Espoon nähtävyydet

Espoon nähtävyydet

tapiola-7850
Tapiolan kirkon kastemalja edustaa kirkon minimalistista vaikuttavuutta.

Espoolla ei ole maine nähtävyyskaupunkina – koko kaupunkia tavataan pitää Helsingin ilmeettömänä esikaupunkina vailla omaa keskustaa. Ennakkoluulo ei tee oikeutta Espoolle, sillä Espoosta löytyy yllättävänkin paljon nähtävää.

Espoon huippunähtävyyksiä ovat Akseli Gallen-Kallelan museo Tarvaspää sekä Nuuksion kansallispuisto, kaunis erämaa-alue aivan pääkaupungin kupeessa.

Akseli Gallen-Kallelan museo Tarvaspää

Gallen-Kallelan museo Tarvaspää.
Gallen-Kallelan museo Tarvaspää.

Espoon ykkösnähtävyys on Suomen kansallistaiteilija Gallen-Kallelan kotina toiminut Tarvaspää. Keski-iän kynnyksellä 48-vuotiaana Gallen-Kallela toteutti nuoruuden unelmansa ja rakennutti itselleen pienen linnan torneineen kaikkineen.

Tarvaspää ei toimi varsinaisena kotimuseona, vaan vaihtelevien näyttelyiden pitopaikkana, mutta toki Tarvaspäässä silti kurkistamaan myös Gallen-Kallelan elämään.

Nuuksion kansallispuisto ja Suomen luontokeskus Haltia

Nuuksion patikkapoluilla. Kuva: Tea Karvinen, Visit Finland.
Nuuksion patikkapoluilla. Kuva: Tea Karvinen, Visit Finland.

Helsinkiläiset tapaavat vitsailla, että Espoo on maaseutua, ja sikäli helsinkiläiset ovatkin oikeassa, että Espoosta löytyy kunnon erämaa. Nuuksion kansallispuistosta löytyy upeita vaellusmaastoja bussimatkan päässä Helsingin keskustasta.

Patikoinnin lisäksi kannattaa tutustua kansallispuiston pääsisäänkäynnin viereen vuonna 2013 avattuun luontokeskus Haltiaan, joka esittelee Suomen upeimpia luontokohteita.

Rakennus on itsessäänkin komea: Rainer Mahlamäen suunnittelema ja Kalevalan tarujen inspiroima rakennus kuvaa ihmisen ja villin luonnon kohtaamista. Luontokeskus Haltio on myös Suomen ensimmäinen kokonaan puusta tehty julkinen rakennus.

Tapiolan utopia

Tapiolan keskusta edusti aikansa kaupunkiutopiaa.
Espoon keskus Tapiola edusti aikansa kaupunkiutopiaa.

Tapiola on Espoon (puutarha)kaupunkimainen keskusta, jonne pääsee pian Helsingistä myös metrolla.

Arkkitehtuurin tuntijoille Tapiola on upea rakennustaiteellinen kokonaisuus – ja kaikille meille muille hyvä paikka testata, ymmärtääkö mitään modernista arkkitehtuurista.

Tapiolasta rakennettiin modernin kaupunkisuunnittelun mallikaupunki XXX-luvulla. Tapiola onkin säilynyt ilmeeltään varsin yhtenäisenä ja vehreänä kokonaisuutena. Suuret nähtävyydet Tapiolasta kuitenkin puuttuvat, lukuun ottamatta Tapiolan ruman kaunista kirkkoa ja WeeGee-keskuksen laadukkaita näyttelyitä.

Tapiolan arkkitehtuuriin paras näköala aukeaa Tapiolan kirkon takaa niin sanotusta Uurnalehdosta: edessä avautuu laajan suihkulähde-altaan takan moderni keskusta.

 

Tapiolan kirkko on karuudessaan hurmaava.
Tapiolan kirkko on karuudessaan hurmaava.

Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Tapiolan kirkko on itsessäänkin erittäin kiinnostava arkkitehtuurikohde: vuonna 1965 valmistunut kuutiomainen Tapiolan kirkko edustaa aikansa betoniarkkitehtuuria ja on äänestetty Helsingin sanomien lukijoiden keskuudessa jopa Suomen toiseksi rumimmaksi kirkoksi.

Äänestystulos ei kyllä tee oikeutta Tapiolan kirkolle: jos kirkko onkin ulkoa karu, on se sisältä erittäin vaikuttava kaikessa koruttomassa monumentaalisuudessaan. Monelle arkkitehdille Tapiolan kirkko onkin arkkitehtuurin mestariteos.

Tapiolan keskustassa kannattaa käydä myös WeeGee-keskuksessa, jonka viidessä museon näyttelyt ovat yleensä erittäin tasokkaita.

Vesipuisto Serena

Serena on pohjoismaiden suurin aina lämmin vesipuisto. Serenan houkutuksina ovat huima vesiliu’ut ja kallioon louhittu saunaluolasta.

Bodominjärvi – Suomen kuuluisin murhapaikka

Hevimusiikin ystävät käyvät Espoossa tietenkin pyörähtämässä Bodominjärven rannalla. Maailmalla Bodom tunnetaan Children of Bodom -bändistä ja Suomessa maan kuuluisimmasta ratkaisemattomaksi jääneestä murhasta.

Espoon automuseo

Espoossa sijaitsee myös yksi Suomen vanhimmista ja laajimmista automuseoista.