Rajasthan – matka ritarien ja linnojen Intiaan

Rajasthan – matka ritarien ja linnojen Intiaan

udaipur-rajasthan
Udaipur on Rajasthanin kaunein kaupunki.

Ritareita ja linnoja? Maharajojen hulppeita palatseja? Eri väreillä maalattuja kaupunkeja? Turbaaneja? Viiksiä?

Vaikea sanoa, mistä Intian osavaltio Rajasthan tunnetaan parhaiten, ainakin se on kaikkia yllä olevia.

Rajasthanin asukkaat eli rajputit tunnettiin pitkään itsenäisyydestään ja itsepäisyydestään – he taistelivat lakkaamatta toisiaan ja ulkopuolisia vihollisia vastaan.

Rajasthan tarkoittaa kuninkaiden maata ja sellainen Rajasthan on tosiaan ollut. Muistona sotaisuudesta ovat edelleen eri puolilla Rajasthania kohoavat komeat linnat.

Rajasthanin sotilaat noudattivat kunniakoodia, joka muistutti keskiajan ritarietiikkaa – aasialaisella vivahteella. He taistelivat aina loppuun saakka, antautumatta.

Kypäröiden sijaan ritarit tosin suosivat turbaaneja (pagari), jotka kuuluvat edelleen rajput-miesten vaatetukseen.

Turbaaneilla on perinteisesti ollut monta hyötykäyttöä: ne ovat suojanneet auringolta, niitä on käytetty tyynyinä ja niiden läpi on tarvittaessa suodatettu mutaista vettä.

Muhkeat viikset kruunaavat kokonaisuuden.

 

jodhpur
Viikset ja turbaani kuuluvat rajasthanilaisen herrasmiehen olemukseen.

Lopulta brittiläiset siirtomaaherrat onnistuivat taltuttamaan rajputien sotaisuuden. Maharajat saivat pitää maansa ja nimellisen valtansa, ja sotimisen sijaan he laittoivat energiansa ylellisyyteen ja nautintoihin.

He rakennuttivat ylellisiä palatseja, keräsivät loistoautoja ja matkustivat Euroopassa vuokraten käyttöönsä kokonaisia kerroksia luksushotelleista.

Maharajojen palatseissa toimii nykyisin sekä ylellisiä että keskihintaisia hotelleja.

Lopulta Intian itsenäistymisen jälkeen maharajat menettivät valtansa. Muutokseen he sopeutuivat eri tavoin. Yhdet lähtivät mukaan politiikkaan ja toiset muuttivat palatsinsa maksullisiksi nähtävyyksiksi ja hotelleiksi.

Rajasthanissa onkin jäljellä loputon määrä upeita palatseja, joissa toimii nykyisin sekä ylellisiä että keskihintaisia hotelleja.

Rajasthan on syystäkin Intian suosituinta matkailuseutua. Täällä maharajojen ajan Intian ihmeet heräävät eloon vertaansa vailla olevissa kulisseissa.

Teksti ja kuvat Antti Helin

Jaipur, Rajasthanin pinkki kaupunki

Hawa Mahal
Hämmästyttävän näköinen Hawa Mahal on Jaipurin kuvatuin nähtävyys.

Rajasthanin matka kannattaa aloittaa Jaipurista – koska se on Rajasthanin kaupungeista vilkkain ja siksi vähiten viehättävä.

Rajasthan tunnetaan pinkkinä kaupunkina, vaikka jos totta puhutaan, on rakennusten väri lähempänä oranssia ja hiekkaa.

Talot maalattiin Ison-Britannian kuninkaan vierailun kunniaksi vuonna 1876.

Nimensä kaupunki on saanut menestyksekkäältä soturi-astrologilta Jai Singh II:ltta (1688-1744), joka nousi valtaistuimelle yksitoistavuotiaana.

Hänen siirsi pääkaupunkinsa Amberin linnoituksesta Jaipuriin vuonna 1722. Uudesta pääkaupungista tuli pohjoisen Intian ensimmäinen kaupunki, jossa toteutettiin kaupunkisuunnittelua. Kadut ovat leveitä ja suoria.

Rajasthanin keskustan nähtävyydet ovat lähellä toisiaan. Kuvatuin nähtävyys on vuonna 1799 rakennettu Hawa Mahal, joka näyttää punaisesta hiekkakivestä tehdyltä koristeelliselta mehiläiskennolta.

 

Neljän vuoden ajan piha on Jaipurin kaupunkipalatsin kohokohta.
Neljän vuoden ajan piha on Jaipurin kaupunkipalatsin kohokohta.

Hämmästyttävän kapea talo rakennettiin kuningashuoneen naisille, jotta he voisivat ihailla koristeellisten ikkunoiden suojista kaupungin elämää ja paraateja.

Ikkunoista avautuvat edelleen komeat näkymät esimerkiksi Jantar Mantar -observatorioon ja kaupunkipalatsiin.

Kaupunkipalatsin (City Palace) kohokohta on huikaisevan kaunis neljän vuodenajan sisäpiha. Muuten palatsi tuntuu vaatimattomammalta verrattuna Jodhpurin ja Udaipurin palatseihin.

Erikoisimpia nähtävyyksiä Jai Singh II:n rakennuttama observatorio Jantar Mantar. Se on parhaiten säilynyt observatoriosta, joita Jai Singh II rakennutti myös Delhiin, Varasiin ja Ujjainiin.

Auringon liikkeitä mittaavat laitteet näyttävät niin kummallisilta, että on helppo ymmärtää, että Jantar Mantar on alkanut tarkoittaa hindin kielellä samaa kuin hokkuspokkus.

 

jantar-mantar-observatorio
Jantar Mantar on maailman upeimipia historiallisia observatorioita.

Jaipurin lähiseutujen vaikuttavimpia nähtävyyksiä on Jaipurin ulkopuolella sijaitseva linnoitus Amber, jonka muurit jatkuvat ympäri naapurikukkuloita kuin Intian versio Kiinanmuurista. Linnoituksen sisällä voi haahuilla vanhoilla käytävillä.

Suurin osa Jaipurin viehätystä on se, että se on monelle ensimmäinen kohde Rajasthanissa – ja Jaipurissa on laajin valikoima edullisia palatsihotelleja. Tämän oppaan kirjoittaja muistelee lämmöllä esimerkiksi Alsisar Havelia, jossa sai asua kuin maharadja alle 80 eurolla/yö.

Katso tarjoukset Jaipurin hotelleihin.

Jodhpur, Rajasthanin sininen kaupunki

sininen-kaupunki-rajasthan
Sininen kaupunki Jodhpurin linnalta nähtynä.

Jodhpur tunnetaan ansaitusti sinisenä kaupunkina; iso osa taloista todella on maalattu siniseksi. Parhaan näkymän siniseen keskustaan saa Jodhpurin ylle kukkulan laella kohoavalta mahtavalta Mehrangar-linnalta.

Linna on Jodhpurin ainoita nähtävyyksiä, mutta se onkin sitten sitäkin upeampi ja vaikuttavampi. Linnan muurit ovat jykevimmillään 36 metriä korkeat.

Pitkin linnan saleja ja käytäviä johdattaa mielenkiintoinen audio-opas, joka kertoo valtavan tietoannoksen maharajojen elämästä ja tavoista.

Ylimääräisen ajan voi käyttää vierailemalla viimeisessä Rajasthaniin rakennetussa palatsissa Umaid Bhawan Palacessa, joka nousee keskustan ulkopuolella tasangolta kuin jättimäinen kangastus.

Palatsin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1929. Yli 3000 työläiseltä vei 15 vuotta saada palatsi valmiiksi. Pari vuotta Umaid Bhawan Palacen valmistumisen jälkeen Intia itsenäistyi ja maharajojen loiston aika oli ohi.

 

sininen-kaupunki-rajasthan
Jodhpurin eli sinisen kaupungin kaduilla.

Palatsissa toimii nykyisin järkyttävän kallis ja ylellinen hotelli, joka muuten valittiin vuonna 2016 maailman parhaaksi hotelliksi, mutta kuka tahansa voi käydä tutustumassa hotellin yhteydessä toimivaan museoon.

Jodhpurista löytyy myös edullisia palatsihotelleja. Katso tarjoukset Jodhpurin hotelleihin.

James Bondista tuttu Udaipur

udaipur-jarvipalatsi
James Bond ui Udaipurin Järvipalatsiin krokotiiliksi naamioituneena.

Udaipur on Rajasthanin kaunein ja romanttisin kaupunki. Tänne kannattaakin päättää Rajasthanin-kierros.

Kaupunki on rakennettu Pichola-järvien rannalle, mikä tuo Udaipuriin tilan ja rauhallisuuden tuntua – täällä rentoutuu oikeasti.

Järven keskellä loistaa valkoisena Udaipurin kuuluisin nähtävyys, 1700-luvun puolivälissä marmorista rakennettu Järvipalatsi (Lake Palace).

Palatsin teki maailmankuuluisuksi James Bond -elokuva Octopussy (1983), jonka nimihenkilö – kaunis sirkustaiteilija ja salakuljettaja neiti Octopussy – majailee palatsissa naispuolisine henkivartijoineen.

James Bond ui salaa palatsiin krokotiiliksi naamioituneena.

Nykyisin Järvipalatsiin pääsevät vierailemaan vain harvat ja valitut eli palatsissa toimivan Taj Lake Palace -luksushotellin asukkaat.

Onneksi kaikki voivat ihailla palatsia sentään etäältä. Ja joka kulmasta ja eri aikoihin päivästä palatsi näyttää aina vähän erilaiselta. Parhaat näkymät palatsille avautuvat veneristeilyllä.

Udaipurin toinen komea nähtävyys on järven rannalla kohoava mahtavan kokoinen maharajan palatsi.

Palatsin yhteydessä on eriskummallinen nähtävyys Kristalligalleria, joka toimii mainiona katsauksena myöhempien aikojen maharajojen ylilyönteihin.

Vuonna 1877 Udaipurin maharaja Sajjan Singh tilasi Englannista valtavan kokoelman kristallista tehtyjä huonekaluja ja käyttöesineitä.

Maharaja kuoli ennen kuin lasti saapui, ja tavarat ehtivät pölyyntyä 110 vuotta unohdettuina laatikoissaan, kunnes ne löydettiin ja asetettiin näytteille.

Museossa voi ihmetellä muun muassa kristallisänkyä, jossa maharaja olisi voinut poltella kristallista vesipiippua palvelijoiden heilutellessa kristallivarsiin tehtyjä vihukoja.

Maharajan sukulaistenkin on täytynyt ajatella, että Sajjan Singh oli aikamoinen idiootti.

Vertaa Udaipurin hotelleja.

 

Udaipurin maharajan palatsin arkkitehtuuria.
Udaipurin maharajan palatsin arkkitehtuuria.

Chittogarh – Rajasthanin mahtavin linna

Udaipurin suunnalla on Rajasthanin mahtavista linnoituksista kaikkein mahtavin, Chittogarh. 150 metriä korkean jyrkänteen päällä sijaitseva, kuusi kilometriä pitkä linnoitus tunnetaan parhaiten rajasthanilaisten joukkoitsemurhista eli jauhareista.

Kolme kertaa historiansa aikana Chittogarhin puolustajat kohtasivat ylivoimaisen vihollisen ja kolmasti asukkaat valitsivat antautumisen sijaan jauharin.

Naiset sytyttivät itsensä ja lapsensa tuleen ja miehet ratsastivat varmaan kuolemaan ylivoimaista vihollista vastaan.

Kamelien Jaisalmer, Bikaner ja Pushkar

Pyhä kaupunki Pushkar aamun sarastaessa.
Pyhä kaupunki Pushkar aamun sarastaessa.

Rajasthanin neljäs kuuluisa kaupunki on Pakistanin rajalla, Thar-aavikon laidalla sijaitseva valokuvauksellinen linnoituskaupunki Jaisalmer. Suosittua huvia ovat kamelisafarit aavikolla.

Vähemmän turistoitunut paikka kamelisafareille on Rajasthanin pohjoisosassa sijaitseva tunnelmallinen Bikaner. Kaupungin lähiseudun nähtävyyksiin kuuluu myös Intian erikoisimpiin kuuluva temppeli, Karni Mata, jossa rottia palvotaan jumalina.

Varsinainen kameliekstravaganza koittaa kuitenkin kamelimarkkinoilla, jotka pidetään loka-marraskuussa Pushkarissa. Festivaalin aikana rajasthanilaiset tuovat pieneen kaupunkiin 50 000 kamelia myytäväksi .

Jaipurin ja Jodhpurin puolivälissä sijaitseva, pienen järven ympärille kasvanut Pushkar on mielenkiintoinen pysähdyspaikka muinakin aikoina vuodesta. Se on Intian ainoa kaupunki, jossa palvotaan Brahma-jumalaa.

Jainilaisten Ranakpur

Ranakpurin huikean koristeellinen jainilaistemppeli.
Ranakpurin huikean koristeellinen jainilaistemppeli.

Matkalla Jodphurista Udaipuriin kannattaa pysähtyä kuvankauniiseen jainilaistemppeliin, vuonna 1439 rakennettuun koristeelliseen Ranakpuriin. Samalla voi tutustua jainilaisuuteen, yhteen maailman erikoisimmista uskonnoista.

Ranthamboren tiikerit

Rajasthanissa pääsee bongaamaan myös tiikereitä. Jaipurin lähellä sijaitseva Ranthambore on tosin Intian suosituimpia kansallispuistoja, joten ei kannata odottaa kovin villiä luontokokemusta: useimmin nähtävillä tiikereillä on nimetkin.

Matka Rajasthaniin

Finnair lentää suoraan Delhiin, mutta joskus Turkish Airlinesilla on loistavia tarjoushintoja.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Intiaan.

Intian viisumin saa Delhin lentokentältä.

Delhistä kannattaa tehdä pieni kiertolenkki Agran kautta Jaipuriin. Agra ei kuulu Rajasthaniin, vaan tunnetaan Taj Mahalista ja muista suurmogulien arkkitehtonisista ihmeistä.

Rajasthanissa voi matkustaa paikasta toiseen junilla ja busseilla, mutta kätevin tapa on vuokrata Delhistä käyttöön auto kuljettajalla.

Rajasthan vastaa kooltaan Saksaa. Rajasthanin teitä on parannettu viime vuosina ja ne ovat varsin hyvässä kunnossa – Intian mittapuulla – mutta turha kuvitella, että kilometrit taittuisivat yhtä nopeasti kuin Saksan autobahneilla.

Keskinopeudeksi voi laskea noin 50 kilometriä tunnissa. Etäisyyksiä: Delhi–Agra 220 km, Agra–Jaipur 240 km, Jaipur–Pushkar 150 km, Pushkar–Jodhpur 200 km, Jodhpur–Udaipur 260 km ja Udaipur–Delhi 700 km.

Jos aikoo matkustaa junalla, liput kannattaa varata hyvissä ajoin. Sängyllisiin yöbusseihin saa sen sijaan yleensä paikkoja lyhyelläkin varoitusajalla.

Käytännössä kuhunkin kaupunkiin tutustumiseen riittää kahdesta kolmeen päivää.

Paras aika matkustaa Rajasthaniin?

Rajasthan on kuumaa ja kuivaa aavikkoseutua. Kesäkuukaudet voivat olla tuskastuttavan kuumia. Suurin osa sateesta tulee monsuunikaudella kesäkuusta syyskuulle.

Parasta aikaa matkustaa ovatkin talvikuukaudet marraskuulta helmikuulle.

Rajasthanin hotellit

jaipur-hotelli
Rajasthanissa pääsee edullisesti asumaan hienoihin palatseihin kuten Jaipurin Alsisar Haveliin.

Yksi Rajasthanin vetonauloista ovat sen hotellit. Monet niistä sijaitsevat upeissa vanhoissa palatseissa – ja palatseista ei Rajasthanissa ole pulaa, on palatseja riittänyt muillekin kuin luksushotelleille.

Komeissa palatseissa voi päästä asumaan jopa noin 60 eurolla, kun etsii tarjouksia hotellinvarauspalveluiden kautta.