Kökar ja Källskär, Ahvenanmaan erikoisin saari

Kökar ja Källskär, Ahvenanmaan erikoisin saari

Ahvenanmaan ulkosaaristossa sijaitseva Kökar on Suomen toiseksi pienin kunta. Asukkaita on vain 250. (Pienin kunta on niin ikään Ahvenanmaan saaristossa sijaitseva, 99 asukkaan Sottunga.)

Kökar on itsessäänkin idyllinen saari, mutta yleensä Kökariin pistäydytään matkalla naapurisaarelle Källskäriin.

Källskärin paratiisi

Hermes-jumala toivottaa tervetulleeksi Källskäriin. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland
Hermes-jumala toivottaa tervetulleeksi Källskäriin. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Karun kaunis, kivikkoinen Källskär on Ahvenanmaan saariston erikoisimpia nähtävyyksiä. Vuonna 1965 ruotsalainen vapaaherra Göran Åkerhielm osti saaren keskiosan itselleen ja ryhtyi rakentamaan sinne omaa pientä paratiisiaan.

Källskärin kivipelloille ja kallioille hän pystytti sankariarkkitehti Reima Pietilän suunnitteleman hirsihuvilan ja sen yhteyteen ihanan puutarhan. Puutarhaansa varten Åkerhielm teetti saarelle jopa oman kastelujärjestelmän.

Puutarhansa Åkerhielm koristeli marmoripatsain. Silmiinpistävin maamerkki on Hermes-jumalan patsas, jonka Åkerhielm rahtasi Firenzestä asti ja laittoi seisomaan karujen kallioiden keskelle. Patsas on aikamoinen näky!

Tove Jansson ja Källskär

Hirsihuvilan lisäksi Källskärissä on muitakin mielenkiintoisia rakennuksia. Tove Jansson asusteli silloin tällöin Åkerhielmin kutsumana pienessä huvimajassa, jonka katolla oleva tähti muistuttaa kovasti Muumitalon kattokoristetta.

Janssonin elämänkumppani, taidegraafikko Tuulikki Pietilä oli arkkitehti Reima Pietilän sisko.

Saarella on myös noidan mökki! Pieni mökki on saanut nimensä vapaaherran serkulta, neiti Morrisilta, joka asusteli mökissä pitkiä aikoja ja näytti kuuleman mukaan kovasti mustan magian harjoittajalta.

Åkerhielm luovutti saaren Ahvenanmaan maakuntahallitukselle 1980-luvun puolivälissä, eikä saarella ole pysyviä asukkaita. Eri alojen taitelijat voivat kuitenkin hakea Ahvenanmaan maakuntahallitukselta lupaa väliaikaiseen asusteluun saarella.

Matka Källskärille

Kökariin kulkevat yhteyslaivat, mutta yleensä Källskärissä vieraillaan opastetulla päiväretkellä Maarianhaminasta käsin.