Silkkitien herkut – kiinalaiset dumpling-nyytit

Raviolin, pelmenin ja momon esi-isät löytyvät Kiinasta. Dumpling-nyytit matkasivat maailmalle Silkkitien kautta.

Teksti Yaroslava Troynich
Kuva Ville Palonen

Jos ruokatarpeina on palanen kaulittua taikinaa ja liha- tai kasvismössöä, moni kokki kietaisee aineksista dumplingin eli nyytin.

Kokin kotimaasta riippuen tämä täytetty taikinanyytti keitetään, höyrytetään tai paistetaan. Italian raviolit, Venäjän pelmenit, Keski-Aasian mantit, Mongolian buuzit ja Tiibetin momot ovat läheistä sukua toisilleen.

Kaikkien näiden nyyttien esi-isät löytyvät Kiinasta.

Liha- ja kasvisnyyttien uskotaan syntyneen 1800 vuotta sitten Kiinassa, mistä ne levisivät Silkkitien kauppareittejä pitkin länteen. Nyytit osoittautuivat täydelliseksi ruuaksi pitkille valloitus- ja kauppamatkoille. Ne olivat maukkaita, edullisia ja nopeita valmistaa, ja talven pakkasissa jäädyttyään ne säilyivät pitkään syömäkelpoisina.

Täytteenä voi olla lihaa, kasviksia, ja tofua. Joskus tarjolla on myös eksoottisempia herkkuja, kuten aasia tai koiraa.

Nyytit kuuluvat edelleen Kiinan suosituimpiin katuruokiin. Pekingissä kaksi yleisintä nyyttiä ovat pyöreä pullamainen baozi ja korvalehteä muistuttava jiaozi.

Monet pikkuravintolat myyvät usein ainoastaan baozeja ja jiaozeja. Matkaajalle, joka on väsynyt omituisten ruokien tilaamiseen kiinankielisiltä ruokalistoilta, höyryävien bambu- ja metallivatien tornit nyyttiravintolan ulkopuolella ovat kuin majakka myrskyssä seilaavalle laivalle.

Isommista vadeista löytyy sämpylän kokoisia yksittäisbaozeja, ja päällekkäin kasatuissa pienemmissä vadeissa höyrystyvät normaalikokoiset baozit ja jiaozit. Täytteenä voi olla lihaa, kasviksia, ja tofua.

Joskus tarjolla on myös eksoottisempia herkkuja, kuten aasia tai koiraa.

Kalliimmissa ravintoloissa jiaozeja täytetään mm. katkaravuilla ja sienillä. Pekingiläiset kastavat baozinsa etikka-, chili- tai soijakastikkeeseen.

Aamiaisnyytit ovat arkista ruokaa, joten herkkuja kannattaa etsiä Pekingin kapeilta hutong-kujilta. Edullisimmillaan kymmenen baozin bambuvadin saa alle puolella eurolla.