Imatrankoski – näin koet Suomen ensimmäisen nähtävyyden

Imatrankoski kuohuu kerran päivässä.
Imatrankoski kuohuu kerran päivässä. Kuva: Antti Helin

Imatrankoski on Suomen mahtavin luonnonihme. Jo kosken railo ilman vettä on vaikuttava, kuin valtava sankarienajan viilto maan povessa. Näky on upea, kun Vuoksi päästetään kesäiltoina virtaamaan vapaamaan uomassaan.

Kello lyö kuusi, ja kuivan kosken rannoilla alkaa soida Sibeliuksen Finlandia. Padon portit aukeavat. Vesi alkaa virrata. Kuohupäiseltä vedeltä kestää aluksi yllättävänkin kauan täyttää kosken uoma. Sitten alkaa tapahtua. Vesihöyry nousee koskesta taivaalle, ilma kosken äärellä viilenee.

Koski kuohuu mahtavina pyörteinä. Vuoksi vyöryy vastustamattomasti eteenpäin vapautensa huumaamana. Hetken aikaa se on kuin elävä olento.

Imatrankoski on jälleen se mahtava ilmestys, mahtava luonnonvoiman ruumiillistuma, jollainen se on tarkoitettu olemaan.

Kosken äärellä on helppo yhtyä Joukahaisen sanoihin Kalevalassa: ”Hämehes on Hälläpyörä / Kaatrakoski Karjalassa / Ei ole Vuoksen voittanutta / Yli käynyttä Imatran.”

Ja kuinka surullinen onkaan se hetki, kun voimalaitoksen portit jälleen suljetaan. Vuoksen häntä katkeaa, ja viimeiset vedet karkaavat tielleen. Vuoksi ja Imatrankoski jäävät odottamaan huomista.

Imatrankoskea ovat ihailleet niin Katariina Suuri kuin Richard Wagnerkin

Imatrankosken yllä pääsee kieppumaan vaijerin varassa.
Imatrankosken yllä pääsee kieppumaan vaijerin varassa. Kuva: Antti Helin

Imatrankosken voisi kuvitella olevan ikivanha, mutta ei. Koski on syntynyt vain 6000 vuotta sitten, kun Saimaa syöksähti yli äyräidensä.

1700-luvulla koskesta tuli Suomen ensimmäinen maailmankuulu nähtävyys. Sitä ovat käyneet ihailemassa niin Venäjän keisarinna Katariina Suuri, säveltäjä Richard Wagner kuin Alexandre ”Kolme muskettisoturia” Dumas vanhempi.

Vuonna 1871 kosken yli rakennettiin köysirata, joka oli ainoa tapa ylittää koski vuoteen 1892 asti, jolloin valmistui Vuoksen ylittävä silta.

Vuonna 1903 kosken viereen rakennettiin Suomen senaatin käskystä upea, jugendlinnalta näyttävä hotelli palvelemaan Imatrankoskea ihailemaan saapuvia matkustajia.

1900-luvun vaihteessa Imatra kuului venäläisen yläluokan huvittelu- ja lomailukeskuksiin. Kantavieraita oli muun muassa Venäjän viimeinen keisari Nikolai II, jota seurasi suurin osa Pietarin laajasta seurapiiristä.

Imatran matkailun kulta-aikoina tarvittiin jopa 14 junaa kuljettamaan Pietarin hienostoa Imatralle.

Sitten tuli Venäjän vallankumous ja raharikkaat vieraat katosivat. Vuonna 1921 Imatrankoski padottiin vesivoiman käyttöön.

Imatrankosken koskinäytökset

Kesäkaudella juhannuksesta elokuun 23. päivään asti Imatrankoski päästetään viidesti viikossa (ke–su) virtaamaan vapaasti 20 minuutin ajaksi kello 18. Kosken kuohuntaa säestää Sibeliuksen Finlandia.

Koskinäytöksiä on yleensä myös itsenäisyyspäivänä, uudenvuodenpäivänä, vappuna ja kesänavauksen yhteydessä 23.5. Ajat kannattaa tarkistaa etukäteen.

Seikkailunhaluiset voivat ylittää Imatran kosken pitkin modernia vaijerirataa.

Tavallisin tapa on ihailla koskea sen ylittävältä autotiesillalta käsin. Tunnelmallisia näköalapaikkoja löytyy vähän alempaa Vuoksen varrelta, Imatran Valtionhotellin läheltä.

Imatran Valtionhotelli – Suomen kaunein kummitushotelli

Imatran valtionhotelli on täynnä kauniita yksityiskohtia.
Imatran valtionhotelli on täynnä kauniita yksityiskohtia. Huomaa päätornin vieressä oleva kissa. Kuva: Antti Helin

Imatran kosken viereen rakennettu Imatran Valtionhotelli on Suomen legendaarisimpia hotelleja. Sen rakennuttamisesta vastasi Suomen senaatti ja hotellista haluttiin mahdollisimman hieno, kosken arvolle sopiva.

Arkkitehti Usko Nyström sai vapaat kädet, ja hän pistikin parastaan. Työstä tuli hänen kuuluisinpansa (Nyström suunnitteli myös useita Helsingin komeista jugendtaloista ja Poriin Cygnaeuksen koulun sekä toimi Alvar Aallon opettajana).

Lopputulos näyttää jugendlinnalta. Hotellia koristavat tornit ja parvekkeet, joista voi ihailla Imatrankosken kuohuja. Huomaa myös katolla oleva kissapatsas! Kissan sanotaan unohtuneen katolle hotellissa iltapaukulla käyneeltä noidalta.

Myös hotellin sisätiloissa on hienoja yksityiskohtia kuten kaunis portaikko, seinämaalauksia ja jugendlamppuja.

Hotellissa sanotaan asustavan myös kummituksen! Harmaaksi rouvaksi kutsutun kummituksen sanotaan kaikeksi onneksi olevan hyväntahtoinen.

Hotellin alkuperäinen nimi oli Grand Hôtel Cascade. Nykyisin Imatran valtionhotelli kuuluu Scandic-ketjuun, mutta hotelliketjuun kuulumisesta huolimatta hotellissa on vallalla ihastuttava vanhanajan tunnelma. Vieressä on hotellin moderni puoli, jossa toimii kylpylä ja kongressikeskus.

Vaikkei asuisikaan Imatran Valtionhotellissa, sisällä sopii käydä ihailemassa arkkitehtuuria ja henkimässä hotellin jugendtunnelmia.

Komeassa Linnasali-ravintolassa voi nauttia vaikka ravintolan suosituimman annoksen, Kuhaa à la Mannerheimin.

Katso tarjoukset Imatran Valtionhotelliin.

Imatran kylpylät

Imatra on jo pitkään ollut suosittu kylpyläkohde – sekä kotimaisten että venäläisten turistien keskuudessa. Saimaan rannalla, Ukonniemen kauniilla ulkoilualueella, on kaksi suurta ja kilpailevaa kylpyläkeskusta, jotka eroavat toisistaan kuin vastakohdat Jin ja Jang.

Holiday Club Saimaan Cirque de Saimaa -kylpylä on ottanut teemakseen modernin sirkuksen. Tunnelma on synkkäsävyinen mutta elämyksellinen. On monenlaista värivaloa ja sirkusteemaista tekemistä.

Imatran kylpylä hehkuu puolestaan luonnonvaloa, joka tulvii suurista ikkunoista. Vehreän allasalueen teemana on Taikemetsä. Lopputuloksena on paljon perinteisempi kylpyläfiilis kuin Holiday Club Saimaassa.

Jos kaipaa erikoisempaa elämystä, Holiday Club on hyvä valinta, jos taas perinteisempää kylpylätunnelmaa, siihen sopii hyvin Imatran kylpylä.

Kulttuuritalo Virta ja Imatran kaupungintalo

Imatran kulttuurikeskus
Kulttuuritalo Virta oli ensimmäisiä suureellisia maaseutukaupunkien kulttuurikeskuksia. Kuva: Anna Laskevich / Imatra.kuvat.fi

Imatran hallintokeskus löytyy muutaman kilometrin pohjoiseen kauniista koskimaisemista. Kohde sopii suomalaisesta arkkitehtuurista kiinnostuneille.

Vieretysten on sekä Imatran kaupungintalo että suureellinen Kulttuuritalo Virta. Molemmat on suunnitellut suomalaisen arkitehtuurin kärkinimiin lukeutuva, laatikkoarkkitehtuurin kultapoika Arto Sipinen.

Imatran kaupungintalo olisi listassa korkealla, jos alettaisiin valita Suomen ruminta kaupungintaloa. Siinä missä kaupungintalo henkii pahaenteistä synkkyyttä, kulttuuritalo Virta säteilee valoa ja kauneutta. Siinä ne ovat vierekkäin kuin arkkitehtuurin Jin ja Jang.

Kulttuuritalo Virrassa sijaitsee Imatran taidemuseo, johon on ilmainen sisäänpääsy.

Kolmen ristin kirkko – Alvar Aallon ongelmallinen mestariteos

Kolmen ristin kirkon ikkunat ovat kaikki yksilöitä. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Komean kosken ohella Imatran nähtävyytenä on Alvar Aallon Vuoksenniskaan suunnittelema Kolmen ristin kirkko. Vuonna 1958 valmistunut rakennus on yksi Aallon arvostetuimmista.

Kannattaa kiinnittää huomiota etenkin Kirkon lukemattomiin ikkunoihin, joista vain kaksi on samanlaisia.

Nimensä kirkko on saanut siitä, ettei sillä ole lainkaan alttaritaulua, vaan sen tilalla on kolme valkoista puuristiä, joiden taakse auringonvalo luo vaikuttavat varjot.

Kellotorni näyttää puolestaan taivaista maahan iskeneeltä nuolelta.

Nykyisin Kolmen ristin kirkkoa voi valitettavasti ihailla vain ulkoa. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Erikoinen on myös kirkon sijainti – Aallon kuuluisimpiin kuuluva työ sijaitsee aika lailla keskellä metsää vajaan kymmenen kilometrin päässä Imatran keskustasta. Sijainnin selittää se, että Vuoksenniska on ollut vaurasta metsätalousseutua.

Marraskuussa 2020 kirkko jouduttiin sulkemaan terveydelle haitallisten sisäilmaongelmien vuokse. Kirkon kalliille remontoinnille ja uudelleen avaamiselle ei ole ilmoitettu aikataulua. Eikä edes rahoittajaa.

Kirkon surullista tilaa voi käydä ihmettelemässä ulkopuolelta, kuinka kosteusvauriot hiljalleen leviävät sen seinissä kuin rakennusta piinaava sairaus.

Edullinen majoitus Imatralla

Kauniin jugendlinnan ja kylpylähotellien lisäksi Imatralla on muitakin mukavia majapaikkoja sekä runsas mökkitarjonta.

Imatran keskustassa aivan kosken vieressä on hauskasti sisustettu, hostellityylinen Loft Family Hotel.

Miellyttävä majapaikka on myös Kolmen ristin kirkon lähettyvillä sijaitseva, hintaluokassaan erinomainen Hostel Immalanjärvi. Hostelli on remontoitu entiseen funkkistyyliseen sotilassairaalaan.

Erityismaininnan ansaitsee myös moderni hirsihotelli Rento, jossa on nimensäkin mukaan rennon tyylikäs tunnelma.

Katso tarjoukset Imatran majoitukseen.

Matka Imatrankoskelle

Imatralle – ja koskelle – ajaa Lappeenrannasta puolessa tunnissa ja Savonlinnasta reilussa puolessatoista. Mikkeliin on parin tunnin ajomatka pitkin upeaa Puumalan tietä.

Imatrankoski – kokemuksia

Imatrankoskesta kirjoitti sitä useita kertoja ihaillut Antti Helin: ”En saa koskesta tarpeekseni, voisin ihailla sitä vaikka joka kesä ja useaan kertaan. Kyseessä on todellinen luonnonihme, mahtavuudessaan vertaansa vailla Suomessa.”

Etelä-Karjalan nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi