Tokio – opas maailman suurimpaan kaupunkiin

Tokion pilvenpiirtäjiä ja Fuji-vuori. Tällaista näkymää varten tarvitsee tosin todella kirkkaan päivän – ja pitkän teleobjektiivin. Kuva: f11photo / Shutterstock

Tokio on maailman hengästyttävin metropoli. Matka Tokioon, maailman suurimpaan kaupunkiin, on kuin matka tulevaisuuteen. 39 miljoonan asukkaan Tokiossa saa hyvän kuvan siitä, millaisia tulevaisuuden jättikaupungit ovat. Eivät lainkaan hullumpia. Tokiossa ihmispaljous on synnyttänyt loputtomasti kiehtovia alakulttuureita, urbaanin elämän rikkautta.

Tokioon ei matkustetakaan katsomaan nähtävyyksiä vaan henkimään metropolin sykettä. Tokion parhaita nähtävyyksiä ovat eri kaupunginosat, joista jokaisella on oma tunnelmansa. Ne ovat kuin omia pieniä näytelmiään. Maailman suurin kaupunki onkin omalla tavallaan hyvin kylämäinen.

Tokiosta saa hyvän käsityksen jo muutaman päivän matkalla, mutta jos jää Tokion lumoihin, tarjoaa metropoli elämyksiä kokonaiseksi eliniäksi.

Alla esitellään ensin Tokion kiehtovimmat kaupunginosat, minkä jälkeen on poimittu tärpiksi muutama Tokion parhaista nähtävyyksistä.

Shibuya ja Harajuku – alakulttuurien Tokio

Shibuyan risteys Tokiossa on eräs maailman vilkkaimpia. Kuva: ESB Professional / Shutterstock

Tokioon tutustumisen voi aloittaa maailman kenties kuuluisimmasta risteyksestä. Shibuyan rautatieaseman luoteiskulmalla on risteys, jossa jalankulkijat voivat ylittää kadut kerralla joka suuntaan. Ja ylittäjiä riittää, usein pari tuhatta kerrallaan, kun jalankulkijoiden valo vaihtuu vihreäksi.

Risteyksen ja rautatieaseman välissä on uskollisen Hachiko-koiran patsas, suosittu kohtaamispaikka.

Loputtomien neonvalojen ja mainostaulujen Shibuya on nuorison kaupunginosa. Kauppakeskuksia ja tavarataloja on paljon, samoin ravintoloita, peliluolia ja karaokepaikkoja. Mainostaulut loistavat ja kovaääniset raikaavat.

Hauska tapa tutustua Shibuyan iltaelämään opastettu katuruokakierros.

Lolita-tyyliä Tokion Harakujussa. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Shibuyassa sijaitsee myös Harajukun alue, joka tunnetaan cosplay-asuihin sunnuntaisin tälläytyvistä teineistä. Nykyisin cosplay-asut ovat käyneet aiempaa harvinaisemmiksi. Harajukussa kannattaa silti käydä viikonloppuisin (mieluiten sunnuntaina) hämmästelemässä Yoyogi-puistoa, jossa japanilaiset alakulttuurit edelleen kukoistavat. Puistossa on monenlaisia esiintyjiä kellaribändeistä rokkaaviin elviksiin.

Kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Shibuyan asemasta löytyy kohtuuhintainen majapaikka Tokyu Stay Shibuya.

Katso tarjoukset Shibuyan hotelleihin.

Shinjuku – pilvenpiirtäjien Tokio

Tokyo Metropolitan Government Building hallitsee Shinjukun kaupunginosaa Tokiossa. Kuva: Kong Act / Shutterstock

Nishi-Shinjukuna tunnetulla alueella on Tokion suurin keskittymä pilvenpiirtäjiä.

Shinjukun pilvenpiirtäjistä näyttävimpiä on kaksitorninen Tokyo Metropolitan Government Building (Tokion metropolin hallintorakennus), joka tuo mieleen avaruusajan katedraalin. Miljardi dollaria maksanut rakennus valmistui loppuvuonna 1990 hieman ennen Japanin talouskuplan puhkeamista (kuinka ollakaan). 243-metriä korkeassa pilvenpiirtäjässä on ilmaiset näköalatasanteet. Ylhäältä tajuaa, kuinka valtava kaupunki Tokio on: rakennusten matto jatkuu silmänkantamattomiin. Todella kirkkaina päivinä voi nähdä Fuji-vuorelle saakka.

Jos pidät ihmispaljoudesta, kannattaa piipahtaa myös Shinjukun rautatieasemalla. Se on maailman vilkkain. Aseman kautta kulkee päivittäin yli 3,5 miljoonaa ihmistä.

Aivan toisenlaisen kuvan Shinjukusta saa, jos suuntaa iltasella Golden Gai -korttelin pikkubaareihin pilvenpiirtäjien kupeessa.

Golden Gai -korttelin pikkukuja. Shinjuku, Tokio. Kuva: Manuel Ascanio / Shutterstock

Keskeisen sijaintinsa ansiosta Shijuku on hyvä alue asua Tokion-matkalla. Jos pikkurahasta ei ole puutetta, kannattaa hotelliksi valita Lost in Translation -elokuvan kuuluisaksi tekemä hotelli Park Hyatt Tokyo. Hotelli sijaitsee Shinjukun toiseksi korkeimman rakennuksen, Shinjuku Park Towerin, ylimmissä kerroksissa.

Shinjukusta löytyy myös kohtuuhintaista majoitusta. Reilulla sadalla eurolla saa huoneen Shinjuku Washington -hotellista aivan Tokyo Metropolitan Government Buildingia vastapäätä. Muutama kymppi lisää hintaan ja pääsee jo asumaan viihtyisässä Sunroute Plazassa.

Akihabara – nörttien Tokio

Akihabaran värikkäitä mainoksia. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Akihabara on nörttien taivas. Akihabarassa on tavaratalo toisensa jälkeen täynnä elektroniikkaa ja manga-aiheista rekvisiittaa. Akihabara olikin maailman ensimmäinen paikka, jossa avattiin kotirobotteihin erikoistunut liike. Manga-hahmoja näkee liikkeiden lisäksi suurissa kaduvarren mainosplakaateissa.

Akihabara on myös oikea paikka käydä tutustumassa japanilaisiin pachinko-pelihalleihin tai maid-kahviloihin. Maid-kahviloissa röyhelömekkoihin ja essuihin pukeutuneet nuoret tarjoilijattaret tarjoavat söpöjä ruokia, kimittävät ja viihdyttävät asiakkaita hassuilla leikeillä.

Asakusa – historiallinen Tokio

Sensoji-temppeli Tokiossa. Kuva: f11photo / Shutterstock

Asakusan kaupunginosasta löytyy Tokion vanhin temppeli, alun perin vuonna 628 rakennettu Senso-ji. Temppelille johtaa kahden puisen portin läpi uskomattoman vilkas katu, Nakamise-dōri, täynnä pieniä kauppoja. Hyvällä onnella temppelin alueella voi nähdä japanilaisia geishaharjoittelijoita (maiko).

Asakusa-pyhättöön voi tutustua myös opastetulla kierroksella.

Kiehtovimmillaan Asakusa kuitenkin on, kun seikkailee kaupunginosan sivukujilla, joilta löytyy vanhoja elokuvateattereita, baareja, pelihalleja ja jopa tunnelmallisen nukkavieru Hanayashiki Amusement Park. Aika tuntuu pysähtyneen Asakusassa.

Asakusan erikoisiin tunnelmiin pääsee asumalla Kaika Tokyo -hotellissa, joka sijaitsee aivan Origami-museon vieressä. Trendikkään hotellin sisustus on todella pelkistetty – ja siksi varsin tyylikäs!

Odaiba ja tiedemuseo Miraikan

Raninbow Bridge (Sateenkaarisilta) Tokiossa. Kuva: Torasun / Shutterstock

Odaiba on Tokionlahdelle rakennettu tekosaari, josta rakennettiin kovalla tohinalla 1990-luvulla uutta uljasta kaupunginosaa. Japanin talouskupla puhkesi ja rakennushanke jäi osin keskeneräiseksi. Odaiban vetonaulana on tiedemuseo Miraikan, jossa pääsee tekemään tuttavuutta ihka aidon robotin kanssa.

Tekosaarella sijaitsee myös jättimäinen onsen-kylpylä, edo-kauden tyyliin rakennettu Ōedo Onsen Monogatari. Kitsiä mutta hauskaa.

Odaiballe johtaa Rainbow Bridge -silta, joka on saanut nimensä värikkäästä iltavalaistuksestaan. Lähes 800 metriä pitkän sillan korkein kohta on 52 metrin korkeudessa – sillan ylittävästä metrosta avautuvat hienot näkymät. Sillan jälkeen metro jatkaa talojen välistä matkaa noin kuudennen asuinkerroksen korkeudella. Futuristista!

Odaiban saarella voi asua muun muassa päheässä Hilton Odaiba -hotellissa, jonka parvekkeilta aukeaa upea näkymä.

Shimokitazawa – boheemi Tokio

Shimokitazawaa pidetään Tokion vaihtoehtoväen alueena. Kuva: Mahathir Mohd Yasin / Shutterstock

Shimokitazawan kylämäiseen, kapeiden kujien kaupunginosaan kannattaa mennä etsimään boheemin trendikästä, vaihtoehtonuorten Tokiota.

Nuorekkaaseen majoitukseen perheelle tai kaveriporukalle sopii huoneistohotelli illi Shimokitazawa.

Tokyo Sky Tree – maailman toiseksi korkein rakennus

Tokyo Sky Tree on 634 metriä korkea torni. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Tokion korkein rakennus on vuonna 2011 valmistunut Sky Tree, televisio- ja näköalatorni, jonka huippu kohoaa 634 metrin korkeuteen. Sitä ennen Tokiosta puuttuivatkin superkorkeat rakennukset.

Tokion panoraama saattaakin yllättää matkailijan, sillä se on mahtavaksi metropoliksi varsin matala. Syynä superkorkeiden rakennusten puuttumiseen ovat olleet etenkin Japanissa yleisten maanjäristysten takia laaditut tarkat rakennusmääräykset.

Tokyo Skytree -tornin näköalatasanne on 450 metrin korkeudessa eli suunnilleen samalla tasolla Dubaissa sijaitsevan Burj Khalifan, maailman korkeimman rakennuksen, näköalatasanteen tasolla.

Jos haluaa välttyä jonottamiselta, kannattaa ostaa etukäteen Tokyo Skytreen ”jonon ohi” -lippu.

Vanha kunnon Tokyo Tower

Tokyo Tower muistuttaa Eiffelin tornia. Kuva: Blue Planet Studio / Shutterstock

Ennen Tokyo Sky Treen valmistumista Tokion tunnetuin maamerkki oli kaupungin edellinen televisiotorni, Eiffel-tornista inspiraationsa saanut 333 metriä korkea Tokyo Tower. Nykyisin Tokyo Tower on jäänyt maineessa uudempansa varjoon. Näköalatasanteet ovat 150 ja 250 metrin korkeudella.

Edo-museo – Tokion historia pikakelauksella

Tokion Edo-museossa voi tutustua mm. geisha-kulttuuriin. Kuva: Akkharat Jarusilawong / Shutterstock

Jos aiot käydä Tokiossa yhdessä virallisessa nähtävyydessä, suuntaan temppelien sijaan museoon. Erikoisen näköinen Edo Museum toimii hyvänä johdatuksena Tokion historiaan.

Vielä 1400-luvulla Tokion paikalla oli suomaata ja pieni ja vaatimaton kalastajakylä Edo. Vuonna 1457 Edoon perustettiin linnoitus ja kaupunki alkoi kehittyä. Miljoonan asukkaan raja meni rikki 1721. Edosta oli tullut maailman suurin kaupunki. Vuonna 1868 Japanin keisari muutti Kiotosta Edoon ja kaupunki sai uuden nimen, Tokio eli ”Itäinen pääkaupunki”.

Historiaa Tokion kaupunkikuvassa on säilynyt vähän, sillä kaupunki tuhoutui kahdesti 1900-luvulla. Ensin vuoden 1923 maanjäristys surmasi yli 140 000 tokiolaista, ja parikymmentä vuotta myöhemmin liittoutuneiden pommitukset tuhosivat sen, mitä vanhasta Tokiosta oli jäljellä. Arviolta 75 000-200 000 ihmistä kuoli.

Museossa pääsee näkemään Edon ajan rakennuksia sekä täysikokoisina että pienoismalleina ja oppii paljon elämästä Edossa ja Tokiossa kautta historian.

Näkemiin Tsukijin kalamarkkinat, tervetuloa Toyosu

Tsukiji Fish Market -kalatorilla kaupataan satojen kilojen painoisia tonnikaloja. Kuva: La India Piaroa / Shutterstock

Pitkään sulkemisuhan alla olleet legendaariset Tsukijin kalamarkkinat suljettiin viimein vuoden 2018 lopulla, ja parin kilometrin päähän avattiin uusi ja moderni kalamarkkina-alue.

Tsukijin tapaan Toyosun kalamarkkinat ovat avoinna turisteille. Saa nähdä, tuleeko siitä yhtä suosittu nähtävyys kuin Tsukijin kalamarkkinoista. Todennäköisesti. Toyosu ei kalpene ainakaan koossa Tsukijille, joka tunnettiin maailman suurimpana kalamarkkinapaikkana – Toyosulla on kokoa tuplasti.

Myös Toyosussa vierailijat pääsevät seuraamaan tonnikalahuutokauppaa ja tuttuun tapaan myös täällä kalamarkkinoiden yhteydessä on paljon hyviä sushi-ravintoloita. Vilkkain markkina-aika on varhain aamulla.

Omatoimisesti perille pääsee matkustamalla pitkin Yurikamome-linjaa Shijomae Station -asemalle. Helppo tapa tutustua kalamarkkinoihin on osallistua opastetulle kierrokselle.

Kamakura ja retkiä Tokiosta

Pronssinen buddha-patsas. Kamakura, Japani. Kuva: Patryk Kosmider / Shutterstock

Tokion lähellä on kiehtovia retkikohteita. Jos on kiinnostunut historiasta, yksi hienoimmista kohteista on Kamakura, jonne on tunnin junamatka Tokiosta. ”Itä-Japanin Kiotoksi” kutsuttu Kamakura on viehättävä pikkukaupunki, jossa on alkuperäisessä asussaan säilyneitä temppeleitä vähän joka nurkalla.

Helpoin tapa vierailla Kamakurassa on opastettu päiväretki Tokiosta.

Myös Fuji-vuorelle voi tehdä päiväretken Tokiosta.

Tokion hintataso ja edulliset hotellit

Tältä näyttää kapselihotellissa. Tokio, Japani. Kuva: Pisaphotography / Shutterstock

Tokiolla on maine kalliina kaupunkina, mutta ei kannata pelästyä. Jos pieni huonekoko ei haittaa, Tokiosta löytää suhteellisen helposti hotellihuoneen sadalla eurolla ja allekin.

Mukava ja edullinen majapaikka on Ryokan Katsutaro, jonka sijainti on viihtyisä Uenon puiston vieressä.

Vai miten olisi kapselihotelli kuten First Cabin Ichigaya? Tokiosta löytyy lukuisia kapselihotelleja, joista saattaa löytyä yllätyksiä – vaikkapa saunaosasto!

Hotellien hinta on sitä korkeampi, mitä keskeisemmällä sijainnilla haluaa asua. Julkisilla liikennevälineillä pääsee kuitenkin varsin nopeasti Tokion keskustaan hieman syrjempäänkin.

Katso tarjoukset Tokion hotelleihin.

Liikkuminen Tokiossa

Tokion metroverkko on maailman laajin ja jo itsessään seikkailu. Tokion metroa käyttää päivittäin lähes yhdeksän miljoonaa ihmistä. Tokion metrokartta näyttää modernilta taideteokselta, ensi näkemältä mahdottomalta tulkita. Silti metro toimii loistavasti ja on vieläpä varsin helppo käyttää.

Matka Tokioon

Finnair lentää Helsingistä suoraan Tokioon. Vaihdolla pääsee monella lentoyhtiöllä.

Tokion kaupunkikierrokset ja pääsyliput

Jos Tokio tuntuu turhan eksoottiselta kaupungilta otettavaksi omin nokin haltuun, niin netistä voi varata kätevästi monenlaisia opastettuja Tokio-kierroksia. Hauskoja ja suosittuja elämyksiä ovat esimerkiksi katuruokakierros ja sumopainielämys.

Varaa netistä Tokion opastetut kierrokset, nähtävyyksien pääsyliput ja lentokenttäkuljetukset.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!