Indonesian parhaat sukelluskohteet

Indonesian parhaat sukelluskohteet

kirjoittaja -
Indonesia on loistava paikka nähdä suuria rauskuja. Tämä on kuvattu Raja Ampatilla Papualla. Kuva: Tony Shih, Flickr CC

Paholaisrauskuja, matkijatursaita ja kettuhaita – tuhansien saarten Indonesia on sukeltajan Shangri-La. Kerran elämässä esittelee Indonesian parhaat sukelluskohteet.

Komodo (Flores) – lohikäärmeiden saaren paholaisrauskut

Komodon karun kauniita maisemia.
Komodon karun kauniita maisemia. Kuva: Ville Palonen.

Floresin saaren länsipuolella sijaitseva Komodon kansallispuisto on maailmankuulu lohikäärmeistään eli myrkyllisistä jättivaraaneistaan, mutta myös Komodon vedenalainen maailma on poikkeuksellinen. Voimakkaat virtaukset houkuttelevat alueelle isoja otuksia.

Matkalla sukeltamaan Komodolla voi bongata ilmaan hyppivien delfiinien parvia, ja pinnan alla ui parimetristä valkoevähaita, keihäsrauskuja, kilpikonnia sekä valtavia kalaparvia. Manta Pointilla paholaisrauskut uivat kevyesti virtausta vastaan. Samalla ne suodattavat planktonpitoista vettä kidustensa läpi. Välillä sukeltajan ylitse liitää niin valtava hahmo, että aurinkokin pimentyy hetkeksi.

Sukelluspäivän jälkeen jopa kaiken nähneillä elämäntapasukeltajilla on hymy herkässä. 41-vuotias englantilainen Ian Truslove toteaa paikan olevan loistava. Yli 400 kertaa sukeltaneelta Ianilta löytyy vertailukohtia: pelkästään viimeisen vuoden aikana hän on katsastanut Punaisenmeren, Thaimaan Similan-saaret ja Malesian Sipadanin – sekä Indonesiassa Bunakenin, Lembehin ja Balin. Kaikki luetaan maailman parhaisiin sukelluskohteisiin.

”Pelkästään kalojen lukumäärä on ällistyttävä. Jos olisimme Thaimaassa, pinnalla keikkuisi sata kalastusalusta”, Ian hehkuttaa. ”Tämän päivän sukellukset olivat parempia kuin hienoimmat sukellukseni Similaneilla.”

Floresin saarella, Labuan Bajon satamakaupungissa, on useita sukelluskeskuksia. Hotelleja löytyy joka lähtöön – vertaa Labuan Bajon hotelleja.

Sangalaki (Borneo) – paholaisrauskuja joka sukelluksella

Indonesian puoleisen Borneon eli Kalimantanin rannikolla sijaitseva Sangalaki on kuuluisa paholaisrauskuistaan. Niitä nähdään vuoden ympäri lähes jokaisella sukelluksella.

”Olen nähnyt paholaisrauskun varmaan tuhat kertaa”, nauraa sukellusopas.

”Suurin koskaan kohtaamani oli seitsemän metriä leveä”, kertoo Joni Bengar, 34-vuotias sukellusopas.

Työskennellessään Sangalakilla mies näki majesteetillisia otuksia kyllästymiseen asti. ”Niitä tuli vastaan niin paljon, että lopetin laskemisen”, Joni nauraa. ”Olen nähnyt paholaisrauskun varmaan tuhat kertaa.”

Veden alla ainoan ruuhkan muodostavat paholaisrauskujen parvet. Sangalakin pikkusaarella on ainoastaan yksi sukelluskeskus, mutta alueen kohteisiin pääsee tutustumaan myös liveaboard-safareilla.

Raja Ampat (Papua) – sukeltajan märkä uni

Papuan saaren vesissä sijaitseva Raja Ampat, noin 1500 saaren muodostama Unescon maailmanperintökohde, on jokaisen sukeltajan märkä uni. Koralliriuttojen kunnosta ja lajirikkaudesta kertoo se, että alueella kuvattiin BBC:n Blue Planet -sarjan otokset koralliriutoista.

Raja Ampatissa on kovia merivirtoja, joten se ei välttämättä ole paras paikka aloittelijoille – eikä tyhjätaskuille, sillä Raja Ampatiin pääsee sukeltamaan vain tyyriillä liveaboard-reissuilla. Sukellussafareita järjestää mm. suomalainen Living Colors -sukelluskeskus.

Bunaken (Sulawesi) ja suomalainen sukelluskeskus Living Colours

Merivuokot ja vuokkokalat ovat tuttu näky Indonesian vesissä. Kuva: Ville Palonen.
Merivuokot ja vuokkokalat ovat tuttu näky Indonesian vesissä. Kuva: Ville Palonen.

Sulawesin saaren pohjoiskärjessä on pieni kansallispuisto, Bunaken National Marine Park. Sen pääsaarelta, Bunakenilta, löytyy Indonesian paras sukelluskeskus.

Bunakenilta löytyy suomalainen sukelluskeskus.

Mia Huopalaisen ja Jaakko Aallon vuosituhannen alussa perustama Living Colours Diving Resort ei voisi olla hienommassa paikassa. Pientä saarta ympäröivät vedenalaiset jyrkänteet, joita peittävät värikkäät korallit kuhisevat elämää. Vauhdikkailla virtasukelluksilla nähdään kilpikonnia, rauskuja, mustekaloja ja antennikrotteja – ovatpa Bunakenilla sukeltaneet nähneet valaitakin!

Dugongit eli merilehmät vierailevat välillä sukelluskeskuksen kotirannassa, ja kaiken kukkuraksi tarjolla on myös hylkyjä ja matalalla hiekkapohjalla tehtäviä makrosukelluksia.

Mian ja Jaakon lisäksi myös paikalliset sukellusoppaat ovat rautaisia ammattilaisia, ja kirsikkana kakun päällä: Living Coloursissa tarjottava ruoka vie kielen mennessään.

Lembeh Strait (Sulawesi): maailman paras muck diving -kohde

Lembeh Strait, Pohjois-Sulawesin rannikolla sijaitseva salmi, on luultavasti maailman paras muck diving (makrosukellus) -kohde. Hiekkapohjat kuhisevat avaruusolioita muistuttavia kummajaisia: toisiksi kaloiksi naamioituvia matkijatursaita, sateenkaaren väreissä loistavia vapaakiduskotiloita, pohjia pitkin käveleviä kaloja, sekä muita pikkiriikkisiä meren ihmeitä.

Tutkijoiden mukaan Lembehin salmi on maailman merien lajirikkaimpia paikkoja. Vedenalaiskuvaajat rakastavat paikkaa, mutta värikkäistä koralliriutoista haaveilevien kannattaa suunnata Sulawesin pohjoiskärjen toisella puolella odottavalle Bunakenille.

Bastianos Lembeh Resort on yksi alueen laadukkaimmista sukelluskeskuksista.

Bali ja Gilit – bongaa möhkäkala!

Lombokin vieressä sijaitsevat Gili-saaret ilmasta nähtynä. Kuva: Mohammad Raihan Mazum, Flickr CC

Vaikka Bali ei yllä maineeltaan Indonesian parhaiden sukelluskohteiden rinnalle, on Bali silti mainio kohde sukelluslomalle. Ensinnäkin Balille on helppo matkustaa: Balille on lentoja ympäri Aasiaa. Toisekseen sukeltaminen onnistuu Balilla pelkällä rantahotellista tehtävällä päiväretkellä. Kolmanneksi Balin edustalla sijaitsevan Lembongann pikkusaaren vedet ovat maailman parhaita paikkoja nähdä hämmästyttävä möhkäkala (lat. Mola mola, englanniksi ocean sunfish tai moonfish).

Möhkäkalat ovat eriskummallisen näköisiä: jopa kolmimetrinen ruumis on sivulta katsottuna valtava, mutta edestä nähtynä litteä kuin kiekko. Suu on kalan kokoon nähden huvittavan pieni.

Balin muita kuuluisia sukelluskohteita maailman kenties helpoimmin sukellettava komea hylky, matalalla sijaitseva Liberty sekä Amedin alueen hienot koralliseinämät.

Balin naapurisaaren Lombokin luoteispuolella on puolestaan kolme pientä Gili-saarta: Gili Trawangan, Gili Meno ja Gili Air. Gili-saaret ovat reppureissaajien suosima kohde, mutta sukeltajan ei kannata etsiä niiltä mitään mullistavaa. Parhaiten Gilit sopivat ensikertalaiselle tai snorklaajille – mutta alkeiskurssin voi aivan hyvin suorittaa komeammissakin puitteissa Bunakenilla tai Pulau Wehillä.

Lue lisää Balista tai Gili-saarista.

Pulau Weh (Sumatra)

Tapaninpäivän tsunami pyyhkäisi Pohjois-Sumatralla olevan Acehin maakunnan lähestulkoon kartalta. Viimeisten kymmenen vuoden ajan alueen turismi on kasvanut kohisten, ja sukeltajien maailmankartalle on noussut uusi must-see -kohde: Pulau Weh.

Sumatran pohjoiskärjessä sijaitsevaa uneliasta pikkusaarta ympäröivät koralliriutat, joille voimakkaat virtaukset tuovat elämää. Paholaisrauskuja, barrakudia, tonnikaloja ja jopa kettuhaita. Pulau Wehiltä löytyy monen sukeltajan kehuma ”maailman paras mureenapaikka” ja sekä yösukelluksiin sopiva hylky.

Pulau Wehin hintataso on hiukan edullisempi kuin monessa muussa Indonesian sukelluskohteessa. Saarella on muutamia tasokkaita majapaikkoja, esimerkiksi Pulau Weh Resort.

Lennot Indonesiaan

Katso parhaat lentotarjoukset Komodolle, Balille ja muualle Indonesiaan