Itä-Timor matkaopas

Jacolla odottaa koskematon saariparatiisi.

Itä-Timor on Kaakkois-Aasian viimeinen suuri salaisuus, maa, josta harva on kuullut ja vielä harvempi matkustanut.

Indonesiasta vuosikymmeniä pitkän vapaustaistelun jälkeen vuonna 2002 itsenäistynyt Itä-Timor sijaitsee aivan Indonesian saariston länsireunalla Australian naapurissa.

Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta Itä-Timoriin on yllättävän helppo matkustaa: Balilta on päivittäisiä ja varsin edullisia lentoja. Perillä matkailija palkitaan luonnonkauniilla maalla, jota turismi ei ole juuri koskettanut.

Itä-Timor ei ole mikään perusmatkakohde, vaan vaatii matkailijalta seikkailumieltä. Matkailupalvelut ovat todella vähäiset pääkaupunki Dilin ulkopuolella ja hintataso on muuta Kaakkois-Aasiaa selvästi korkeampi.

Seikkailunhaluisen ja ennakkoluulottoman matkailijan Itä-Timor palkitsee ruhtinaallisesti upeilla sukellus- ja snorklausmaastoilla, kauniilla maisemilla, aidolla tunnelmalla ja yhdellä maailman hienoimmista paratiisisaarista.

On ikimuistoinen elämys päästä näkemään ja kokemaan näin neitseellinen maa.

Tämän Itä-Timor matkaoppaan on kirjoittanut Dilissä asuva matkailutoimittaja Antti Helin. Tämä opas on päivitetty lokakuussa 2018.

Itä-Timorin parhaat nähtävyydet

Itä-Timorin matkailun kruununjalokivi on asumaton, paikallisten pyhänä pitämä Jaco-saari, jolla odottaa täydellisen turkoosi meri ja valkoinen hiekka. Syrjäisen Jaco-saaren kristallinkirkkaassa vedessä snorklatessa näkee kalaparvia, kilpikonnia ja haita. Jacolle on noin kuuden tunnin ajomatka pääkaupungista Dilistä – ja perille on vaikea päästä ilman nelivetojeeppiä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että harvalla matkailijalla on mahdollisuus käydä täällä.

Itä-Timorin toinen hieno saari on Atauro, joka sijaitsee pääkaupunki Dilin edustalla. Atauro nousi uutisiin vuonna 2016, kun meribiologit julkaisivat tutkimuksen, jonka mukaan Atauron koralliriutat ovat eliömaailmaltaan maailman rikkaimmat. Ataurolla snorklataan upeilla koralliriutoilla ja asutaan viihtyisässä Barry’s Eco Lodgessa tai kalliimmassa Beloi Beach Hotelissa. Ataurolle pääsee helposti Dilistä. Ataurolle kulkee dilistä päivittäin pikaveneitä (45 dollaria) ja lauantaista tiistaihin edullisempia venekyytejä. Kyydeistä kannattaa kysyä omasta hotellista.

Pieneksi maaksi Itä-Timorin maisemat ovat hämmästyttävän monipuoliset. Vuoristoista rantaviivaa myötäilee syvän sininen ja turkoosi meri. Koralliriutat paistavat kristallinkirkkaan pinnan alta. Hiekkarantoja on siellä täällä. Vajaan tunnin ajomatkan päässä Dilistä on esimerkiksi upea hiekkaranta One Dollar Beach, jonka vesissä voi nähdä haita ja kilpikonnia.

Suurin osa Itä-Timorin rannikkoa on kuivaa seutua, mutta saaren itäkärkeä peittää suojeltu sademetsä. Sisämaassa odottavat puolestaan kauniit ja vehreät vuoristomaisemat.

Loma Itä-Timorin pääkaupungissa

Suurin osa Itä-Timorin matkailusta suuntautuu pääkaupunki Diliin, koska muualle matkustaminen vaatii auton- tai skootterinvuokrausta (kallista) tai seikkailumieltä paikallisilla busseilla liikkumiseen.

Dili on itsessään nopeasti nähty; varsinaisia nähtävyyksiä Dilissä on oikestaan vain kaksi: Cirsto Rein patsas ja Vastarintamuseo. Dilistä on kuitenkin helppo suunnata Atauron saarelle.

Dilin suurin nähtävyys on 27 metriä korkea vapahtajapatsas Cristo Rei, joka seisoo kukkulan laella kaupungin edustalla. Patsaan juurelta avautuvat komeat näkymät Dilin lahdelle, turkoosin meren reunustamille hiekkarannoille ja ympäröiville kukkuloille. Patsaan juurelle pääsee taksilla tai microlet-pikkubusseilla, loppumatka on kivuttava portaita. Kävelymatka keskustasta on pitkä.

Cristo Rein edustalla on kaksi hiekkarantaa. Heti parkkipaikan vieressä on niin sanottu Cristo Rei Beach, joka on sekin varsin mukava. Paljon upeampi on kuitenkin Back Beach, jolle pääsee laskeutumalla alas portaat puolimatkasta Cristo Rein portaikkoa. Tämä on todellinen paratiisiranta: valkoista hiekkaa ja turkoosia vettä – ja aivan keskustan vieressä. Kannattaa tosin huomioida, että rannalla on tapahtunut näpistyksiä, joten kannattaa katsoa tavaroidensa perään. Rannasta pääsee snorklaamaan hyväkuntoisille ja värikkäille koralliriutoille.

Itä-Timorin julmaan lähihistoriaan voi tutusta keskustassa sijaitsevassa Vastarintamuseossa (Resistance Museum), vankilamuseossa (Chega! Exhitibion) ja kauniilla Santa Cruzin hautausmaalla, jonka rauhassa on vaikea kuvitella, kuinka vuonna 1991 indonesialaiset sotilaat surmasivat haudoille 250 itätimorilaista mielenosoittajaa. Amerikkalaisten toimittajien kuvaama verilöyly toimi sysäyksenä Itä-Timorin itsenäistymiselle.

Itä-Timor oli Portugalin siirtomaa 1500-luvulta vuoteen 1975 asti, ja Dilin arkkitehtuurissa on säilynyt jonkin verran portugalilaista vaikutusta. Portugalilaisten lähdettyä indonesialaiset valtasivat Itä-Timorin ja maan pitkä vapaustaistelu alkoi. Maasta viimein vuonna 1999 vetäytyessään indonesialaiset joukot tuhosivat paljon rakennuksia polttamalla.

Dili on hieno kohde sukelluslomalle. Tunnin matkan sisällä on useita hienoja sukelluspaikkoja. Lähimmät sukelluspaikat ovat aivan keskustan tuntumassa. Dilissä toimii useampikin sukelluskeskus kuten Dive Timor Lorosae.

Dilin hotellit eivät ole halvimmasta päästä, mutta muutaman viime vuoden sisällä Diliin on avattu myös hieman edullisempia vaihtoehtoja. Edullisimpia vaihtoehtoja ovat karu Casa Minha Backpackers ja siisti Dili Central Backpackers. Etenkin jälkimmäinen on hyvä paikka tavata muita reppureissaajia ja järjestää yhteisiä retkiä – vaikkapa Dilin ulkopuolelle Ramelau-vuorelle.

50 eurolla saa jo huoneen uudesta ja viihtyisästä Casa Sandalo Boutique Guest Housesta. Portugalin siirtomaa-ajan tunnelmia löytää puolestaan Hotel Timorista. Kaupungin kaikkein paras hotelli on Novo Tourismo.

Lisää vinkkejä Diliin löydät Itä-Timorin kartasta.

Valaiden bongaus Dilissä

Dilin ja Atauron saaren välissä oleva kapea ja kolmekilometriä syvä salmi on valaiden valtatie. Arviolta puolet koko eteläisen pallonpuoliskon valaista ui sitä kautta vuosittaisilla vaelluksillaan loka-marraskuussa. Valaidenbongausretkillä voi nähdä sinivalaita, ryhävalaita ja ties mitä valaita. Samalla nähdään usein myös delfiinejä. Kun salmen kautta kulkevia valaita tutkittiin, laskettiin, että vilkkaimpia päivinä salmen kautta ui jopa 2000 valasta!

Valasretkiä järjestää MV Atauro, jonka yhteystiedot löytyvät Facebookista. Retket maksavat 45 dollaria.

Erityisen hienoksi valaidenbongauspaikaksi Dilin tekee se, ettei merellä ole ruuhkaa, vaan valaita bongataan kaikessa rauhassa.

Päiväretki Liquicaan

45 minuutin ajomatkan päässä Dilistä länteen sijaitseva Liquica on mukava päiväretken kohde Dilistä. Liquican keskusaukiolla on rappeutunutta Portugalin siirtomaa-ajan tunnelmaa ja funkyn näköinen kirkko, jossa tapahtui yksi indonesialaisten tekemistä timorilaisten joukkomurhista.

Suurin syy matkustaa Liquicaan on kuitenkin ravintola (ja majatalo) Black Rock, jolta aukeavat kauniit merimaisemat. Meressä voi nähdä aamuisin ja iltapäivisin delfiinejä ja lokakuussa valaita.

Matkalla Liquicaan näkee portugalilaisen vankilan rauniot. Perille pääsee helpoiten taksilla.

Parikymmentä minuuttia Liquicasta eteenpäin on hellyttävä Maubaran linnoitus, jonka edustalla voi snorklata. Maubaran linnoituksen rakennuttivat hollantilaiset, joilta portugalilaiset ostivat linnoituksen vaihtamalla sen Floresin saareen. Sittemmin linnoituksen ovat vallanneet vuohet.

Baucau ja viehättävä majatalo

Baucaussa on upeat hiekkarannat – mutta vedessä joskus myös vaarallisia suolaisen veden krokotiileja.

Reilun kolmen tunnin ajomatkan päässä Dilistä itään on viehättävä Baucau. Baucau on Itä-Timorin toiseksi suurin kaupunki, mikä ei vielä tarkoita kovinkaan suurta kylää. Jäljellä on jonkin verran Portugalin siirtomaa-ajan tunnelmaa, jota henkii eniten ihastuttava hotelli Pousada de Baucau.

Hotelli sijaitsee Baucaun keskustassa, jota on puolen tunnin ajomatka Baucaun upeille hiekkarannoille. Baucaun rannoilla tosin pitää varoa suuria ja vaarallisia suolaisen veden krokotiileja.

Com – rantaloma Itä-Timorissa

Com sijaitsee Las Palosin alueella, jossa pääsee rantojen lisäksi ihailemaan hautausmaita, joita koristavat puhvelien pääkallot.

Baucausta pari tuntia itään saapuu Comiin, josta löytyy useampikin edullinen majatalo rannalta (harvinaisuus Itä-Timorissa!). Meri on Comin edustalla uskomattoman kirkasta ja sopii loistavasti snorklaukseen ja sukeltamiseen. Comissa ei myöskään tarvitse pelätä krokotiileja.

Maubisse ja Ramelau-vuori

Matkalla Maubisseen näkee vuoristossa perinteisiä asumuksia.

Maubisse sijaitsee upealla paikalla sisämaan vuoristossa noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Dilistä. Patikointiin on hyvät mahdollisuudet – jos löytää mukaansa paikallisen oppaan. Maubissessa on muutamia majataloja. Maisemiin voi käydä tutustumassa myös päiväretkellä Dilistä.

Jos Maubissesta jatkaa matkaa eteenpäin saapuu lopulta Itä-Timorin korkeimmalle vuorelle Ramelaulle. Vuoren juurella on majatalo, josta voi tehdä vaelluksen vuoren huipulle.

Ermeran kahviviljelmät

Itä-Timorin ainoa merkittävä vientituote öljyn ja maakaasun lisäksi on kahvi, joka onkin niittänyt mainetta maukkaudellaan ja sillä, että se on luomua. Jälkimmäinen johtuu tosin siitä, että maa on ollut niin köyhä, ettei sen viljelijöillä ole ollut varaa lannoitteisiin.

Itä-Timorin itsenäistymisen ja öljyvarojen myötä elintaso maassa on hiljalleen parantunut, mutta kahvi kasvaa edelleen perheiden pyörittämillä pientiloilla.

Suurin osa Itä-Timorin kahvista tulee Ermeran alueelta vuoristosta noin tunnin matkan päässä Dilistä. Kahviviljelyksiin voi käydä tutustumassa päiväretkellä Ermerassa. Matkalla näkee samalla komeita vuorimaisemia.

Balibon upea hotelli

Aivan Itä-Timorin länsirajalla sijaitsee vuoristossa Balibo, joka tunnetaan parhaiten kaupungissa indonesialaisten valloittajajoukkojen murhaamista viidestä nuoresta toimittajista. Suurin syy matkustaa Baliboon on kuitenkin upea Balibo Fort Hotel, joka sijaitsee vanhassa linnoituksessa. Linnoituksen muureilta avautuvat upeat maisemat merelle ja vuoristoon. Hotellista voi lainata katsottavakseen Balibossa murhatuista toimittajista kertovan elokuvan.

Balibosta voi käydä päiväretkellä kuumilla lähteillä. Kuumille lähteille päästäkseen alla on hyvä olla neliveto.

Baliboon on noin kolmen tunnin ajomatka Dilistä. Perille vie kaunis rantatie, jolta käännytään lopuksi vuoristoon.

Itä-Timorin kulttuuri

Itä-Timor on portugalilaisten peruja kristitty maa, mutta vanhat tavat ja uskomukset elävät vahvoina.

Itä-Timorissa huomaa nopeasti ihmisten kasvoilla erilaisia piirteitä: yksi näyttää malaijilta, toinen kiinalaiselta ja kolmas Australian aboriginaalilta tai papualaiselta.

Vaikka maa voikin nykyisin tuntua syrjäiseltä peräkylältä, oli Timorin saari aikoinaan kolmen suuren muinaisihmisten muuttoaallon ytimessä. Itä-Timoria asuttaa yli 30 kulttuurisesti ja kielellisesti toisistaan eroavaa ryhmää.

Paikallisiin tapoihin kuuluvat eksoottiset hautajais- ja myötäjäistavat.

Itä-Timor on Kaakkois-Aasian toinen pääosin kristitty valtio Filippiinien ohella. Kristinuskoon sekoittuvat vahvasti paikalliset perinteet, mikä näkyy etenkin näyttävissä hautajais- ja myötäjäistavoissa. Hautaristejä myös koristellaan puhvelinsarvilla esimerkiksi Los Palosin maakunnassa.

Itä-Timorin hotellit ja majoitus

Itä-Timorissa on varsinaisia hotelleja vain Dilissä, Baucaussa ja Balibossa. Molemmissa. Ataurolla, Comissa, Jacolla ja Maubissessa on muutama majatalo.

Jos matkustaa näiden kohteiden ulkopuolelle tulee todennäköisesti yövyttyä nunnaluostareissa, jotka majoittavat matkailijoita pientä korvausta vastaan.

Katso tarjoukset Itä-Timorin hotelleihin.

Itä-Timorin valuutta

Itä-Timorin valuuttana toimii Yhdysvaltain dollari. Kolikot ovat paikallisia. Dollareita saa paikallisista automaateista – rahanvaihtopisteitä on sen sijaan huonosti ja niissä on huono kurssi. Rahanvaihtopiste löytyy Dilistä Timor Plaza -ostoskeskuksesta.

Onko Itä-Timorissa malariaa?

Itä-Timorissa on malariaa, mutta nykyisin tartunnat ovat hyvin harvinaisia. Malarialääkitystä ei tarvita. Dengue on paljon malariaa yleisempi, muttei sekään kovin suuri vaara. Kannattaa kuitenkin vältellä hyttysenpistoja.

Itä-Timorin vaarat ja turvallisuus

Itä-Timor on turvallinen matkakohde, varsinkin päiväsaikaan. Iltaisin tulee tosin välttää liikkumista yksin pimeillä kujilla varsinkin Dilissä, jossa on jengiväkivaltaa.

Matka ja lennot Itä-Timoriin

Itä-Timorin pääkaupunkiin Diliin lentää edullisimmin Balin kautta. Päivittäiset lennot on niin Sriwijayalla kuin Citilinkilläkin. Molemmat ovat varsin hyviä indonesialaisia lentoyhtiöitä. Koneissa tarjoillaan ilmainen ruoka. Lennot maksavat yleensä 70–100 dollaria suuntaansa.

Päivittäiset lennot on myös Australian Darwinista, mutta ne ovat yleensä kalliit. Viikottain on myös pari kallista lentoa Singaporesta. Lue lisää, miten löytää halvat lennot.

Dilin lentokenttä on vajaan vartin ajomatkan päässä keskustasta. Taksit veloittavat matkasta 10 dollaria.

Suomalainen ei tarvitse viisumia Itä-Timoriin. Maassa saa oleskella kolme kuukautta vuodessa ilman viisumia. Balin lentokentällä on varauduttava esittämään paluulippu.

Jos haluat kuulla lisää Dilistä ja Itä-Timorista paikan päällä, ota rohkeasti yhteyttä: helin.antti(at)gmail.com. Lähden mielelläni kaljalle, ja jos en ole kovin kiireinen, voin näyttää paikkoja muutenkin.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(14) "Kaakkois-Aasia"
}

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi