Kanaria-matkaopas

Kanaria-matkaopas

Playa Papagayo on Lanzaroten kaunein hiekkaranta.

Kanariansaaret on hyvästä syystä suomalaisten suosikkeja matkakohteena: viikon Kanarian-lomalla ehtii ruskettua hiekkarannalla, patikoida vuoristossa, vierailla viinitilalla, bongata valaita ja kokeilla snorklaamista kirkkaissa vesissä. Lapsille Kanarialta löytyy valtava määrä erilaisia vesi- ja teemapuistoja.

Extreme-elämyksiä kaipaava voi ajaa maastopyörällä alas vuorenrinteitä, osallistua sukellus- tai lainelautailukurssille, tai napata kalaretkellä julmetun kokoisen vonkaleen.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Kanariansaaret – Onnellisten saaret

Kanariansaaret (Canary Islands, Islas Canarias) on ollut suomalaisten suosikkikohde siitä lähtien, kun legandaarinen Kalevi Keihänen alkoi 1960-luvulla järjestää tavallisen väen “keihäsmatkoja” etelän lämpöön. Kanaria pitää edelleen pintansa suomalaisten lomakohteena: matkoja ”onnellisten saarille” tehdään vuosittain lähes 300 000 kappaletta.

Kanarialla sää on miellyttävän kesäinen jopa keskellä talvea, ja tekemistä löytyy joka lähtöön. Aktiivilomailija voi patikoida vuoristossa sekä surffata ja sukeltaa meressä, lapsiperhe viettää aikansa eläin- ja vesipuistoissa, ja auringonpalvoja – no, käristää nahkaansa millä tahansa Kanarian sadoista hiekkarannoista.

Kanarian seitsemän saarta

Kanaria sijaitsee Atlantin valtameressä Afrikan rannikon lähellä. Saariryhmään kuuluu seitsemän tuliperäistä saarta, jotka ovat autonominen osa Espanjaa. Kanarialla puhutaan espanjaa, mutta turistikohteissa pärjää myös englannilla. Kanariansaarten valuutta on euro, ja hintataso selvästi edullisempi kuin Suomessa.

Gran Canaria – rantalomailijan Kanariansaari

Gran Canarialla paistaa (melkein) aina aurinko. Kuva: Andrew Callow, CC

”Ooo Las Palmas, sun helmaasi aina jään! Ooo Las Palmas, sun luoksesi lämpimään!” lauloi Irwin Goodman jo 1970-luvun alussa. Gran Canaria ja sen pääkaupunki Las Palmas ovat muuttuneet valtavasti noista ajoista, mutta se tärkein asia on ennallaan: Gran Canarialla paistaa aurinko yli 300 päivänä vuodessa!

Gran Canaria on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista. Suurella saarella aika ei ehdi käydä pitkäksi: Gran Canarialta löytyy hiekkarantoja ja kauppakeskuksia, klubeja ja suomikaraokea, sekä roppakaupalla erilaisia vesi-, huvi- ja teemapuistoja.

Gran Canarian suosituimmat rantalomakohteet ovat Playa del Inglés (hiekkadyynejä ja yöelämää), Maspalomas (perhelomailua ja vesipuistoja) sekä Puerto Rico (delfiiniretkiä ja lisää vesiliukumäkiä).

Gran Canarian hotellit kartalla.

Lue lisää Gran Canariasta

Teneriffa – Kanarian korkein tulivuori

Teiden kansallispuiston tulivuorimaisemissa kelpaa napata lomaselfie jos toinenkin.

Teneriffa on Kanarian suosituin saari. Auringonpalvojien lisäksi se vetää puoleensa ulkoilusta ja komeista vuoristomaisemista nauttivia matkailijoita.

Teneriffalla riittää tekemistä joka lähtöön: hiekkarantoja, vesipuistoja, viinitiloja ja vaelluspolkuja. Lomamatkan kohokohtia ovat pulikoiminen Garachicon kauniin pikkukaupungin merivesialtaissa sekä nouseminen kabiinihissillä lähes neljä kilometriä korkean Teide-tulivuoren huipulle.

Teneriffan hotellit kartalla.

Lue lisää Teneriffasta

Lue lisää Teiden kansallispuistosta

La Gomera – Kanarian kauneimmat vaelluspolut

Garajonayn kansallispuiston tunnelmallisilla vaelluspoluilla on aikaa rauhoittua.

La Gomera on yksi pienemmistä ja rauhallisemmista Kanarian saarista. Vain tunnin lauttamatkan päässä Teneriffasta sijaitsevalla Gomeralla ei ole juurikaan massaturismia – vaikka toki Gomeralle pääsee myös suomalaisten matkatoimistojen kautta.

La Gomeran saaren keskiosia hallitsee Garajonayn kansallispuisto, jonka vehreät laakeripuumetsät ovat kuin satukirjan sivuilta. Garajonayn vaelluspolkuja reunustavat saniaispensaat sekä ikivanhat orjanlaakerit, jotka ovat kauttaaltaan sammalen peitossa. Reittien pituus vaihtelee puolesta tunnista koko päivän mittaiseen vaellukseen, ja suurin osa poluista sopii kenelle tahansa normaalikuntoiselle.

La Gomeran hotellit kartalla.

Lue lisää La Gomerasta

Fuerteventura – Kanarian pisimmät hiekkarannat

Fuerteventuran rannat ovat vesipetojen paratiisi.

Fuerteventuraa kutsutaan Euroopan Havaijiksi. Matalalla saarella on Kanarian pisimmät rannat ja parhaat aallot, jotka vetävät puoleensa etenkin lainelautailijoita ja leijasurffaajia.

Fuerteventuran parhaaksi kehuttu lomakohde on rauhallinen Jandia. Sen kupeessa levittäytyy Playa del Matorralin upea ranta, ja kävelymatkan päästä löytyy loistavista kalaravintoloistaan kuulu Morro Jablen kalastajakylä.

Fuerteventuran hotellit kartalla.

Lue lisää Fuerteventurasta

Lanzarote – kulttuurimatkailijan Kanariansaari

Mirador del Rio on Lanzaroten upein näköalapaikka.

Lanzarote tunnetaan parhaiten kahdesta asiasta: karunkauniista laavakivimaisemista ja harvinaisen sopusuhtaisesta arkkitehtuurista.

Tuliperäiset maisemat ovat upeimmillaan Timanfayan kansallispuistossa. Bussiretki karun kivikon halki on kuin ajelu Mars-mönkijän kyydissä vieraalla planeetalla.

Lanzaroten rakennusten kauneudesta on kiittäminen arkkitehti-taiteilija Cesar Manriqueta, jonka filosofian mukaan luonnon muodot yhdistetään osaksi arkkitehtuuria. Manriquen suunnittelemat rakennukset – mm. kalliojyrkänteen huipulle louhittu Mirador del Rion näköalaravintola – ovat syystäkin valtavan suosittuja nähtävyyksiä.

Lanzaroten hotellit kartalla.

Lue lisää Lanzarotesta

La Palma – rauhallinen Kanariansaari

kanariansaaret luonto
Taburinten paratiisimainen kraatteri. Kuva Richard Gailey, Flickr CC

Luonnonkaunis ja vuoristoinen La Palma on yksi Kanarian pienemmistä saarista. La Palma ei ole rantalomailijan ykkösvalinta – mutta toki saarelta löytyy monta mukavaa hiekkarantaakin, esimerkiksi La Palman suosituimmasta rantalomakohteesta Los Cancajosista.

La Palma sopii parhaiten rauhallista lomakohdetta kaipaaville, sekä aktiiviloman kohteeksi. Saaren hienoin luonnonnähtävyys on Caldera de Taburienten kansallispuisto, jonka valtavasta kraaterilaaksosta löytyy monta hyvää vaellusreittiä.

Lue lisää La Palmasta

El Hierro – syrjäisin Kanariansaari

El Hierrolta löytyvät Kanarian parhaat sukelluskohteet. Kuva Philippe Guillaume, CC

El Hierro on Kanarian seitsemästä saaresta pienin ja vähiten tunnettu. Ennen muinoin sitä pidettiin maailman viimeisenä kolkkana, ja syrjäisyytensä vuoksi saari on säilynyt suureksi osaksi luonnontilassa.

Luonnon rauha ja upeat maisemat ovat El Hierron parasta antia. Saarella on hyviä vaellusreittejä, vehreitä laakeripuumetsiä, karuja laavamaisemia ja kauniita merivesialtaita.

El Hierron hotellit kartalla.

Lue lisää El Hierrosta

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Kanarialle

Kaikki suomalaiset matkatoimistot tekevät pakettimatkoja Kanarialle loka-maaliskuussa. Kanarian lomakohteisiin löytyy usein erittäin edullisia tarjouksia ja äkkilähtöjä.

Esimerkiksi viikon matka Las Palmasiin (Gran Canaria) maksaa noin 350 euroa. Matkatarjous sisältää lennot ja majoituksen huoneistohotellissa upean Las Canteras -rannan tuntumassa. Pakettimatka kiehtovalle Teneriffalle maksaa noin 400 euroa.

Katso parhaat tarjoukset ja äkkilähdöt Kanarialle Top10Matkatarjoukset-sivulta.

Omatoimimatkailija voi ostaa pelkät lennot ja varata majoituksen hotellivarauspalvelun kautta – tällä tavalla loman voi viettää vaikka kahdella eri saarella!

Kanaria-matkaopaskirja

Suomenkieliset matkaopaskirjat koko Kanarian-alueesta näyttäisivät olevan loppu kustantajilta. Englanniksi sen sijaan löytyy koko Kanaria yksistä kansista Lonely Planet -matkaopaskirjasta.

Auton vuokraaminen Kanariansaarilla

Oma vuokra-auto on hauskin tapa tutustua Kanarian maisemiin. Tiet ovat hyväkuntoisia, liikenne rauhallista, ja autovuokraamojen hinnat (sekä polttoaine) suomalaisittain edullisia.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja ja löydä paras tarjous!

Lue lisää liikkumisesta Kanarialla

 

Kanaria

Las Palmas herättää monissa ihmisissä mielikuvan Irwin Goodmanista ja 1970-luvun alkoholinhuuruisista charter-lennoista. Mielikuva on vanhentunut. Nykyisin Gran Canarialle tulevat turistilaumat suuntaavat mieluummin etelärannikon rantakohteisiin...

”Ooo Las Palmas, sun helmaasi aina jään! Ooo Las Palmas, sun luoksesi lämpimään!” lauloi Irwin Goodman jo 1970-luvun alussa. Gran Canaria ja sen pääkaupunki...

Teneriffan suurin kaupunki, saaren pohjoiskolkassa sijaitseva Santa Cruz de Tenerife, jää useimmilta saarelle matkaavilta turisteilta kokematta, mikä on sääli: se on kaunis ja tunnelmallinen...

Kanariansaaret on hyvästä syystä suomalaisten suosikkeja matkakohteena: viikon Kanarian-lomalla ehtii ruskettua hiekkarannalla, patikoida vuoristossa, vierailla viinitilalla, bongata valaita ja kokeilla snorklaamista kirkkaissa vesissä. Lapsille Kanarialta...

Milloin Kanarialle kannattaa matkustaa? Parhaita aikoja matkustaa Kanarialle ovat maalis-huhtikuu sekä loka-marraskuu. Kuumin kuukausi on elokuu, mutta talvellakin keli on suomalaiseen makuun mukavan lämmin ja...

Lennot Kanarialle Lento Helsingistä Kanarialle kestää noin 6 tuntia. Joillekin Kanariansaaret ovat käytännössä kaukaisin mahdollinen lomakohde – esimerkiksi moni lapsiperhe ei halua kärvistellä yli kymmentä...

Teneriffa on Kanarian suosituin saari. Auringonpalvojien lisäksi se vetää puoleensa ulkoilusta ja komeista vuoristomaisemista nauttivia matkailijoita. Teneriffan korkeimman vuoren, 3718 metriä merenpinnan yläpuolelle kurottavan...

Teneriffaa hallitsee majesteetillinen Teide-tulivuori. Sen huippu kohoaa 3718 metriä merenpinnan yläpuolelle: Teide on paitsi Kanarian, myös koko Espanjan korkein vuori. Vanhoina aikoina Teideä pidettiin...

La Gomera on yksi pienemmistä ja rauhallisemmista Kanarian saarista. Gomera on vain tunnin lauttamatkan päässä Teneriffasta, mutta kuitenkin aivan omanlaisensa. Karun ja vulkaanisen maaperän...

Lanzarote on yksi Kanarian suosituimmista lomakohteista, ja hyvästä syystä. Itse asiassa syitä on monia: karut tuliperäiset maisemat, tyylikäs arkkitehtuuri, ja kauniit hiekkarannat. Teksti ja kuvat...

Fuerteventura on Kanarian saarista toiseksi suurin – ja Fuenteventuran rannat ovat Kanarian hienoimmat. Matalalla saarella riittää rantoja yhteensä useita kymmeniä kilometrejä! Satumaisen hieno hiekka...

Luonnonkaunis ja vuoristoinen La Palma on yksi Kanarian pienemmistä saarista. La Palma ei ole rantalomailijan ykkösvalinta, mutta toki saarelta löytyy monta mukavaa hiekkarantaakin. La Palma...

El Hierro on erittäin rauhallinen – suorastaan unelias – lomakohde. Paikka sopii parhaiten aikuiselle matkailijalle, joka haluaa unohtaa arjen murheet ja rentoutua luonnon rauhassa. El...

Suurimmilla saarilla voi liikkua julkisilla, mutta eniten Kanariasta saa irti vuokraamalla auton. Saarten välillä kulkee lauttoja monta kertaa päivässä. Bussit ja taksit Busseja kutsutaan Kanariansaarilla nimellä...

Kanarian kulttuurista ei juuri eksotiikkaa löydy, mutta maisemista ja ulkoilma-aktiviteeteista sitäkin enemmän. Tarjolla on niin laaja kattaus erilaisia elämyksiä, että hengästyttää: Kanariansaarilla voi sukeltaa,...

Kanariansaaret on yksi maailman parhaita kalapaikkoja. Jos onni potkaisee, saalis voi olla valtava vonkale: marliini, barrakuda, tonnikala tai jopa hai! Suurimpien saaliskalojen kanssa noudatetaan ”pyydä...

Parhaita aikoja matkustaa Kanarialle ovat maalis-huhtikuu sekä loka-marraskuu. Sään puolesta Kanarialle voisi matkustaa ympäri vuoden, mutta suomalaiset matkatoimistot järjestävät pakettimatkoja lähinnä lokakuusta huhtikuun alkupuolelle. Suurin...

Kanariansaaret ovat loistava perheloman kohde. Monet Kanarian palveluista on suunniteltu niin, että lapsille on oma paikkansa: ravintoloissa omat ruokalistat ja syöttötuolit, hotelleissa lasten uima-altaat...

Kanariansaarilla kannattaa maistella tuoreita meren antimia: paistettua miekkakalaa, mustekalasalaattia ja äyriäispaellaa. Kalaruokien lisäksi Kanarian parhaita herkkuja ovat suolavedessä keitetyt ryppyperunat, mehevät vuohenjuustot, sekä hunajalla...
kanariansaaret luonto

Millaista oli Kanariansaarilla ennen turistiryntäystä? Kirjailija Yrjö Kokon kiehtova matkakirja Hyvän tahdon saaret kertoo Kanariansaarista 1950-luvulla, kun saarten rannoilla ei saanut kulkea edes bikineissä. Teksti...