Galapagossaaret–opas

Galápagossaarilla näkee ainutlaatuisia eläimiä: merileguaaneja, jättiläiskilpikonnia ja vasarahaita. Vastoin yleistä käsitystä Galápagos sopii mainiosti myös omatoimimatkan kohteeksi: saarilla on majataloja, ravintoloita ja julkista lauttaliikennettä.

Oppaan on kirjoittanut Ville Palonen, joka on bongannut tiikereitä Intiassa, orankeja Borneolla ja valashaita Mosambikissa.

Galapagos, Ecuador
Merileijonat (eli leijonahylkeet) ovat uteliaita ja pelottomia otuksia.

Galápagossaarten pelottomat eläimet

Galapagossaaret on maailman tunnetuin esimerkki evoluution voimasta. Merivirrat kuljettivat ensimmäiset eläimet Tyynen valtameren pohjasta kohoaville tuliperäisille saarille vain muutama miljoona vuotta sitten. Aikojen saatossa saariston karut olosuhteet ovat koulineet kilpikonnista, leguaaneista ja linnuista erilaisia kuin niiden mantereella asuvista esi-isistä – ja jopa viereisen saaren serkuista.

Galapagos, Ecuador
Laavaleguaani ruokailee Galapagossaarilla.

Poikkeuksellisen luotokohteen Galápagossaarista tekee se, että suuri osa eläimistä on täysin pelottomia. Kameroita heiluttelevista turisteista huolimatta merileijonat, pingviinit ja sinijalkasuulat eivät ole oppineet säikkymään ihmisiä. Pelottomuuden huomaa parhaiten puolimetrisistä merileguaaneista, jotka loikoilevat mustilla laavakivillä kymmenien yksilöiden kasoissa.

Galápagossaaret julistettiin kansallispuistoksi vuonna 1959. Nykyään huimat 97% pinta-alasta on rauhoitettua aluetta. Saarilla asuu noin 30 000 ihmistä, ja turisteja vierailee vuosittain parisataatuhatta.

Miten Galápagossaarille matkustetaan?

Ecuadoriin kuuluvat Galápagossaaret sijaitsevat tuhat kilometriä mantereelta. Niille matkustetaan lentämällä Ecuadorin pääkaupungin Quiton tai Guayaquilin kautta.

Menopaluulennon Suomesta Ecuadoriin voi saada alle tuhannella eurolla.
Katso parhaat lentotarjoukset Quitoon ja Galapagosille.

Meno–paluulento mantereelta Galápagossaarille maksaa 300–400 euroa. Kaikilta saarille saapuvilta turisteilta veloitetaan 75 euron kansallispuistomaksu.

Ecuadoriin ei tarvita viisumia.

Kiertomatkat Galápagossaarille

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Ecuadoriin ja Galápagossaarille kiertomatkoja, joilla nähdään Amazonin viidakot, Quilotoan kraatterijärvi, ja Galápagosin saaret Floreana ja Isabela.

Paras aika matkustaa Galápagossaarille?

Sään puolesta Galápagosille voi matkustaa ympäri vuoden. Jos mahdollista, kannattaa kuitenkin välttää vilkkaimpia sesonkiaikoja kesä–elokuuta ja joulun seutua. Silloin majoitukset ovat kalleimmillaan ja esimerkiksi risteilyt niin loppuunmyyty, ettei niille löydä edullisia viime hetken paikkoja.

Galapagos, Ecuador
Galapagossaarilla on muutama pikkukaupunki. Asukkaita on yhteensä noin 30 000.

Risteily vai omatoimimatka?

Suosittu tapa tutustua saaristoon on muutaman päivän mittainen luontoristeily. Tyyriit risteilyt sopivat parhaiten niille, joilla on enemmän rahaa kuin aikaa.

Jos taas rahan ja ajan suhde on päinvastainen, voi Galápagosille matkustaa myös omatoimisesti. Vaikka saarilla on kalliin matkakohteen maine, voi penninvenyttäjä selvitä Ecuadorin pääkaupungista Quitosta käsin tehdystä viikon reissusta tuhannella eurolla.

Suurimpien saarten kaupungeista löytyy majataloja, ravintoloita ja päiväretkiä järjestäviä matkatoimistoja. Omatoimimatkaaja voi vaikkapa patikoida tulivuorelle, snorklata merileijonien kanssa tai polkaista vuokrafillarilla bongaamaan merileguaaneja.

Parhaiten Galápagossaaret kokee, kun yhdistää reissuun risteilyn ja omatoimimatkailua.

Galapagos, Ecuador
Monille Galapagosin pienemmille saarille saa nousta vain rantautumiseen osoitetuilla paikoilla.

Galápagosin risteilyt

Risteilyalukset tekevät 3–7 päivän kierroksia, joilla tutustutaan joka päivä parin eri saaren luonnonihmeisiin. Turistit saavat vierailla tarkkaan merkityissä rantautumispaikoissa noin kaksi tuntia kerrallaan. Asiantuntevat oppaat pitävät huolta, ettei kukaan korkeintaan 15 hengen ryhmästä seikkaile merkittyjen polkujen ulkopuolelle, häiritse eläimiä, tai heitä roskia luontoon. Saarille ei saa viedä ruokaa, mutta vesipullon saa sentään ottaa mukaan. Valokuvatessa salaman käyttö on kielletty.

Tiukat säännöt saattavat tuntua turhauttavilta, mutta niiden noudattaminen on sekä luonnon että turistien etu. Galápagosin eläimet ovat aina olleet kuuluisia siitä, etteivät ne pelkää ihmisiä juuri ollenkaan. Ominaisuuden halutaan säilyvän ennallaan tulevaisuudessakin.

Luontoristeilyjen hintahaitari on hurja. Kuukausia etukäteen varattu viikon mittainen luksusristeily saattaa maksaa yli 3000 euroa, mutta Quiton matkatoimistoissa hinta putoaakin kahteen tonniin.

Halvimmalla pääsee, kun matkustaa omin päin Galápagossaarille ja etsii paikallisten matkatoimistojen viime hetken tarjouksia. Viikon risteilyn voi saada alle tuhannella eurolla ja kolmen päivän risteilyn viidellä sadalla – paitsi sesonkiaikoina kesä-elokuussa ja jouluna, jolloin lähes kaikki paikat on loppuunmyyty.

Risteilyaluksella ei kannata viettää kokonaista viikkoa. Galápagossaarista saa paljon enemmän irti, kun yhdistää lyhyen risteilyn muutamaan päivään omatoimimatkailua.

Galapagos, Ecuador
Galápagosin kuninkaita ovat jopa 400-kiloisiksi kasvavat jättiläiskilpikonnat.

Omatoimimatkailu Galápagosilla

Vaikka osan Galápagoksen luonnonihmeistä voi nähdä vain risteilyllä, omatoimimatkailijakin näkee kiinnostavimmat eläimet.

Saarten suurimmasta kaupungista, Puerto Ayorasta, pääsee katsomaan jättiläiskilpikonnia Charles Darwin Research Stationille (ilmainen) tai El Chatoon (taksi 20 euroa).

Vuokrafillarilla (15 e/pvä) voi polkaista parin kilometrin päähän Turtle Bayn hiekkarannalle haiden kanssa snorklaamaan ja merileguaaneja töllistelemään.

Hotellien ja pienten matkatoimistojen järjestämillä päiväretkillä pääsee bongaamaan eläimiä, snorklaamaan ja kalastamaan (60–100 euroa).

Santa Cruzin, Isabelan ja San Cristóbalin saarten välillä kulkee lauttoja päivittäin (30–40 euroa).

Galápagossaaret – hotellit ja majatalot

Risteilyllä majoitutaan ja ruokaillaan laivassa.

Omatoimimatkailija löytää saarten suurimmista kaupungeista – Puerto Ayorasta, Puerto Baquerizo Morenosta ja Puerto Villamilista – hotelleja ja ravintoloita. Kahden hengen huone edullisessa majatalossa maksaa 25–30 euroa.

Yksi parhaista majapaikoista omatoimi- tai sukellusmatkaajalle on Red Magrove, jolla on hotellit Santa Cruzilla ja Isabelalla. Palvelu on ystävällistä ja päiväretket ensiluokkaisia, kuten myös sukelluskeskus. Kahden hengen huone maksaa 150–200 euroa.

Katso Galapagosin hotellit kartalla.

Sukeltaminen Galápagossaarilla

Galápagos on legendaarinen sukelluskohde. Pinnan alla Galápagos on kiehtovimmillaan, kun paholaisrauskut ja uimaräpylöitä leikkisästi näykkivät merileijonat tulevat kosketusetäisyydelle. Sukelluksen harrastajat näkevät märkiä unia vasarahaista, joita voi nähdä jopa satojen haiden parvina.

Galapagos, Ecuador
Merileijonan kanssa sukeltaminen on unohtumaton kokemus.

Liveaboardit eli sukellusristeilyt maksavat tuhansia euroja, mutta pääsaarilta tehtävillä päiväretkilläkin näkee valtavan määrän vedenalaista elämää. Yhdellä ja samalla sukelluksella voi bongata vasarahain, paholaisrauskun, merikilpikonnan ja merileijonan.

Puerto Ayoran sukelluskeskuksissa kaksi sukellusta varusteineen maksaa noin sata euroa.

Myös snorklausretkillä näkee ison osan meren hienoimmista otuksista: merileijonia, kilpikonnia, merihevosia ja vaarattomia riuttahaita.

Matkalukemista

Uhanalaisten eläinten suojelun historiasta kiinnostuneen kannattaa tutustua Henry Nichollsin erinomaiseen kirjaan Lonesome George: The Life and Loves of a Conservation Icon.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(7) "Ecuador"
}