Viidakkoretki Amazonilla – matkavinkit

Paratiisireportteri Ville Palonen virvelöi Amazonin sivujoella. Kuva: Yara Troynich

Perussa sijaitseva Pacaya-Samirian kansallispuisto on ehtaa Amazonin sademetsää. Siellä voi kohdata laiskiaisia, apinoita, kaimaaneja, anakondia ja vaaleanpunaisia jokidelfiinejä.

Kanoottiretket Pacaya-Samirian kansallispuistoon alkavat Lagunasin kylästä. Se sijatsee Iquitosin ja Yurimaguasin kaupunkien välissä.

Lagunasiin pääsee vain jokea pitkin. Laivamatka kestää kolme päivää Iquitosista, yhden päivän Yurimaguasista. Kolmen vuorokauden matka Iquitosin ja Lagunasin välillä maksaa 20-30€. Parhaina pidetään Eduardo-yhtiön laivoja, joiden vuorot lähtevät (lähes) joka ilta.

Matkustaja-alukset pysähtyvät Lagunasissa pari kertaa päivässä. Kylässä on pari pientä hökkeliravintolaa ja yksinkertaista majataloa sekä muutama sekatavarakauppa.

Matkavinkit on koonnut toimittaja-valokuvaaja Ville Palonen, joka on seikkaillut myös Borneon sademetsissä.

Kanoottiretki Amazonilla

Amazon, Peru
Melontaretkellä pääsee myös kävelemään aidossa sademetsässä.

Kanoottiretkiä Pacaya-Samirian kansallispuistoon tekee kaksi paikallista opasjärjestöä:

Estypel ja Etascel. Estypelin perustaja Manuel Rojas varaa majoituksen ja hoitaa kanoottiretken valmistelun, kunhan hänelle soittaa etukäteen. Retken pituus (3-12 päivää) riippuu siitä, kuinka syvälle viidakkoon haluaa päästä.

Viidakkoseikkailu maksaa 30-40€ / päivä / henkilö. Oppaat puhuvat ainoastaan espanjaa, mutta viidakossa pärjää tarvittaessa pelkällä perussanastollakin. Kanoottiretkellä superavuliaat oppaat hoitavat melomisen, leirin pystyttämisen ja ruoanlaiton.

Tärkeimpiä henkilökohtaisia varusteita ovat kumisaappaat, sadeviitta, kevyt makuupussi, otsalamppu ja rutosti hyttysmyrkkyä. Alueella saattaa esiintyä malariaa, joten estolääkitys (Lariam tai Malarone) on syytä hankkia jo Suomesta. Retkelle kannattaa ottaa myös kunnollinen ensiapupakkaus.

Kalastus Amazonilla

Amazonin sivujoissa ja sademetsän tulvajärvissä kalastaminen on harvinaisen hauskaa puuhaa. Koskaan ei voi tietää, millainen otus nappaa seuraavaksi.

Amazon, Peru
Bete Lotto -lippa on huippu-uistin myös Amazonilla.

Pacaya-Samirian kansallispuistossa saa pyydystää ruokakalat ilman erillisiä kalastuslupia. Kannattaa muistaa, että muutamilla Amazonin kalalajeista on huimat (jopa yli metrin!) alamitat. Oppaat kertovat, mikä kala päästetään takaisin kasvamaan ja mikä paistetaan illalliseksi. Yleisiä saalislajeja – ja myös erinomaisia ruokakaloja – ovat piraijat ja kiivaasti kamppailevat riikinkukkoahvenet (peacock bass).

Kalavehkeet on kannettava kotoa asti, sillä Iquitosissa ei myydä vapakalastusvälineitä. Paikalliset kalastavat pääosin verkoilla ja tuulastamalla. Parasta kalastusaikaa on kuivan kauden loppupuoli (marras-tammikuu), jolloin kalat löytyvät usein syvimmistä montuista.

Amazonin kapeilla sivujoilla ja tulvajärvillä pärjää mainiosti samalla virvelillä kuin Suomessakin. Kevyen luokan (7-21g) matkavapa, haspelikelalle puolattu 0,15mm kuitusiima ja muutama Bete Lotto -lippa tai Rapalan vaappu riittävät vaikka useampikiloisen sähköankeriaan kanssa painimiseen. Myös pohjaonginta liha- tai kalasyötin kanssa on tehokasta puuhaa.

Lennot Amazonille

Peruun ei ole Suomesta suoria lentoja. Menopaluu Limaan (tai Iquitosiin) maksaa lentoyhtiöstä, välilaskujen lukumäärästä ja sesongista riippuen edullisimmillaan 800-1200 euroa. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Peruun.

Lue lisää:

Kanoottiretki vihreään helvettiin

Amazonin jokilaivat

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!