Galápagossaaret – näin matkustat luontoparatiisissa omatoimisesti

Galapagos, Ecuador
Merileijonat (eli leijonahylkeet) ovat uteliaita ja pelottomia otuksia.

Matka Galapagossaarille on monen unelma. Vaikka Galapagos voi tuntua kaukaiselta ja kalliilta, saarille pääsee matkustamaan myös omatoimisesta. Näin se onnistuu.

Teksti Yaroslava Troynich
Kuvat Ville Palonen

Tyynenmeren pohjasta kohoavat tuliperäiset Galápagossaaret ovat maailman tunnetuin esimerkki evoluution voimasta. Merivirrat kuljettivat ensimmäiset eläimet saarille vain muutama miljoona vuotta sitten.

Aikojen saatossa Galápagoksen karut olosuhteet ovat koulineet kilpikonnista, leguaaneista ja linnuista erilaisia kuin niiden mantereella asuvista esi-isistä – ja jopa viereisen saaren serkuista. Ne ovat kaikki sopeutuneet täydellisesti juuri omanlaiseensa ympäristöön.

Poikkeuksellisen luotokohteen Galápagossaarista tekee sekin, että suuri osa eläimistä on täysin pelottomia. Kameroita heiluttelevista turisteista huolimatta merileijonat, pingviinit ja sinijalkasuulat eivät ole oppineet säikkymään ihmisiä.

Pelottomuuden huomaa parhaiten puolimetrisistä merileguaaneista, jotka loikoilevat mustilla laavakivillä kymmenien yksilöiden kasoissa.

Galápagossaaret on myös upea sukellus- ja snorklauskohde. Ravinteikkaat merivirrat tuovat jatkuvasti eläimiä Galápagosin alueelle. Snorklatessa voi nähdä pingviinejä, merileijonia ja mangrovepuiden vedenalaisissa juurakoissa piilottelevia merihevosia. Sukelluksella saattaa törmätä jopa satojen vasarahaiden parviin.

Galápagossaaret julistettiin kansallispuistoksi vuonna 1959. Nykyään huimat 97 prosenttia saarten pinta-alasta on rauhoitettua aluetta. Saarilla asuu noin 30 000 ihmistä, ja turisteja vierailee vuosittain parisataatuhatta.

Risteily vai omatoimimatka Galápagossaarille?

Galapagos, Ecuador
Laavaleguaani ruokailee Galapagossaarilla.

Suosituin tapa tutustua Galápagossaariin ovat risteilyt, mutta saaristoon voi tutustua myös omatoimisesti. Suurimmilla saarilla on majataloja, ravintoloita ja julkista lauttaliikennettä.

Tyyriit Galápagos-risteilyt sopivat parhaiten niille, joilla on enemmän rahaa kuin aikaa. Jos taas rahan ja ajan suhde on päinvastainen, voi Galápagosille matkustaa myös omatoimisesti.

Vaikka osan Galápagoksen luonnonihmeistä voi nähdä vain risteilyllä, omatoimimatkailijakin näkee kiinnostavimmat eläimet.

Jos Galápagoksella onkin kalliin matkakohteen maine, voi penninvenyttäjä selvitä Ecuadorin pääkaupungista Quitosta käsin tehdystä viikon reissusta tuhannella eurolla.

Suurimpien saarten – Santa Cruz, Isabela ja San Cristobal – kaupungeista löytyy majataloja, ravintoloita ja päiväretkiä järjestäviä matkatoimistoja. Omatoimimatkaaja voi vaikkapa patikoida tulivuorelle, snorklata merileijonien kanssa tai polkaista vuokrafillarilla bongaamaan merileguaaneja.

Omatoimimatkalla käteviä ovat Santa Cruzin ja Isabelan saaret, joiden välillä kulkee lauttoja päivittäin (noin 40 euroa).

Parhaiten Galápagossaaret kokee, kun yhdistää reissuun risteilyn ja omatoimimatkailua.

Lue lisää kolmipäiväisestä Galapagos-risteilystä.

Santa Cruz – omatoimisesti Galápagosin jättiläiskilpikonnia katsomassa

Galapagos, Ecuador
Puerto Ayoran satamassa on kalatori, jolla voi ihmetellä ahneita pelikaaneja.

Galápagosin omatoimimatka alkaa yleensä Santa Cruzin saarelta, jonka kupeessa Baltra-saarella on saariston vilkkain lentokenttä Seymour Airport (GPS). Vaihtoehtona olisi lentää syrjäisemmälle San Cristobalin saarelle, jolla silläkin sijaitsee lentokenttä.

Santa Cruzin keskus on saariston suurin kaupunki Puerto Ayora, jossa elää puolet koko saariston 30 000 asukkaasta. Vaikka mantereelta muuttavien määrää yritetään rajoittaa, saarten väkiluku on kolminkertaistunut viimeisten parinkymmenen vuoden aikana.

Pieni kalastajakaupunki sykkii nykyään turismin tahtiin. Joka kadunkulmassa on hotelleja, ravintoloita sekä sukelluskauppoja. Matkamuistomyymälät ovat täynnä vasarahai-t-paitoja ja pehmolelumerileijonia. Oikeat merileijonat kärkkyvät makupaloja rantabulevardin pienellä kalatorilla pelikaanien kanssa.

Galapagos, Ecuador
Galápagosin kuninkaita ovat jopa 400-kiloisiksi kasvavat jättiläiskilpikonnat.

Puerto Ayorasta käsin pääsee katsomaan jättiläiskilpikonnia Charles Darwin Research Stationille (ilmainen) tai El Chatoon (taksi 20 euroa).

Vuokrafillarilla (15 e/pvä) voi polkaista parin kilometrin päähän Turtle Bayn hiekkarannalle haiden kanssa snorklaamaan ja merileguaaneja pällistelemään.

Hotellien ja pienten matkatoimistojen järjestämillä päiväretkillä pääsee bongaamaan eläimiä, snorklaamaan ja kalastamaan (60–100 euroa).

Yksi saaren parhaista majapaikoista omatoimi- tai sukellusmatkaajalle on Puerto Ayoran lähellä sijaitseva Galapagos habitat (entinen Red Mangrove). Palvelu on ystävällistä ja päiväretket ensiluokkaisia, kuten myös sukelluskeskus. Kahden hengen huone maksaa 150–200 euroa.

Edullisempiakin majapaikkoja toki löytyy. Katso tarjoukset Puerto Ayoran majoitukseen.

Isla Isabela – käy täällä snorklaamassa

Galapagos, Ecuador
Monta metriä leveä paholaisrausku on komea näky.

Santa Cruzista kannattaa jatkaa matkaa Galápagosin suurimmalle saarelle, noin sata kilometriä pitkälle Isabelalle. Saaren keskus on parin tuhannen asukkaan Puerto Villamil.

Pikkukaupungin satamaan on ankkuroitu veneitä, joiden päällä loikoilee usein kymmeniä merileijonia. Muutama niistä ui uteliaana tervehtimään, kun polskimme sukelluslasit kasvoilla ohitse.

Merileijonat ovat kömpelöitä kuivalla maalla, mutta veden alla ne liikkuvat sulavasti kuin balettitanssijat.

Niitä katselisi mielellään koko päivän. Me lähdimme kuitenkin veneretkelle kohti Los Tunelesin laavakivimuodostelmaa, jota kehutaan yhdeksi koko saariston kauneimmista snorklauspaikoista.

Emme päässeet edes puoleen matkaan, kun moottoriveneen kapteeni yllättäen hidasti vauhtia keskellä ulappaa. Hän osoitti vedenpinnan alla liitäviä tummia varjoja. Ne olivat paholaisrauskuja.

Kapteeni kaartoi veneen varovasti viisimetristen jättiläisten yläpuolelle. Kädet innostuksesta täristen vedimme snorklausvarusteet niskaamme ja hyppäsimme syvänsiniseen mereen.

Paholaisrauskut uivat ympärillämme kahden ikuisuudelta tuntuvan minuutin ajan. Ne tekivät silmukoita aivan aaltojen alla ja liitelivät välillä lähes kosketusetäisyydelle kuin vedenalaiset ufot.

Lopun venematkan istuimme uimaräpylät jaloissa. Tiedä koska seuraava rauskuparvi olisi sattunut kohdalle!

Isabelan-saarella voi myös patikoida katsomaan maailman toiseksi suurinta tulivuoren kraatteria (vieläkin suurempi on Ngorongoro Tansaniassa). Sierra Negran kraatterilla on läpimittaa liki 10 kilometriä. Matka alkaa autokyydillä 870 metrin korkeuteen, mistä patikoidaan kraatterin reunalle  1040 metrin korkeudelle. Retkillä käydään usein myös tulivuori Chicolla, joka on edelleen aktiivinen ja hehkuu lämpöä.

Katso tarjoukset Puerto Villamilin majoitukseen.

Sukeltaminen Galápagossaarilla

Galapagos, Ecuador
Merileijonan kanssa sukeltaminen on unohtumaton kokemus.

Galápagos on legendaarinen sukelluskohde. Pinnan alla Galápagos on kiehtovimmillaan, kun paholaisrauskut ja uimaräpylöitä leikkisästi näykkivät merileijonat tulevat kosketusetäisyydelle.

Sukelluksen harrastajat näkevät märkiä unia vasarahaista, joita voi nähdä jopa satojen haiden parvina.

Liveaboardit eli sukellusristeilyt maksavat tuhansia euroja, mutta pääsaarilta tehtävillä päiväretkilläkin näkee valtavan määrän vedenalaista elämää. Yhdellä ja samalla sukelluksella voi bongata vasarahain, paholaisrauskun, merikilpikonnan ja merileijonan.

Saaariston suurimman kaupungin, Puerto Ayoran, sukelluskeskuksissa kaksi sukellusta varusteineen maksaa noin sata euroa.

Myös snorklausretkillä näkee ison osan meren hienoimmista otuksista: merileijonia, kilpikonnia, merihevosia ja vaarattomia riuttahaita.

Galapagossaarten hotellit ja majoitus

Omatoimimatkailija löytää saarten suurimmista kaupungeista – Puerto Ayorasta, Puerto Villamilista ja Puerto Baquerizo Morenosta – hotelleja ja ravintoloita. Kahden hengen huone edullisessa majatalossa maksaa voi maksaa niinkin vähän kuin 25–30 euroa.

Katso tarjoukset Galapagosin hotelleihin.

Paras aika matkustaa Galápagossaarille?

Galapagos, Ecuador
Galapagossaarilla on muutama pikkukaupunki. Asukkaita on yhteensä noin 30 000.

Sään puolesta Galápagosille voi matkustaa ympäri vuoden. Jos mahdollista, kannattaa kuitenkin välttää vilkkaimpia sesonkiaikoja kesä–elokuuta ja joulun seutua. Silloin majoitukset ovat kalleimmillaan ja esimerkiksi risteilyt niin loppuunmyyty, ettei niille löydä edullisia viime hetken paikkoja.

Lennot Galápagossaarille

Ecuadoriin kuuluvat Galápagossaaret sijaitsevat tuhat kilometriä mantereelta. Niille lennetään Ecuadorin pääkaupungin Quiton tai maan suurimman kaupungin Guayaquilin kautta.

Lentoja on kahdelle lentokentälle. Suosituin on Santa Cruzin kupeessa sijaitseva Seymour Airport (GPS). Vaihtoehtona on San Cristobalin saarella sijitseva San Cristóbal Airport (SCY). Näiltä kentiltä on myös saariston sisäisiä lentoja Isabelan saaren pikkuruiselle kentälle.

Meno–paluulennon Suomesta Ecuadoriin voi saada alle tuhannella eurolla. Meno–paluulento mantereelta Galápagossaarille maksaa 300–400 euroa. Kaikilta saarille saapuvilta turisteilta veloitetaan 75 euron kansallispuistomaksu.

Ecuadoriin ei tarvita viisumia.

Katso parhaat lentotarjoukset Quitoon ja Galapagosille.

Luontomatka Ecuadoriin

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Ecuadoriin luontomatkoja, joilla nähdään Amazonin viidakko ja Galapagossaarten ainutlaatuiset otukset. Lisäksi vieraillaan Cotopaxin kansallispuistossa, Quilotoan kraatterijärvellä ja historiallisessa maailmanperintökohdekaupunki Quitossa.

Matkalukemista

Uhanalaisten eläinten suojelun historiasta kiinnostuneen kannattaa tutustua Henry Nichollsin erinomaiseen kirjaan Lonesome George: The Life and Loves of a Conservation Icon.

Galápagossaaret – kokemuksia

Oppaan on kirjoittanut Ville Palonen, joka on bongannut tiikereitä Intiassa, orankeja Borneolla ja valashaita Mosambikissa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi