El Hierro – saari maailman laidalla

El Hierro – saari maailman laidalla

El Hierro on erittäin rauhallinen – suorastaan unelias – lomakohde. Paikka sopii parhaiten aikuiselle matkailijalle, joka haluaa unohtaa arjen murheet ja rentoutua luonnon rauhassa.

El Hierroa pidetään Kanarian parhaana sukelluskohteena. Kuva: Philippe Guillaume, CC

El Hierro on Kanarian saarista uloimmaisin, ja ennen muinoin sitä pidettiinkin maailman viimeisenä kolkkana. Syrjäisyytensä vuoksi saari on säilynyt suureksi osaksi luonnontilassa.

Maailmalla El Hierro tunnetaan uusiutuvan energian tuottamisen edelläkävijänä. Tuuli- ja vesivoiman ansiosta El Hierro on energiaomavarainen saari, eikä siinä kaikki: suunnitelmien mukaan vain muutaman vuoden kuluttua El Hierron kaikki kuusi tuhatta autoa olisivat sähkökäyttöisiä!

El Hierron nähtävyydet

El Hierrolta ei kannata odottaa Lanzaroten upeita arkkitehtuurisia nähtävyyksiä tai Teneriffan teemapuistojen hulinaa. Pääkaupunki Valverde on niin pieni, ettei siellä ole edes liikennevaloja. Perinteistä tunnelmaa löytyy sympaattisista kalastajakylistä, kuten La Restingasta.

El Hierron vaelluspoluilta löytyy monta hienoa näköalapaikkaa. Kuva: Jose Mesa, CC

El Hierron parhaat elämykset löytyvät luonnosta. Patikoinnista nauttiville El Hierro on oikea unelmakohde: useita eri tasoisia vaellusreittejä ja päätähuimaavia näköalapaikkoja. Niistä kuuluisin on saaren länsiosassa oleva Mirador de Bascos, jolta aukeaa komea maisema El Golfon laakson ylitse. Saaren vuoristoisia sisäosia peittävät vehreät laakeripuumetsät.

El Hierron sisäosat ovat vehreitä. Kuva: Jose Mesa, CC

El Hierro ei ole tunnettu hiekkarannoistaan, mutta toki niitäkin löytyy. La Restingan rannat ovat laavahiekkaa, ja eräs El Hierron upeimmista rannoista on tumman viininpunaisen hiekan peittämä pieni Playa de Veronal. Kauniita merivesialtaita on useita, mm. Charco Azul, La Maceta ja Pozo de las Calconas.

Sukeltaminen El Hierrolla

El Hierrolla kannattaa kokeilla sukeltamista. Kuva: Philippe Guillaume, CC

Myös elämä pinnan alla on näkemisen arvoinen. El Hierron vedet ovatkin sukeltajien suosiossa – saarta jopa kehutaan yhdeksi koko Euroopan parhaista sukelluskohteista.

Vuonna 2011 vedenalainen tulivuori purkautui vain muutaman kilometrin päässä La Restingasta. Mylläyksen tuloksena merenpohjan sanotaan suorastaan puhjenneen kukkaan.

Lennot El Hierrolle

El Hierrolla ei ole kansainvälistä lentokenttää. Lennot Suomesta kulkevat Teneriffan kautta. Matkustajalautalla pääsee La Palmalle, La Gomeralle ja Teneriffalle.

Kaikki suomalaiset matkatoimistot tekevät pakettimatkoja Kanarialle loka-maaliskuussa. Kanarian lomakohteisiin löytyy usein erittäin edullisia pakettimatkoja. Katso parhaat tarjoukset ja äkkilähdöt Kanarialle Top10Matkatarjoukset-sivulta.

El Hierron hotellit

On vaikeaa kuvitella rauhallisempaa ja romanttisempaa lomapaikkaa kuin Parador El Hierro. Palmut, tumma vulkaaninen kivi, aloe vera -kaktukset ja kesyttömät maisemat saavat tuntemaan, että nyt on saavuttu maailman reunalle. Paradorin ravintolasta saa kenties koko El Hierron saaren parasta ruokaa.

Balneario Pozo de la Salud on pieni ja viehättävä kylpylähotelli, joka on rakennettu laavakentän keskelle. Kylpylän mineraalivesi tulee 1700-luvulla kaivetusta ”Terveyden Kaivosta”. Tarjolla mm. hierontaa, hemmotteluhoitoja ja turkkilainen sauna.

Sisämaassa sijaitseva Villa El Mocanal sopii vaelluslomailijan tukikohdaksi. Perinteinen maalaissisustus (vulkaanista kiveä ja tummaa puuta) ja komeat maisemat. Aamiaisella tarjoillaan erinomaista lähiruokaa.

Katso tarjoukset El Hierron hotelleihin.

El Hierron hotellit kartalla

El Hierron hotellit kartalla.

Auton vuokraaminen El Hierrolla

Haluatko vuokrata auton El Hierrolla? Vertaa eri autovuokraamojen hintoja ja löydä paras tarjous!

Kanaria-matkaopaskirja

Suomenkielinen opaskirja on kätevä matkakaveri! Oppaasta löydät karttoja, tietoa nähtävyyksistä, sekä käytännön vinkkejä mm. liikkumiseen ja ravintoloissa asioimiseen.

Patikointiopas El Hierron ja La Gomeran saarille

Kanaria-opas

Kanaria – usein kysytyt kysymykset

Kanaria

Lennot Kanarialle Lento Helsingistä Kanarialle kestää noin 6 tuntia. Joillekin Kanariansaaret ovat käytännössä kaukaisin mahdollinen lomakohde – esimerkiksi moni lapsiperhe ei halua kärvistellä yli kymmentä...

Lanzarote on yksi Kanarian suosituimmista lomakohteista, ja hyvästä syystä. Itse asiassa syitä on monia: karut tuliperäiset maisemat, tyylikäs arkkitehtuuri, ja kauniit hiekkarannat. Teksti ja kuvat...

Kanarian kulttuurista ei juuri eksotiikkaa löydy, mutta maisemista ja ulkoilma-aktiviteeteista sitäkin enemmän. Tarjolla on niin laaja kattaus erilaisia elämyksiä, että hengästyttää: Kanariansaarilla voi sukeltaa,...

”Ooo Las Palmas, sun helmaasi aina jään! Ooo Las Palmas, sun luoksesi lämpimään!” lauloi Irwin Goodman jo 1970-luvun alussa. Gran Canaria ja sen pääkaupunki...

Luonnonkaunis ja vuoristoinen La Palma on yksi Kanarian pienemmistä saarista. La Palma ei ole rantalomailijan ykkösvalinta, mutta toki saarelta löytyy monta mukavaa hiekkarantaakin. La Palma...

Kanariansaarilla kannattaa maistella tuoreita meren antimia: paistettua miekkakalaa, mustekalasalaattia ja äyriäispaellaa. Kalaruokien lisäksi Kanarian parhaita herkkuja ovat suolavedessä keitetyt ryppyperunat, mehevät vuohenjuustot, sekä hunajalla...