Indonesian parhaat matkakohteet

Indonesian parhaat matkakohteet

Borobudurin buddhalainen temppeli 900-luvulta on Indonesian kuuluisin nähtävyys. Justine Hong, Flickr CC
Borobudurin buddhalainen temppeli 900-luvulta on Indonesian kuuluisin nähtävyys. Kuva: Justine Hong, Flickr CC

Indonesia on maailman lumoavimpia matkakohteita. Vastaavaa kulttuurien ja luonnon rikkautta löytyy vain harvasta paikasta. Indonesian-matka vie elämysten äärelle: saarivaltiosta löytyy monen matkan puitteiksi eksoottisia paikalliskulttuureja, paratiisirantoja, luonnonihmeitä sekä sukelluskohteita.

Indonesian sukelluskohteet kuuluvat maailman parhaisiin ja saarten erikoista eläinmaailmaa voi käydä ihailemassa ”lohikäärmeistään” kuuluisalla Komodolla. Sumaralla voi puolestaan ihastella orankeja.

Indonesia on kuin tehty seikkailuturisteille ja oman tiensä kulkijoille. Kun valtaosa Indonesian turismista on keskittynyt Balin saarelle, on suurin osa saariston muista osista säilynyt turistivirtojen ulkopuolella.

Balin saari onkin Indonesian harvoja paikkoja, joka voi tuntua turistiselta.

Indonesian valtauskonto on hindulaista Balia lukuun ottamatta islamilaisuus, mutta indonesialaiset ovat perinteisesti uskossaan hyvin maltillisia. Esimerkiksi olutta on hyvin saatavilla.

Indonesiassa odottavat maailman upeimpiin kuuluvat kulttuuri- ja luontoelämykset.

Tämän oppaan on kirjoittanut Kaakkois-Aasian-matkailuun erikoistunut toimittaja Antti Helin.

Indonesian matkailualueet

Jos Indonesia olisi Euroopassa. Vasemmasas reunassa Sumatra, jonka vieressä Jaava. Yläpuolella Borneo ja banaaninkuoren muotoinen Sulawesi. Oikeassa reunassa puolet Uuden-Guinean saaresta. Toinen puoli saarta on itsenäinen Papua-Uusi-Guinea.

Indonesia on valtava. Indonesia on niin suuri, että sen kokoa on vaikea käsittää: Euroopan kartalla Indonesia levittäytyisi Irlannin länsireunalta Uzbekistaniin.

Indonesian suurimmat saaretkin ovat todella valtavia: Maailman kolmanneksi suurin saari Borneo (josta osa tosin kuuluu Malesialle ja Bruneille) voittaa koossa leikiten esimerkiksi Ranskan. Jo yksin Sumatra on selvästi suurempi kuin Suomi.

Indonesin pääsaarten kokoon nähden onkin tavallaan koomista, että suurin osa Indonesian turismista on keskittynyt pienelle saarelle, Balille. Balilla käy vuosittain nelisen miljoonaa turistia, lähes puolet koko Indonesian matkailijamääristä.

Bali on länsireunastaan melkein kiinni Jaavassa, jolla sijaitsevat niin Indonesian pääkaupunki Jakarta kuin mahtava Borobudurin temppelikin.

Jaavan ja Malesian välissä on mahtava Sumatra, jossa voi bongata orankeja, chillailla Toba-järvellä ja sukeltaa upealla Pulau Wehillä.

Balista itään on Nusa Tenggaran saaristo, johon kuuluu tulivuorestaan tunnettu Balin naapurisaari Lombok kuin lohikäärmeiden saari Komodo. Nusa Tenggaran saarilla trooppinen vehreys alkaa vaihtua kuivempaan maisemaan. Timorin saarella maisema on jo paikoin kuin Australian outbackilla. Timorin saaren itäpuoli on oma, itsenäinen Itä-Timorin valtionsa.

Sumatra, Jaava, Bali ja Nusa Tenggaran saaristo ovat kuin ketjussa. Niiden pohjoispuolella ovat Jaavan meren toisella puolen upeat ja jättimäiset saaret Borneo ja Sulawesi, joilla molemmilla voi sukeltaa ja tutustua erikoisiin heimokulttuureihin.

Sulaweden ja Papuan väliin osuvat Molukit, legendaariset maustesaaret, joille eurooppalaiset etsivät kuumeisesti laivareittiä löytöretkien aikaan. Pienille ja idyllisille saarille pääseminen vaatii edelleen vaivaa, mutta palkitaan upeilla sukellus- ja snorklauspaikoilla etenkin Molukeihin kuuluvilla Bandasaarilla.

Jaavan nähtävyydet: Jakarta, Krakataun tulivuori ja Borobudurin temppeli

Anak Krakatau tuprutteli kovasti savua vuonna 2008. Kuva Gemini1980, Wikimedia Commons
Krakataun poika ”Anak Krakatau” tuprutteli kovasti savua vuonna 2008. Kuva Gemini1980, Wikimedia Commons

Indonesian pääkaupunki Jakarta sijaitsee Jaavan saarella. Jakarta ei nauti kovin suurta mainetta matkakohteena: parhaiten Jakarta tunnetaan liikenneruuhkistaan. Kovin kummoisia nähtävyyksiä ei Jakartassa ole, mutta tutuksi tulee Indonesian moderni kaupunkielämä ostoskeskuksineen.

Indonesian pääkaupungin voi hyvin sivuuttaa, mutta jos viitsii nähdä vaivaa ja aikaa, Jakartasta löytyy tylsän pinnan alta yllättävän boheemi kaupunki, joka on täynnä vauhdikkaita bileitä. Katso tarjoukset Jakartan hotelleihin.

Jakartasta voi myös tehdä retken Krakataun tulivuorelle, jonka purkaus vuonna 1883 aiheutti maailman suurimman pamauksen: koko tulivuori sortui ja pamaus kuului lähes 5000 kilometrin päähän. Tulivuorelle järjestetään veneretkiä suositusta rantakohteesta Caritasta, 150 kilometrin päässä Jakartasta.

Jaavan suurin vetonaula löytyy kuitenkin Yogyakartan kaupungin läheltä. Borodubur on muinainen ja mahtava, viidakon ympäröimä buddhalainen temppeli.

Sumatra – orankeja ja laiskottelua Toba-järvellä

Orankeja Sumatralla. Kuva: Ville Palonen.
Orankeja Sumatralla. Kuva: Ville Palonen.

Sumatra on suuri (lue valtava) saari aivan Singaporen kupeessa. Silti Sumatra on varsin vähän vierailtu matkakohde.

Erityisen paikan Sumatrasta tekee se, että se on Borneon ohella maailman ainoa paikka, jossa elää orankeja, sympaattisia metsien miehiä. Paras paikka tutustua Sumatran orankeihin on Bukit Lawang Pohjois-Sumatralla.

Sumatralla sijaitsee myös Kaakkois-Aasian suurin järvi, kraatterijärvi Toba, jonka synnyttänyt tulivuorenpurkaus muinoin oli aiheuttaa koko ihmiskunnan tuhon. Nyt tuhon ajatukset ovat järveltä kaukana: Toba on jo pitkään ollut reppureissaajien laiskottelupaikka. Syynä chillailun suosioon on se, että järvellä vallitsee täydellinen ilmasto: 900 metrin korkeudessa päiväntasaajalla on lempeän lämmintä muttei liian kuuma.

Katso millaisia hotelleja ja majataloja Toba-järveltä löytyy.

Bali – unohda rannat, keskity kulttuuriin

bali tanssi
Balilainen kulttuuri tunnetaan etenkin lumoavista tansseistaan. Kuva: Ville Palonen.

Balin saari on ylivoimaisesti Indonesian suosituin turistikohde – ja Balista on loputon määrä mielipiteitä. Tai oikeastaan kaksi vahvaa mielipidettä. Toisille Bali on kiehtova, kulttuurin täyteinen jumalten saari, toisille turistirysä.

Totuus on se, että Bali on molempia. Turistirysä Balia ovat saaren suosituimmat rannat, kuten Kuta Beach, joka vetää puoleensa australialaisia örveltäjiä. Mutta turistien valtavasta määrästä huolimatta Bali on myös säilyttänyt omaperäisen kulttuurinsa – esimerkiksi balilaisten tanssien seuraaminen on oikeasti upea elämys.

Varsinaiselle rantalomalle Balille ei kannata matkustaa: Balin hiekkarannat kun eivät ole Aasian mittapuulla kummoiset. Rantojen sijaan Bali on parhaimmillaan saaren vehreässä tulivuorten ja riisiterassien koristamassa sisämaassa, jossa Balin hindulainen kulttuuri kukoistaa.

Balin kulttuuriturismi on keskittynyt erityisesti Ubudiin, joka tunnetaan myös tunnelmallisista ravintoloista, kylpylöistä ja boutique-hotelleista.

Bali on myös erittäin suosittu surffauskohde. Sukeltajia Balille vetää erityisesti mahdollisuus nähdä hämmästyttävä möhkökala.

Moni tulee käyneeksi Balilla jo hyvien liikenneyhteyksien vuoksi: Balille on lentoja ympäri Aasiaa ja Balista on jatkolentoja eri puolille Indonesian saaristoa (ja esimerkiksi Australiaa).

Balista voit lukea lisää Bali-sivultamme tai pakata matkalle mukaan Suomalaisen Matkaoppaan Bali-kirjan.

Lombok, rauhaa Balin vieressä

Gunung Rinjanin kraatterijärvi. Kuva: Ville Palonen.
Gunung Rinjanin kraatterijärvi. Kuva: Ville Palonen.

Balin naapurisaari Lombok on Balia paljon rauhallisempi. Moni saapuu tänne noustakseen Indonesian toiseksi korkeimmalle tulivuorelle, Gunung Rinjanille (3726 m.), ja ihastuu saaren rauhalliseen elämänrytmiin.

Gili-saarten paratiisirannat

Jos Balilta kaipaa kauniille paratiisirannoille, helpoin tapa on suunnata Gili-saarille, jotka sijaitsevat aivan Lombokin edustalla. Kaikilla kolmella saarella on oma luonteensa: kun Gili Trawangan houkuttelee bilettäjiä ja Gili Air reppureissaajia, on Gili Meno täydellinen saari rauhaa etsiville.

Lue lisää Gili-saarista.

Komodo – lohikäärmeiden saari

Pakoon! Komodon varaani lähestyy... Kuva: Ville Palonen.
Pakoon! Komodon varaani lähestyy… Kuva: Ville Palonen.

Komodon saari on Indonesian legendaarisimpia paikkoja. Saari tunnetaan jättimäisistä ja huippuvaarallisista komodonvaraaneista, joita myös Komodon lohikäärmeiksi kutsutaan.

Mutta Komodolta löytyy myös kauniita rantoja ja upeat sukellus- sekä snorklausvedet.

Moni matkustaa Komodolle Balin kautta.

Sulawesi ja Bunakenin sukellusparatiisi

Sulawesi on avatun banaaninkuoren muotoinen saari. Sulawedelle vetävät heimokulttuuri ja Indonesian parhaisiin kuuluvat sukellusvedet.

Bunakenissa toimii mainio suomalaisvetoinen sukelluskeskus Living Colors.

Uusi-Guinea – maailman eksoottisin saari

Uusi-Guinea on maailman eksoottisin saari. Sademetsien peittämän, syrjäisen saaren viidakoissa kukoistavat vielä vanhan ajan heimokulttuurit kaikissa kummallisuuksissaan. Maailman noin viidestätuhannesta kielestä tuhatta puhutaan Uudessa-Guineassa! Käytännössä jokaisella heimolla on oma kielensä.

Kielellisen rikkauden lisäksi heimojen kulttuurit ovat moninaiset. Saarelta löytyy niin ihmissyöjiä kuin kummallisia tukkalaitteitakin.

Heimokulttuurin lisäksi Uudella-Guinealla voi ihmetellä paratiisilintujen huikeita soidinmenoja.

Uuden-Guinean vedet ovat maailman kenties paras sukelluskohde.

Uusi-Guinea on valtava saari – maailman toiseksi suurin Grönlannin jälkeen – ja jaettu kahtia Indonesian puoleiseen Länsi-Uusi-Guineaan ja itsenäiseen Papua-Uusi-Guineaan.

Autiorantojen Timor

dili itä-timor
Itä-Timorissa riittää autiorantoja. Kuva: Antti Helin.

Indonesian reunalla sijaitsee Timorin saari, joka sekin jakaantuu kahtia: Indonesian puoleiseen Timoriin ja itsenäiseen Itä-Timoriin.

Timor on Papuaa paljon kuivempi ja karumpi saari. Rannikkoa reunustavat autiot rannat ja upeat koralliriutat.

Yksi hyvä syy matkustaa Itä-Timoriin on jo se, että se on monelle ainoa maa, joka puuttuu, jotta olisi tullut käytyä kaikissa Kaakkois-Aasian maissa (Papua-Uusi-Guinea lasketaan Aasian sijaan mukaan Melanesiaan).

Lue lisää Itä-Timorista, jossa yksi kerran elämässä -sivuston perustajista asuu.

Indonesia-matkaopas

Balille löytyy suomenkielinen matkaopaskirja mutta muuten Indonesiaan matkustaessa on englanninkielisten opaskirjojen varassa. Suomessa parhaiten saatavilla on varsin erinomainen Lonely Planet Indonesia.

Matka Indonesiaan

Suomesta ei ole suoria lentoja Indonesiaan, mutta Travelbird myy Balille matkapaketteja (alkaen 929 e/hlö), jotka sisältävät lennot ja majoituksen. Lue lisää matkatoimisto Travelbirdistä.

Indonesiaan on myös helppo matkustaa omatoimisesti. Indonesiassa matkustaminen ei eroa kovastikaan matkailusta muualla Kaakkois-Aasiassa – paitsi että etäisyydet ovat pitkät. Matkustaminen maata ja merta pitkin voi viedä Indonesiassa pitkiä aikoja, mutta nykyisin maassa on jo varsin kattava kotimaanlentojen verkko, mikä tekee matkustamisesta syrjäseuduillekin aiempaa vaivattomampaa.

Halvat lennot Indonesiaan

Singaporeen voi lentää Suomesta esimerkiksi Singaporen tai Bangkokin kautta. Kannattaa huomioida, ettei ole välttämätöntä lentää Jakartaan: Indonesian muihinkin kaupunkeihin on useita lentoja vaikkapa Singaporesta tai Bangkokista.

Vinkki lentojen varaamiseen: Balin lentokentän nimi on Denpasar.

Katso lentotarjoukset Balille ja muualle Indonesiaan.

Indonesian vinkit ja kokemukset

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Indonesian-matkoilta ja jaa omat vinkkisi, minne Indonesiassa kannattaa matkustaa.

 

EI KOMMENTTEJA