Lontoo – opas maailman parhaaseen kaupunkiin

Tower Bridge ja takana oikealla kohoava The Shard, Lontoon korkein pilvenpiirtäjä. Kuva: R. Classen / Shutterstock

Lontoo on maailman paras kaupunki. Kova väite mutta helppo perustella. Lontoo on todellinen maailman pääkaupunki, jonka monikulttuurisuuden rinnalla jopa New York kalpenee.

Erityistä Lontoossa on sekin, kuinka pitkään se on säilyttänyt asemansa. Lontoo on ollut ylivertainen kaupunki jo britti-imperiumin ajoista asti – eikä Lontoon loisto ole himmennyt.

Lontoossa parasta on kaupungin kerroksellisuus, kuinka vanha ja futuristinen kohtaavat sulassa sovussa. Arkkitehtuurin historiallisten kerrostumien rinnakkaiselo saa Lontoon Cityn näyttämään todelliselta tulevaisuuden kaupungilta, eräänlaiselta viktoriaaniselta steampunk -kuvastolta.

Lontoo elää monikulttuurisuudesta. Kaupungin vauraus ja draivi tulee sen kansainvälisyydestä. Eivät britit saa Lontoota sykkimään, eivät he ole tehneet sitä pitkään aikaan. Britit ovat relikki. Lontoo on maahanmuuttajien kaupunki.

Nyky-Lontoota määrittävät niin kaupunkiin muuttaneet ja sen luksusalueet vallanneet venäläiset ja arabimiljonäärit, ympäri maailmaa Lontooseen saapuneet pörssimeklarit kuin pakistanilaiset ja bangladeshilaiset ravintoloitsijatkin.

Brittiaksentilla puhuttua englantia kuulee enää vähän. Aikoinaan britit menivät maailmalle, nyt maailma on tullut heidän luokseen.

Lontoo matkakohteena

Lontoo on matkakohteena äärettömän monipuolinen. Tästä kaupungista jokaisen on helppo löytää omat suosikkinsa ja Lontoosta voi nauttia monella tapaa. Kun yksi kiertää Lontoon kuuluisimpia nähtävyyksiä, toista kiinnostavat Lontoon uudet, nousevat kaupunginosat, jotka tuntuvat vaihtavan aina paikkaa.

Kun vielä 2000-luvun alussa uusi ja nouseva kaupunginosa, Shoreditch, saattoi olla ihan keskustan kupeessa, nykyisin trendien harjalla olevat kaupunginosat ovat jo sen verran syrjässä, että niihin ei vahingossa eksy.

Jos edellisellä reissulla kävi haistelemassa trendejä vaikkapa Peckhamissa, tänä vuonna trendikkäin kaupunginosa taitaa olla jo Walthamstow – tai jo joku aivan uusi alue.

Trendikkäimmät alueet löytyvät aina syrjästä, mutta tavallisemmista nähtävyyksistä kiinnostunut matkailija voi hyvin pysytellä perinteisessä keskustassa. Ja se on yllättävänkin kompakti ja helppo ottaa haltuun; kävellenkin pääsee moneen paikkaan.

Lontoon yllätyksiä on se, että metrossa maan alla taitettuna monet etapit vaikuttavat pitkiltä, mutta maan pinnan tasolla kävellessä voi tepastella yllättävänkin nopeasti paikasta toiseen.

Lontoon nähtävyydet

Westminster Abbey Lontoo
Jos aiot käydä Lontoossa yhdessä kirkossa, käy Westminster Abbeyssä.

Lontoo on täynnä maailmanluokan elämyksiä: näkemistä ja tekemistä riittää melkein ähkyksi asti. Itse asiassa melkein kaikki Lontoon parhaat nähtävyydet kuuluvat lajissaan maailman hienoimpiin: Lontoossa on yksi maailman kuuluisimmista linnoista, silloista, kelloista, kirkoista ja parlamenttitaloista.

Oma lukunsa ovat Lontoon museot, jotka ovat aivan oma ihmeensä. Niissä kokee Britti-imperiumin ajan loiston ja näkee korvaamattoman arvokkaita aarteita maailman joka kolkalta. Ja kaiken lisäksi suurin osa museoista on ilmaisia!

Nähtävyydestä käyvät myös Lontoon historialliset pubit, joista vanhimmat ovat seisseet paikoillaan ja suuremmin muuttumattomina vuosisatoja.

Alla esitellään Lontoon parhaat nähtävyydet ja niiden jälkeen kerrotaan Lontoon elämyksistä laajemmin.

Tower of London ja Tower Bridge

Lontoon keskustassa Thames-joen rannalla kohoava Tower of London on maailman kuuluisimpia linnoja.

Kuninkaalliset eivät ole täällä asuneet enää aikoihin, ja pohjimmiltaan jykevä linna onkin kuin jättimäinen kassakaappi. Sen  tehtävänä on suojella Ison-Britannian kruununkalleuksia, jotka kuuluvat maailman upeimpiin aarteisiin.

Linnassa on toki paljon muutakin nähtävää. Linnan ydinosa, Valkoinen torni, rakennettiin jo vuonna 1078 kuninkaalliseksi palatsiksi ja suojaamaan Lontoota hyökkäyksiltä.

Linnan tarinoista koskettavin kertoo kahdesta prinssistä, kuningas Richard III:n veljenpojista, jotka kuningas vangitutti linnan vesitorniin suojellakseen omaa valtaansa.

Prinssejä ei sen kuumin nähty, kunnes 300 vuotta myöhemmin kahden lapsen ruumiit löydettiin puuarkusta linnan portaikon alta.

Linnan vieressä joen ylittää Tower Bridge, yksi maailman näyttävimmistä silloista. Se on myös Lontoon parhaiten säilyneitä muistomerkkejä niin sanotulta viktoriaaniselta ajalta, jolloin Iso-Britannia oli maailman kiistaton suurvalta.

Jos aikoo sisään Lontoon Toweriin, kannattaa lippu ostaa etukäteen.

Lontoon City ja suuri suolakurkku

Tower of Londonin vierestä alkaa Lontoon bisneskeskus eli City, jossa on aamuisin hauska imeä itseensä sitä dynaamista energiaa, joka säteilee, kun ihmiset kiiruhtavat ketjukahviloiden kautta työpaikoilleen tekemään rahaa.

Cityn nähtävyyksiä ovat komeat – ja paikoin äkkiväärän näköiset – pankkien pääkonttorit.

Rakennuksista kuuluisin on falloksen ja suolakurkun risteytykseltä näyttävä The Gerkin eli oikealta nimeltään eli 30 St Mary Axe. Jo 2000-luvun alussa valmistuneen pilvenpiirtäjän on suositellut Norman Foster.

Kiehtovin talo on kuitenkin vakuutusyhtiö Lloyd’sin pääkonttori, Lloyd’s Building, joka on täyttä scifiä. Tällaista rakennusta näkee harvoin: vuonna 1986 valmistuneen Lloyds Buildingin ilmastointiputket ja hissit ovat näkyvillä talon julkisivussa.

Lloyds edustaa ns. bowelism-suuntausta, jossa rakennuksen sisälle tavallisesti piilotetut ”sisuskalut” paljastetaankin rakennuksen julkisivussa. Rakennus sai suojeluarvon ennätysajassa, jo 15 vuotta valmistumisensa jälkeen.

Sittemmin bowelism on paljastunut huonoksi ratkaisuksi: kun tekniikka on jätetty näkyville, se on myös altis luonnonvoimille, mikä on johtanut suuriin huoltokuluihin.

City muuttaa jatkuvasti muotoaan, kun Lontoon kalleimmalle tonttimaalle rakennetaan uusia pilvenpiirtäjiä. Viimeksi Cityssä on kohahduttanut Walkie Talkieksi nimetty pilvenpiirtäjä, jonka purkamista alettiin toivoa heti sen valmistumisen jälkeen.

City on hyvä paikka asustaa, jos saapuu Lontooseen viikonloppumatkalle: koska hotellit on suunnattu liikematkailijoille, niiden huoneet laskevat usein iltaisin. Hyviä tarjouksia voi saada esimerkiksi Threeneedles Hotelista.

St Paul – Lontoon katedraali

Vuonna 1720 valmistunut Lontoon katedraali, St Paul, oli pitkälle 1960-luvulle asti Lontoon korkein rakennus. Mahtava se on edelleen. St Paulin kupoli haastaa suuruudessaan jopa Rooman Pietarinkirkon. Ylös kupoliin voi kiivetä – jos jaksaa kavuta 528 porrasta.

Kirkossa on kaksi erityisen merkittävää hautaa. Toinen kuuluu Ison-Britannian laivaston rakastetuimmalle amiraalille, Horatio Nelsonille. Hänen arkkunsa on veistetty ranskalaisen L’Orient-laivan päämastosta.

Toisessa haudassa lepää kirkon suunnittelija, arkkitehti Sir Christopher Wren. Hänen hautaansa on kaiverrettu latinaksi: ”Jos haluat nähdä hänen monumenttinsa, katso ympärillesi.”

St Paulin edustalta tyylikäs jalankulkusilta, Millennium Bridge, johtaa Thames-joen yli Tate Modern -museoon ja Shakerspearen Globe-teatteriin.

Big Ben, parlamenttitalo ja Westminster Abbey

Aitiopaikalla Thames-joen varrella on tietenkin myös komea Parlamenttitalo eli Westminsterin palatsi, jonka torni, Big Ben, kannattelee maailman kuuluisinta kelloa.

Vieressä on Englannin tärkein kirkko, keskiaikainen Westminster Abbey. Kirkko on Brittein saarten henkinen keskipiste ja oma pantheon: täällä kruunataan Englannin kuninkaat, ja tänne on haudattu monet Ison-Britannian historian tärkeimmistä henkilöistä.

Jokaisen matkailijan pitäisi käydä Westminster Abbeyssa jo senkin takia, että kirkossa on myös tutkimusmatkailija David Livingstonen hauta (tosin hänen sydämensä haudattiin puun juurelle Afrikkaan).

Koko aluetta kutsutaan nimellä Westminster.

London Eye – maailman paras maailmanpyörä

Paras näkymä Lontooseen aukeaa London Eye -maailmanpyörästä (tunnetaan myös nimellä Millennium Wheel). Oikealla näkyy parlamenttitalo ja sen Big Benin kellotorni. Kuva: Ale Argentieri / Shutterstock

Westminsteristä nähden heti Thames-joen toisella puolen on Lontoon suuri maailmanpyörä, London Eye. 135 metriä korkea maailmanpyörä avattiin yleisölle 31.12.1999, ja se aloitti 2000-luvun uuden innostuksen maailmanpyöriin. London Eyesta tuli valtava menestys, ja se on edelleen koko Ison-Britannian suosituin maksullinen turistinähtävyys.

London Eye’n menestyksen innoittamana ympäri maailmaa alettiin jälleen rakentaa maailmanpyöriä, mutta yksikään niistä ei ole onnistunut nousemaan samanlaiseen asemaan kuin englantilainen esikuvansa.

London Eye’ta voikin hyvin kutsua maailman parhaaksi maailmanpyöräksi: sen vetovoima ei ole korkeudessa, vaan maailmanpyörästä Lontoo sai uuden ikonin ja nähtävyyden. Se on silmä, josta Lontoota kuuluu ihailla.

Samanlaiseen asemaan ei mikään muu uusi maailmanpyörä ole kyennyt – ja miten ne pystyisivätkään, sillä pohjimmiltaan ne ovat vain London Eye’n ajatuksen kopioita.

Lippu London Eyehin kannattaa varata etukäteen.

Buckinghamin palatsi

Heti Westminsterin vierestä alkaa St James’s Park, jonka siimeksessä on Buckinghamin palatsi. Palatsi on kuninkaallisten käytössä ja yleensä avoinna vierailijoille vain heinäkuusta lokakuulle.

Palatsia voi toki ihailla koska vain ulkopuolelta. Ja jos haluaa tuntea itsensä kuninkaalliseksi, siihen parhaita paikkoja on heti Buckinghamin takana sijaitseva Hotel 41. Jos hotelli ei ole nimeltään yhtä kuuluisa kuin vaikkapa Savoy tai Ritz, on se palvelultaan aivan maailman huippua.

Soho

Soho on Lontoon kuuluisimpia kaupunginosia. Nykyisin se on vilkasta ydinkeskustaa, mutta vielä 1500-luvulla alue oli kuninkaallista metsästysmaata. Niiltä ajoilta kantaa Sohon nimikin. Kun kuningas Henrik VIII jahtasi alueella kaneja, kaikui ilmoilla metsästyshuuto: So-ho!

Soho on jo pitkään ollut Lontoon huvielämän keskus. Sellaisena kaupunginosa palvelee sekä rikkaita että köyhiä, homoja ja heteroja, paikallisia ja turisteja.

Aikoinaan Soho oli boheemia seutua, joka keräsi suojiinsa boheemeja ja maahanmuuttajia. Vuonna 1764 Mozart opetti musiikkia talossa numero 22, ja samoihin aikoihin Casanova asusti Greek Streetillä.

Satakunta vuotta myöhemmin Karl Marx asui Dean Streetin numeron 28 yläkerrassa kahdessa pienessä huoneessa perheensä kera. Sieltä hän käveli päivittäin British Museumin kirjastoon lukemaan ja kirjoittamaan.

Jos haluaa asua niin keskellä Lontoota kuin mahdollista, varma valinta on rakastettu designhotelli Soho Hotel.

Trafalgarin aukio

Lontoon kuuluisin aukio Trafalgar Square eli Trafalgarin aukio juhlistaa meritaistelua, joka synnytti Britti-imperiumin.

Suureellisen, viktoriaanisen aukion keskellä kohoaa huimaavan korkea pylväs, jonka päällä seisoo Horatio Nelson kuin taivaisiin astuneena. Nelson on pylvään päällä niin korkealla, ettei hahmoa pysty edes kunnolla näkemään, näkemään miestä myytin takana.

Nelson oli Ison-Britannian suurvalta-ajan suurin sankari, amiraali, joka löi Trafalgarin meritaistelussa 21.10.1805 Napoleonin ranskalais-espanjalaisen laivaston ja nosti Britannian maailman johtavaksi merimahdiksi.

Sama taistelu myös koitui Nelsonin kohtaloksi: hän haavoittui taistelussa kuolettavasti.

Nelson on Isossa-Britanniassa edelleen niin rakastettu hahmo, että hänen hahmoonsa törmää monessa museossa muun muassa Nelsonille kuuluneiden esineiden muodossa. Horatio Nelsonin luodin läpäisemä takki on esimerkiksi vitriinissä Lontoon National Maritime Museumissa.

Trafalgarin aukiolla Nelsonin pylvästä vartioivat neljä komeaa leijonapatsasta. Katsele leijonia tarkasti: niiden sanotaan innoittaneen C. S. Lewisia kirjoittamaan Narnia-romaaneihinsa Aslan-leijonasta.

British Library ja kuuluisuuksien raapustukset

British Libraryn, Britannian kansalliskirjaston, tylsän julkisivun taakse kätkeytyy yksi Lontoon kiehtovimmista nähtävyyksistä. British Libraryssa on yksi huone täynnä arvokkaita käsikirjoituksia Da Vincin muistiinpanoista John Lennonin käsin kirjoittamaan Help-kappaleen sanoitukseen.

Yhteistä kaikille esillä oleville neroille tuntuu olevan se, että heidän käsialastaan on liki mahdoton saada selvää.

Lontoon museot

Natural History Museum on kuin luonnolle omistettu katedraali. Kuva: Franco Folini, Flickr CC
Natural History Museum on kuin luonnolle omistettu katedraali. Kuva: Franco Folini, Flickr CC

Jos maailmassa on yksi kaupunki, jossa kannattaa käydä museoissa, se on Lontoo. Vastaavia aarteita ei muualta löydy: tutkimusretkien aika ajoittui Britti-imperiumin kultakauteen ja maailman mahtavimman maan pääkaupunkiin pystyttiin ”ryöväämään” melkein mitä vaan ympäri maailmaa.

Ja kuin takaisin maksuna Lontoon upeimmat museot ovat ilmaisia.

Ja vaikka Britti- imperiumi on ollut ja mennyt, voi museoissa aistia sen nerokkuuden, jota imperiumin rakentamiseen on aikoinaan tarvittu. Missään maailmassa ei museoita järjestetä yhtä nerokkaasti ja elämyksellisesti kuin englannissa. Museot ovat Lontoossa silkkaa neroutta.

Lontoota voikin hyvällä syyllä kutsua maailman museopääkaupungiksi.

British Museum

British Museum on maailman huikein museo. Piste. Museoon kerättiin maailman arvokkaimpia muinaisaarteita britti-imperiumin kulta-aikana, jolloin muinaisaarteita oli vielä runsaasti löydettävissä.

Nähtävää on valtavasti. British Museumista löytyy niin Rosettan kivi kuin kaikkein kauneimpana pidetty Pääsiäissäären Moai-patsaskin.

British Museumissa on myös palasia Antiikin seitsemästä ihmeestä. Museon kokoelmiin kuuluu niin Halikarnassoksen mausoleumin patsaita kuin Artemiin temppelin veistoksia.

Museon aarteista kiistanalaisimmat liittyvät nekin Seitsemään ihmeeseen. British Museumin kokoelmissa ovat Ateenasta Parthenonin temppelistä tuodut ns. Elginin marmorit.

Marmoripatsaat on veistänyt Feidias, joka vastasi myös sittemmin kadonneen Zeuksen patsaan, yhden antiikin seitsemästä ihmeestä. Kreikka on tulisesti vaatinut patsaiden palauttamista Ateenaan.

Natural History Museum

Natural History Museum on Lontoon toinen museo, jota ei saa missään nimessä jättää väliin. Jo rakennus lumoaa: se on kuin luonnolle omistettu katedraali.

Museossa perinteinen tunnelma kohtaa ihastuttavalla tavalla uusista uusimman museotekniikan.

Kohokohtia on tietenkin näyttely dinosauruksista – tämä on museo, josta dinosaurukset ovat saaneet nimensäkin, Natural History Museumin perustajalta Richard Owenilta.

Aikaa kannattaa varata reippaasti myös museon Treasure Gallery -osuuteen, jossa esitellään hyvin tarinallisesti kokoelmien kiehtovimpia luonnonaarteita, kuten maailman vanhinta lintufossiilia.

Victoria and Albert Museum

Huikea museo tämäkin, täynnä aarteita ja uskomatonta kauneutta ympäri maailmaa. Niin onkin sopivaa, sillä Victoria ja Albert -museo perustettiin sivistämään kansaa ja vähentämään kansan brutaalisuutta altistamalla museokävijät kauneudelle.

Sisustustaiteen museo olikin maailman ensimmäinen, jossa oli valot: niin työmiehet saattoivat nauttia museon kokoelmista myös illalla töidensä jälkeen.

Nähtävää on valtavasti, Lontoon museoille tuttuun tapaan. Museokävijä voi keskittyä etsimään museosta itseä kiinnostavia aiheita.

Lähi-idän galleriasta löytyy esimerkiksi yksi maailman upeimmista matoista. Kokemuksesta tekee entistä vaikuttavamman se, että mattoa valaistaan aina vain 10 minuuttia kerrallaan. Muun ajan matto on pimeydessä ja kadottaa kaikki värinsä; matto ikään kuin muuttuu tavalliseksi ”rievuksi” ja herää aina henkiin kun valot sytytetään, sen värit ja upeat koristelut heräävät eloon.

Mattoa katsoessa voi kokea harvinaisen elämyksen, nähdä itse täydellisyyden, kuten maton vuonna 1893 hankkinut William Morris kuvasi. Matto on kaunis ja koristeellinen mutta täydellinen: mitään ei ole liikaa eikä liian vähän. Matto on täydellisessä tasapainossa.

Victoria and Albert Museumissa on myös kopea kipsivaloskokoelma, jossa voi käydä ihastelemassa myös kopiota Michelangelon David-patsaasta.

Victoria and Albert Museum viekin katsojan suurten kysymysten äärelle: Miksi arvostamme niin paljon aitoa taidetta vaikka kopio voisi olla yhtä kaunis?

Museum of London

Maailman entisellä pääkaupungilla on tietenkin kiehtova historia, ja Museum of London on loistava paikka käydä siihen tutustumassa.

Museossa kuljetaan Lontoon esihistoriasta (jättimäisten härkien pääkalloja) roomalaisten Londoniumin kautta keskiajalle, mustan surman ja Lontoon suuren palon traagisiin vuosiin (perättäisinä vuosina tapahtuneista katastrofeista on molemmista hyvät videot) ja viktoriaanisen Lontoon kujille ja putiikkeihin.

Museo on täynnä mielenkiintoisia anekdootteja, kuten vaikkapa se, että miehensä Albertin kuoleman jälkeen kuningatar Viktoria vetäytyi pitkäksi aikaa julkisesta elämästä.

Kunnes parinkymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen kuningatar ilmestyi vihdoin taas julkisuuteen – käydessään katsomassa Lontooseen saapunutta Buffalo Bill Circusta.

Tate Modern – maailman suosituin nykytaiteen museo

Lontoon taidemuseoista kiehtovin on Tate Modern. Kyseessä on maailman suosituin nykytaidetta esittelevä museo; vieraita käy vuosittain jopa viisi miljoonaa.

Museorakennuskin on näkemisen arvoinen. Tate Modern toimii komeassa, historiallisessa voimalaitoksessa, jonka sydän on jättimäinen turbiinihalli, jossa on aina esillä jokin megalomaanisen kokoinen taideteos.

Vieressä on museon moderni lisärakennus.

Nimensä museo on saanut mieheltä nimeltä Sir Henry Tate. Hän rikastui 1800-luvun lopulla uudella keksinnöllä: kuution muotoon leikatulla sokeripalalla.

Tate rikastui ja alkoi kerätä taidetta. Hän alkuperäiset kokoelmansa ovat nähtävillä Tate Britain -museossa, mutta Tate Modern on museoista paljon suositumpi.

Tate Modernin vieressä sijaitsee mainio hotelli Holiday Inn Express Southwark.

National Portrait Gallery

Jos brittihistoria kiinnostaa – ja ketäpä ei kiinnostaisi – on National Portrait Gallery yllättävänkin kiehtova kohde. Museon jokaiseen muotokuvaan tuntuu liittyvän joku mielenkiintoinen tarina.

On kuninkaiden rakastajattaria, Lontoon ensimmäinen tummaihoinen näyttelijä ja monta muuta.

Erityisen vaikuttava on Charles Darwinin muotokuva. Kun melkein kaikki muut kuuluisuudet poseeraavat muotokuvissaan itsetietoisina, näyttäytyy Charles Darwin surullisen hahmon ritarina. Hän tuijottaa katsojaa surullisilla silmillä pitkän partansa takaa, hartiat lysyssä.

Syynä on se, että Charles Darwinia piinasi lopun elämäänsä tunnontuskat: evoluutioteoriallaan hän koki murhanneensa Jumalan.

Lontoo lasten kanssa

Lontoo on mainio matkakohde myös lasten kanssa. Fish and chipsit maistuvat perheen pienimmille aina ja nähtävää riittää luonnontieteellisen museon dinosauruksista Harry Potter -kohteisiin.

Lontoon eläintarha

Eläintarha London Zoo avattiin jo vuonna 1828. Sen perusti tutkimusmatkailija ja Singaporen perustaja Sir Stamford Raffles. Alkuun vierailulle pääsivät vain Zoological Society of Londonin jäsenet, mutta jo vuonna 1847 eläintarha avattiin kaikille. Siitä tuli saman tien muodikas päiväretkien kohde. Ajalta on peräisin komeita vanhoja rakennuksia aikansa huippuarkkitehdeiltä.

Nykyisin Lontoon eläintarha tekee tärkeää eläinten suojelutyötä. Lontoossa on saatu lisääntymään ja vapautettu luontoon eläimiä peräti 650 lajista, joista 112 on uhanalaisia.

Vahakabinetti Madame Tussauds

Vahakabineteissa käyminen on tietysti äärimmäisen turistista, mutta Lontoossa sen voi tehdä hyvällä omalla tunnolla. Sillä Lontoon Madame Tussauds on se aito ja alkuperäinen, julkkiksia esittelevä vahakabinetti.

Vahakabinetin perusti Lontooseen ranskalainen Madame Tussaud jo vuonna 1835. Vahankäyttö oli tullut hänelle tutuksi jo aiemmin, kun hän oli tehnyt kuolinnaamioita Ranskan vallankumouksen giljotiineissa mestattujen päistä.

Nykyiselle paikalleen Maryleboniin Lontoon eläintarhan viereen vahakabinetti muutti jo vuonna 1884 – Madame Tussaudin pojanpojan pitämänä.

Lipun Madame Tussaudin vahakabinettiin voi ostaa kätevästi etukäteen

King’s Crossin asema ja Viistokuja

Leadenhallin kauppahalli on esittänyt Harry Potter -elokuvissa Viistokujaa.

King’s Crossin asema on kaikkien Harry Potter -fanien pyhiinvaelluskohde. Velhojuna Hogwarts Express lähti täältä laiturilta 9 ja ¾ Tylypahkan taikuuskouluun. Ja kas, sellainen laituri löytyykin asemalta laiturien 9 ja 10 välistä – paikalla näkyy jopa matkatavarakärry katoamassa tiiliseinään.

Laiturialueella pääsee vierailemaan ilman junalippua.

Toinen Harry Potteri -kohde Lontoon keskustassa on Cityssä sijaitseva Leadenhall Market, viktoriaanisen ajan kauppahalli, jossa on kuvattu Viistokujan eli velhojen ostoskujan kohtauksia.  

Harry Potter -studiokierros

Ylivoimaisesti upein Harry Potter -elämys odottaa Warner Brosin studioilla hieman Lontoon ulkopuolella. Elokuvasarjaa kuvattiin täällä, ja elämyksellisellä studiokierroksella jästien maailma jää hetkeksi taakse ja velhojen taikuus tuntuu todelliselta.

Studiokierrokset pitää varata etukäteen. Helpoiten vierailu järjestyy varaamalla paketin, johon sisältyy lippujen lisäksi kuljetus Lontoon ulkopuolella sijaitseville studioille.

Lontoon ostokset

Harrods – Lontoon suurin ja kuuluisin tavaratalo

Lontoon kuuluisin tavaratalo on eittämättä Harrods, joka sijaitsee Knightsbridgen luksuskaupunginosassa lähellä Hyde Parkia.

Nykyisin tavaratalo on Qatarin kuningashuoneen omistuksessa, mutta pitkään sen omisti egyptiläinen Mohamed Al-Fayed, jonka poika Dodi Al-Fayed kuoli auto-onnettomuudessa rakastettunsa prinsessa Dianan kanssa.

Al-Fayedien ajasta muistuttaa tavaratalon äärimmäisen skitsi ja sellaisena vaikuttava egyptiläinen rullaportaikko.

Tavaratalo on Lontoon – ja Euroopan – suurin ja erityisen komea näky iltavalaistuksessa.

Yllättävää kyllä, hinnoissa ei ole kauheasti Harrods-lisää. Ruokaosastoltakin saa sulkemisaikaan herkkuja puoleen hintaan.

Vilkas Oxford Street ja tavaratalo Selfridges

Lontoon Oxford Street on koko Euroopan vilkkain ostoskatu. Katua reunustavat tavaratalot ja suurten kauppaketjujen liikkeet.

Tavarataloista maineikkain on Selfridges, joka avattiin jo vuonna 1909. Sanonnan ”asiakas on aina oikeassa” kerrotaan saaneen alkunsa juuri tästä tavaratalosta.

Selfridges oli modernien tavaratalojen suunnannäyttäjä, jossa ostamisesta tehtiin välttämättömyyden sijaan nautinto. Tuotteet aseteltiin kauniisti esiin tiskien takaa vapaasti ihasteltaviksi ja kosketeltaviksi ja tavaratalon tiloihin avattiin myös ravintoloita. Selfridgesistä sai myös alkunsa käytäntö, että hajuvesiosasto on heti sisäänkäynnin vieressä.

Tavarataloista tuli ostavan kansan palatseja. Selfridgesin art deco -hissi oli niin hieno, että se on sittemmin aseteltu esille Museum of Londoniin. Nykyisin Selfridges tunnetaan parhaiten kalliista luksusmerkeistä ja taiteellisista ikkunakoristeluistaan.

Kauneimmillaan Oxford Street joulunaikaan, kun se on valaistu ja koristeltu jouluvaloin.

Valomainosten Piccadilly Circus ja ostoskatu Piccadilly

St Jamesin ja Sohon välissä on Piccadilly Circus, vilkas liikenneympyrä, jonka valomainoksia on haukuttu jo vuodesta 1928 asti rumiksi ja barbaarisiksi.

Aukiolle vievä Piccadilly on yksi Lontoon vilkkaimmista ostoskaduista. Piccadilly on perinteisesti tunnettu kirjakaupoistaan. Kadun varrella sijaitsevat edelleen Euroopan suurin kirjakauppa Waterstones sekä Lontoon vanhin kirjakauppa Hatchards.

Jälkimmäisen vieressä on klassinen tavaratalo Fortnum & Mason, joka avattiin jo vuonna 1707 ruokakauppana. Täältä moni tutkimusmatkailijakin kävi ostamassa varusteitaan. Fortnum & Mason on sittemmin laajentunut kokonaiseksi tavarataloksi, mutta se tunnetaan edelleen parhaiten juuri ruokaosastostaan.

Piccadillyn varrella sijaitsee myös ylellinen The Ritz, jonka perustajasta, César Ritzistä kuningas Edvard VII totesi: hän on kuninkaiden hotelieri ja hotelierien kuningas.

Lontoon perinteiset miestenliikkeet

Lontoo on unelmakohde muodista kiinnostuneille miehille. Harvassa kaupungissa on yhtä pitkät perinteet tyylikkääseen miestenpukeutumiseen.

Mayfairissa sijaitseva Savile Row on kuuluisa räätäliliikkeistä, jotka tekevät mittatilauspukuja. Jos voi teettää täällä pukunsa, tietää olevansa menestynyt. Myös kuninkaalliset teettävät pukunsa Savile Row’n vaattureilla.

Melkein vieressä kulkee Bond Street, joka jakautuu Old Bond Streetiin ja New Bond Streetiin. Kadun varrella on vieri vieressä haute couture -luksusmerkkien liikkeitä – tiheämmin kuin missään muualla maailmassa.

Kolmas kuuluisa katu on naapurssi St Jamesin kaupunginosassa sijaitseva Jermyn Street, jolla on lisää perinteikkäitä liikkeitä, jotka myyvät sekä miestenvaatteita että asusteita.

Jos on varaa shoppailla näillä kaduilla, lienee varaa myös yöpyä yhdessä Lontoon vanhimmista ja legendaarisimmista hotelleista, Bond Streetin viereen jo vuonna 1837 avatussa Brown’s Hotelissa. Hotellin perusti runoilija Lordi Byronin hovimestari.

Mitä kuuluu Shoreditchille?

Pakkohan Shoreditch on mainita. The Ditch oli 2000-luvun alussa juuri se Lontoon kaupunginosa, jonne avattiin kaupungin cooleimmat galleriat ja putiikit, ravintolat ja baarit. Vuokrat tietysti nousivat suosion myötä ja Shoreditchista tuli valtavirtaa.

Vaan kyllä tänne edelleen kannattaa tulla hengailemaan ja katsomaan, mitä vanhalle suosikille kuuluu. Ostoksia, taidetta, kulttuuria, ravintoloita ja yöelämää riittää edelleen – ja bonuksena kätevä sijainti melkein keskustassa.

Hyvä paikka asua Shoreditchissä on designhotelli The Boundary.

Brick Lane

Shoreditchin vieressä kulkeva Brick Lane – pitkä ja kapea, tiilitalojen reunustama kuja – on sekin kokenut gentrifikaation marginaalista valtavirtaan. Bangladeshilaisten alueena alun perin tunnetulta Brick Lanelta löytyy edelleen maukkaita curry-ravintoloita mutta niiden ohella myös kaikkea muuta mahdollista turisteja kiinnostavaa.

Sunnuntaisin alueelle vetää suosittu Brick Lane Market, jossa myydään kaikkea mahdollista vintage-vaatteista retrohuonekaluihin.

Camden Market

Keskustan pohjoisereunalla sijaitseva Camden Market on jo käsite: vaihtoehtoista tunnelmaa henkivä suuri markkina-alue täynnä pieniä kauppoja ja kojuja. Avoinna joka päivä mutta vilkkaimmillaan viikonloppuisin.

Lontoon teatterit ja musikaalit

Lontoon teatterimaailma on vilkas ja kiehtova. Teatterista on myös helppo nauttia, sillä esitykset ovat maailman kielellä, englanniksi.

Ja vaikkei olisikaan vannoutunut teatterissa kävijä, kannattaa silti suunnata West Endin teattereihin nauttimaan maailman luokan musikaaleista. Kokemus on taatusti unohtumaton.

Oopperan ystäviä palvelee Covent Gardenin ooppera, yksi maailman parhaista.

Shakespearen Globe-teatteri

Erikoisuudessaan kiehtovan teatterielämyksen tarjoaa The Globe -teatteri, joka on rakennettu mahdollisimman autenttisesti muistuttamaan Shakespearin aikaisia teattereita. Ei liene vaikea arvata, kenen teatterihistorian suuruuden näytelmistä ohjelmisto koostuu.

Esitykset ovat ulkoilmassa, joten pukeudu sään mukaan!

Lontoon ravintolat

Lontoosta löytyvät kaikki maailman keittiöt ja ruokatrendit. Mutta mikä olisi erityisen lontoolaista syötävää? Tietenkin fish and chips. Ja intialaiset curryt.

Kello viiden tee on brittiläinen instituutio ja sellaisen nauttiminen lontoolaisessa huippuhotellissa on unohtumaton elämys.

Päiväretkiä Lontoosta

Lontoosta on helppo tehdä päiväretkiä monille Englannin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Päiväretken päässä ovat niin Stonehenge, Windsorin linna kuin yliopistokaupungit Oxdord ja Cambridge.

J. R. R. Tolkienin ystävien kannattaa harkita retkeä myös Birminghamiin, jossa fantasiakirjailija vietti lapsuutensa. Tolkien ammensi lapsuutensa maisemista ideoita ja visioita mestariteokseensa Taru sormusten herrasta.

Voit varata kätevästi netistä Lontoon kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Lontoon hotellit

Lontoossa riittää legendaarisia hotelleja. Kaupungin vanhimpia yhä toimivia hotelleja on vuonna 1837 avattu Brown’s Hotel, joka oli viktoriaanisen ajan kirjailijoiden suosiossa. Täällä ovat asuneet ja viettäneet aikaa niin Oscar Wilde, Arthur Conan Doyle, Bram Stoker kuin Robert Louis Stevensonkin. Hotellista käsin soitettiin myös Euroopan ensimmäinen puhelinsoitto – puhelin on nähtävillä hotellissa.

Aikansa seurapiirien superjulkkis Oscar Wilde viihtyi vieläkin paremmin Langham Hotelissa, joka kuului myös Sibeliuksen suosikkeihin. Vuonna 1865 avattu hotelli oli Lontoon suurin ja modernein: hotellissa olivat koko Englannin ensimmäiset hydrauliset hissit.

Hotellia vastapäätä Langham Placen aukiolla on muuten BBC:n hieno, art deco -tyylinen pääkonttori.

Wilden kohtaloksi koitui lopulta Savoy Hotel, jossa harrastamastaan poikarakkaudesta hänet tuomittiin vankeuteen.

Lopulta hänet pidätettiin Cadogan Hotelin huoneessa numero 118.

Lontoon hotellit tapaavat olla kalliita. Kohtuuhintaista majoitusta etsii kätevimmin hotellinvarauspalveluiden kautta. Näet yhdellä silmäyksellä hotellitarjoukset matkustuspäivillesi.

Lontoon hintataso

Lontoo on selvästi rahan kaupunki, kallis paikka, jossa boheemin voi olla vaikea elää. Toki taiteelliset sielut yrittävät. Trendikkäin alue tuntuu olevan aina uusi jokaisella Lontoon-vierailulla – ja aina hieman aiempaa kauempana keskustasta.

Hotellit ja maineikkaat ravintolat ovat kalliita, mutta kyllä Lontoossa selviytyy pikkurahallakin. Lontoon upeat museot ovat pääosin ilmaisia, ja tässä kaupungissa on ihanaa vain kävellä ympäriinsä – ilmaiseksi.

Fish and chipseillä ja intialaisella pikaruualla saa vatsan täyteen edullisesti. Ja pubeissa oluen hinta on hyvin kohtuullinen.

Lontoon lentokentät

Englantiin lentävät Suomesta mm. Finnair ja British Airways. Päivittäin on useita lentoja. Matka kestää noin kolme tuntia.

Lontoossa on peräti neljä lentokenttää: Heathrow, Gatwick, Stansted sekä Luton, lentokentistä pienin, jolle ei ole Suomesta lentoja.

Vilkkain ja lähimpänä keskustaa on Heathrow, jolle pääsee kulkemaan sekä metrolla että junalla. Metrolla matka kestää lähes tunnin, junalla reilun vartin.

Gatwickista pääsee keskustaan junalla puolessa tunnissa ja Stanstedista noin tunnissa. Stansted sijaitsee sen verran lähellä Cambridgea, että kannattaa harkita myös vierailua siellä.

Jos haluaa yöpyä lentokenttien lähellä, Stanstedin lentoaseman vieressä sijaitsee Hampton by Hilton ja Gatwickissa Cortyard by Marriott.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi