Ahvenanmaan nähtävyydet

Ahvenanmaan nähtävyydet

Kastelholmin linna on Ahvenanmaan ykkösnähtävyys.
Kastelholmin linna on Ahvenanmaan ykkösnähtävyys.

Ahvenanmaan historiasta suurvaltojen rajalla on muistona Kastelholmin linna, Bomarsundin linnoitukset Sundissa sekä sankariarkkitehti Engelin Eckeröön suunnittelema mahtipontinen posti- ja tullitalo.

Kulttuurista ja historiasta kertovat myös Maarianhaminan museot. Puitteiltaan ja ulkonäöltään mahtavin Maarianhaminan museoista on kiistatta laivamuseo Pommern. Vuonna 1903 rakennettu rahtipurjealus kelluu edelleen Maarianhaminan sataman läheisyydessä ja ottaa vastaan vierailijoita.

 

Museolaiva Pommer. Kuva: Ålands sjöfartsmuseum
Museolaiva Pommer. Kuva: Ålands sjöfartsmuseum

Pommerin lähellä, tosin tukevasti maan pinnalla, sijaitsee myös Merenkulkumuseo, jossa voit tutustua lisää ankaraan merimieselämään ja merenkulun historiaan.

Ahvenanmaan tarinaan asuttamattomasta saaresta itsehallintoalueeksi voit tutustua Ahvenanmaan museossa.

Bomarsundin linnoitus

Bomarsundin linnoituksen raunioita. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland
Bomarsundin linnoituksen raunioita. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland

Sundin kunnassa sijaitseva Bomarsundin linnoitus on raunioina. Linnoitus ehti olla parinkymmenen vuoden ajan Ahvenanmaan kaikkien aikojen suurin rakennus, kunnes linnoitus tuhottiin ”Oolannin sodassa” eli Krimin sodassa vuonna 1854.

Bomarsundin linnoituksen rakentaminen oli aloitettu vuonna 1832, kun Ahvenanmaa oli Venäjän vallan alla. Bomarsundin linnoituksesta piti tulla Itämeren mahtavin linnoitus, joka turvaisi Venäjän edut alueella.

Toisin kävi. Bomarsundin linnoitustyöt olivat vielä pahasti kesken, kun Krimin sota puhkesi ja englantilais-ranskalaiset joukot hyökkäsivät ja tuhosivat linnoituksen lähes maan tasalle vuonna 1854.

Bomarsundin tuhoamisella oli suuri merkitys Ahvenanmaan historiassa, sillä sen vanavedessä Ahvenanmaasta tehtiin demilitarisoitu alue, mitä Ahvenanmaa on ollut siitä asti.

Ahvenanmaa lasten kanssa – vesipetoja ja kotieläimiä

Ahvenanmaan uusimpia nähtävyyksiä on koko perheen seikkailupuisto Smart Park. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland
Ahvenanmaan uusimpia nähtävyyksiä on koko perheen seikkailupuisto Smart Park. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland

Jo laivamatka Ahvenanmaalle on itsessään elämys perheen pienimmille. Maissa hauskanpito jatkuu perhepuisto Smart Parkissa, joka sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Maarianhaminasta Eckerössä. Smartparkista löytyy niin vesiaktiviteetteja kuin kotieläimiäkin.

Eckerössä sijaitsee myös Ahvenanmaan paras hiekkaranta Degersand. Matala ranta sopii hyvin myös lapsille.

Aktiivinen saaristoloma Ahvenanmaalla

Sälskärin majakka on oiva retkikohde.
Sälskärin majakka on oiva retkikohde.

Ahvenanmaalla voi harrastaa ulkoilmaurheilua lukemattomilla erilaisilla tavoilla niin pienellä kuin suurellakin budjetilla.

Osallistu esimerkiksi purjehduskurssille Maarianhaminassa, vaella islanninhevosen selässä länsisaaristossa Eckerössä tai boulder-kiipeile pohjoisessa Getassa, joka tunnetaan komeista kallioistaan.

Jos paahtava aurinko alkaa käydä raskaaksi tai saavut saaristoon keskelle talven pimeyttä, niin kokeile curlaamista Eckerössä, rentoudu kylpylässä Maarianhaminassa tai kiipeile sisähallissa Jomalassa.

Ehdottomasti suosituin urheilumuoto saaristossa on pyöräily. Lue lisää pyöräilystä Ahvenanmaalla.

Sälskärin majakka

Saaristo ja majakat kuuluvat yhteen, ja Ahvenanmaan upeimpia majakoita on 30 metriä korkea Säskärin majakka, joka sijaitsee omalla pikku saarellaan Ahvenanmaan pääsaarelta luoteeseen.

Majakkaretkistä tekee erityisen lumoavia (ruotsinkielinen) opas Bengt Häger, joka kertoo tarinoita lapsuudestaan Sälskärillä. Hägerin isä toimi majakanvartijana Sälskärillä 1940-luvulle asti, jolloin majakkatoiminta lopetettiin.

Källskär – Ahvenanmaan erikoisin elämys

Ahvenanmaan erikoisimpia elämyksiä on retki Källskärin pikkusaarelle, jolle muuan ruotsalaiskreivi perusti oman paratiisinsa. Myös Tove Jansson oli tuttu vieras Källskärissä.

Golf Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalta löytyy myös tasokkaita golf-kenttiä. Ålands Golfklubb on yksi Suomen suosituimmista golfkentistä. Kenttä huokuu historiaa Kastelholmin linnan alueella, kahden lahden välissä.

Suomen läntisin golfkenttä löytyy puolestaan Eckeröstä. Eckerö Golfklubin kenttä tarjoaa upeat maisemat pelaajille.

Minigolfia Ahvenanmaalla

Voit myös haastaa koko matkaporukkasi seikkailugolfiin Maarianhaminan keskustassa. Äventyrsgolf sijaitsee upealla paikalla meren rannassa, aivan hotelli Arkipelagia vastapäätä.

Minigolfin peluun lisäksi kesäisin voi nauttia ravintolan ja baarin palveluista sekä musiikkitapahtumista.

Ahvenanmaan festivaalit ja tapahtumat

Tutustu viikienkien arkeen markkinoilla, fiilistele loppukesän festareilla tai lähde makumatkalle loppusyksyn sadonkorjuujuhlaan.

Rentoudu Ahvenanmaalla

Ahvenanmaa on myös mainio kohde aktiiviloman vastakohdalle – pakene kaupungin elämää ulkosaaristoon luonnon keskelle tai maaseudun jylhille kallioille ja suuntaa katse samoihin maisemiin, joista saariston lukuisat taitelijat saavat inspiraationsa ja mielenrauhansa – mereen ja horisonttiin.

Rentoutujia palvelee muun muassa ihana hotelli HavsVidden aivan Pohjanmeren rannalla pohjoisessa, Getassa. Geta sijaitsee siellä missä liikenteen äänet eivät kuulu ja luonto vallitsee maisemaa. HavsViddenissä voit myös varata oman kalliohuvilan Suomen hulppeimmalla merinäköalalla.

Mikä olisi parempi keino ottaa irti arjesta ja kokea aito saaristo kuin vuokrata oma saari? Vuokrattavia saaria maalaistorpalla löytyy Vårdön saaristosta sekä Sviskärin ja Silverskärin saaret.