Kalastaminen Kanarialla

Kanariansaaret on yksi maailman parhaita kalapaikkoja. Jos onni potkaisee, saalis voi olla valtava vonkale: marliini, barrakuda, tonnikala tai jopa hai!

Rannalta kalastaessa tarvitaan pitkä vapa.

Suurimpien saaliskalojen kanssa noudatetaan ”pyydä ja päästä” -kalastusta – ja kukapa vastuullinen kalastaja haluaisi haita tai marliinia tappaakaan? Pannulle sopivia saaliskaloja ovat mm. meriahvenet (englanniksi grouper) ja napsijat (snapper).

Syvänmeren kalastusretket Kanarialla

Jokaiselta Kanariansaarelta löytyy useita paikallisia operaattoreita, jotka järjestävät muutaman tunnin mittaisia syvänmeren kalaretkiä. Varsinkin Gran Canarialla sijaitsevasta Puerto Ricosta on muodostunut eräs suosituimmista kalareissujen lähtöpaikoista.

Jos lompakko ei kestä kokonaisen charter-veneen vuokraamista omaan käyttöön (päivähinta 600-900 euroa), kannattaa osallistua ryhmäreissulle. Tällainen ”kimppakyyti” maksaa veneen koosta riippuen noin 60-90 euroa ja kestää 6-9 tuntia. Kalamiehiä (ja -naisia) on mukana 6-10 henkeä, ja asiaankuuluvat kalastusvälineet ja virvokkeet sisältyvät hintaan.

Kalastusretkillä joko uistellaan (englanniksi trolling) tai pohjaongitaan riuttojen päällä (bottom fishing). Pohjaonkimiseen kaikki voivat osallistua yhtä aikaa, uistellessa saaliskalat väsytetään vuorotellen. Joillain kalareissuilla tehdään molempia: esimerkiksi ensin uistellaan tunnin verran, sitten pohjaongitaan neljä tuntia.

Karkeasti ottaen paras uistelusesonki on kesällä (huhti-lokakuu). Talvella (loka-huhtikuu) ongitaan ja pilkitään (jigging) ankkurissa olevasta tai ajelehtivasta veneestä – mutta näilläkin tekniikoilla saalis voi olla jopa satakiloinen rausku!

Rannalta kalastus Kanarialla

Edullisin tapa kalastaa Kanarialla on pakata mukaan omat kalastusvälineet – tai ostaa tukeva virvelisetti (kolmen metrin teleskooppivapa toimii hyvin) paikallisesta kalastusliikkeestä, ja marssia lähimpään rantaan.

Satamissa ja uimarannoilla kalastaminen on yleensä kielletty, mutta esimerkiksi aallonmurtajan nokasta kalastaminen on sallittua. Hyvä rantakalastuspaikka löytyy kysymällä paikallisesta kalastusvälineliikkeestä tai yksinkertaisesti menemällä sinne, missä paikalliset ukot heiluvat vapojensa kanssa. Usein hyvän kalapaikan merkki on jyrkkä rantakallio.

Muista, että Atlantin valtameren rantakalliot eivät ole mitään leikkipaikkoja. Varo kallioille vyöryviä aaltoja – kalamiehiä on jopa kuollut, kun isompi aalto on huuhtonut heidät mereen! Laita jalkaan kunnolliset kengät (esimerkiksi vanhat lenkkitossut), joilla tiukan paikan tullen voi kipittää pakoon isoja aaltoja. Humalassa kalastaminen on erittäin huono idea.

Allonmurtaja on hyvä kalapaikka – mutta ole varovainen! Kuva: cinetech, CC

Virvelöidessä parhaiten toimivia uistimia ovat painavat lusikat, pitkäheittoiset vaaput ja isot lipat. Perinteisesti Kanarialla harrastetaan pohjaonkimista: siiman päähän sidotaan lyijypaino, sen yläpuolelle sivutapsiin kiinnitetään sopiva koukku, ja koukkuun torilta ostettu kalanpala tai katkarapu. Sitten vain syötti veteen, siima kireälle ja tärppiä odottamaan.

Parhaita aikoja rannalta kalastamiseen ovat varhainen aamu sekä ilta, mutta myös yöllä kalastaminen on jännittävä kokemus. Pimeän aikaan ei kannata kiipeillä rantakivillä, vaan panostaa turvallisuuteen menemällä hiekkarannalle (jossa päivällä ei voi kalastaa uimareiden vuoksi) ja kokeilla onnea pohjaongella. Yöllä saalis voi olla eksoottinen – esimerkiksi väkivahva rausku!

Kalastusluvat Kanariansaarilla

Järjestetyillä kalareissuilla operaattori hoitaa lupien hankkimisen.

Rannalta kalastaessa tarvitaan paikallinen kalastuslupa, jonka saa paikallisesta kunnantalosta. Kalastuslupa maksaa 15 euroa ja on voimassa kolme vuotta. Luvan hankkimiseen voi pyytää neuvoja kalastusvälineliikkeestä, hotellista tai matkanjärjestäjältä.

Ilman kalastuslupaa ei kannata kokeilla kalaonnea, sillä sakkomaksu salakalastuksesta voi olla jopa useita satoja euroja.

Lue lisää: Kanaria-matkaopas

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi