Donsol – matkavinkit

Filippiinien Luzon-saarella sijaitseva Donsol on opittu tuntemaan yhtenä maailman parhaista paikoista nähdä valashaita. Kun vielä muutama vuosi sitten valashaiden näkeminen oli lähes varmaa, viime vuosina valashaiden näkeminen on muuttunut epävarmemmaksi. Eli ”varmuustakuuta” ei valashaiden näkemiselle voi enää antaa.

Mahdollisuudet valashaiden näkemiseen paranevat, kun varaa Donsoliin aikaa ainakin muutaman päivän. Parasta aikaa valashairetkille on varhainen aamu.

Valashaiden kanssa snorklataan – sukeltaminen on kiellettyä, koska sukelluslaitteista pääsevät kuplat häiritsevät merten jättiläisiä.

 

Filippiinit Donsol-opas

WWF oli mukana käynnistämässä Donsolin valashaiturismiprojektia, joten ainakin periaatteessa retket seuraavat ekoturismin periaatteita. Valashaita ei ruokita toisin kuin Cebun lähellä sijaitsevassa Oslobissa ja eläinten koskettaminen on jyrkästi kiellettyä. Lisäksi kunkin valashain luokse menevien veneiden määrä on rajoitettu yhteen.

Mutta vilkkaimpina aikoina, kuten viikonloppuisin ja filippiiniläisten loma-aikoina, yhden veneen säännöstä helposti tingitään.

On mahdollista, että turistien kasvanut määrä on häirinnyt valashaiden käyttäytymistä ja siksi niitä on nykyisin alueella vähemmän kuin aikoinaan.

Maineestaan huolimatta Donsol on edelleen pieni kylä ja hyvin unelias paikka.

Matka Donsolille

Filippiineille voi lentää Helsingistä Lufthansan tai KLM:n kyydissä. Filippiinien vilkkaimmat lentokentät ovat Manilassa ja Cebussa. Lue täältä, kuinka löydät halvimmat lennot Manilaan sekä Filippiinien sisäiset lennot.

Donsolin lähin lentokenttä sijaitsee Legazpissa, joka sijaitsee aktiivisen Mayon-tulivuoren juurella. Manilasta lentävät edullisesti halpalentoyhtiöt Cebu Pacific ja AirPhil Express.

Legazpin lentokentältä pääsee kolmipyöräisillä tricycle-mopotakseilla kaupungin bussiasemalle. Legazpista on kahden tunnin bussimatka Donsoliin halki trooppisen vehreyden.

Paras aika matkustaa Donsoliin

Valashaita on Donsolin vesissä tavallisesti tammikuusta toukokuun loppuun. Vuosittain ajat vaihtelevat, joskus valashait saapuvat ja lähtevät aiemmin, joskus myöhemmin. Viime vuosina valashaisesonkia näyttää muuttuneen aiemmaksi eli valashaita on nähty jo marras–joulukuussa, ja vastaavasti sesonki on loppunut jo ennen toukokuuta.

Kannattaa välttää matkustamista filippiiniläisinä loma-aikoina, etenkin pääsiäisviikolla, jolloin Donsol täyttyy kotimaanturisteista ja meininki vedessä on aika kaoottista.

Donsolin hotellit ja ravintolat

Donsolin majoitus- ja ravintolapalvelut edustavat siistiä mutta vaatimatonta tasoa. Valashaikeskuksen vieressä on useampi toisensa kaltainen majatalo, joista saa huoneen noin 15 eurolla. Viikolla tilaa löytää varmasti.

Hieman pidemmän kävelymatkan päässä sijaitsee Amor Farm Beach Resort, jonka ravintolan ruokalista on alueen hauskin: maista vaikka annoksia Rice and Shine tai Soupastar.

Iltaa kannattaa käydä viettämässä vauhdikkaan neiti Julietten pitämässä Barracuda Restossa valashaikeskuksen lähellä.

Katso Donsolin hotelleja.

Donsolin nähtävyydet

Donsolin suurin nähtävyys on snorklaaminen valashaiden kanssa. Retket varataan valashaikeskuksesta (Visitor Centre), jossa katsotaan valashaiden suojelusta kertova video ja maksetaan noin kuuden euron rekisteröitymismaksu.

Veneen ja oppaan vuokra kolmen tunnin retkelle on noin 70 euroa, jonka voi jakaa enimmillään kuuden matkustajan kanssa. Hintoja saatetaan nostaa lähiaikoina. Retkiä ei tarvitse varata etukäteen.

Donsolin toiseksi tunnetuin nähtävyys ovat tulikärpäset, joita pääsee katsomaan läheiselle joelle järjestettävillä iltaretkillä. Tulikärpäset saavat rantapuut sykkimään valoa. Näky on hieno.

Donsolista järjestetään myös sukellusretkiä Manta Bowliin, merialueelle, jossa on hyvät mahdollisuudet nähdä suuria paholaisrauskuja.

Paikallisten sukellusyrittäjien mukaan näkemiseen on noin 50 prosentin mahdollisuus. Ja vaikkei rauskuja näkisikään, ovat sukellusmaastot muutenkin hienot. Donsolissa toimii muutama sukelluskeskus.

Lue lisää: Donsol – kylä valashaiden armoilla


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös pääsyliput, retket ja aktiviteetit. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(11) "Filippiinit"
}