Dominica – Karibian koskemattomin saari

dominica matkailu
Morne Trois Pitonsin kansallispuistossa pääsee ihailemaan myös Trafalgarin putouksia. Kuva: Reinhard Link, Flickr CC

Pienelle Dominican saarelle ei matkusteta rantojen vaan luonnon ja kulttuurin perässä – sekä ihailemaan komeita maisemia, jotka nostivat maineeseen Pirates of the Caribbean -elokuvat.

Dominica on Karibian saarista koskemattomimpia. Massaturismia saarella on vain vierailevien risteilylaivojen muodossa. Juuri matkailun vähäisyys tekee Dominicasta kiehtovan matkakohteen – täällä voi kokea karibialaisuutta alkuperäisimmillään.

Dominica on Karibian saarista ainoa, jolla on säilynyt alkuperäisiä karibialaisia eli kalinagoja. Karibit tunnettiin aikoinaan hurjasta sotaisuudesta ja heidän väitettiin harrastavan myös ihmissyöntiä. Nykyisin Domican asukkaat ovat sen sijaan mitä ystävällisintä väkeä.

Dominica on Karibian parhaita paikkoja valaiden bongaamiseen. Myös erittäin uhanalaisten merinahkakilpikonnien näkemiseen on mahdollisuus.

Dominican hintataso on edullinen, ja suuret, kansainväliset hotelliketjut loistavat poissaolollaan. Dominica onkin Karibian parhaita matkakohteita reppureissulle.

Dominican pääkaupunki Roseau

Dominican pääkaupunki Roseau on pieni. Edustalla näkyy risteilylaivojen pitkä laituri. Kuva: Anita Denunzio / Unsplash

Dominican pääkaupunki on pikkuruinen, 15 000 asukkaan Roseau. Se ei ole erityisen kaunis, muttei rumakaan. Talot on maalattu iloisen värikkäiksi.

Nähtävyytenä ovat saaren historiasta ja kulttuurista kertova Dominica Museum sekä elämää sykkivä kauppahalli.

Saaren länsirannikolla sijaitsevan kaupungin pienuudesta kertoo se, ettei Roseaun keskustassa ole kuin kourallinen majapaikkoja. Niistä paras on kolonialismin ajan tunnelmaa henkivä Fort Young Hotel.

Dominican rannat

dominica-ranta
Pieni ja idyllinen Batibou on Dominican kauneimpia rantoja. Kuva: Matthias Ripp, Flickr CC

Domicalla on pikkurantoja siellä täällä. Rannat koostuvat pääasiassa kivistä ja tummasta laavahiekasta.

Rannoista suosituimpia on pääkaupunki Roseausta 20 kilometrin päässä sijaitseva Mero Beach.

Kauneimpia on puolestaan saaren pohjoisrannikolla sijaitseva Batibou Bay, autio hiekkaranta, jolle päästäkseen pitää tosin maksaa viiden dollarin pääsymaksu paikalliselle perheelle.

Kansallispuisto Morne Trois Pitons – Dominican paras nähtävyys

Trafalgarin vesiputous Dominicalla. Kuva: Isaw Company / Unsplash

Tuliperäinen Dominica on Karibian nuorin saari. Valkohiekkaisia rantoja ei Dominicalla juuri ole, vaan sitäkin enemmän jyrkkiä rantakallioita ja sademetsän trooppista vehreyttä.

Dominican kuuluisin nähtävyys on kansallispuisto Morne Trois Pitons, Unescon maailmanperintökohde, jossa sademetsä kohtaa vulkaanisen maaperän. Kansallispuiston luonnonihmeenä on Boiling Lake, maailman toiseksi suurin kupliva järvi (suurin on Uuden-Seelannin Rotoruassa).

Kansallispuistoon tehtävillä reilun 10 kilometrin patikkaretkillä näkee myös kuplivia mutalähteitä ja pieniä geysireitä.

Suosittu retkikohde ovat myös kansallispuiston alueella sijaitsevat Trafalgarin vesiputoukset ja Titoun rotko. Jälkimmäinen ei ole mikään iso rotko, vaan pieni ja idyllinen uimapaikka, jossa vesi virtaa pikkuruiseen, luomamaiseen kanjoniin. Aivan ihana!

Kansallispuiston vieressä on useita majapaikkoja. Paras valinta on luonnonläheinen mutta siisti ja viihtyisä Cocoa Cottage.

Indian River – veneretki merirosvojen luo

Suosittua tekemistä ovat myös veneretket Indian River -joelle, jolla on kuvattu Pirates of the Caribbean -elokuvia.

Sukellus- ja snorklaus Dominicalla

Dominicalla on useita sukelluskeskuksia, vaikka Dominica ei olekaan sukelluskohteena erityisen kuuluisa: todelliset huippuelämykset puuttuvat.

Dominica on silti mainio paikka sukeltaa: vedenalaisessa maastossa vulkaaniset maisemat yhdistyvät komeisiin pehmeisiin koralleihin. Haita ja muita suurempia otuksia näkee harvoin, sen sijaan kaikenlaista pienempää ihailtavaa ja valokuvattavaa on yllinkyllin.

Dominican erikoisin sukellus- ja snorklauskohde on pääkaupunki Roseaun vieressä sijaitseva Champagne Reef, joka on saanut nimensä maan alta pulppuavista kuplista. Olo on kuin sukeltaisi jättimäisessä samppanjalasissa kalojen keskellä.

Dominican merikilpikonnat

Dominican rannoista viehättävimpiä on itärannikolla sijaitseva Rosalie Bay, luonnonläheinen laavahiekkaranta, jota koristaa vesiputous. Maaliskuusta elokuulle rannalle saapuu mahtavia merinahkakilpikonnia. Niiden lisäksi rannalla munii muitakin konnia.

Merinahkakilpikonnat ovat merikilpikonnista suurimpia ja uhanalaisimpia.

Majoitusta tarjoaa viehättävä Rosalie Bay Eco Resort.

Valaiden katselu Dominicalla

Dominica on hyvä kohde nähdä valaita. Kuva: Ray Harrington / Unsplash

Dominica on Karibian parhaita paikkoja nähdä valaita kuten kaskelotteja ja ryhävalaita. Valaita voi bongata Dominicalla ympäri vuoden, mutta parasta aikaa kestää marraskuusta huhtikuulle.

Valassafareita järjestetään pääkaupungista Rouseausta.

Kalinagot – Karibian alkuperäisasukkaat

Kalinagot eli karibi-intiaanit ovat Karibian alkuperäiskansa, joilta koko Karibian meri on saanut nimensä. Kaliganojen kielestä on puolestaan peräisin sana canue eli kanootti.

Olivat hurjia sotureita ja pitivät pitkään puoliaan pienten Antillien viidakkoisilla saarilla. Kun musketit ja miekat eivät auttaneet, eurooppalaiset kaivoivat laukuistaan salaisen aseen: viinan. Se tepsi ja lopulta kaliganojen vastarinta murtui.

Lopulta kalinagot säilyivät vain Dominicalla, joka oli liian vuoristoinen sokeriruo’on viljelyyn.

Dominicalla elää nykyään muutama tuhat kalinagoa omalla itsehallintoalueellaan. Päällisin puolin kalinagojen kylät eivät juuri eroa Dominican muista kylistä, mutta kalinagot voi edelleen tunnistaa piikkisuorista hiuksista, korkeista poskipäistä ja viirumaisista silmistä.

Kalinagojen kulttuuriin voi tutustua esimerkiksi Kalinago Barana Auten perinnekylässä saaren länsirannikolla.

Tarvitseeko Dominicalle viisumia?

Dominicalle ei tarvita viisumia alle 21 päivän matkalle.

Matka Dominicalle

Dominicalla on kaksi pientä lentokenttää. Euroopasta ei ole suoria lentoja. Lentoja Dominicalle on esimerkiksi Puerto Ricosta, Barbadokselta, Antiguasta, Martiniquelta ja Guadeloupelta.

Suurin osa lentomatkustajista saapuu kentistä suuremmalle, Douglas-Charlesille (DOM), joka sijaitsee itärannikolla. Vajaan vartin taksimatkan päässä lentokentältä, luonnon helmassa, on söpö Hibiscus Valley Inn.

Toinen lentokenttä on Canefield (DCF).

Laivalla Dominicalle pääsee naapurisaarilta Martiniquelta ja Guadeloupelta.

Dominican majoitus

Dominicalta löytää helposti keskihintaista, noin sadan euron majoitusta. Todella halpaa ja todella kallista onkin sitten vähemmän. Poikkeuksen tekee saaren ylellisin hotelli, Secret Bay, joka sijaitsee länsirannikolla Portsmouthissa, tunnin ajomatkan päässä Roseausta.

Nähtävyyksien katseluun varma valinta on Rouseaussa sijaitseva Fort Young Hotel. Pääkaupungista käsin on helppo kiertää koko saari. Minnekään ei ole oikeastaan puoltatoista tuntia pitempi ajomatka.

Katso tarjoukset Dominican majoitukseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi