Espoon nähtävyydet

tapiola-7850
Tapiolan kirkon kastemalja edustaa kirkon minimalistista vaikuttavuutta.

Espoolla ei ole maine nähtävyyskaupunkina – koko kaupunkia tavataan pitää Helsingin ilmeettömänä esikaupunkina, jolla ei ole edes omaa keskustaa. Ennakkoluulo ei tee oikeutta Espoolle, sillä Espoosta löytyy yllättävänkin paljon nähtävää ja koettavaa.

Espoon parhaita nähtävyyksiä ovat Akseli Gallen-Kallelan museo Tarvaspää sekä Nuuksion kansallispuisto, kaunis erämaa-alue aivan pääkaupunkiseudun kupeessa. Espoossa voi myös kavuta ufon sisälle – tai viettää hyytävän yön Bodomjärven rannalla.

Akseli Gallen-Kallelan museo Tarvaspää

Gallen-Kallelan museo Tarvaspää.
Gallen-Kallelan museo Tarvaspää.

Espoon ykkösnähtävyys on Suomen kansallistaiteilija Gallen-Kallelan kotina toiminut Tarvaspää. Keski-iän kynnyksellä 48-vuotiaana Gallen-Kallela toteutti nuoruuden unelmansa ja rakennutti itselleen pienen linnan torneineen kaikkineen.

Tarvaspää ei toimi varsinaisena kotimuseona, vaan vaihtelevien näyttelyiden pitopaikkana, mutta toki Tarvaspäässä silti kurkistamaan myös Gallen-Kallelan elämään.

Nuuksion kansallispuisto ja luontokeskus Haltia

Kanootilla Nuuksiossa. Kuva: Outdoors Finland, CC

Helsinkiläiset tapaavat vitsailla, että Espoo on maaseutua. No, ainakin Espoosta löytyy kunnon erämaa! Nuuksion kansallispuistosta löytyy upeita vaellusmaastoja, joiden äärelle pääsee joukkoliikenteellä Helsingin keskustasta.

Nuuksion polku- ja taukopaikkaverkosto on todella kattava. Nuuksion Haukankierros kuuluu Suomen parhaisiin päivävaelluksiin.

Patikoinnin ja makkaranpaistamisen lisäksi kannattaa tutustua kansallispuiston viereen avattuun luontokeskus Haltiaan, joka esittelee Suomen upeimpia luontokohteita.

Luontokeskus Haltian rakennus on itsessäänkin komea: Rainer Mahlamäen suunnittelema ja Kalevalan tarujen inspiroima rakennus kuvaa ihmisen ja villin luonnon kohtaamista. Haltia on myös Suomen ensimmäinen kokonaan puusta tehty julkinen rakennus.

Nuuksion kansallispuiston etelälaidalta (tarkemmin ottaen Kirkkonummen puolelta Veikkolasta) löytyy kehuttu majapaikka, Nuuksio Hostel and Camping.

Tapiolan utopia

Tapiolan keskusta edusti aikansa kaupunkiutopiaa.
Espoon keskus Tapiola edusti aikansa kaupunkiutopiaa.

Tapiola on Espoon (puutarha)kaupunkimainen keskusta, jonne pääsee Helsingistä kätevästi metrolla.

Arkkitehtuurin tuntijoille Tapiola on upea rakennustaiteellinen kokonaisuus – ja kaikille meille muille hyvä paikka testata, ymmärtääkö mitään modernista arkkitehtuurista.

Tapiolasta rakennettiin modernin kaupunkisuunnittelun mallikaupunki, ja se on säilynyt ilmeeltään varsin yhtenäisenä ja vehreänä kokonaisuutena.

Tapiolan arkkitehtuuriin paras näköala aukeaa Tapiolan kirkon takaa niin sanotusta Uurnalehdosta: moderni keskusta avautuu laajan suihkulähde-altaan takana.

Tapiolan kirkko

Tapiolan kirkko on karuudessaan hurmaava.
Tapiolan kirkko on karuudessaan hurmaava.

Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Tapiolan kirkko on itsessäänkin erittäin kiinnostava arkkitehtuurikohde: vuonna 1965 valmistunut kuutiomainen Tapiolan kirkko edustaa aikansa betoniarkkitehtuuria ja on äänestetty Helsingin sanomien lukijoiden keskuudessa jopa Suomen toiseksi rumimmaksi kirkoksi.

Äänestystulos ei kyllä tee oikeutta Tapiolan kirkolle: jos kirkko onkin ulkoa karu, on se sisältä erittäin vaikuttava kaikessa koruttomassa monumentaalisuudessaan.

Monen arkkitehdin mielestä Tapiolan kirkko onkin arkkitehtuurin mestariteos.

Espoon museot

Ufoa muistuttava Futuro-talo Näyttelykeskus Weegeen takapihalla. Kuva: Ilkka Jukarainen, CC

Espoon parhaat taidenäyttelyt löytyvät Tapiolasta. Entisessä Weilin&Göösin kirjapainotalossa toimiva Näyttelykeskus WeeGee on monipuolinen museoiden, näyttelyiden ja tapahtumien keskus. Näyttelykeskuksessa toimii neljä museota: Espoon modernin- ja nykytaiteen museo EMMA, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Suomen lelumuseo Hevosenkenkä sekä Suomen Kellomuseo.

WeeGeen takapihalla voi ihmetellä arkkitehti Matti Suurosen suunnittelemaa ufon muotoista Futuro-taloa. Talo on avoinna kesäisin.

Vieressä on myös Helinä Rautavaaran museo, joka esittelee suomalaisen tutkimusmatkailijan ja seikkailijattaren keräämää etnografista kokoelmaa. Myös maailman kulttuureista kertovia vaihtuvia näyttelyitä. Ilmainen.

Espoossa sijaitsee myös yksi Suomen vanhimmista ja laajimmista automuseoista. Espoon automuseo sijaitsee aivan pahamaineisen Bodominjärven vieressä.

Bodominjärvi – Suomen kuuluisin murhapaikka

Bodomjärven murhamaisema. Kuva: Kimmo Räisänen, CC

Suomen hyytävimmän yön teltassa voi viettää Bodominjärven rannalla. Helluntaina 5. kesäkuuta 1960 järven rannalla telttailleet kolme teini-ikäistä surmattiin julmasti heidän nukkuessaan. Suomen kuuluisimpiin kuuluvaa murhaa ei ole koskaan selvitetty.

Sopivaa telttapaikkaa voi etsiä järven etelärannalta – jos uskaltaa.

Murhiensa lisäksi Bodomjärvi tunnetaan tietysti myös maailmalla mainetta niittäneestä Children of Bodom -bändistä.

Vesipuisto Serena

Serena on pohjoismaiden suurin aina lämmin vesipuisto. Serenan houkutuksina ovat huima vesiliu’ut ja kallioon louhittu saunaluolasto. Kesäisin ulkoa löytyy lisää (ja vielä isompia) vesiliukuja.

Talvisin Serenassa toimii pieni laskettelukeskus.

Serenan naapurissa majoitusta tarjoaa tasokas Hotelli Korpilampi.

Viiden kilometrin päässä Serenasta, Vihdintien varrella, on Suomen kenties suosituin avovesiuintipaikka, kalliorantainen ja kirkasvetinen Kaitalampi.

Iso Omena ja Duudsonit Activity Park

Espoon toinen mainio perhekohde on ostoskeskus Iso Omenassa sijaitseva Duudsonit Activity Park, jonka trampoliineilla ja muille härveleillä saa helposti kulumaan vaikka koko päivän.

Perille pääsee Helsingistä metrolla.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös pääsyliput, retket ja aktiviteetit. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(5) "Suomi"
}

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi