Maarianhamina

Maarianhamina

Ahvenanmaan pääkaupungissa Maarianhaminassa asuu lähes puolet kaikista Ahvenanmaalaisista. Se ei vielä tee Maarianhaminasta suurkaupunkia: asukkaita on 11 500. Kesäaikana Maarianhaminassa kuitenkin riittää vilskettä.

Maarianhaminan nähtävyydet

Museolaiva Pommer on Maarianhaminan komein nähtävyys. Kuva: Ålands sjöfartsmuseum
Museolaiva Pommer on Maarianhaminan komein nähtävyys. Kuva: Ålands sjöfartsmuseum

Maarianhaminan viehättävin nähtävyys ovat Merikorttelien punaiset venevajat, joissa toimii veneverstaita ja Ahvenanmaalaisten käsityöläisten pyörittämä SALT-kauppa.

Toinen pakollinen vierailukohde on Ahvenanmaan Merenkulkumuseo, Ålands Sjöfartsmuseum, joka sijaitsee aivan laivaterminaalin kupeessa Länsisatamassa. Erinomaisesti järjestetyssä Merenkulkumuseossa käy selväksi, kuinka tärkeä osa merenkululla on ollut Ahvenanmaan saariston historiassa.

Merenkulkumuseoon kuuluu myös komea purjelaiva Pommern, maailman ainoa alkuperäisessä kuosissa säilynyt nelimastoparkki.

Lue lisää Maarianhaminan ja Ahvenanmaan nähtävyyksistä.

Maarianhaminan ravintolat

Maarianhaminan kaiketi paras ravintola on Merikortteleissa sijaitseva Pub Niska. Ravintolaa pyörittää Strömso-ohjelmasta tuttu kokki Michael Björklund. Ravintola on erikoistunut plåtbrödiin eli pelttileipään, saariston versioon pizzasta.

Maarianhaminan persoonallisin ravintola on puolestaan rockravintola Dinos, joka henkii aitoa rock-henkeä menneiltä vuosikymmeniltä. Ravintola on sisustettu tummanpuhuvasti henkilökuntaa myöten. Seiniä koristavat muotokuvat eri aikakausien rock-legendoista. Palvelu on kuitenkin sliipatun asiallista ja ravintolasta saa kattavan lounaan lisäksi finediningia pöytiin tarjoiltuna. Iltaisin ravintola muuttuu pubiksi, ja lavalla on nähty muiden muassa itse legenda Michael Monroe.

Makeannälän kolottaessa kannattaa suunnata Bagarstuganiin. Maarianhaminan ydinkeskustan pienellä sivukadulla Ekonomiegatanilla sijaitsevassa punamultamökissä pääsee herkuttelemaan loistavilla kakuilla. Huomioi aukioloajat: Bagarstugan on avoinna ma–pe 10–17 ja la 11–16.

Maarianhaminan hotellit

Maarianhaminassa on hotelleja lähes jokaisessa korttelissa, mutta varsinkin kesäaikaan majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin.

Maarianhaminan legendaarisin hotelli on Arkipelag eli Arken, josta löytyy myös Ahvenanmaan ainoa yökerho ja kasino.

Toinen mainio hotelli on hiljan uudistettu Pommern, joka sijaitsee lähellä Maarianhaminan kävelykatua ja ravintoloita.

Katso tarjoukset Maarianhaminan hotelleihin.

Maarianhaminan leirintäalue

Leirintäalue Gröna Udden sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Maarianhaminan keskustasta.