Kenian parhaat matkakohteet

Kenian parhaat matkakohteet

Kenia on hyvä paikka aloittaa tutustuminen Afrikkaan. Keniassa toteutuvat unelmat suurista villieläinlaumoista ja savannimaisemista, joilla tuntee saapuneensa ihmisen alkukotiin.

Safarien hinta–laatusuhde on hyvä: puistot ovat hyvin hoidettuja eivätkä hinnat ole pilvissä. Kenia ei syyttä ole Afrikan suosituin safarikohde.

Maassa on safarien ohella toki muutakin tekemistä. Keniassa voi kiivetä Afrikan toiseksi korkeimmalle vuorelle, lumihuippuiselle Mount Kenyalle, ja ihmetellä paikallista kulttuuria, jossa taikuus on vielä vahvasti läsnä.

Rannallekin pääsee Mombasassa ja Lamun saarella.

Oppaan kirjoittanut Antti Helin on vieraillut isossa osassa Kenian kansallispuistoja, vaeltanut maasai-soturin kanssa, kiivennyt Kenia-vuorelle, hämmästynyt paikallisen ennustajan kyvyistä ja tuntenut olevansa aivan väärässä paikassa Lamu-saarella.

 

kenia kävelysafari
Savannin värit ovat eeppiset. Kuva Christopher Michel, Flickr CC

Kannattaako Nairobissa käydä?

Viiden miljoonan asukkaan Nairobi on Itä–Afrikan bisneskeskus, joka on kuuluisa mainiosta yöelämästään, rehottavasta rikollisuudestaan, alati kasvavista slummeistaan ja somalialaisista heimopäälliköistä, jotka pitävät päämajaa luksushotelleissa.

Erityisen mielenkiintoista nähtävää Nairobissa ei ole, mutta ennen paluulennolle nousemista voi tehdä vielä yhden safarin lentokentän vieressä sijaitsevassa Nairobi National Parkissa.

Katso tarjoukset Nairobin hotelleista.

Maasai Mara, Kenian kuuluisin kansallispuisto

Maasai Mara on Kenian kuuluisin puisto ja maisemiltaan suoraan klassisista savanniunelmista. Savannin valot ja varjot tuntuvat tutuilta jollakin perustavanlaatuisella tavalla – täällä tuntee palanneensa ihmiskunnan alkukotiin.

Maasai Mara on yhteydessä Tansanian Serengetiin ja molempien läpi kulkee villieläinten suuri vaellus, jota pidetään yhtenä maailman suurimmista luonnonihmeistä.

Maasai Mara on Afrikan parhaita paikkoja nähdä suuria kissapetoja: leijonien lisäksi gepardeja ja leopardeja.

Leijonia, norsuja ja kirahveja näkee takuuvarmasti Maasai Marassa, mutta sarvikuonoja ja virtahepoja nähdäkseen kannattaa vierailla myös Kenian muissa kansallispuistoissa.

Katso tarjoukset Masai Maran safarihotelleista.

Lake Nakuru, sarvikuonoja ja flamingoja

Lake Nakuru on pieni kansallispuisto ja järvi, jonka rannoilla näkee lähes takuuvarmasti sarvikuonoja ja puhveleita. Järvessä asustaa miljoonan flamingon parvi, joka tuli tutuksi elokuvasta Minun Afrikkani.

Lake Naivashan virtahevot

Tällä järvellä voi morjestaa säästöpossumaisia virtahepoja.

Amboseli ja maisemat Kilimanjarolle

Kilimanjaro vuori
Mount Kilimanjaro on maailman korkein vapaasti seisova vuori. Tässä nähtynä Kenian Amboseli National Parkista käsin. Kuva: Benh Lieu Song, Creative Commons License

Amboselin kansallispuistosta avautuvat upeat näkymät Tansanian puolella korkeuksiin kohoavalle Kilimanjarolle. Amboseli tunnetaan myös norsuistaan. Amboselin kansallispuiston klassinen matkakuva on kuva norsulaumasta, jonka takana kohoaa Kilimanjaro.

Jos ei aio kiivetä Kilimanjaron huipulle, on Amboselin kansallispuisto parhaita paikkoja Kilimanjaron ihailuun.

Karun kaunis Samburu

Kenian pohjoisosissa sijaitseva, karu ja kuiva, kukkuloiden ympäröimä Samburu muistuttaa kadonnutta valtakuntaa. Täällä voi kokea Maasai Maraa villimpiä tunnelmia ja välttää taatusti safariautojen ruuhkat. Eläimet ovat jotakuinkin samat kuin Maasai Marassa.

Suuri ja villi Tsavo

Tsavo on Kenian puistoista suurin ja villein. Puiston halki kulkee rautatie Nairobista Mombasaan. Tsavon nimi tunnetaan parhaiten julmetuista ihmissyöjäleijonista, jotka piinasivat rautatien rakennustöitä. Villieläinten näkeminen Tsavossa on työläämpää kuin muissa puistoissa.

Pyöräilijöille: Hell’s Gate

Hell’s Gate -kansallispuistossa pääsee kävelemään ja pyöräilemään itsenäisesti, koska siellä ei asu vaarallisia petoeläimiä.

Pääseekö Keniassa kävelysafarille?

kenia-maasai-safari
Maasai-soturi ”Professori” vie kävelysafareille.

Kävelysafarit ovat kiellettyjä kaikissa niissä Kenian kansallispuistoissa, joissa asuu vaarallisia eläimiä. Jos haluaa kuitenkin patikoida leijonien mailla, kannattaa suunnata kävelysafarille Loita-kukkuloille (Loita Hills). Alue ei kuulu mihinkään kansallispuistoon, mutta siellä elävät kaikki samat eläimet kuin viereisessä Masai Maran kansallispuistossa.

Seudulla on useita maasai-kyliä, joten kävelysafarilla pääsee villin luonnon lisäksi tutustumaan heimokulttuuriin, jossa eletään edelleen vanhojen perinteiden mukaan.

Loita-kukkuloilla sijaitsevassa Maji Motossa on useita maasaiden pitämiä leirintäalueita. He järjestävät päivän vaelluksia lähimaastoon ja toiveesta myös usean päivän vaelluksia maasaiden maille. Eläimiä näkee parhaiten pysymällä Mati Moton ympäristössä, mutta paikasta toiseen taivaltamisessa on oma viehätyksensä.

Mati Motossa säästyy myös rahaa, sillä siellä ei tarvitse maksaa kalliita kansallispuistomaksuja. Tarjolla on sekä yksinkertaisia leirintäalueita että majataloja. Leirintäalueilla peseytyminen hoituu kuumissa lähteissä, joista Mati Moto on saanut nimensä.

Parhaimmillaan Mati Moto on huhti- ja toukokuussa, jolloin lähiympäristöt ovat täynnä eläimiä kuin Nooan arkki. Huonointa aikaa on kuuma ja kuiva tammikuu.

Kenia-vuori – lunta päiväntasaajalla

Hienosta vaellusseikkailusta pääsee nauttimaan nousemalla Kenia-vuorelle, Afrikan toiseksi korkeimmalle.

Rantaloma Keniassa

Kenian rantakohteita ovat ”kuuma ja kostea” (lue vilkas) Mombasa, italialaisten turistien valtaama Malindi sekä unelias Lamu-saari, joka on kuin Sansibar pienoiskoossa.

Mombasan turvallisuustilanne ei ole maailman rantakohteiden parhaasta päästä: ryöstöt ovat yleisiä ja myös terrori-iskuja on tapahtunut. Lamu-saari taas tunnetaan naisten seksiturismikohteena.

Katso tarjoukset Mombasan hotelleista.

Kenian kulttuuri

Keniassa asustaa useita heimoja. Niistä kuuluisin ovat maasait, pitkä ja ylväs soturikansa, joka pukeutuu punaisiin viittoihin. Maasai Maran kansallispuistossa sijaitsevissa kylissä turisti näkee pikaisen, turistoituneen vilauksen maasaiden elämästä. Jos on tosissaan kiinnostunut maasaiden kulttuurista, kannattaakin lähteä heidän mailleen kävelysafarille.

Taikuus on vahvasti läsnä Keniassa kuten monessa muussakin paikassa Afrikassa. Kysele ihmisiltä tarinoita taikuudesta ja käy ennustajalla.

Halvat lennot Keniaan

Keniaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Hyväksi todettu vaihtoehto lentää Helsingistä Nairobiin on KLM.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Keniaan.

Jetlagista ei ole haittaa, sillä aikaeroa on vain +1 tunti kesällä, ja talvella kaksi.

Omatoimimatkailu Keniassa

Suurin osa matkalaisista turvautuu Keniassa suomalaisten matkanjärjestäjien räätälöimiin valmiisiin paketteihin, mutta maassa on yllättävänkin helppo matkustaa myös itsenäisesti. Englannin kielellä pärjää mainiosti.

Nairobista pääsee omatoimisesti ympäri Keniaa minibusseilla joita kutsutaan matatuiksi. Turvallisuussyistä liikkuminen kannattaa ajoittaa päiväaikaan.

Safareja ja Mount Kenya -vuoren vaelluksia voi varata myös paikallisilta matkatoimistoilta. Tämän oppaan kirjoittajan vanha tuttu paikallinen matkaopas Paul Kamau Ndungo on avannut hiljattain Kilimanjaro Safaris -matkatoimiston, joka järjestää retkiä niin Keniassa kuin Tansaniassakin. Paulin kanssa on tullut muun muassa kiivettyä Kenia-vuorelle ja oltua kävelysafarilla maasaiden mailla.

Tarvitseeko Keniaan viisumin?

Suomalainen saa Kenian viisumin lentokentältä.

Paras aika matkustaa Keniaan?

Safarilla Keniassa

Onko Keniassa turvallista matkustaa?