Kuollutmeri – tätä et tiennyt oudosta järvestä

Kuollutmeri – tätä et tiennyt oudosta järvestä

kirjoittaja -
Kuollutmeri

Kuolleessameressä ei tarvitse pelätä hukkumista – se on mahdotonta. Jo Kleopatra otti terveyskylpyjä Kuolleessameressä. Kummallisen suolajärven muta ja suola tekevät ihmeitä moniin vaivoihin.

Teksti Antti Helin
Pääkuva Ville Palonen

Tervetuloa pohjalle! Kuollutmeri sijaitsee yli 400 metriä merenpinnan alapuolella – matalammalla kuin yksikään toinen paikka kuivalla maalla. Oikeasti Kuollutmeri ei ole meri, vaan suolajärvi, jolla on pituutta 80 ja leveyttä 14 kilometriä. Kuolleellamerellä voi vierailla sekä Jordanian että Israelin puolelta.

Kuoleva Kuollutmeri

Kuollutmeri syntyi 3–6 miljoonaa vuotta sitten, kun se erkaantui Punaisestamerestä. Autiomaan paahde haihduttaa järvestä jatkuvasti vettä, ja Kuolleenmeren pinta laskee nopeasti. Kuolleeseenmereen laskee vain yksi joki, Jordanjoki, joka on patoamisen ja vedenkäytön takia kutistunut onnettoman pieneksi.

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Kuolleenmeren vedenpinta on laskenut 30 metriä, ja järven on ennustettu kuivuvan kokonaan vuoteen 2050 mennessä. Kuolleenmeren pelastamiseksi on suunniteltu veden pumppaamista Punaisestamerestä.

Raamatun maisemissa

Kuolleenmeren ympäristössä tapahtuivat monet Vanhan testamentin tärkeimmistä tapahtumista: Jumala puhui seudulla ensimmäisen kerran ihmiselle, antoi Kymmenen käskyään Moosekselle, koetteli Jobin uskoa ja tuhosi paheen pesät Sodoman ja Gomorran.

Perin suolaista

Kuolleenmeren vedestä 30 prosenttia on suolaa, mikä tekee siitä yli kahdeksan kertaa valtameriä suolaisemman. Suolajärveen on mahdotonta hukkua eikä siinä pysty kunnolla uimaankaan. Kelluessaan voi sen sijaan lukea vaikka päivän lehden.

Veden korkea suolapitoisuus tappaisi kalat saman tien, mutta ihmiselle Kuolleessameressä lilluminen on terveellistä. Varo kuitenkin veden joutumista silmiin! Se kirvelee.

Itamar Grinberg, israeltourism
Kuolleessameressä kelpaa kölliä. Itamar Grinberg, israeltourism

Kuolleenmeren historialliset terveyskylvyt

Kuolleenmeren siunaukselliset vaikutukset on tunnettu pitkään: jo Herodes ja Kleopatra kävivät paikalla mutakylvyissä. Kuolleenmeren muta on täynnä mineraaleja, kuten sinkkiä, natriumia, kaliumia, kalsiumia ja bromia, joista on apua ihosairauksiin, verenkierto-ongelmiin sekä lihas- ja nivelkipuihin.

Matalanpaikan happileiri Kuolleellamerellä

Kuollutmeri sijaitsee niin matalalla, että ilma on kahdeksan prosenttia happipitoisempaa kuin merenpinnalla. Happirikas ilma tekee alueesta paratiisin hengitysvaikeuksista kärsiville. Kuolleenmeren rannoilla on myös turvallista ottaa aurinkoa, sillä jatkuvasti haihtuvasta vedestä höyrystyy ilmaan yhdisteitä, jotka suojaavat UV-säteiltä.

Kuolleenmeren mainio muta

Kuolleenmeren mudasta ja suoloista valmistetaan monenlaisia kosmetiikkatuotteita, kuten sampoota, ihonpuhdistusvoiteita, kosteusvoiteita, käsivoiteita, saippuoita ja aurinkorasvoja. Mutaa ja suoloja voi ostaa mukaansa myös sellaisenaan. Mutaa hierotaan kasvoille tai ympäri kehoa. Kuivuessaan se imee ihosta epäpuhtauksia ja ravitsee sitä mineraaleilla. Lopputuloksena on raikas ja nuorentunut iho.

Kuolleenmeren suolasta voi sekoittaa lihaksia rentouttavan kylpyveden.

Kuolleenmeren mutaa ja suolaa myydään vajaalla kymmenellä eurolla kosmetiikkakaupoissa ja matkamuistomyymälöissä ympäri Jordaniaa ja Israelia.

Kuollutmeri – vinkit matkalle

Suositeltavin lentoyhtiö Helsingistä Jordanian Ammaniin ja Israelin Tel Aviviin on palkittu Turkish Airlines. Turkishin ja muiden yhtiöiden parhaat lentotarjoukset löydät Skycannerin sivuilta.

Kuolleellemerelle järjestetään Suomesta myös valmismatkoja (alk. 1155 e/hlö, asuminen luksushotellissa).

Katso tarjoukset Kuolleenmeren hotelleista Jordaniassa.

Katso tarjoukset Kuolleenmeren hotelleista Israelissa.

5 x järvet joissa on uitava kerran elämässsä

Jordania-opas

Kaikki luonnonihmeet