa kaupungissa on säilynyt vanhassa asussaan yhtä monta juottolaa vuosisatojen takaa. Vanhoista pubeista legendaarisin on Ye Olde Cheshire Cheese, yksi maailman historiallisimmista taiteilijabaareista.

Lontoon hotellit

Lontoon hotellit tapaavat olla kalliita. Kohtuuhintaista majoitusta etsii kätevimmin hotellinvarauspalveluiden kautta. Näet yhdellä silmäyksellä hotellitarjoukset matkustuspäivillesi!

Lontoossa on lukemattomia hienoja luksushotelleja. Mutta jos rahalla ei ole väliä, valinta on silti selvä. Valitse Savoy, yksi maailman legendaarisimmista hotelleista.