Helsinki – Suomen pieni suurkaupunki

Helsinki – Suomen pieni suurkaupunki

Helsingin rautatieasema. Kuva: Mikhail Varentsov / Shutterstock

Helsinki on kooltaan mainio matkailukaupunki: pieni suurkaupunki, jossa riittää nähtävää, mutta etäisyydet eivät vie matkaajasta mehuja.

Helsingissä näkee jo kävellen paljon, ja kun uskaltautuu suunnistamaan raitiovaunujen avulla, pääsee jo kaikkialle.

Aatteet ja rakennustyylit ovat jättäneet jälkensä Helsinkiin, josta löytyy niin upea, empiretyylinen Senaatintori, Katajanokan komea jugendkaupunginosa kuin Vallilan kauniit puiset työläiskorttelit.

Helsingin keskustan nähtävyydet

Helsingin tuomiokirkko ja Kauppatori. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Helsingin ykkösnähtävyys on empiretyylinen Senaatintori ja sen kruunaava vitivalkoinen Tuomiokirkko, Suomen kaunein ja harmonisin kaupunkinäkymä.

Senaatintoria reunustavien vanhojen empirekorttelien toisella puolen on eläväinen Kauppatori, jolta voi ihailla Katajanokan kallioilla seisovaa ortodoksista Uspenskin katedraalia tai hypätä Suomenlinnaan vievään laivaan.

Jos ei kaipaa seikkailuja yhdellä Euroopan suurimmista linnoituksista, voi kävellä vehreää Esplanadia pitkin voi kävellä vaikka Stockmannin tavarataloon, siihen alkuperäiseen.

Stokkalta voi kulkea Mannerheimintietä nykytaiteen museon Kiasman ja Mannerheimin patsaan ohi jykevälle Eduskuntatalolle ja Kansallismuseoon, jonka linnamainen torni kohoaa Helsingin keskustan kattojen ylle.

Kansallismuseolta voi tarpoa Etu-Töölön harmonisten katujen kautta Temppelinaukion kirkolle, Suomen kenties upeimpaan moderniin kirkkoon.

Helsingin komein näkymä aukeaa Olympiastadionin tornista.

Helsingissä riittää toki paljon muutakin nähtävää.

Lue lisää Helsingin nähtävyyksistä.

Helsinki lapsille

Helsinki on mainio kohde perhematkalle. Lapsille riittää nähtävää ja koettavaa Linnanmäen huvipuistossa, Korkeasaaren eläinsaaressa ja Suomenlinnassa.

Helsingin ulkopuolella kannattaa käydä Vantaalla tiedekeskus Heurekassa.

Helsingin hotellit

Helsingin hotelleista legendaarisin on Suomen hienoin hotelli Kämp, joka toimi Suomen kultakauden taiteilijoiden juhlapaikkana. Juuri Kämpin illanistujaisista Akseli Gallen-Kalle maalasi teoksensa Symposium (jota voi käydä ihailemassa Mäntässä taidemuseo Göstassa).

Helsingin toinen kuuluisa luksushotelli on uudempi Hotel Haven, jossa on nukkunut muun muassa Ruotsin prinsessa Victoria.

Kiinnostava kohtuuhintainen hotelli on puolestaan entiseen vankilaan rakennettu, Best Western -ketjuun kuuluva Hotel Katajanokka. Katajanokan vankilan 164 sellistä tehtiin 106 hotellihuonetta, ja vankilatunnelmaa voi edelleen aistia hotellin vankilamaisilla keskuskäytävillä.

Katso lisää Helsingin hotelleja.

Helsingin ravintolat

Pääkaupungin ravintolatrendit tulevat ja menevät, mutta muutama ravintola on ja pysyy. Neuvommekin suuntaamaan päivän kotkotusten sijaan Helsingin klassikkoravintoloihin, joissa on syötävä ainakin kerran elämässä.

Vuonna 1937 avatun Savoyn sisustuksen ovat suunnitelleet Alvar ja Aino Aalto. Savoyn kuuluisin kanta-asiakas oli Mannerheim, joka kävi Savoyssa ensimmäisen kerran kaksi päivää avajaisten jälkeen. Savoyssa voi edelleen istua Mannerheimin pöytään syömään vorschmackia, Mannerheimin lempiherkkua. Savoyn vorschmack-reseptin kerrotaan olevan Mannerheimin itsensä tuoma Varsovan upseeriklubilta.

Helsingin toinen klassinen fine dining paikka on Palace, Helsingin ensimmäinen ravintola, joka sai Michelin-tähden. Oli vuosi 1987 ja Palacen ravintolaa johti legendaarinen Eero Mäkelä.

Edullisempia Helsingin klassikkoravintoloita ovat Elite, joka oli jo Tauno Palon suosikki. Teatteri-iltojen päätteeksi Eliten asiakkaat saivat seurata useasti jatkonäytelmää, kun Palon vaimo Kirsti Ortola yritti houkutella miestään kotiin. Myös Matti Pellonpää kuului Eliten kanta-asiakkaisiin.

Trumpetisti Dizzy Gillespie ihastui puolestaan Sea Horsen eli Sikalan silakoihin niin kovasti, että hän söi oman annoksensa ahmittuaan myös pöytäseurueensa silakat.

Liikkuminen Helsingissä

Helsingissä pääsee kävellen jo pitkälle ja liikkuminen julkisilla liikennevälineillä on helppoa. Raitiovaunuista ja busseista liput voi ostaa kuljettajalta tai etukäteen lippuautomaateista tai kännykällä. Metroliput pitää ostaa ennen metrolaitureille siirtymistä kännykällä tai metroporttien edessä olevista automaateista.

Helsingin metroverkko on maailman yksinkertaisimpia: linjoja on keskustan alueella vain yksi, joka haarautuu kahdeksi Itäkeskuksessa. Harva matkailija tosin matkaa niin kauas itään.

Raitiovaunut ovat keskustassa metroa kätevämpi ja tunnelmallisempi liikkumaväline, sillä pysäkkejä on metroa tiheämmin ja raitiovaunuilla pääsee metroa lähemmäs nähtävyyksiä. Raitiovaunujen reitit on selvästi merkitty: jokaisessa raitiovaunussa on opastetaulut, jotka kertovat seuraavan pysäkin.

Lähijunilla pääsee Helsingin rautatieasemalta esimerkiksi Vantaan Tikkurilaan tiedekeskus Heurekan viereen.

Busseilla pääsee syrjäisemmille paikoille.