Jordanian parhaat matkakohteet

Jordanian parhaat matkakohteet

Treasury on Petran komein luola. Kuva alcolm Browne, Flickr CC
Treasury on Petran komein luola. Kuva alcolm Browne, Flickr CC

Jordania on Lähi-idän kiehtovin maa ja uskomattoman monipuolinen matkakohde. Jordanian-matkalla voi asua Petran rauniokaupungissa beduiinin vieraana 2 000 vuotta vanhassa nabatealaisten hautaluolassa, kellua Kuolleessameressä, nähdä Herakleen sukukalleudet pääkaupunki Ammanissa, vierailla Jeesuksen kastepaikalla Jordan-joen varrella ja ihailla autiomaan uskomattoman kirkasta tähtitaivasta.

Erityisen kiehtovaksi kohteeksi Jordanian tekee se, ettei maa ole modernisoitunut yhtä kiihkeään tahtiin kuin öljyrahoilla rikastuneet naapurinsa. Jordaniassa voi vielä hengata aitojen beduiinien kanssa ja kokea ajatonta Arabian lumoa. Ja mikä parasta: Jordania ei ole kärsinyt terrori-iskuista, vaan matkustaminen Jordaniassa on turvallista.

Teksti Antti Helin

Amman – matka Jordanian pääkaupunkiiin

Jordania-amman
Ammanin yllä liehuu valtava Jordanian-lippu.

Amfiteatteria ja Herakleen temppeliä lukuun ottamatta Jordanian pääkaupunki on yllättävän moderni kaupunki, jossa ei ole säilynyt ilmeikästä vanhaa kaupunkia. Suurin osa matkailijoista jatkaakin matkaansa mahdollisimman nopeasti pääkaupungin ulkopuolelle.

Jos aika antaa myöten, vietä Ammanissa kuitenkin ainakin yksi päivä ja käy Arkeologisessa museossa, jonka pihalla on nähtävillä Herkuleen mulkku. Museon sisätiloissa voi puolestaan ihailla maailman vanhimmiksi kutsuttuja patsaita.

Katso tarjoukset Ammanin hotelleista.

Rauniokaupunki Petra – Jordanian kuuluisin nähtävyys

Jordania-petra
Petra on nähtävä omin silmin.

Indiana Joneskin sen tietää: Petran rauniokaupunki on yksi maailman kiehtovimmista ja kauneimmista paikoista. Valkokangas teki Petran tunnetuksi elokuvassa Indiana Jones ja viimeinen ristiretki, ja rauniokaupunki tuntuu vierailijastakin ikiaikaiselta ja arvoitukselliselta.

Petran näkee pikaisesti yhdessä päivässä, mutta kannattaa varata tutustumiseen ainakin kaksi päivää, jos haluaa kunnolla henkiä kadonneen kaupungin tunnelmaa.

Kokemuksen kruunaa yöpyminen ikivanhassa hautaluolassa. Jos hautaluola tuntuu liian eksoottiselta yöpaikalta, löytyy Petran läheltä toki myös erinomaisia hotelleja.

Kuollutmeri kutsuu kellumaan

Itamar Grinberg, israeltourism
Itamar Grinberg, israeltourism

Jordanian-matka ei ole tietenkään täydellinen, jos ei kokeile kellumista Kuolleessameressä.

Maailman kuuluisimman suolajärven läheisyydessä on lukuisia kiehtovia Raamatun tapahtumapaikkoja, kuten Jeesuksen kastepaikka ja Mount Nebo -vuori, jolta Mooses näki Luvatun maan. Kuolleenmeren rannalta löytyy myös Lootin luola sekä suolamuodostelma, jonka sanotaan olevan Lootin suolapatsaaksi muuttunut vaimo.

Katso tarjoukset Kuolleenmeren hotelleista.

Wadi Rum – maailman kaunein aavikko

Jordania-wadi-rum
Wadi Rumin aavikkoa koristavat komeat luonnon riemukaaret.

Wadi Rumia pidetään puolestaan maailman kauneimpana aavikkona. Outojen kalliomuodostelmien koristamalla aavikolla pääsee kameliratsastuksen jälkeen yöpymään orientin tähtien alla – ja tuntemaan itsensä Arabian Lawrenceksi. Opastettuja kameli-, jeeppi- ja kävelysafareita voi varata kansallispuiston vierailijakeskuksesta. Katso tarjoukset Wadi Rumin beduiinileireihin.

Akaba ja rantaloma Jordaniassa

Akaba (kirjoitetaan myös Aqaba) on Jordanian johtava rantakohde. Akabaan voi suunnata Suomesta valmismatkalle tai rentoutua Akabassa omatoimisesti Jordanian-kierroksen päätteeksi.

Pelkälle rantalomalle Jordaniaan kannattaa tuskin kuitenkaan lähteä, sillä Aqaba on aika pieni ja nopeasti koettu. Akaban suurin valtti matkakohteena on se, että Akabasta käsin on helppo tehdä retkiä Petran rauniokaupunkiin ja Wadi Rumin autiomaahan, jotka molemmat kuuluvat maailman upeimpiin nähtävyyksiin.

Akaba toimiikin Ammania leppoisampana tukikohtana Jordanian nähtävyyksiin tutustumiselle. Aqaban omiin nähtävyyksiin kuuluu ristiretkeläisten 1100-luvulla rakentama linnoitus, ja pinnan alta löytyy hienoja sukellusmaastoja.

Katso tarjoukset Aqaban hotelleihin.

Sukeltaminen Jordaniassa

Akabassa pääsee sukeltamaan Punaisessameressä. Aqabassa sukeltaminen on ihan mukavaa – muttei tajunnanräjäyttävää. Sukella ainakin Cedar Pride -hylylle. Vuonna 1986 upotettu laiva makaa pohjassa 10–28 metrin syvyydessä ja on komea näky: hylky on kasvanut täyteen pehmeitä koralleja ja muuttunut kalojen valtakunnaksi.

Jerashin roomalaisrauniot

jordania-rooma
Jerashissa pääsee seuraamaan ”roomalaissotilaiden” taistelunäytöstä.

”Legioonalaiset! Järjestäytykää!” nuori centurio kajauttaa Jerashin hippodromilla, jolla 40 legioonalaiseksi pukeutunutta jordanialaismiestä esittelee roomalaisarmeijan taistelutaitoja. 50 kilometrin päässä Jordanian pääkaupungista Ammanista sijaitseva Jerash on maailman parhaiten säilyneitä roomalaiskaupunkeja. Legioonalaisshow’ta pääsee seuraamaan joka päivä, mutta heinä-elokuun vaihteessa Jerashissa on tarjolla muitakin esityksiä. Jerash Festivalin aikaan muinaiskaupungin pylväskäytävät, temppelit, amfiteatterin ja hippodromin valtaavat ympäri maailmaa saapuneet runonlausujat, tanssijat, kansanmuusikot ja sinfoniaorkesterit. Tunnelmallisempaa esiintymispaikkaa on vaikea kuvitella.

Jordanian erämaalinnat

Jordanian erämaissa on useita komeita vanhoja linnoja, kuten ristiretkeläisten rakentama ja mamelukkien muokkaama Karak.

Madaban lattiamosaiikki

Madaban Pyhän Yrjön ortodoksikirkossa on komea lattiamosaiikki, johon on kuvattu pyhän maan Bysantin aikainen kartta. Saman kartan avulla löydettiin Lotin luola.

Muinainen Kuninkaantie vie halki Jordanian

Jordania on täynnä menneen maailman ihmeitä. Ihmeeltä toiselle matkataan pitkin Kuninkaantietä, jonka sanotaan olevan maailman vanhin yhtäjaksoisesti liikennöity valtaväylä. Egyptistä Jordanian kautta Damaskokseen kulkevaa Kuninkaantietä pitkin Aabraham vei kansansa nälänhätää pakoon Egyptiin, ja Mooses toi heidät takaisin. Kuninkaantien maisemissa ovat taivaltaneet antiikin kamelikaravaanit, ristiretkeläiset ja Arabian Lawrence, joka johti ensimmäisessä maailmansodassa beduiinitaistelijoita ottomaanivalloittajia vastaan.

Kupillinen aitoa Arabikahvia

Kahvinjuonti on iso osa arabikulttuuria – vaikka kahvi onkin lähtöisin Etiopiasta, sen maailmanvalloitus alkoi Arabiasta. Ennen espressokoneita ja Starbucksin pahvimukeja beduiinit hörppivät kahvia aavikolla. Paha vain, että aitoa arabikahvia voi olla vaikea löytää, sitä kun yleensä tarjotaan vain kotosalla vieraille. Hyvällä onnella Jordaniassa voi kuitenkin päästä maistamaan kupillisen sumpin museoversiota.

Jordanian kansallispuistot

jordania-matkat
Kameli on beduiinin paras kaveri.

Jordanian vuorilla ja kuivuneissa joenuomissa eli wadeissa on useita upeita patikointimaastoja. Esimerkiksi Mujib Nature Reservessä voi tehdä päivänmittaisen kanjoniseikkailun. Shawmari Reservessä asustaa oryxeja, strutseja ja aavikkogaselleja. Dana on tunnelmallinen vanha kylä, josta voi lähteä kolmen päivän vaellukselle Petraan.

Matka Jordaniaan

Suora lento Jordaniaan avautuu helmikuussa 2017, kun Royal Wings alkaa lentää Helsingistä Akabaan maanantaisin. Muina aikoina Jordaniaan pääsee vaihtolentojen avulla.

Lentotarjouksia kannattaa etsiä Skyscannerin sivuilta.

Jordanian pakettimatkat vievät rantakohde Aqabaan, josta on helppo tehdä retkiä niin rauniokaupunki Petraan, Kuolleellemerelle kuin Wadi Rumin aavikollekin.

Auton vuokraaminen Jordaniassa

Jordaniaa on helppo kiertää vuokra-autolla. Tiet ovat hyvässä kunnossa, etäisyydet varsin lyhyet ja liikennettä on vähän pääkaupunki Ammanin ulkopuolella. Jordaniassa auto kannattaa vuokrata Akabasta käsin, niin välttyy Ammanin liikenteeltä.

SkyScanner vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Jordanian viisumi

Jordanian viisumin saa lentokentältä ja raja-asemilta.

Jordanian vinkit ja kokemukset

Kerro omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi Jordanian-matkoiltasi ja auta muita matkalaisia suunnittelemaan täydellinen Jordanian-loma.