Itä-Timor -matkaopas

Jaco saari Itä-Timor
Itä-Timorin matkailun kruununjalokivi on upea, koskematon Jaco-saari. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Itä-Timor on Kaakkois-Aasian viimeinen suuri salaisuus, maa, josta harva on kuullut ja vielä harvempi matkustanut.

Indonesiasta vuosikymmeniä pitkän vapaustaistelun jälkeen vuonna 2002 itsenäistynyt Itä-Timor sijaitsee aivan Indonesian saariston länsireunalla Australian naapurissa.

Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta Itä-Timoriin on yllättävän helppo matkustaa: Balilta on päivittäisiä ja varsin edullisia lentoja. Perillä matkailija palkitaan luonnonkauniilla maalla, jota turismi ei ole juuri koskettanut.

Itä-Timor ei ole mikään perusmatkakohde, vaan vaatii matkailijalta seikkailumieltä. Matkailupalvelut ovat todella vähäiset pääkaupunki Dilin ulkopuolella ja hintataso on muuta Kaakkois-Aasiaa selvästi korkeampi.

Seikkailunhaluisen ja ennakkoluulottoman matkailijan Itä-Timor palkitsee ruhtinaallisesti upeilla sukellus- ja snorklausmaastoilla, kauniilla maisemilla, aidolla tunnelmalla ja yhdellä maailman hienoimmista paratiisisaarista.

On ikimuistoinen elämys päästä näkemään ja kokemaan näin neitseellinen maa.

Tämän Itä-Timor -matkaoppaan on kirjoittanut Dilissä vuosina 2016–2019 asunut matkailutoimittaja Antti Helin.

Itä-Timorin parhaat nähtävyydet

Kun lähtee kiertämään Itä-Timoria, tällaiset maisemat odottavat melkein jokaisen mutkan takana. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Pieneksi maaksi Itä-Timorin maisemat ovat hämmästyttävän monipuoliset. Vuoristoista rantaviivaa myötäilee syvän sininen ja turkoosi meri. Koralliriutat paistavat kristallinkirkkaan pinnan alta.

Hiekkarantoja on siellä täällä. Vajaan tunnin ajomatkan päässä Dilistä on esimerkiksi hieno hiekkaranta One Dollar Beach, jonka vesissä snorklatessa voi nähdä haita ja kilpikonnia.

Esi-isien talot ovat komeita nähtävyyksiä. Niitä käytetään seremoniallisiin tarkoituksiin. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Suurin osa Itä-Timorin rannikkoa on kuivaa seutua, mutta saaren itäkärkeä peittää suojeltu sademetsä. Sisämaassa odottavat puolestaan kauniit ja vehreät vuoristomaisemat.

Vuoiston nähtävyyksiin kuuluvat komeat esi-isien talot, joilla on seremoniallinen merkitys.

Paratiisisaari Jaco

Itä-Timor Tutuala
Siellä se häämöttää, Jaco-saari Tutualan rannalta katsottuna. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Itä-Timorin matkailun kruununjalokivi on asumaton, paikallisten pyhänä pitämä Jaco-saari, jolla odottaa täydellisen turkoosi meri ja valkoinen hiekka. Syrjäisen Jaco-saaren kristallinkirkkaassa vedessä snorklatessa näkee kilpikonnia, haita ja valtavasti kaloja.

Jaco sijaitsee aivan Itä-Timorin itäkärjessä Tutualan edustalla. Tutualaan on noin kuuden tunnin ajomatka pääkaupungista Dilistä. Vielä vähän aikaa sitten tie saaren edustalle oli loppumatkastaan niin huono, että perille päästäkseen tarvitsi nelivetojeepin. Sittemmin tietä on parannettu.

Tutualan rannassa Jacoa vastapäätä on kaksi hyvin yksinkertaista majataloa, joissa voi yöpyä. Jaco-saarella ei voi majoittua, vaan saarella käydään päiväretkellä kalastajien veneillä. Varminta on ottaa mukaan omat snorklausvarusteet.

Julkiset kulkuyhteydet Tutualaan ovat huonot, mikä tarkoittaa sitä, että harvalla matkailijalla on mahdollisuus käydä Jacolla. Hieno seikkailu on kyllä vuokrata Dilista skootteri (25 USD/päivä vaikkapa Central Backpackersista) ja ajella Tutualaan.

Atauro – hienojen koralliriuttojen saari Dilin edustalla

Itä-Timor Atauro
Atauron maisemat eivät ole pinnan päällä erityiset… Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä
Itä-Timor Atauro
…mutta odotas kun pääset pinnan alle! Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Itä-Timorin toinen hieno saari on Atauro, joka sijaitsee pääkaupunki Dilin edustalla. Atauro nousi uutisiin vuonna 2016, kun meribiologit julkaisivat tutkimuksen, jonka mukaan Atauron koralliriutat ovat eliömaailmaltaan maailman rikkaimmat.

Ataurolla snorklataan ja sukelletaan upeilla koralliriutoilla. Mukavimmat majapaikat ovat Barry’s Eco Lodge ja Atauro Dive Resort. Jälkimmäisen voi myös varata netistä.

Ataurolle pääsee helposti Dilistä. Ataurolle kulkee dilistä päivittäin pikaveneitä (45 dollaria/henkilö) ja muutaman kerran viikossa myös halvempia laivakyytejä. Pikavenekyyti on toki kallis, mutta sen aikana näkee yleensä delfiinejä hyvin läheltä.

Kyydeistä kannattaa kysyä omasta hotellista – niiden päivät kun vaihtelevat usein. Lähes aina on ainakin lauantaisin edullinen laivakyyti.

Dili – Itä-Timorin pääkaupunki

Suurin osa Itä-Timorin matkailusta suuntautuu pääkaupunki Diliin, koska muualle matkustaminen vaatii auton- tai skootterinvuokrausta (kallista) tai seikkailumieltä paikallisilla busseilla liikkumiseen.

Dili on itsessään nopeasti nähty; varsinaisia nähtävyyksiä Dilissä on oikestaan vain kaksi: Cirsto Rein patsas ja Vastarintamuseo (Resistance Museum), joka kertoo itätimorilaisten itsenäisyystaistelusta Indonesiaa vastaan. Dilistä on kuitenkin helppo suunnata Atauron saarelle.

Dilin suurin nähtävyys on 27 metriä korkea vapahtajapatsas Cristo Rei, joka seisoo kukkulan laella kaupungin edustalla. Patsaan juurelta avautuvat komeat näkymät Dilin lahdelle, turkoosin meren reunustamille hiekkarannoille ja ympäröiville kukkuloille. Patsaan juurelle pääsee taksilla tai microlet-pikkubusseilla, loppumatka on kivuttava portaita. Kävelymatka keskustasta on pitkä.

Cristo Rein edustalla on kaksi hiekkarantaa. Heti parkkipaikan vieressä on niin sanottu Cristo Rei Beach, joka on sekin varsin mukava. Paljon upeampi on kuitenkin Back Beach, jolle pääsee laskeutumalla alas portaat puolimatkasta Cristo Rein portaikkoa. Tämä on todellinen paratiisiranta: valkoista hiekkaa ja turkoosia vettä – ja aivan keskustan vieressä. Kannattaa tosin huomioida, että rannalla on tapahtunut näpistyksiä, joten kannattaa katsoa tavaroidensa perään. Rannasta pääsee snorklaamaan hyväkuntoisille ja värikkäille koralliriutoille.

Itä-Timorin julmaan lähihistoriaan voi tutusta keskustassa sijaitsevassa Vastarintamuseossa (Resistance Museum), vankilamuseossa (Chega! Exhitibion) ja kauniilla Santa Cruzin hautausmaalla, jonka rauhassa on vaikea kuvitella, kuinka vuonna 1991 indonesialaiset sotilaat surmasivat haudoille 250 itätimorilaista mielenosoittajaa. Amerikkalaisten toimittajien kuvaama verilöyly toimi sysäyksenä Itä-Timorin itsenäistymiselle.

Itä-Timor oli Portugalin siirtomaa 1500-luvulta vuoteen 1975 asti, ja Dilin arkkitehtuurissa on säilynyt jonkin verran portugalilaista vaikutusta. Portugalilaisten lähdettyä indonesialaiset valtasivat Itä-Timorin ja maan pitkä vapaustaistelu alkoi. Maasta viimein vuonna 1999 vetäytyessään indonesialaiset joukot tuhosivat paljon rakennuksia polttamalla.

Dili on hieno kohde sukelluslomalle. Tunnin matkan sisällä on useita hienoja sukelluspaikkoja. Lähimmät sukelluspaikat ovat aivan keskustan tuntumassa. Dilissä toimii useampikin sukelluskeskus kuten Dive Timor Lorosae, jonka yhteydessä toimii ravintola Castaway ja majatalo Timor Backpackers.

Compass-sukelluskeskuksessa on ollut myös suomalaisia sukellusopettajia. Compass löytyy melkein Dive Timor Lorosaen vierestä.

Dilin hotellit

Dilin hotellit eivät ole halvimmasta päästä, mutta muutaman viime vuoden sisällä Diliin on avattu myös hieman edullisempia vaihtoehtoja kuten  Edullisimpia vaihtoehtoja ovat karu Casa Minha Backpackers ja siisti Dili Central Backpackers. Etenkin jälkimmäinen on hyvä paikka tavata muita reppureissaajia ja järjestää yhteisiä retkiä – vaikkapa Dilin ulkopuolelle Ramelau-vuorelle.

50 eurolla saa jo huoneen uudesta ja viihtyisästä Casa Sandalo Boutique Guest Housesta. Portugalin siirtomaa-ajan tunnelmia löytää puolestaan Hotel Timorista, jonka kohdalla on kaupungin ydinkeskusta. Kaupungin kaikkein paras hotelli on Novo Tourismo.

Viehättävimpiä Dilin paremman luokan hotelleista on Esplanada, jonka yhteydessä toimii myös ainoa tiedossamme oleva paikallinen retkiä järjestävä matkatoimisto, Timor Adventures.

Dilin yöelämä

Iltaelämä on Dilissä pääosin uneliasta. Vilkkaimpia baareja on länsimaalaisten nuorten suosima Moby Dick. Viikonloppuisin menoa löytyy usein myös Cast Away Barista, sukelluskeskus Timor Lorosaen yläkerrasta.

Dilin ainoa varsinainen yökerho on Casa Musica. Äänekästä musiikkia. Loppuyötä kohten meno kääntyy usein aika villiksi.

Lisää vinkkejä kuten ravintolasuosituksia Diliin löydät Itä-Timorin kartasta.

Valaiden bongaus Dilissä

Dilin ja Atauron saaren välissä oleva kapea ja kolmekilometriä syvä salmi on valaiden valtatie. Arviolta puolet koko eteläisen pallonpuoliskon valaista ui sitä kautta vuosittaisilla vaelluksillaan loka-marraskuussa. Valaidenbongausretkillä voi nähdä sinivalaita, ryhävalaita ja ties mitä valaita. Samalla nähdään usein myös delfiinejä. Kun salmen kautta kulkevia valaita tutkittiin, laskettiin, että vilkkaimpia päivinä salmen kautta ui jopa 2000 valasta!

Valasretkiä järjestää MV Atauro, jonka yhteystiedot löytyvät Facebookista. Retket maksavat 45 dollaria.

Erityisen hienoksi valaidenbongauspaikaksi Dilin tekee se, ettei merellä ole ruuhkaa, vaan valaita bongataan kaikessa rauhassa.

Sukeltaminen Itä-Timorissa

Itä-Timor sukellus
Itä-Timorin koralliriutat kuuluvat maailman rikkaimpiin – ja kauneimpiin. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Itä-Timor on nouseva sukelluskohde. Suuria otuksia näkee harvakseltaan, mutta Itä-Timorin korallit kuuluvat maailman parhaiten säilyneisiin. Yhtä värikkäitä ja kauniita koralleja näkee harvassa paikassa maailmassa, jos missään.

Itä-Timorin sukellusturismi on keskittynyt pääkaupunki Diliin. Aivan pääkaupungin edustalla on hyviä sukelluskohteita, kuten Dili Pinnacle, jossa näkee haita aivan kaupungin sataman edustalla.

Vartin ajomatkan päässä keskustasta on Tasi Tolu, jonka edustalla asustaa dugong eli merilehmä, jonka voi bongata hyvällä onnella. Aquatica-sukelluskeskus järjestää myös sukellusretkiä, joilla koetetaan varta vasten bongata dugong.

Aquatica sopii tunnelmaltaan erityisen hyvin hieman varttuneemmille sukeltajille. Nuorekasta sukellustunnelmaa tarjoaa sen sijaan Dive Timor Lorosae. Kolmas sukelluskeskus on Compass, joka on erikoistunut sukellusretkiin Atauron saarelle – sekä päiväretkiä että yli yön kestäviä.

Atauron saarella toimii myös oma sukelluskeskuksensa, mukavan saksalaismiehen pitämä Atauro Dive Resort.

Vaikkei sukeltaisikaan, sukelluskeskuksista voi myös kysellä mahdollisuutta osallistua sukellusretkille snorklaajana.

Päiväretki Liquicaan

45 minuutin ajomatkan päässä Dilistä länteen sijaitseva Liquica on mukava päiväretken kohde Dilistä. Liquican keskusaukiolla on rappeutunutta Portugalin siirtomaa-ajan tunnelmaa ja funkyn näköinen kirkko, jossa tapahtui yksi indonesialaisten tekemistä timorilaisten joukkomurhista.

Suurin syy matkustaa Liquicaan on kuitenkin ravintola (ja majatalo) Black Rock, jolta aukeavat kauniit merimaisemat. Meressä voi nähdä aamuisin ja iltapäivisin delfiinejä ja lokakuussa valaita.

Matkalla Liquicaan näkee portugalilaisen vankilan rauniot. Perille pääsee helpoiten taksilla (puolen päivän retki noin 60 dollaria).

Parikymmentä minuuttia Liquicasta eteenpäin on hellyttävä Maubaran linnoitus, jonka edustalla voi snorklata. Maubaran linnoituksen rakennuttivat hollantilaiset, joilta portugalilaiset ostivat linnoituksen vaihtamalla sen Floresin saareen. Sittemmin linnoituksen ovat vallanneet vuohet.

Ermeran kahviviljelmät

Itä-Timorin maaseudulla maisemat ovat hyvin perinteiset. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Itä-Timorin ainoa merkittävä vientituote öljyn ja maakaasun lisäksi on kahvi, joka onkin niittänyt mainetta maukkaudellaan ja sillä, että se on luomua. Jälkimmäinen johtuu tosin siitä, että maa on ollut niin köyhä, ettei sen viljelijöillä ole ollut varaa lannoitteisiin.

Itä-Timorin itsenäistymisen ja öljyvarojen myötä elintaso maassa on hiljalleen parantunut, mutta kahvi kasvaa edelleen puolivillinä vuoristometsissä, josta perheet sitä keräävät.

Iso osa Itä-Timorin kahvista tulee Ermeran alueelta, jonka hallinnollinen keskus on Gleno. Glenoon pääsee Dilistä noin tunnissa hyväkuntoista tietä pitkin. Glenossa itsessään ei ole juuri muuta nähtävää kuin suhteettoman suuri kirkko, mutta matkan varren maisemat ovat komeat: vuoristoa koristavat mahtavat jättiläispuut. Varsinaisia kahvipensaita näkee sen sijaan vähän, sillä ne kasvavat villeinä.

Glenon jälkeen tie muuttuu saman tien huonoksi ja varsinaiseen Ermeran historialliseen pikkukaupunkiin päästäkseen tarvitsee nelivetoauton.

Baucau ja viehättävä majatalo

Baucaussa on upeat hiekkarannat – mutta vedessä joskus myös vaarallisia suolaisen veden krokotiileja.

Reilun kolmen tunnin ajomatkan päässä Dilistä itään on viehättävä Baucau. Baucau on Itä-Timorin toiseksi suurin kaupunki, mikä ei vielä tarkoita kovinkaan suurta kylää. Jäljellä on jonkin verran Portugalin siirtomaa-ajan tunnelmaa, jota henkii eniten pinkinvärinen hotelli Pousada de Baucau.

Hotelli sijaitsee Baucaun keskustassa, jota on puolen tunnin ajomatka Baucaun upeille hiekkarannoille. Baucaun rannoilla tosin pitää varoa suuria ja vaarallisia suolaisen veden krokotiileja.

Com – rantaloma Itä-Timorissa

Com sijaitsee Las Palosin alueella, jossa pääsee rantojen lisäksi ihailemaan hautausmaita, joita koristavat puhvelien pääkallot.

Baucausta pari tuntia itään saapuu Comiin, josta löytyy useampikin edullinen majatalo rannalta (harvinaisuus Itä-Timorissa!). Meri on Comin edustalla uskomattoman kirkasta ja sopii loistavasti snorklaukseen ja sukeltamiseen. Comissa ei myöskään tarvitse pelätä krokotiileja.

Maubisse ja Ramelau-vuori

Matkalla Maubisseen näkee vuoristossa perinteisiä asumuksia. Kuva: Antti Helin  / Kerran elämässä

Maubisse sijaitsee upealla paikalla sisämaan vuoristossa noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Dilistä. Patikointiin on hyvät mahdollisuudet – jos löytää mukaansa paikallisen oppaan. Maubissessa on muutamia majataloja. Maisemiin voi käydä tutustumassa myös päiväretkellä Dilistä.

Jos Maubissesta jatkaa matkaa eteenpäin saapuu lopulta Itä-Timorin korkeimmalle vuorelle Ramelaulle. Vuoren juurella on majatalo, josta voi tehdä vaelluksen vuoren huipulle.

Balibon upea hotelli

Balibon hotelli sijaitsee vanhassa portugalilaisessa linnoituksessa. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Aivan Itä-Timorin länsirajalla sijaitsee vuoristossa Balibo, joka tunnetaan parhaiten kaupungissa indonesialaisten valloittajajoukkojen murhaamista viidestä nuoresta toimittajista. Suurin syy matkustaa Baliboon on kuitenkin viihtyisä Balibo Fort Hotel, joka sijaitsee vanhassa linnoituksessa. Linnoituksen muureilta avautuvat upeat maisemat merelle ja vuoristoon. Hotellista voi lainata katsottavakseen Balibossa murhatuista toimittajista kertovan elokuvan.

Balibosta voi käydä päiväretkellä kuumilla lähteillä. Kuumille lähteille päästäkseen alla on hyvä olla neliveto.

Baliboon on noin kolmen tunnin ajomatka Dilistä. Perille vie kaunis rantatie, jolta käännytään lopuksi vuoristoon.

Auton- ja skootterinvuokraus Itä-Timorilla

Itä-Timorissakin voi liikkua busseilla, muttei kovin heloposti. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Auton- ja skootterinvuokraus on Timorilla kallista – lyhyeksi aikaa. Timor-Rental vuokraa mopoja ja autoja kuitenkin edullisesti vähintään kuukauden pätkiksi. Hinnat ovat niin kilpailukykyiset, että vaikka käyttäisi menopeliä vain viikon, se tulee silti halvemmaksi kuin muualta vuokrattuna.

Timor-Rentalista saa esimerkiksi skootterin sadalla dollarilla kuukaudeksi, kun muut paikat veloittavat ainakin 20 USD per päivä.

Laita viestiä Danielille ja kysy hintoja: [email protected]

Itä-Timorin kulttuuri

Itä-Timor on kristitty maa, mutta vanhat tavat elävät vahvoina. Los Palosin alueella haudat koristellaan puhvelinkallototeemeilla. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Itä-Timorissa huomaa nopeasti ihmisten kasvoilla erilaisia piirteitä: yksi näyttää malaijilta, toinen kiinalaiselta ja kolmas Australian aboriginaalilta tai papualaiselta.

Vaikka maa voikin nykyisin tuntua syrjäiseltä peräkylältä, oli Timorin saari aikoinaan kolmen suuren muinaisihmisten muuttoaallon ytimessä. Itä-Timoria asuttaa yli 30 kulttuurisesti ja kielellisesti toisistaan eroavaa ryhmää.

Paikallisiin tapoihin kuuluvat eksoottiset hautajais- ja myötäjäistavat.

Itä-Timor on Kaakkois-Aasian toinen pääosin kristitty valtio Filippiinien ohella. Kristinuskoon sekoittuvat vahvasti paikalliset perinteet, mikä näkyy etenkin näyttävissä hautajais- ja myötäjäistavoissa. Hautaristejä myös koristellaan puhvelinsarvilla esimerkiksi Los Palosin maakunnassa.

Itä-Timorin hotellit ja majoitus

Itä-Timorissa on varsinaisia hotelleja vain Dilissä, Baucaussa ja Balibossa. Molemmissa. Ataurolla, Comissa, Jacolla ja Maubissessa on muutama majatalo.

Jos matkustaa näiden kohteiden ulkopuolelle tulee todennäköisesti yövyttyä nunnaluostareissa, jotka majoittavat matkailijoita pientä korvausta vastaan.

Katso tarjoukset Itä-Timorin hotelleihin.

Itä-Timorin valuutta

Itä-Timorin valuuttana toimii Yhdysvaltain dollari. Kolikot ovat paikallisia. Rahanvaihtopisteitä on maassa vähän – yksi löytyy Dilistä Timor Plaza -ostoskeskuksesta. Ei tosin kannata luottaa, että se on auki. Kurssi ei ainakaan ole järin hyvä.

Dilin pankkiautomaateista on saanut dollareita Visa Electronilla mutta ei Mastercardilla. Luottokortit toimivat maassa huonosti – käteisellä mennään. Helpoimmalla pääsee, kun ottaa dollareita mukaan jo kotimaasta (esimerkiksi Balilla dollarien vaihtaminen on aikamoinen rumba).

Onko Itä-Timorissa malariaa?

Itä-Timorissa on malariaa, mutta nykyisin tartunnat ovat hyvin harvinaisia. Malarialääkitystä ei tarvita. Dengue on paljon malariaa yleisempi, muttei sekään kovin suuri vaara. Kannattaa kuitenkin vältellä hyttysenpistoja.

Itä-Timorin vaarat ja turvallisuus

Älä pelkää heimopäällikköä. Itä-Timorin asukkaat ovat ystävällisiä, mutta nuorisojoukkojen kanssa kannattaa olla pimeällä varuillaan. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Itä-Timor on turvallinen matkakohde. Varsinainen rikollisuus kuten varkaudet ja ryöstöt ovat harvinaisia. Iltaisin tulee tosin välttää liikkumista yksin pimeillä syrjäkujilla, varsinkin Dilissä, jossa on nuorisojengeillä on pahana tapana tapella. Jengiväkivalta ei sinänsä kohdistu matkailijoihin, mutta jos on oikein huono onni, voi itsekin joutua osalliseksi. Parempi pelata varman päälle.

Nuorison kahinointia selittää se, ettei heillä ole oikein muutakaan tekemistä. Nuorisotyöttömyys on korkealla, eikä Dilissä ole oikein muuta ajanvietettä teinipojille kuin rantafutiksen peluu.

Itä-Timorille ja Diliin voi hyvin matkustaa myös yksin naisena, kunhan pitää järjen kädessä ja välttää turhia riskejä iltaisin. Sukupuolten välinen tasa-arvo on valitettavasti vielä alkutekijöissään, ja varsinkin moni paikallinen nuori nainen on kokenut ahdistelua.

Mutta liikkaa ei kannata pelästyä: Itä-Timorissa asuu varsin paljon myös länsimaalaisia naisia, enkä ole kuullut, että kukaan heistä olisi joutunut ongelmiin.

Pohjimmiltaan Dili on pieni ja rauhallinen pikkukaupunki, jossa ihmiset ovat ystävällisiä.

Internet ja datapaketit Itä-Timorissa

Mobiilioperaattoreita on kolme: Timor Telecom, Telkomcell ja Telemor. Suurta eroa niiden välillä ei ole. Itse käytän Telkomcellia.

Sim-kortti maksaa dollarin ja rajoittamaton tosin hidas netti dollarin päivässä. Rajoittamaton nopea netti maksaa kaksi dollaria päivässä (Telkomcell).

Sim-kortin voi ostaa jo lentokentältä – suuntaa heti ulos astuttuasi vasemmalle. Operaattorien toimipisteet löytää myös Timor Plaza ”ostoskeskuksesta”.

Matka ja lennot Itä-Timoriin

Itä-Timorin pääkaupunkiin Diliin lentää edullisimmin Balin kautta. Päivittäiset lennot on niin Sriwijayalla kuin Citilinkilläkin. Molemmat ovat varsin hyviä indonesialaisia lentoyhtiöitä. Koneissa tarjoillaan ilmainen ruoka. Lennot maksoivat pitkään 75–100 dollaria suuntaansa, mutta vuonna 2019 lentojen hinta nousi rajusti. Nykyisin lento voi maksaa suuntaansa 200–300 dollaria.

Päivittäiset lennot on myös Australian Darwinista, mutta nekin ovat yleensä kalliit. Kerran tai pari viikossa on myös kallis lento Singaporesta. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Itä-Timoriin.

Dilin lentokenttä on vajaan vartin ajomatkan päässä keskustasta. Taksit veloittavat matkasta 10 dollaria. Lentokenttä on hyvin vaatimaton – kojusta voi ostaa kuitenkin paikallisen sim-kortin ja mobiilidataa.

Suomalainen ei tarvitse viisumia Itä-Timoriin. Maassa saa oleskella kolme kuukautta vuodessa ilman viisumia. Balin lentokentällä on varauduttava esittämään paluulippu.

Itä-Timor kokemuksia

Asuin Dilissä vaimon töiden takia (tai ansiosta) kesästä 2016 kesään 2019 eli kolmen vuoden ajan, kunnes muutin Laosiin. Se oli hienoa ja kiehtovaa aikaa, mutta kolmessa vuodessa saari ehti tulla aika lailla tutuksi, eli aikansa kutakin ja kiva vaihtaa maisemia. Tosin aina välillä tulee taatusti ikävä Timorille, turkoosin meren ja koskemattomien koralliriuttojen äärelle.

Dilissä tapasin ja kävin kaljalla aika monen suomalaisen matkalaisen kanssa. Kaikilla heillä oli omat ja kiehtovat syynsä matkustaa syrjäiselle saarelle. Kiitos kaikille hauskoista tarinoista!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi