Cusco (Cuzco) -opas

Cuzcon katedraali. Kuva: Ville Palonen

Inkaraunioita ja siirtomaa-arkkitehtuuria, värikkäitä toreja ja huippuravintoloita – Cusco (Cuzco) on ansaitusti Perun vilkkain turistikeskus. Machu Picchulle matkaava pysähtyy Cuscossa ainakin pariksi päiväksi, mutta vuorenrinteille levittäytyvässä 300 000 asukkaan kaupungissa riittää nähtävää pidemmäksikin aikaa.

Historiallinen Cuzco

Cusco on Etelä-Amerikan pisimpään yhtenäisesti asutettu kaupunki, ja se toimi inkavaltakunnan pääkaupunkina. Espanjalaisten konkistadorien saavuttua 1530-luvulla monet inkojen temppeleistä hajotettiin, ja kivet käytettiin suojamuurien ja kirkkojen rakentamiseen. Vanhankaupungin kapeilla kujilla harhaillessa on kiehtovaa nähdä, kuinka siirtomaa-aikaisten rakennusten perustuksina on inkojen taidokkaita kivimuureja.

Plaza de Armasia, Cuscon pääaukiota, ympäröi joukko kauniisti entisöityjä rakennuksia. Niissä siirtomaa-ajan arkkitehtuuri pääsee oikeuksiinsa. Aukiota hallitsee Katedraali, jonka hämärässä odottaa yllätys. Perulaisen Marcos Zapatan maalaama alttaritaulu kuvaa viimeistä ehtoollista, ja Jeesus opetuslapsineen popsii inkojen ajoilta peräisin olevaa herkkua: paistettua marsua.

Cuscon kiinnostavimmat museot ovat Inkamuseo ja sympaattinen Kokamuseo. Siellä oppii, kuinka valtava merkitys ”pyhällä lehdellä” on Andien alkuperäiskansoille. Kokalehdistä uutettu tee (jolla ei ole huumaavaa vaikutusta) on myös tehokas keino lievittää vuoristotaudin oireita kuten päänsärkyä, josta moni kärsii yli kolmen kilometrin korkeudella sijaitsevassa Cuscossa. Kokateetä voi maistella kahviloissa tai hotellin aamiaisella.

Peru_Cuzco_4
Joulujuhla Cuscon pääaukiolla.

Cuzco sijaitsee kolmen ja puolen kilometrin korkeudella merenpinnasta, joten kannattaa varautua kärsimään vuoristotaudin lievemmistä oireista: pääsärystä, huimauksesta ja univaikeuksista.

Mukaan pitää pakata kunnollista aurinkorasvaa, aurinkolasit ja päähine. Cuscon illat ovat viileitä, joten fleecetakki tai ohut lämpökerrasto saattaa olla tarpeen.

Lennot Cuscoon

Suomalainen ei tarvitse viisumia Peruun.

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Peruun. Usein menopaluulipun Limaan tai Cuscoon saa alle tuhannella eurolla (esimerkiksi KLM, Air France). Hinta riippuu lentoyhtiöstä, välilaskujen lukumäärästä ja sesongista.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Peruun.

Retkiä Cuscosta käsin

Peru_Cuzco_6
Ketsua-rouva Pisacin markkinoilla.

Suosituin retkikohde on tietenkin Machu Picchun rauniokaupunki.

Cuscosta on helppoa tehdä päiväretki myös vuorten takana odottavaan Pyhään Laaksoon. Inkalinnoitusten ja ketsua-intiaanien kylien lisäksi suosittu nähtävyys on Pisacin valtava käsityötori, joka on vilkkaimmillaan sunnuntaisin.

Andeilla riittää tekemistä myös ulkoilua rakastavalle. Lukemattomat matkatoimistot järjestävät vaelluksia, maastopyöräilyä ja koskenlaskua. Cuscosta on helppoa jatkaa matkaa Titicaca-järvelle tai Manun kansallispuistoon Amazonille.

Cuscon hotellit ja majatalot

Cuscon keskusaukion lähistöllä on lukemattomia ravintoloita, nettikahviloita, matkatoimistoja, pankkiautomaatteja, pesuloita ja matkamuistomyymälöitä.

Kaupungissa on satoja hostelleja, majataloja ja hotelleja. Edullisimmat sänkypaikat maksavat vain muutaman euron, kalleimmista viiden tähden lukaaleista pitää pulittaa satasia. Majapaikkoihin voi jättää ylimääräiset matkatavarat Machu Picchu -retken ajaksi.

Casona Les Pleiades sijaitsee San Blasissa mukavien baarien ja ravintoloiden naapurissa. 2hh / alk. 45€.

Katso tarjoukset Cuzcon hotelleihin.

Cuscon ravintolat

Peru_Cuzco_5
Paistettua marsu kannattaa maistaa jossain Cuscon lukemattomista ravintoloista.

Andeilla pääsee maistamaan inkojen arvostamia herkkuja kuten kokalehdistä haudutettua teetä ja paistettua marsua. Andeilta kotoisin olevaa perunaa viljellään Pyhän Laakson alueella yli tuhatta lajiketta.

Cuscosta, Aguas Calientesista ja Pyhän Laakson pikkukaupungeista löytyy ravintoloita joka lähtöön, mutta parhaan aamiaisen saa takuuvarmasti paikallisesta kauppahallista. Puolen litran tuoppi tuorepuristettua appelsiinimehua ja iso munakas maksavat vain pari euroa. Menu turistico -lounaan saa pikkuravintoloissa alle viidellä eurolla.

Kolmen ruokalajin lounas tai illallinen paikallisten suosimassa ravintolassa maksaa vain pari euroa. Trendikäämmistä ravintoloista saa mm. laaman sukuisesta alpakasta tehtyjä lihapullia yucca-juuresta paistettujen ranskisten kera.

Nuevo cocina Andinan eli uuden perulaisen keittiön luoneen julkkiskokki Gaston Acurion omistama Chicha on yksi Cuscon arvostetuimmista ravintoloista. Annokset alk. 10€.

Lue lisää:

Kuinka Machu Picchuun mennään?

Vaellus Inkapolulla

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!