Ladakh-opas

Ladakh Intia

Ladakh on karun kaunis tiibetinbuddhalainen vuoristovaltakunta – ja Intian syrjäisimpiä kolkkia. Puolikkaan Lapin läänin kokoinen alue tunnetaan tiibetinbuddhalaisen kulttuurin viimeisenä linnakkeena.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Karut maisemat ovat kuin kuun pintaa. Ympärillä on tuulen kaivertamia hiekkakiviseinämiä ja horisontissa kohoaa rivi lumihuippuisia vuoria. Puita kasvaa vain laaksojen pohjalla, puroksi kuivuneiden jokiuomien rannoilla. Ainoa väripilkut ovat nenäliinan kokoisten rukouslippujen nauhat, jotka lepattavat napakassa tuulessa kuin kangastukset.

Kukkuloiden laella seistessä tuntuu kuin olisi matkustanut ainakin sata vuotta ajassa taaksepäin.

Suurin osa Ladakhin asukkaista elää maaseudun pikkukylissä. Ne ovat säilyneet lähes muuttumattomina vuosisadasta toiseen. Sähkö, asfalttitiet ja turismi ovat löytäneet syrjäseuduille vasta kolmen viime vuosikymmenen aikana.
Ladakh Intia

Ladakhia kutsutaan usein Pikku-Tiibetiksi, sillä suurin osa sen asukkaista on tiibetinbuddhalaisia. Ladakhissa monet tavat ja perinteet ovat säilyneet paremmin kuin rajan takana, kiinalaisten yli viisikymmentä vuotta sitten miehittämässä Tiibetissä.

Ladakhin ikimuistoisimpia paikkoja on tuhat vuotta vanha Lamayuru, yksi koko Ladakhin vanhimmista luostareista. Vuorenrinteellä roikkuu toisiinsa takertuneita savitaloja. Luostaria ympäröivä kylä on kuin keskiaikainen linnoitus, jonka ylle kohoavaa kalliojyrkännettä hallitsee valkeaksi kalkittujen rakennusten rypäs.Ladakh Intia

Luostarin hämärään astuessa tuntee, kuinka tiibetinbuddhalaisuus on taikaa täynnä. Seinämaalauksissa tanssivat demonit ja alttarilla Dalai-lamaa esittävän valokuvan vieressä savuavat suitsukkeet. Kunniapaikalla patsastelee viiksekäs hahmo, joka heiluttaa vartaaseen seivästettyjä irtileikattuja päitä. Herra on tiibetinbuddhalaisuuden perustaja, 700-luvulla elänyt Guru Rinpoche. Ladakhissa häntä palvotaan kuin Buddhaa ikään.

Rukousmyllyjä on kaikkialla. Puusta veistetty – tai vaikkapa peltisestä säilykepurkista kyhätty – mylly täytetään buddhalaisin mantroin. Se on kuin automaatti, jonka pyöräyttäminen vastaa kaikkien sisälle sullottujen rukousten lausumista ääneen.

Ladakh-oppaan on kirjoittanut ja kuvat ottanut Intiaan erikoistunut kuvareportteri Ville Palonen.

Matka Ladakhiin

Finnair lentää Helsingistä suoraan Intiaan, mutta usein edullisimmat lennot saa paljon kehutulta Turkish Airlinesilta.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Intiaan.

Intian viisumin pitää hakea etukäteen sähköisesti.

Delhistä on päivittäisiä lentoja Ladakhin pääkaupunkiin Lehiin. Ladakhiin voi matkustaa maantietä pitkin vain toukokuusta lokakuun loppuun, sillä talvella lumikinokset tukkivat korkeimmat vuoristosolat.

Jos haluaa matkustaa autolla, kyydin voi järjestää paikallisessa matkatoimistossa joko Kashmirin pääkaupungissa Srinagarissa tai vuorten eteläpuolella Manalissa. Kimppakyyti maastoautolla kestää päivän tai kaksi.

Kesäkauden turistipiikki ajoittuu heinä-elokuuhun. Syyskuu on hienoa aikaa vierailla Ladakhissa: sää on syksyisen kirpeä, eikä suuria turistiryhmiä parveile edes suosituimmissa luostareissa. Talvisin matkaaja pääsee ihmettelemään Losarin, tiibetiläisen uudenvuoden, viettoa.

Suomesta matkoja Ladakhiin järjestää Mandala Travel.

Ladakhin hotellit ja majatalotLadakh Intia

Muutaman kymmenen tuhannen asukkaan Leh on matkaajan tukikohta, josta vuokrataan moottoripyörä ja jonne jätetään ylimääräiset matkatavarat vuoristovaelluksen ajaksi.

Kaupungissa on kymmeniä hotelleja sekä satoja pieniä majataloja. Edullisimmillaan kahden hengen huoneen saa alle kymmenellä eurolla, normaali hinta on 20–40€.

Vaellusreittien varrella on leirintäpaikkoja, mutta telttailua hauskempaa on yöpyä muutaman euron hintaisissa kotimajoituksissa. Lähes jokaisesta vaellusreittien varrella olevasta kylästä löytyy yksinkertaisia kotimajoituksia, jotka tarjoavat patjan ja täkkien lisäksi kuumaa pesuvettä ämpäreissä ja maukasta paikallista ruokaa.

Tiibetiläistä ruokaaLadakh Intia

Ladakhin ruokakultuuri on hyvin samanlainen kuin Tiibetissä. Vuoristokylissä pääsee maistamaan voilla terästettyä maitoteetä (kunak tai suskan) sekä ohrasta jauhettua tsampaa. Myös kotitekoinen olut, chang, on valmistettu ohrasta.

Ravintoloiden suosituimpia annoksia ovat momot (höyrytetyt liha- ja kasvisnyytit) ja thukpa (nuudelilihakeitto). Lehin turistiravintoloista löytyy toki kaikkea pitsasta croissanteihin. Muutama paikka myy intialaista Kingfisher-olutta ja Old Monk -rommia.

Dzomsa-ekokaupat myyvät kuivattuja hedelmiä, energiapatukoita ja kuivalihaa. Kaupoissa voi myös täyttää tyhjät pullot painekeitetyllä vedellä lähes ilmaiseksi, kierrättää tyhjät paristot, sekä pesettää pyykit ympäristöystävällisesti.

Moottoripyöräily Himalajalla

Ladakh Intia

Ladakh on koko Intian upein paikka moottoripyörällä päristelyyn. Maisemat ovat komeita, liikennettä on vähän, ja sää on lähes aina poutainen.

Moottoripyörän vuokraaminen on yksinkertaista, ja takuuksi riittää usein pieni rahasumma. Lehissä on useita vuokraamoja, joista legendaarisen Royal Enfield -moottoripyörän saa parillakymmenellä eurolla per päivä. Matkatoimistoista voi vuokrata myös maastoauton kuljettajineen.

Periaatteessa moottoripyörän kuljettaja tarvitsee kansainvälisen ajokortin, mutta käytännössä suomalainen (auto)ajokortti riittää. Ajotaito on silti suositeltavaa, sillä kolareita on syytä välttää. Usein vuokrapyöriä ei ole vakuutettu, eikä matkavakuutuskaan välttämättä korvaa onnettomuuksia. Asia kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä ennen matkaa.

Monet Ladakhin syrjäseudut, kuten Da Hanu -laakso ja Tso Moriri -järvi, ovat rajavyöhykettä. Niihin matkustavien pitää hankkia viranomaisilta muutaman euron hintainen lupa. Se järjestyy paikallisesta matkatoimistosta päivässä tai parissa.

Ladakhin vaelluksetLadakh Intia

Ladakh on vaeltajan unelma. Sää on yleensä poutainen, ja patikkareitit vievät kauniissa maisemissa syrjäisiin vuoristokyliin. Monet Ladakhin vuoristovaelluksista kestävät viikon tai jopa kaksi, mutta lyhyempiäkin reittejä on tarjolla.

Yksi helpoimmista vaelluksista on nelipäiväinen Sham Trek. Reitille ei tarvitse edes opasta, jos mukana on kunnollinen kartta. Sham Trek kulkee noin 3500-4500 metrin korkeudessa vuoristokylästä toiseen, ja yöpyminen tapahtuu paikallisten perheiden luona. Osaan Sham Trekin kylistä pääsee myös paikallisbussilla.

Vaikka joillain vaellusreiteillä pärjää yksinkin, on paikallisen oppaan palkkaaminen erittäin suositeltavaa. Esimerkiksi illanvietto kotimajoituksessa on paljon hauskempaa, kun isäntäväen kanssa pystyy juttelemaan kunnolla.

Lehissä on kymmeniä pieniä matkatoimistoja, joista englanninkielisen vaellusoppaan saa mukaansa 20-40 eurolla per päivä. Yksi kehutuimmista on Ladakhi Women’s Travel Company, jonka oppaat ovat paikallisia naisia.

Monet matkatoimistot myös vuokraavat ja myyvät retkeilyvälineitä.

Mitä Ladakhiin pitää pakata?

Ladakhin sää on aurinkoinen 300 päivää vuodesta, joten aurinkolasit, aurinkorasva ja hattu ovat välttämättömiä matkavarusteita.

Talvella lämpötila putoaa parikymmentä astetta pakkasen puolelle, ja kesällä parhaaseen sesonkiaikaankin vuoriston yöt ovat kylmiä. Mukaan pitää siis pakata myös lämmintä vaatetta: pipo, lämpökerrasto, sekä fleece tai kevyt untuvatakki. Myös oma makuupussi tulee tarpeeseen, jos aikoo yöpyä yksinkertaisissa kotimajoituksissa.

Tukevat vaelluskengät ovat parhaat jalkineet sekä vuoristovaelluksella että moottoripyöräretkellä. Motoristin kannattaa pitää mukana myös pientä ensiapupakkausta, nippusiteitä, sekä monitoimityökalua ja otsalamppua. Moottoripyöräilijä tarvitsee myös kunnolliset hanskat.

Lehissä on muutama pankkiautomaatti, mutta mukaan kannattaa ottaa käteistä palvelukatkosten varalle.

Varaudu vuoristotaudin oireisiinLadakh Intia

Ladakhin kiinnostavimmat alueet ovat 3000-5000 metrin korkeudella merenpinnasta. Suurin osa vierailijoista kärsii ainakin matkan alussa vuoristotaudin lievemmistä oireista: pääsärystä, huimauksesta ja univaikeuksista.

Ensimmäiset matkapäivät kannattaa ottaa rauhallisesti, varsinkin jos lentää suoraan kolmen ja puolen kilometrin korkeudella olevaan Lehiin. Mikäli oireet muuttuvat vakaviksi, paras (ja usein ainoa) vaihtoehto on lentää pikavauhtia pois Ladakhista.

Tarkasta ennen matkaa, korvaako vakuutuksesi vuoristotaudista aiheutuneet kulut – aina näin ei ole.

Korkea ilmanala aiheuttaa joskus myös vatsaoireita. Matkakumppanien epäonneksi high-altitude flatus expulsion eli HAFE ilmenee piinaavan kovana piereskelynä.

Lue lisää:

Moottoripyöräretki Ladakhissa

Vaellus Himalajan arkeen

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi