Källskär – Ahvenanmaan erikoisin saari

Hermes-jumala toivottaa tervetulleeksi Källskäriin. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland
Hermes-jumala toivottaa tervetulleeksi Källskäriin. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Ahvenanmaan ulkosaaristossa sijaitseva karun kaunis Källskär on Ahvenanmaan erikoisin saari ja kiehtovimpia nähtävyyksiä.

Vuonna 1965 ruotsalainen vapaaherra Göran Åkerhielm osti saaren kivikkoisen keskiosan itselleen ja ryhtyi rakentamaan sinne omaa pientä paratiisiaan. Källskärin kivipelloille ja kallioille hän pystytti sankariarkkitehti Reima Pietilän suunnitteleman hirsihuvilan ja sen yhteyteen ihanan puutarhan, jota varten Åkerhielm teetti saarelle jopa oman kastelujärjestelmän.

Puutarhansa vapaaherra koristeli marmoripatsain. Silmiinpistävin maamerkki on Hermes-jumalan patsas, jonka Åkerhielm rahtasi Firenzestä asti ja laittoi seisomaan karujen kallioiden keskelle. Patsas on aikamoinen näky!

Tove Jansson ja Källskär

Hirsihuvilan lisäksi Källskärissä on muitakin mielenkiintoisia rakennuksia. Tove Jansson asusteli silloin tällöin Åkerhielmin kutsumana pienessä huvimajassa, jonka katolla oleva tähti muistuttaa kovasti Muumitalon kattokoristetta.

Janssonin elämänkumppani, taidegraafikko Tuulikki Pietilä oli arkkitehti Reima Pietilän sisko.

Källskärin noidan mökki

Saarella on myös noidan mökki! Pieni mökki on saanut nimensä vapaaherran serkulta, neiti Morrisilta, joka asusteli mökissä pitkiä aikoja ja näytti kuuleman mukaan kovasti mustan magian harjoittajalta.

Källskar tänä päivänä

Åkerhielm luovutti saaren Ahvenanmaan maakuntahallitukselle 1980-luvun puolivälissä, eikä saarella ole pysyviä asukkaita. Eri alojen taitelijat voivat kuitenkin hakea Ahvenanmaan maakuntahallitukselta lupaa väliaikaiseen asusteluun saarella.

Kökar – Suomen toiseksi pienin kunta

Matkalla Källskäriin pysähdytään yleensä myös suuremmalla naapurisaarella sijaitsevassa Kökarissa, Suomen toiseksi pienimmässä kunnassa. Asukkaita on vain 250. Nähtävyytenä on idyllinen Kökarin kirkkoa. (Suomen pienin kunta, 99 asukkaan Sottunga, sijaitsee sekin Ahvenanmaan saaristossa.)

Matka Källskärille

Kökariin kulkevat yhteyslaivat, mutta yleensä Källskärissä vieraillaan opastetulla päiväretkellä Maarianhaminasta käsin.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(5) "Suomi"
}