Etelä-Karjalan nähtävyydet

Etelä-Karjalan nähtävyydet

MS Karelia vie Lappeenrannasta Saimaan kanavaa pitkin Pietariin – eikä viisumia tarvita.
MS Karelia vie Lappeenrannasta Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin – eikä viisumia tarvita.

Etelä-Karjalan maakunta on mukavaa matkailuseutua: nähtävää on paljon pienellä alueella helpon ajomatkan päässä esimerkiksi Helsingistä.

Lappeenranta, Etelä-Karjalan keskus

Lappeenrannan ratsuväkimuseo.
Lappeenrannan ratsuväkimuseo sijaitsee kaupungin vanhimmassa talossa.

Etelä-Karjalan keskus on Lappeenranta, josta on tullut melkein kuin Viipurin esikaupunki, niin kätevästi kaupunkien välillä nykyisin liikkuu; Viipuriin pääsee risteilemään Lappeenrannasta ilman viisumia pitkin Saimaan kanavaa.

Lappeenranta on itsessäänkin viehättävä kesäkaupunki, jossa voi ihailla Lappeenrannan tunnelmallista linnoitusta ja Suomen suurinta hiekkalinnaa.

Lappeenrannasta kannattaa tehdä kulinaarinen matka Lemille ravintola Säräpirttiin maistamaan Lemin särää, yhtä Suomen perinteisimmistä liharuuista, jota on valmistettu Etelä-Karjalassa jo yli tuhat vuotta.

Lue lisää Lappeenrannasta tai katso tarjoukset Lappeenrannan hotelleihin.

Imatra: Imatrankoski, kylpylät ja Aallon mestariteos

Imatrankosken yllä pääsee kieppumaan vaijerin varassa.
Imatrankosken yllä pääsee kieppumaan vaijerin varassa.

Etelä-Karjalan kuuluisimpia nähtävyyksiä on tietenkin Imatrankoski, joka on valjastettunakin yksi Suomen ihmeistä. Kesäisin koski päästetään iltaisin kuohumaan, ja näky on unohtumaton.

Imatran viehätystä lisäävät upea jugendhotelli Imatran valtionhotelli sekä Suomen parhaisiin kylpylöihin kuuluvat Cirque de Saimaa eli Holiday Club Saimaa ja Imatran kylpylä.

Imatralta löytyy myös metsän keskeltä Alvar Aallon suunnittelema kaunis Kolmen ristin kirkko, jota pidetään yhtenä Aallon mestariteoksista. Kannattaa kiinnittää huomiota etenkin Kirkon lukemattomiin ikkunoihin, joista vain kaksi on samanlaisia.

Mestariteoksen syrjäisen sijainnin selittää se, että alue on ollut vaurasta metsätalousseutua.

Ruokolahti – eukkoja, leijona ja jugendlinna

Ruokolahden nimi on syöpynyt suomalaisten, ainakin hieman vanhemman polven, mieliin ainakin kahdesta syystä.

Kulturellimpi syy on Albert Edefeltin päätöihin kuuluvat teos Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä. Kauniin puukirkon ja paanukattoisen kellotapulin hallitsema Ruokolahden kirkonmäki on edelleen kuvauksellinen paikka.

Toinen syy on tietenkin ruokolahden leijona, kesän 1992 mediatapaus, jolle ei ole varmaa vastausta saatu. Kulkiko Ruokolahden metsissä todella leijona? Ja mistä ihmeestä se oli Etelä-Karjalan metsiin päätynyt?

Ruokolahdelta löytyy myös yksi Suomen näyttävimmistä siirtolohkareista, Kummakivi.

Eikä Imatran valtionhotelli ei ole ainoa komea jugendhotelli näillä seuduin. Ruokolahdella sijaitsee toinen komea jugendhotelli Rantalinna. Pietarilaisen liikemiehen Ramis Deberdejevin omistamassa hotellissa on huoneita vain 13, joten rauhallinen elämys on taattu.

Parikkalan patsaspuisto

Parikkalan patsaspuistossa on muun muassa 200 joogaavaa patsasta.
Parikkalan patsaspuistossa on muun muassa 200 joogaavaa patsasta.

Itse oppineen taiteilija Veijo Rönkkösen elämäntyö, Parikkalan patsaspuisto, on Suomen tärkein ITE-taiteen kohde.

Edesmenneen Rönkkösen betonista taiteilemat patsaat joogaavat patsaspuistossa aivan Venäjän rajan tuntumassa ja inspiroivat niin lasten kuin aikuistenkin mielikuvitusta.

Patsaspuisto sijaitsee aivan Valtatie 6:n varressa. Veijo Rönkkösen patsaspuistoon ei ole sisäänpääsymaksua, mutta pieni lahjoitus on toivottava puiston ylläpitoon.