Hämeen parhaat nähtävyydet

Hämeen parhaat nähtävyydet

Näitä Aulangolta avautuvia hämäläisiä maisemia Sibelius mietti Finlandiaa säveltäessään.
Näitä Aulangolta avautuvia hämäläisiä maisemia Sibelius mietti Finlandiaa säveltäessään.

Hämeessä riittää nähtävyyksiä. On Hämeen linna ja sitä edeltäneitä linnavuoria, on järvimaisemia ja upeita kansallispuistoja. Ja kaikki tämä lyhyen ajomatkan päässä Helsingistä, Tampereelta tai Turusta.

Hämeenlinna – Sibelius, linna ja vankilamuseo

Hämeen linna on Suomen ainoa tiililinna.
Hämeen linna on Suomen ainoa tiililinna.

Hämeen keskus on tietenkin Hämeenlinna, jonka maisemat kruunaa komea Hämeen linna. Hämeenlinnassa on paljon muitakin nähtävyyksiä kuten kiehtova vankilamuseo, Sibeliuksen synnyinkoti ja Aulangon maisemat, jotka inspiroivat Sibeliusta säveltämään Finlandian.

Lue lisää Hämeenlinnasta.

Parolan panssarimuseo

Parolannummen panssarimuseo on hauska vierailukohde perheille: lapset pääsevät kiipeilemään panssarivaunujen päälle ja tutustumaan tankkien sisätiloihin.

Pyhän Ristin Kirkko ja Suomen kiehtovimmat seinämaalaukset

Pyhän Ristin Kirkko on Suomen upeimpia kirkkoja. Poikkeukselliseksi keskiaikaisen Pyhän Ristin Kirkon tekevät sen sisätiloissa säilyneet fantastiset, vanhat seinämaalaukset.

Hämeen linnavuoret

Häme on ollut tärkeää seutua pitkään – siitä muistuttavat Hämeen linnaakin vanhemmat linnavuoret, joista muinaiset hämäläiset hakivat turvaa hyökkääjiä vastaan. Hämeen linnavuorista komeimpia on Hakoisten linnavuori, joka nousee pystysuorana peltomaisemien keskeltä.

Kaukolanharjun näkötorni

Jos Hämeenlinnan vieressä sijaitseva Aulangon näkötorni onkin Hämeen kuuluisin näköalapaikka, tulee Tammelanharjun näkötorni hyvänä kakkosena Forssan lähellä Tammelassa. Näistä maisemista Albert Edefelt maalasi teoksensa Kaukolanharju auringonlaskun aikaan (1890), josta tuli Suomen taiteen kultakauden kansallisromanttisia avainteoksia.

Lahti, väärinymmärretty

Lahden pääkirkko on Alvar Aallon suunnittelema.
Lahden pääkirkko on Alvar Aallon suunnittelema.

Lahti ei välttämättä ensimmäisenä tule suomalaisille mieleen nähtävyyskaupunkina, mutta ennakkoluulot on syytä heittää syrjään: Lahdessa on yllättävänkin paljon nähtävää ja koettavaa – legendaarisen lihamukin lisäksi. Lahden urheilumuseossa pääsee esimerkiksi kokeilemaan mäkihyppysimulaattoria.

Lue lisää Lahdesta.

Evon retkeilyalue

Evo on Etelä-Suomen upeimpia retkeilyalueita. Kotisten aarnimetsä on ollut suojeltuna toista sataa vuotta, joten kyseessä on melkein jo ikimetsä. Luontopolut ovat hyvin merkittyjä, ja kalastamiseenkin ovat loistavat mahdollisuudet.

Suomen kauneimpia teitä: Päijänteen maisemareitti

Suomen syvin järvi on turhaan jäänyt Suomen suurimman järven, Saimaan, varjoon. Myös Päijänteellä pääsee kokemaan suomalaista järviluontoa komeimmillaan.

Pitkä ja komea Päijänne ulottuu Lahdesta Jyväskylään, ja matkalle osuu useita hienoja luonnonihmeitä kuten Pulkkilanharju, joka on itse asiassa Punkarjuakin komeampi harju, vaikkei yhtä kuuluisa olekaan.

Komeimpia näköalapaikkoja on Kammiovuori suunnilleen Päijänteen puolivälissä. Kelvenne on puolestaan mielenkiintoinen saari Päijänteen kansallispuistossa.

Yksi Suomen kauneimmista teistä onkin Päijänteen maisemareitti, joka alkaa Vääksystä ja kulkee Pulkkilanharjun, Kalkkisten, Sysmän ja Luhangan kautta Korpilahdelle.