Japanin parhaat matkakohteet

Japanin parhaat matkakohteet

japani-portti
Hiroshimassa sijaitseva Itsukushiman temppelin portti on Japanin kuvatuimpia symboleita.

Mikä tekee Japanista niin lumoavan matkakohteen? Onko tuoreen, raa’an kalan tuntu kielen päällä? Kirsikkakukkien loisto? Pulahdus polttavan kuumaan onsen-kylpyyn? Erikoiset vessat?

Ei. Vaan kaikkea sitä. Japanin tekee lumoavaksi se, kuinka maa on samaan aikaan ultramoderni ja äärimmäisen perinteinen.

Japani on maa, joka on säilyttänyt identiteettinsä vahvana modernissa, globalisoituneessa maailmassakin.

Tokio – maailman hengästyttävin metropoli

Shibuyan risteys Tokiossa on maailman vilkkain.
Shibuyan risteys Tokiossa on maailman vilkkain.

Tokiossa ei ole yhtä huippunähtävyyttä, jota kaupunkiin mentäisiin katsomaan. Tokio ei edes ole erityisen kaunis kaupunki, eivätkä sen pilvenpiirtäjät nouse korkeuksia kohti erityisen vaikuttavasti.

Mutta lähes 38 miljoonan asukkaan Tokiossa, maailman suurimmassa kaupungissa on syke, jollaista löytää harvasta paikasta maailmassa.

Katso tarjoukset Tokion hotelleihin.

Fuji-vuori – pyhiinvaellus Japanin katolle

japani-fuji
Fuji on täydellisen muotoinen tulivuori.

Japanilaiseen estetiikkaan ja shintolaiseen uskontoon kuuluu hillityn harmonian ja luonnonkauneuden arvostaminen, ja mikä olisikaan harmonisempi näky kuin Fuji, täydellisen symmetrinen, lumihuippuinen tulivuori.

Fuji on Japanin korkein (3776 m.) ja pyhin vuori, ja japanilaisen perinteen mukaan jokaisen japanilaisen pitäisi ainakin kerran kiivetä ja katsoa auringonnousu Fujin huipulta.

Vuoren juurella on Hakonen lomailualue, jossa voi rentoutua kuumissa lähteissä.

Maailman vanhin hotelli ja japanilainen ryokan-kulttuuri

Fuji-vuoren läheltä löytyy maailman vanhin yhä toimiva hotelli. Nishiyama Onsen Keiunkan on toiminut yli 1300 vuoden ajan – ja vieläpä yhden ja saman omistajasuvun hallussa. Samuraidenkin kerrotaan täällä yöpyneen.

Tämän perinteisempää paikkaa ei ole kokea japanilaista majatalo- eli ryokan-kulttuuria, jossa rentoudutaan kuumissa lähteissä ja hyvällä ruualla herkuttelemalla.

Ryokanit tapaavat olla kalliita, mutta ne ovat myös ikimuistoisia elämyksiä. Japanin-matkalla pitäisi koettaa viettää ainakin yksi päivä ja yö ryokanissa kokeakseen perinteistä japanilaista vieraanvaraisuutta parhaimmillaan.

Kanazawa – matka vanhan ajan Japaniin

Kanazawa säästyi toisen maailman sodan pommituksilta, ja Kanazawan vanhakaupunki onkin parhaita paikkoja kokea vanhan Japanin tunnelmia. Kanazawassa on säilynyt niin samuraiden kuin geishojenkin kortteleita.

Kanazawan kuuluisin nähtävyys on kuitenkin Kenroku-en, joka on nimetty yhdeksi Japanin kolmesta tärkeimmästä puutarhasta.

Puutarhan vieressä kohoaa Kanazawan linna, jota on entisöity 2000-luvulla vuoden 1888 tuhoisan palon jälkeen.

Kanazawan nähtävyyksiin kuuluu myös buddhalainen Myoryu-ji-temppeli, jota kutsutaan ninja-temppeliksi temppelin kekseliäiden salakäytävien ja puolustusratkaisujen takia. Temppeli rakennettiin puolustuskäyttöön mutta naamioitiin uskonnolliseksi rakennukseksi, koska Japanin shogun oli kieltänyt uusien puolustusrakennelmien rakentamisen.

Kanazawan tunnelmissa viihtyy helposti useammankin päivän. Katso tarjoukset Kanazawan hotelleihin.

Kioto ja täydellinen zen-puutarha

japani-geishat
Kiotossa voi nähdä aitoja geishoja.

Kioto on yksi Japanin ihmeistä: kuinka näin modernista maasta voikin löytyä näin paljon kulttuuria ja perinteitä!

Kioto toimi tuhannen vuoden ajan Japanin pääkaupunkina, mistä muistuttavat niin 1700 buddhalaista temppeliä ja 300 shintolaista pyhättöä kuin kuuluisat geishakorttelitkin.

Temppeleitä on toki maailma täynnä, mutta Kiotossa voi ihailla myös yhtä Japanin kuuluisimmista zenbuddhalaisista kivipuutarhoista. Ryōan-ji-temppelin yli 500 vuotta vanhassa puutarhassa on 15 kiveä, joista vain 14 voi nähdä yhtä aikaa, katseli puutarhaa sitten mistä kulmasta tahansa. Vain valaistuneen sanotaan voivan nähdä kaikki kivet kerralla.

Naran temppelit

Nara toimi Japanin pääkaupunkina ennen Kiotoa. Ajasta muistuttavat Naran buddhalaiset temppelit, jotka ovat Unescon maailmanperintökohde. Temppeleistä kookkaimman, Todai-jin, sanotaan olevan maailman suurin puurakennus.

Temppeleiden lisäksi Narassa riittää ihastelemista vapaana kulkevissa peuroissa. Niiden sanotaan olevan perillisiä peurasta, jonka selässä Japanin ensimmäinen keisari aikoinaan ratsasti maailmaan. Peurat liittyvät myös buddhalaiseen mytologiaan, jonka mukaan peurat pysähtyivät ensimmäisenä kuuntelmaan Buddhan opetuksia.

Nakasendo – vaellus Japanin historiaan

Nakasendo-reitti yhdisti aikoinaan Japanin tärkeimmät kaupungit Edon eli nykyisen Tokion ja Kioton.

Polusta pätkiä on säilynyt vanhassa asussaan, ja Nakasendon käveleminen onkin kuin matka Japanin historiaan. Matkan varrelle osuu kauniita, perinteisen asunsa säilyttäneitä kyliä, kuumia lähteitä ja perinteisiä ryokan-majataloja.

Jos rahat riittävät, kannattaa valita yhdeksi yöpaikaksi 300 vuotta vanha Tawaraya-ryokan, joka edelleen alkuperäisen perheen omistama. Huoneiden yhteydessä on zen-tyyppiset puutarhat, joissa voi mietiskellä upean kaiseki-aterian valmistumista odotellessa.

Matkalukemiseksi mukaan kokoelmat japanilaista haiku- ja tanka-runoutta.

Samurai-tunnelmia Himejin linnassa

japani-himeji-linna
Himejin linna on Japanin komein.

Japanissa säilyneistä samuraiajan linnoista komein on valkoinen Himejin linna, joka on esiintynyt myös James Bond -elokuvassa Elät vain kahdesti.

Japanin muita komeita ja merkittäviä linnoja ovat Matsumoton, Kumamoton ja Osakan linnat.

Hiroshima ja Itsukushiman temppeli

japani-hiroshima
Muisto Hiroshiman ydinpommista.

Japanin vaikuttavimpia paikkoja on Hiroshima, jonne pudotettiin historian ensimmäinen ydinpommi 6.8.1945 kello 8.15. Sen jälkeen maailma ei ollut enää entisensä. Oltiin astuttu maailmaan, jota hallitsi vuosikymmenet ydinsodan, totaalisen tuhon pelko.

Arviolta jopa 100 000 ihmistä sai saman tien surmansa. Koko kaupunki pyyhkiytyi matalaksi. Vain kauppakamarin rakennus säilyi pystyssä, vaikkakin raunioina. Atomikupolina tunnettu rakennuksen raunio on säästetty rauhanmuistomerkkinä muistuttamaan ydinpommin tuhoista.

Hiroshiman edustalla on toinenkin kuuluisa nähtävyys, erittäin pyhä Itsukushiman temppeli. Shintolaisuuden kolmelle pääjumalattarelle omistettu temppeli on saarella, jonka edustalla merestä nouseva toista sataa vuotta vanha puinen portti on Japanin kuvatuimpia näkymiä.

Katso tarjoukset Hiroshiman hotelleihin.

Okinawan akvaario

japani-okinawa-akvaario
Kyseenalaista mutta komeaa: valashait Okinawan akvaariossa.

Okinawan saari sijaitsee Japanin ja Taiwanin puolivälissä. Okinawa tunnetaan paitsi poikkeuksellisen pitkäikäisistä asukkaistaan myös yhdestä maailman suurimmista akvaarioista. Akvaario on komea mutta kontroversaali: sen suuressa, 35 metriä-pitkässä pidetään myös valashaita, maailman suurimpia kaloja.

Okinawan akvaariossa yritetään saada valashaita lisääntymään, mikä olisi aikamoinen tieteellinen saavutus, sillä valashaiden lisääntymisestä tiedetään hyvin vähän – esimerkiksi niiden poikasia on nähty luonnossa vain muutamia kertoja. Akvaariolla on tosin näyttöjä: siellä on saatu jo esimerkiksi paholaisrauskut lisääntymään.

Japanin muumiomunkit

Japanin erikoisimpia nähtävyyksiä ovat itsensä muumioineet munkit, jotka istuvat lootusasennossa Ryusui-ji Dainichiboun temppelissä Tsuruokan kaupungissa.

Lue lisää Japanin muumiomunkeista.

Yonagunin uponnut valtakunta?

Yonagunin salaperäisillä raunioilla Japanissa. Kuva: Vincent Lou, Flickr CC
Yonagunin salaperäisillä raunioilla Japanissa. Kuva: Vincent Lou, Flickr CC

Japanin mystisin nähtävyys löytyy puolestaan meren pinnan alta Yonagunin saarelta. Taiwanin kupeessa sijaitsevan saaren vesissä on temppelimäiseltä rakennukselta näyttävä kivimuodostelma, jonka alkuperästä ei olla varmoja.

Näkyyn pääsee tutustumaan sukeltamalla – ja samalla voi nähdä vasarahaita.

Lue lisää Yonagunista ja muista uponneista valtakunnista.

Hanami – kun kirsikkapuut kukkivat Japanissa

Japani on kauneimmillaan kirsikkapuiden kukinta-aikaan, jota kutsutaan nimellä Hanami. Kirsikkapuiden loistoa pääsee ihailemaan ympäri Japania, mutta kaikkein kuuluisin paikka Hanamin ihailuun on Narassa sijaitseva Yoshinoyama-vuori, jota koristavat kymmenettuhannet kirsikkapuut.

Kirsikkapuut kukkivat Japanissa huhtikuusta toukokuun alkuun. Voisi kuvitella, että tämä on myös vilkkainta turistisesonkia, jolloin on vaikea löytää hotellihuonetta. Näin ei suinkaan ole, sillä Hanami ei osu samaan aikaan japanilaisten omien lomien kanssa.

Halvat lennot Japaniin

Finnairilla on Japaniin lentoja sekä Tokioon että Osakaan. Katso parhaat lentohinnat Japaniin.

Japanin kiertomatkat

Kiertomatkoja Japaniin järjestää esimerkiksi Matkavekka.

 

Japanin kartta