Paratiisireportteri: Matkailun voittajat ja häviäjät koronan aikana

Seikkailu on alkanut! Suuntaamme kohti matkailun uutta tulevaisuutta. Kuva: Mantas Hesthaven / Unsplash

Ei ole mikään uutinen, että matkailuala on kärsinyt koronan aikana pahemmin kuin koskaan. Uutinen on se, että häviäjien joukkoon kuuluu myös muutamia voittajia, tai pitäisi ehkä sanoa selviytyjiä.

Ulkomaanmatkailun romahdettua selviytyjiä ovat ympäri maailmaa ne hotellit ja matkailupalvelut, jotka ovat onnistuneet houkuttelemaan kotimaanmatkailijoita. Luvassa voi olla aikamoinen paradigman vaihto pitkälläkin aikavälillä. Päämatkailijaryhmät ovat kääntyneet päälaelleen: kotimaanmatkailijoista on tullut hotellien elinehto ja ulkomaalaisista kiva lisä, sitten joskus, kun niitä taas saapuu.

Korona ei kukistu vielä pitkään aikaan. Matkailu muuttuu nopeammin.

Suuret kohteet hävivät, pienet voittavat

matkakohde korona
Kaupungit ovat aavemaisia autioina… Kuva: Victor He / Unsplash

Selviä häviäjiä ovat suuret ja suositut matkakohteet, jotka elävät pääasiassa turismista ja tarjonta on rakennettu high seasonin valtavien matkailijamäärien varaan. Lappi on yksi tällaisista. Toinen on vaikkapa Indonesian Bali, jonka matkailukeskukset ovat nykyisellään aavemaisen hiljaisia. Ilmassa on maailmanlopun henkeä.

Tämän matkailualan zombie-apokalypsen voittajia – tai ainakin selviytyjiä – ovat kohteet, jotka sijaitsevat kohtuullisen matkan päässä paikallisista keskuksista ja saavat asiakkaita ympäri vuoden. Niillä on riittänyt asiakkaita nyt koronankin aikana.

Suomessa selvin esimerkki on Saariston rengastie, joka täyttyi tänä kesänä suomalaisista matkailijoista, kun ulkomaille ei päästy eikä osattu oikein muuallekaan mennä. Rengastien varrella on tuskin koskaan vietetty vastaavanlaista buumia.

Majatalot täyttyivät, koska ne oli suunniteltu pienimuotoiseen kotimaiseen matkailuun eikä kerran pari vuodessa tapahtuvaan ulkomaalaisten ryntäykseen.

Pienet ja uniikit kohteet pärjäävät, isot massahotellit kärsivät.

Uniikit hotellit pärjäävät

Australia ranta
Yksinäisyys sopii luonnon keskelle ja autiolle rannalle. Kuva: Simon Rae / Unsplash

Thaimaassa vastaavanlainen esimerkki on esimerkiksi Khanom, jossa sijaitsee suomalainen Aava Resort.

Kysyttyäni hotelieeri Kati Häkkiseltä hän vahvisti, että nyt kesällä heillä on ollut 80 prosentin varausaste. Se on kova tulos aikana, joka on tavallisinakin vuosina hiljaista aikaa ulkomaisten matkailijoiden suhteen.

”Mutta meillä käykin perinteisesti paljon myös thaimaalaisia kotimaanmatkailijoita”, Häkkinen sanoi. Ja nyt kun thaimaalaisetkaan eivät pääse ulkomaille, he matkustavat entistä enemmän kotimaassa.

Aavan sijainti on hyvä korona-ajan matkailua ajatellen. Pitkällä rannalla on vain muutama houkutteleva hotelli, mutta tunnin ajomatkan sisällä on kaksi merkittävää kaupunkia. Kun kovaa kilpailua ei ole, niidenkin asukkaat riittävät.

Phuketissa taas on niin hirveästi ylitarjontaa, etteivät saaren lukemattomat hotellit pysty millään paikkaamaan sitä lovea, minkä kansainvälisten matkailijoiden puuttuminen viiltää.

Häkkinen sanoo samaa myös nykyisestä kotipaikastaan: ”Mikkelin alueelta kuulee samanlaisia uutisia. Pienet, uniikit hotellit tekevät hyvää tulosta.”

Miten lisätä kotimaanmatkailua koronan aikana?

covid lentokenttä
Houkutteleeko lähteä korona-aikana lentokentälle? Kuva: Dyana Wing / Unsplash

Thaimaan hallitus on myös korona-aikana aktiivisesti tukenut kotimaanmatkailua. Voisiko Suomi toimia samoin? Lyhytaikaisia verohelpotuksia, hotellikuponkeja tai ylimääräisiä pitkiä viikonloppuja?

Suomalaiset pitäisi saada matkailemaan kotimaassa kesän ohella myös syksyllä, talvella ja keväällä muutaman lomaviikon lisäksi.

Aasiassa hotellit ovat olleet myös itse aktiivisia ja laskeneet selvästi hintojaan. Täällä nykyisessä asuinpaikassani Laosissa kiertelin kesälomalla luksushotellista toiseen. Nyt oli mahdollista käydä ja yöpyä paikoissa, joissa ei normaalisti olisi varaa.

Vastaan tuli muutama sellainenkin paikka, jotka ovat pärjänneet tänä kesänä paremmin kuin tavallisesti, sillä niiden asiakaskunta on aina ollut pääosin paikallista. Laosissakin eletään kotimaanmatkailun buumia.

Kotimaan minilomien luulisi kiinnostavan entistä enemmän suomalaisiakin, jos nyt olisi mahdollista yöpyä kohtuuhintaan lasi-igluissa sun muissa erikoispaikoissa, joissa tavallisesti pöhisevät vain maailmanluokan megatähdet.

Hotellien on sopeuduttava tilanteeseen

Filippiinit autiosaari
Tervetuloa Surigaoon! Autiot saaret sopivat korona-ajan matkailuun. Kuva: Antti Helin

Matkailun tulevaisuus koronan aikana ja sen jälkeen koskee tietysti myös itseäni, rakennutanhan parhaillani pientä resorttia Filippiineille. Surigao Dream avautuu tämän vuoden lopulla, siis ihan muutaman kuukauden päästä.

Alun perin tarkoituksena oli tietysti houkutella paikalla länsimaalaisia matkailijoita, jotka tulisivat uimaan delfiinien ja valashaiden kanssa. Mutta nyt alkaa jo olla selvää, ettei heistä kannata juurikaan haaveilla vuoden 2021 aikana, ainakaan merkittävänä asiakasvirtana.

On siis katsottava lähelle ja muokattava konseptia niin, että hotellinpitoa päästään ainakin harjoittelemaan paikallisten asiakkaiden kanssa. Ehkä heistä riittää ihan pääasialliseksikin asiakaskunnaksi. Lähistöllä ei ole ainakaan yhtään toista yhtä mainiota majapaikkaa. Haasteena on saada heidät ihastumaan hotelliin kerta toisensa jälkeen.

Samalla ympäristö kiittää, kun kaukolentojen sijaan asiakkaat saapuvat läheltä.

Korona vauhdittaa matkailun muutosta

korona
Maailma oli hetken kiinni. Nyt opetellaan uuteen aikaan. Kuva: Edwin Hooper / Unsplash

Pienten, paikallisten matkakohteiden valttina on sekin, että ne on helppo kokea turvalliseksi viruksen aikana. Korona on levinnyt suurissa matkailukeskuksissa, mutta vaara tartunnasta on paljon pienempi syrjäisen rannan tai luontokohteen pikkuhotellissa, jossa on vain kourallinen asiakkaita.

Pitkällä tähtäimellä tämä on hyvä asia. Kotimaanmatkailuun ja lähialueiden asukkaisiin panostaminen johtaa aiempaa vastuullisempaan matkailuun. Lentämisen sijaan yhä useammat haluavat matkustaa lähelle maata pitkin.

”Tulevaisuudessa matkailijat valitsevat lomakohteensa kestävän kehityksen ja autenttisuuden mukaan”, Häkkinen sanoo.

Opitaan, että jo läheltä löytyy upeita elämyksiä – kunhan ei jämähdetä kesäruuhkaan Saariston rengastiellä.

Rengastie onkin hyvä esimerkki siitä, kuinka paljon tekemistä Suomella on vielä kotimaanmatkailun markkinoinnissa. Se, ettei keksitä kesälomalle muuta kohdetta kuin Koli tai Saariston rengastie kertoo siitä, kuinka huonosti suomalaiset tuntevat upeita kohteita kotimaasta.

Nyt, kun ulkomaalaiset matkailijat loistavat poissaolollaan, voisiko Visit Finland suunnata resurssejaan Suomen markkinointiin myös kotimaassa?

Visit Finlandin panostusta odotellessa kannattaa tutustua Kerran elämässä -sivuston laajaan Suomi-oppaaseen.

Jos pidit artikkelista, arvostan kovasti, jos jaat sen sosiaalisessa mediassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

16 KOMMENTIT

  1. Musta olis kans upeaa, kun Suomalaiset tajuais laskee hintoja reippaasti kun paikat huutaa tyhjyyttään. No, nyt majoitun omassa retkiautossa Lapissa, mut mieluusti maksaisin kohtuu hinnan lasi-iglustakin. Mistä lie sit johtuu ettei hintoja lasketa, en tiedä. Toivottavasti mielummin tulevat laskemaan kun se et menis konkkaan. Vaikeaa varamsti monelle tämä aika on, eikä varmasti helppoja päätöksiä tai ratkaisuja ole. Toivottavasti moni selviäis ja jaksais keksiä keinoja.

  2. Olipa paljon hyviä pointteja!
    Ravintoloiden tilannetta seuranneeni sillä saralla on taas käynyt niin, että suositut ravintolat ovat entistä suositumpia – haluaisivatkohan ihmiset nyt sitten panostaa takuuhyviin paikkoihin? On ollut kuitenkin ilo kuulla, että monella suomalaisravintolalla on ollut kaikkien aikojen paras kesä. Toivotaan, että talvella myös Lappi saisi osansa tästä ihmisvirrasta. Itse aion ainakin kahdesti piipahtaa Lapissa ja testailla paikallisten yritysten aktiviteetteja olan takaa :)

  3. Lasi-iglu on tosiaan meilläkin vielä kokematta vaikka jonkinlaisessa kopion tapaisessa olemme kyllä yöpyneet. Lappi ei ehkä ole kuitenkaan suomalaiselle tarpeeksi eksoottinen, että haluttaisiin maksaa sitä hintaa mitä ulkomaalaiset maksavat. Samaa tässä pohdin kuin muutkin tuossa, että nyt kun kesä on ohi, niin mikä Suomessa suomalaista kiinnostaisi pimeässä ja sateisessa syksyssä. Eikä silloin tyypillisesti ole lomiakaan ihmisillä.

    Tämä on tosi mielenkiintoinen aihe. On jännä nähdä miten nämä matkailun ”trendit” nyt muuttuvat. Me olemme täällä Kaliforniassa ja täällä on käynyt ihan samoin, että amerikkalaiset matkustavat nyt itse omassa maassaan. Esimerkiksi kansallispuistot on olleet yleensä täynnä ulkomaalaisia, mutta nyt siellä on amerikkalaisia. Lisäksi täällä uutena juttuna sellainen paikan vaihtaminen pidemmäksi aikaa. Nyt kun kaikki tekevät etätöitä ja koulut on online, sellainenkin on mahdollista.

    Tuohon kun joku sanoi, ettei maksi naamassa lentäminen innosta, niin ehkä sekin on vain tottumiskysymys. Meillä täällä on pidetty maskeja jo niin monta kuukautta joka paikassa, että jopa meidän 3-vuotias lentäisi varmaan ihan tottuneesti jo pitkänkin lennon maskin kanssa.

    Kuulostaa muuten upealta tuo resort jota rakennat! Paljon tsemppiä siihen ja toivottavasti joskus päästään käymään.

    • Kiitos Paula tsemppailusta, sitä tarvitaan varsinkin näinä maailmanaikoina! Olet varmasti aivan oikeassa, että maski on vain tottumuskysymys. Lentomatkailussakin on vuosien varrella totuttu niin moneen uuteen turvallisyyskäytäntöön joten miksei myöskin maskiin. Lähtökohtaisesti pidän kyllä tästä uudesta lähimatkailutrendistä ja toivon, että se jää ainakin jollain tasolla elämään. Kun lähiruoka on iso juttu, niin sopisi olevan myös lähimatkailun. Ja sitten aina välillä ihmiset kävisivät kauempana, mutta se ei olisi ensimmäinen lähtökohta matkan suunnitteluun.

  4. Lasi-iglu vielä kokematta, odotan minäkin sitä hinnanalennusta. Suomessa riittää kyllä mielenkiintoisia paikkoja, mutta sateessa ja rännässä ne eivät oikein jaksa innostaa, onneksi pidän kylpylöistä. Mieluiten kuitenkin menisin sinne autiolle Balille.

  5. Tuota olen pohtinut, että kesä meni vielä hyvin, niin meillä henkilökohtaisesti, kun emme yleensäkään Suomesta kauas ainakaan kesäisin tapaa lähteä, kun kotimaan matkailulla. Monet paikat olivat ilmeisesti myyneet koko kapasiteettinsa viikkotolkulla.
    Mutta kuka Suomessa matkustaisi marraskuussa? Emme me ainakaan ole oikein koskaan moista harkinneetkaan.
    Samoin olen tuota Lappia miettinyt, että suomalainen ei maksa niitä hintoja, joita Lapissa pyydetään – kannattaisiko ne iglut sittenkin myydä täyteen puolta edullisemmilla hinnoilla kuin pitää tyhjillään? Pari talvea sitten uteliaisuuttamme yövyimme Kakslauttasessa, jossa ei todellakaan ollut suomalaisia. Erilaisten aktiviteettien osalta totesimme kyllä jo, suomalaisina, että emme me satoja euroja per nuppi maksa 3 tunnin reki/poro/moottorikelkka/koiravaljakkoajelusta, noilla hinnoilla huvittakoon niitä aasialaisia, ei ole meille ihan noiden hintojen arvoista kun eksotiikkaakaan noissa ei ensimmäisen kerran jälkeen ole (ja ne tuli onneksi aikoinaan koettua työmatkoilla työnantajan laskuun).
    Aasiaan lähtisimme ihan mielellämme, Sri Lankaan olen pohtinutkin, mutta miksei vaikka Filippiinit, sekin on näkemättä, mutta lentomatkat maski naamalla tuntuvat vielä liian pitkiltä ja hienoinen huoli terveydenhoidon tasosta noissa kohteissa myös jättää kaukomatkavaraukset toistaiseksi vielä tekemättä.

    • Sitä olenkin miettinyt, että minne Suomessa kannattaa matkustaa marraskuussa. Mahdollisesti seuraavan bloggauksen aihe. Tai ehkä voitaisiin porukalla julkaista artikkeleita siitä, minne matkustaa Suomessa marraskuussa. Tähän mennessä olen lähinnä haaveillut harmaasta ja sateisesta baarikierroksesta Kouvolassa, jonkinlaiseen Eppu Normaalin henkeen.

  6. Kerran elämässä – sivuston Suomi-osiota on tullut itse käytettyä, hyvä sivusto. Lasi-iglussa yöpymisestä olen minäkin kiinnostunut, mutta toistaiseksi muut Suomi-aktiviteetit ovat kiilanneet edelle. Uskon kyllä, että iglussa yöpymisen tulen toteuttamaan.

  7. Olin juuri viime viikolla yhdenlaisessa iglussa: Aurora Dome, Torassieppi (Muonion lähellä). Ihan mahtava paikka ja hinta oli 160 euroa yöltä. Hintaan kuului sisäänpääsy lähellä sijaitsevaan Artic Sauna Worldiin jossa on viisi erilaista saunaa!

  8. Mulla on ollut sellainen fiilis, että Tampere ollut voittaja. Tampere tulee ihmisten mieleen (samoin kuin saaristo ja Koli) ja tänne on uskallettu tulla – ” korona Helsinkiä” ihmiset on vältellyt.

    Olen ensi viikolla menossa Lappiin. Katselin yhdeksi yöksi iglu-majoitusta. Kaikki olivat about 300€ eli jää välistä. Veikkaan, että moni muukin jättää tuolla hinnalla välistä. Onhan se eksoottinen, mutta ei ehkä niin eksoottinen suomalaisille, jotka kaikki on yöpyneet teltassa tai leikkimökissä lapsenakin.

    • Joo, kyllä noista igluista toivoisi, että hinta putoaisi vaikka puoleen tuosta 300 eurosta. Nykyisellään ovat aika suolaisia suomalaisille, joille ei eksotiikka ihan noin arvokasta ole. 300 eurolla kun saa normaalioloissakin nauttia maailmalla aika hienoista majapaikoista.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi