La Gomera – satumetsien saari

La Gomera – satumetsien saari

La Gomera on yksi pienemmistä ja rauhallisemmista Kanarian saarista. Gomera on vain tunnin lauttamatkan päässä Teneriffasta, mutta kuitenkin aivan omanlaisensa. Karun ja vulkaanisen maaperän sijaan Gomera on vehreä saari, jonka kukkuloita peittävät ikiaikaiset laakeripuumetsät. La Gomeran kuuluisin nähtävyys onkin Garajonayn kansallispuisto ja sen tunnelmalliset vaelluspolut.

La Gomeran laakeripuumetsät ovat kuin luotuja kiirettömään kävelyretkeen.

Isompiin Kanariansaariin verrattuna La Gomeralla ei ole juuri ollenkaan massaturismia. Toki Suomestakin pääsee pakettimatkalle mm. Valle Gran Reyhin ja Playa Santiagoon, mutta harva matkustaa Gomeralle hiekkarantojen tai hotellin uima-altaalla loikoilun vuoksi. Gomeralla lomaillaan menemällä metsään.

Garajonayn kansallispuiston laakeripuumetsät

Laakeripuumetsän siimeksessä ei aurinko porota.

La Gomeran sisäosat ovat vuoristoisia. Pohjoisen kukkuloita ja jylhiä rotkomaisemia peittävät tuuheat ja yhtenäiset laakeripuumetsät (espanjaksi ”laurisilva”). Saaren etelä- ja länsipuolet ovat kuivempia ja karumpia.

Käytännössä jokainen Gomeralla vieraileva poikkeaa myös Garajonayn kansallispuistossa, sillä se peittää lähes koko saaren sisäosan. Puisto on kukkulaista maastoa, jonka halki kulkee myös muutama tavallinen maantie – jo auton ikkunasta pääsee ihailemaan metsää, joka on kuin suoraan satukirjan sivuilta.

La Gomeran laakeripuumetsien harras tunnelma pitää kokea kaikilla aistella.

Mutta eihän pelkkä maisemien katselu riitä! Gomeran laakeripuumetsien harras tunnelma pitää kokea kaikilla aistella: mustarastaiden jatkuva konsertti, kukkuloiden rinteet äänettömästi peittävä usva, ja kostean sammalen tuoksu saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Garajonayn kansallispuistoa ei turhaan kuvailla sanoilla ”Disney-metsä” ja ”Jurassic Park -metsä”.

Vaeltaminen La Gomeralla

Garajonayn vaelluspolkuja reunustavat saniaispensaat sekä ikivanhat orjanlaakerit, jotka ovat kauttaaltaan sammalen peitossa – aivan kuin puut olisivat vetäneet niskaansa vihreät sammaltakit.

Metsän siimeksessä ja kukkuloiden harjanteilla risteilee useita patikointireittejä. Niistä suurin osa sopii kenelle tahansa normaalikuntoiselle. Reittien pituus vaihtelee puolesta tunnista koko päivän mittaiseen vaellukseen.

Reitit on merkitty selkeästi, joten karttaa ja kompassia ei tarvita. Pöydin ja penkein varusteltuja taukopaikkoja on tasaisin välimatkoin, joten muista pakata reppuun eväät! Yksi kauneimmista (ja helpoimmista) reiteistä on Las Crecesistä Las Hayasiin johtava polku.

Garajonayn kansallispuiston kävelyreitit on merkitty selkeästi.

La Gomera kävelypoluille kannattaa ottaa eväiden ja vesipullon lisäksi takki. Sää metsän siimeksessä voi muuttua yllättävän viileäksi aivan yhtäkkiä, kun matalalla leijuva pilvimeri nielaisee koko kukkulan syleilyynsä.

Ennen vaelluspoluille lähtemistä on hyvä idea poiketa Juego de Bolas -infokeskuksessa, jossa jaetaan tietoa kansallispuistosta.

Mirador de Abrante -maisemaravintolan näkymä suorastaan huimaa!

Garajonayn kansallispuiston lisäksi Gomeralla pitää pistäytyä ainakin koillisrannikolla Agulossa, jota pidetään saaren kauneimpana kylänä. La Gomeran ilmavin näkymä aukeaa Agulon kylän yläpuolella kohoavan korkean jyrkänteen reunalla olevasta Mirador de Abrante -maisemaravintolasta.

Auton vuokraaminen La Gomeralla

La Gomera on suosittu päiväretkikohde Teneriffalta, sillä lauttamatka kestää vain tunnin. Mutta enemmän Gomerasta nauttii viettämällä ainakin pari päivää saarta kierrellen. Parhaiten se onnistuu vuokra-auton kanssa.

La Gomera on kompaktin kokoinen saari, jonka ympäri ajelee yhdessä päivässä. Tiet ovat hyväkuntoisia, liikenne rauhallista, ja autovuokraamojen hinnat (sekä polttoaine) suomalaisittain edullisia.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja ja löydä paras tarjous!

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Kanarialle

Kaikki suomalaiset matkatoimistot tekevät pakettimatkoja Kanarialle loka-maaliskuussa. Kanarian lomakohteisiin löytyy usein erittäin edullisia tarjouksia ja äkkilähtöjä. Omatoimimatkailija voi ostaa pelkät lennot ja varata majoituksen hotellivarauspalvelun kautta – tällä tavalla loman voi viettää vaikka kahdella eri saarella. Suosittu vaihtoehto on ostaa pakettimatka Teneriffalle, ja vierailla La Gomeralla yhden tai kahden yön omatoimiretkellä.

Lauttaterminaali sijaitsee Gomeran suurimmassa (muttei silti kovin suuressa) kaupungissa, itärannikolla olevassa San Sebastianissa. Kätevä tukikohta on länsirannikon Valle Gran Rey.

La Gomera – vertaa hotelleja

Matkalukemista

La Gomeralla hyvä matkakaveri on opaskirja, joka esittelee saaren vaellusreitit.

Kanaria-opas

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Kanarialle

Kanaria

Kanariansaaret on yksi maailman parhaita kalapaikkoja. Jos onni potkaisee, saalis voi olla valtava vonkale: marliini, barrakuda, tonnikala tai jopa hai! Suurimpien saaliskalojen kanssa noudatetaan ”pyydä...
kanariansaaret luonto

Millaista oli Kanariansaarilla ennen turistiryntäystä? Kirjailija Yrjö Kokon kiehtova matkakirja Hyvän tahdon saaret kertoo Kanariansaarista 1950-luvulla, kun saarten rannoilla ei saanut kulkea edes bikineissä. Teksti...

Teneriffa on Kanarian suosituin saari. Auringonpalvojien lisäksi se vetää puoleensa ulkoilusta ja komeista vuoristomaisemista nauttivia matkailijoita. Teneriffan korkeimman vuoren, 3718 metriä merenpinnan yläpuolelle kurottavan...

Milloin Kanarialle kannattaa matkustaa? Parhaita aikoja matkustaa Kanarialle ovat maalis-huhtikuu sekä loka-marraskuu. Kuumin kuukausi on elokuu, mutta talvellakin keli on suomalaiseen makuun mukavan lämmin ja...

Kanaria on suomalaisten suosikkikohde hyvästä syystä: viikon lomalla ehtii ruskettua hiekkarannalla, patikoida vuoristossa, vierailla viinitilalla, bongata valaita ja kokeilla snorklaamista kirkkaissa vesissä. Perheen pienimmille Kanarialta löytyy...

Parhaita aikoja matkustaa Kanarialle ovat maalis-huhtikuu sekä loka-marraskuu. Sään puolesta Kanarialle voisi matkustaa ympäri vuoden, mutta suomalaiset matkatoimistot järjestävät pakettimatkoja lähinnä lokakuusta huhtikuun alkupuolelle. Suurin...