Teide – Kanarian katolla

Teide – Kanarian katolla

Teneriffaa hallitsee majesteetillinen Teide-tulivuori. Sen huippu kohoaa 3718 metriä merenpinnan yläpuolelle: Teide on paitsi Kanarian, myös koko Espanjan korkein vuori.

Teide (3718m) on Kanarian korkein vuori.

Vanhoina aikoina Teideä pidettiin pyhänä paikkana, ja nykyään se on Unescon maailmanperintökohde.

Teide syöksi laavaa viimeksi yli vuosisata sitten, mutta vuoren ympärillä olevan kansallispuiston maisemat kantavat vieläkin tulivuorenpurkauksen arpia. Jähmettyneet laavavirrat ja veitsenterävät vulkaaniset kivenlohkareet tuovat mieleen Kuun pinnan.

Illansuussa, kun turistibussit ovat kadonneet, Teiden tunnelma on parhaimmillaan.

Teidelle pääsee hissillä

Kabiinihissi vie Teiden huipun tuntumaan muutamassa minuutissa.

Teidellä vieraileminen on erittäin helppoa – ja siksi myös todella suosittua. Matkatoimistot järjestävät retkiä, joilla ei tarvi kuin istua bussin kyytiin. Bussi vie vuoristoon varsinaisen tulivuoren juurelle, ja loppumatka noustaan köysirataa pitkin kulkevassa kabiinihississä!

Omatoimimatkailija ajaa vuokra-autolla rannan lomakohteista (esim Los Cristianos) puolentoista tunnin ajan Teiden kansallispuistoon. Matkaan kannattaa lähteä ajoissa, sillä iltapäivisin parkkipaikkaa joutuu etsimään puolen kilometrin päästä hissiasemasta.

Hissilippu pitää ostaa etukäteen netistä. Menopaluu kabiinihissillä maksaa noin 30 euroa. Kyyti kestää vain muutaman minuutin.

Itse asiassa hissi ei kulje aivan Teiden huipulle, vaan parisataa metriä alempana olevalle hissiasemalle. Siitä voi kävellä vähän matkan päässä olevalle näköalapaikalle, mutta vuoren varsinaiselle huipulle kiipeämiseen tarvitaan erillinen lupa (ilmainen, mutta hankittava kuukausia etukäteen). Harva vierailija jaksaa luvista kuitenkaan murehtia, sillä myös Teiden näköalapaikalta avautuvat maisemat vetävät sanattomaksi!

Huipulla tulee, joten mukaan pitää ehdottomasti pakata takki. Myös päähine ja aurinkorasva ovat tärkeitä, sillä ohuessa vuoristoilmassa kasvot palavat vielä nopeammin kuin aurinkorannalla loikoillessa.

Rogues del Garcia

Roques del Garcia on komea kalliomuodostelma Teiden juurella.

Vuokra-autolla liikkuvan kannattaa viettää koko päivä Teiden kansallispuistossa. Varsinaisen tulivuoren lisäksi ihmeteltävää riittää ylänköä peittävissä laavavirroissa sekä hissiaseman lähellä sijaitsevassa Rogues del Garcia -kalliomuodostelmassa. Näköalakallio on aivan tien vieressä, joten se on huippusuosittu paikka selfie-kuvien ottamiseen.

Rogues del Garcian ympäri kiertää patikointireitti, jolle harva viitsii lähetä kävelemään.

Varsinkin iltapäivisin hälisevästä turistiryysiksestä pääsee onneksi eroon helposti: Rogues del Garcian ympäri kiertää patikointireitti, jolle harva viitsii lähetä kävelemään. Reippailu kuitenkin kannattaa: polun varrella voi fiilistellä luonnonrauhaa ja bongailla värikkäitä laavaliskoja (gallotia galloti). Kalliomuodostelmien kiertäminen kestää pari tuntia, joten mukaan pitää varata tarpeeksi juomavettä.

Laavamaisemat sopivat täydellisesti lomakuvien ottamiseen.

Vaellus Teiden huipulle

Roques del Garcian ympäri kulkee parin tunnin mittainen vaelluspolku. Muista vesipullo!

Kabiinihissin lisäksi Teidelle voi kiivetä omin voimin. Vaelluspolku nousee asfalttitieltä vuoren puolivälissä sijaitsevaan yksinkertaiseen majaan eli refugioon, jossa vaeltajat viettävät yönsä. Refugiossa on sängyt ja vuodevaatteet, mutta ruoka kannattaa kantaa mukana. Paikasta löytyy yhteinen keittiö.

Herätys on aamuvarhain, sillä Teiden huipulle on ehdittävä jo auringon noustessa. Tällöin erillistä lupaa ei tarvita. Huipulta on poistuttava kello yhdeksään mennessä. Ennen auringonnousua vuorella on jäätävän kylmä, joten mukaan pitää pakata takki, pipo ja sormikkaat. Paluumatka auringonpaisteessa on kuuma, joten vettä pitää olla riittävästi mukana.

Majoitus Teiden kansallispuistossa

Yksinkertaisen vuoristomajan lisäksi Teiden kansallispuistosta löytyy vain yksi hotelli. Laadukas Parador de Las Cañadas ei ole halvin mahdollinen majapaikka, mutta Teiden kansallispuiston tunnelma on aivan erityinen illalla ja aikaisin aamulla, kun turistibussien tuomat laumat loistavat poissaolollaan. Yöllä tähtitaivas on upea, sillä rannikon turistikeskusten valosaaste ei yllä vuorelle saakka.

 

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Teneriffalle

Teneriffalle löytyy usein erittäin edullisia pakettimatkoja. Katso parhaat tarjoukset ja äkkilähdöt Kanarialle Top10Matkatarjoukset-sivulta.

Omatoimimatkailija voi ostaa pelkät lennot ja varata majoituksen hotellivarauspalvelun kautta. Tällä tavalla loman voi viettää vaikka kahdella eri saarella – esimerkiksi Teneriffa – La Gomera on suosittu ja suositeltava yhdistelmä.

Matkaopaskirja Teneriffalle

Suomenkielinen opaskirja on kätevä matkakaveri! Oppaasta löydät karttoja, tietoa nähtävyyksistä, sekä käytännön vinkkejä mm. liikkumiseen ja ravintoloissa asioimiseen.
Teneriffalla patikoimaan pääsee myös monessa muussa paikassa. Suomenkieliset opaskirjat kertovat parhaat vaellusreitit:

Teneriffan retkeilyopas kertoo suomeksi parhaat polut ja kauneimmat maisemat.

Teneriffan parhaat patikkareitit on toinen suomenkielinen vaellusopas.

Teidellä on helppo vierailla omalla vuokra-autolla.

Auton vuokraaminen Teneriffalla

Teneriffa on suuri saari, jota on hauska kiertää omalla vuokra-autolla. Saman päivän aikana ehtii ihailemaan Teiden maisemia ja uimaan Atlantin aalloissa.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja ja löydä paras tarjous!

Kanaria-opas

Teneriffa – Kanarian suurin ja kaunein saari

Kanaria

kanariansaaret luonto

Millaista oli Kanariansaarilla ennen turistiryntäystä? Kirjailija Yrjö Kokon kiehtova matkakirja Hyvän tahdon saaret kertoo Kanariansaarista 1950-luvulla, kun saarten rannoilla ei saanut kulkea edes bikineissä. Teksti...

Milloin Kanarialle kannattaa matkustaa? Parhaita aikoja matkustaa Kanarialle ovat maalis-huhtikuu sekä loka-marraskuu. Kuumin kuukausi on elokuu, mutta talvellakin keli on suomalaiseen makuun mukavan lämmin ja...

Kanarian kulttuurista ei juuri eksotiikkaa löydy, mutta maisemista ja ulkoilma-aktiviteeteista sitäkin enemmän. Tarjolla on niin laaja kattaus erilaisia elämyksiä, että hengästyttää: Kanariansaarilla voi sukeltaa,...

Parhaita aikoja matkustaa Kanarialle ovat maalis-huhtikuu sekä loka-marraskuu. Sään puolesta Kanarialle voisi matkustaa ympäri vuoden, mutta suomalaiset matkatoimistot järjestävät pakettimatkoja lähinnä lokakuusta huhtikuun alkupuolelle. Suurin...

Kanariansaaret ovat loistava perheloman kohde. Monet Kanarian palveluista on suunniteltu niin, että lapsille on oma paikkansa: ravintoloissa omat ruokalistat ja syöttötuolit, hotelleissa lasten uima-altaat...

Lennot Kanarialle Lento Helsingistä Kanarialle kestää noin 6 tuntia. Joillekin Kanariansaaret ovat käytännössä kaukaisin mahdollinen lomakohde – esimerkiksi moni lapsiperhe ei halua kärvistellä yli kymmentä...