Helsingin nähtävyydet

Helsingissä riittää nähtävää ja koettavaa. Kokosimme yhteen Helsingin nähtävyyksistä parhaat ja mielenkiintoisimmat. Käy ainakin näissä Helsingin nähtävyyksissä!

Omalla sivullaan kerrotaan Helsingin parhaista museoista.

Tuomiokirkko, Kauppatori ja Senaatintori – Helsingin kaunein nähtävyys

Tuomiokirkko kohoaa Helsingin kauppatorin taustalla. Senaatintorin ohella kauppatori edustaa harmonista empire-tyyliä. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Helsingin kaunein nähtävyys on pääkaupungin empiretyylinen keskusta, joka ulottuu meren rannasta Kauppatorilta Senaatintorille ja lähikortteleihin.

Senaatintori ja sen kruunaava vitivalkoinen Tuomiokirkko muodostavat yhdessä Suomen kauneimman ja harmonisimman kaupunkinäkymän.

Muista käydä myös rannassa sijaitsevalla Kauppatorilla – mutta jos ostat Eromangan leipomon legendaarisia lihapiirakoita, varo ahneita lokkeja! Ne voivat napata piiraan vaikka kädestä.

Kauppatorin nähtävyytenä on vilkkaan toritunnelman ohella Ville Vallgrenin veistämä patsas, Havis Amanda, jonka alastomuus herätti aikoinaan aikamoisen kohun.

Kauppatorilta pääsee lautalla Suomenlinnaan. Hyvä vaihtoehto on kävellä Katajanokalle ihailemaan ortodoksista Uspenskin katedraalia ja Katajanokan kauniita jugendkortteleita.

Suomenlinna ja Vallisaari – Helsingin mahtavat merilinnoitukset

Vallisaaresta näkee Kustaanmiekan yli Suomenlinnaan. Kuva: Ville Palonen

Suomenlinna on pääkaupunkiseudun ainoa Unescon maailmanperintökohde ja maailman laajin nykypäiviin asti säilynyt merilinnoitus. Linnoituksen muurien ja niiden sisällä kulkevien synkkien käytävien lisäksi Suomenlinnassa pääsee tutustumaan suomalaiseen sukellusveneeseen ja ottamaan aurinkoa kallioilla ja pienellä, söpöllä uimarannalla.

Suomenlinnasta löytyy kahviloita ja ravintoloita, sekä piknik-eväitä varten pieni K-Market. Yöpyä voi Hostel Suomenlinnassa.

Suomenlinnalle vaihtoehto päiväretken kohteeksi on naapurisaari Vallisaari, joka oli Puolustusvoimien hallinnassa vuoteen 2015 saakka.

Bunkkereiden, tykistöpattereiden ja historiallisten taistelupaikkojen lisäksi Vallisaarella on toinenkin valttikortti: harvinaisen monimuotoinen luonto. Saarella kasvaa kymmeniä harvinaisia kasvilajeja. Luontoarvot ovat niin merkittäviä, että Vallisaaren eteläinen puolisko on säästetty suojelualueeksi.

Suomenlinnaan ja Vallisaareen pääsee vesibussilla Kauppatorilta (ja Hakaniemenrannasta).

Mannerheimintien kulttuurirakennukset

Kiasmasta Mannerheimintietä pohjoiseen on aikamoinen kulttuurirakennusten kavalkadi. Ensimmäisenä vastaan tulee Eduskuntatalo, joka näyttää aika lailla Roope Ankan rahasäiliöltä. Ulkopuolelta katsottuna Eduskuntatalosta ei välttämättä tulisi ajatelleeksikaan, että se oli Suomen itsenäisyyden alkuaikojen symboliarvoltaan tärkein rakennusurakka. Eduskuntatalo rakennettiin kokonaistaideteokseksi, jota koristelemaan kutsuttiin monet Suomen kuuluisimmista taiteilijoista.

Eduskuntataloa vastapäätä on vuonna 2011 valmistunut moderni Helsingin musiikkitalo. Talo on ulkoa aikamoinen laatikko: ihan kivan näköinen jos ei erityisen säväyttäväkään. Sisätiloiltaan talo on komea.

Musiikkitalon edustalla kannattaa ihailla Reijo Hukkasen komeaa Laulupuut-veistosta, jonka keskiössä on 13 metriä korkea, taivasta kohden laulava hauki. Patsas on Suomen korkein ja vaikuttava myös muotokieleltään: hauki on musta ja uhkaava kuin Kalevalan jättiläishauki.

Seuraavaksi vastaan tulevat toisiaan vastapäätä sijaitsevat jugendtyylinen Kansallismuseo ja Töölönlahden rannalla seisova Finlandia-talo, sankariarkkitehti Alvar Aallon kuuluisin rakennus.

Finlandia-talon vieressä on varsin mielenkiintoisen näköinen muistomerkki, Urho Kekkoselle omistettu Lähde-patsas, joka koostuu pisaranmuotoisesta vesialtaasta ja neljästä pronssikädestä. Kun patsas paljastettiin vuonna 2000, se herätti laajaa keskustelua. Keskiössä ei kuitenkaan ollut patsaan ulkoasu vaan turvallisuus. Taideteoksen altaaseen lisättiinkin tikkaat, jotta lähteeseen pudonneet pääsisivät pois Kekkosen syleilystä.

Töölönlahden rantaa pitkin voi jatkaa kävelyä vielä Suomen kansallisoopperalle asti.

Etu-Töölö ja Helsingin paras kirkko

Temppeliaukion kirkko on Suomen hienoin moderni kirkko. Kuva: Visit Finland

Omaperäinen, kallion sisään louhittu Temppeliaukion kirkko on Suomen vaikuttavin moderni kirkkorakennus, ja syystäkin Helsingin suosituimpia nähtävyyksiä varsinkin ulkomaalaisten turistien keskuudessa.

Temppeliaukion kirkko sijaitsee Eduskuntatalon takana Etu-Töölössä, lyhyen kävelymatkan päässä Kiasmalta tai Kampin kauppakeskuksesta.

Etu-Töölö on muutenkin arkkitehtuuriltaan merkittävä nähtävyys. Vuoden 1923 asetuksessa annettiin tarkat määräykset talojen julkisivusta, kattokulmasta ja ikkunoiden rytmistä. Lopputuloksena on huikean harmoninen kaupunkikuva.

Etu-Töölöstä onkin enää lyhyt matka Hietaniemeen.

Hietanemen uimaranta, hautausmaa ja Lapinlahden sairaala

Suomen hautausmaat
Tehtailija Jaakko Pöyryn hauta Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä on Suomen erikoisimpia. Kuva: Antti Helin

Hietaniemi on yllättävä yhdistelmä lähekkäin sijaitsevaa hautausmaata ja eläväistä hiekkarantaa. Molemmissa palvotaan ruumiita: hiekkarannalla nuoria ja elävinvoimaisia, hautuumaalla edesmenneitä.

Hietaniemen uimaranta eli Hietsu on Helsingin oma Venice Beach ja Cobacabana, täynnä tunnelmaa kuumina kesäpäivinä.

Valitettavasti Hietsun uudehko pukukoppi- ja ravintolarakennus on kaamea arkkitehtoninen pieru, kuin pyöreän harmaa pyllistys auringonottajille. Arkkitehdin suunnitelmista on unohtunut vain persvako. Tai ehkä sellaiseksi voi tulkita rakennuksen punaiseksi maalatun sisäänkäynnin. Kuka idiootti on tämän suunnitellut? Ja kuka hyväksynyt?

Tallella on onneksi edelleen myös kaunis, vanha puupaviljonki. Se on tosin haluttu tuhota ja monta kertaa. Niin suomalaista!

Hietaniemen hautausmaa on puolestaan Suomen merkittävin hautuumaa ja kiehtova nähtävyys: tänne on haudattu moni Suomen historian merkkihenkilöistä Mannerheimista Spede Pasaseen. Hautamuistomerkit ovat vuoroin vaikuttavia, koskettavia ja hyvin omituisia.

Hautausmaalta kävelyä voi jatkaa Lapinlahden sairaallalle, jonka suunnitteli Suomen ensimmäiseksi mielisairaalaksi empire-arkkitehtuurin mestari Engel. Lapinlahden sairaala on lajissaan myös yksi Euroopan vanhimpia. Täällä oli hoidossa myös Aleksis Kivi, joka tosin potkittiin pois parantumattomasti sairaana.

Vaan historia ei paljoa painanut, kun sairaala suljettiin vuonna 2006, mistä asti sen kohtalo on ollut epäselvä. Vuonna 2017 valmistui sairaalan peruskorjaus, ja kaupunki yrittää myydä arvokasta kiinteistöä sopivalle ostajalle.

Tällä hetkellä talosta pitää huolta vapaaehtoisvoimin Mielenterveysseura, joka pitää tiloissa pienimuotoista mutta kiehtovaa Mental Museumia sekä Lähteen saunaa, joka toimi aikoinaan mielenterveyspotilaiden käytössä. Ehkä Aleksis Kivikin on ollut näissä löylyissä?

Sibelius-monumentti – Helsingin paras patsas

Hieman toisenlainen perspektiivi Sibelius-monumenttiin. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC
Hieman toisenlainen perspektiivi Sibelius-monumenttiin. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC

Helsingin paras patsas on Töölössä Sibeliukesn puistossa sijaitseva Sibelius-monumentti. Patsas on todennäköisesti koko Suomen onnistunein patsas. Urkumaisista pilleistä koostuva teos on samaan aikaan erittäin moderni ja silti taiteilijan elämää kuvaava.

Kuvanveistäjä Eila Hiltusen tekemä patsas ei tosin saanut varauksetonta hyväksyntää, kun se paljastettiin vuonna 1967. Monumentti herätti niin suurta ihmetystä, että siihen jouduttiin lisäämään säveltäjän muotokuva. Lue lisää Sibelius-monumentista.

Sibeliuksen soitetuin teos ei muuten ole Finlandia, vaan Kellokoraali, jonka Sibelius sävelsi Kallion kirkon seitsemälle kellolle. Se on soinut jugendtyylisen Kallion kirkon kellotornissa päivittäin yli sadan vuoden ajan kello 12 ja 18. Kannattaa käydä kuuntelemassa.

Helsingin nähtävyydet perheille

Helsingin paras nähtävyys perheille on tietenkin huvipuisto Linnanmäki, Suomen vierailluin nähtävyys. Mukava perhekohde on myös eläintarha Korkeasaari, jossa asustavat Suomen ainoat leijonat.

Helsingin museoista lasten kanssa kannattaa suunnata ainakin Eläinmuseoon, jonka näyttely on ollut lasten suosikki jo iät ja ajat.

Helsingin perhekohteiden suosikki on tietenkin myös Suomenlinna, joka on täynnä jänniä tunneleita ja muita seikkailumaastoja.

Helsingin parhaat saunat

Helsinki elää uutta julkisten saunojen kultakautta. Kesällä 2016 Hernesaareen avattiin arkkitehtuuriltaan komea Löyly, suomalaisen löylykulttuurin Guggenheimin museo.

Perässä seurasi Kauppatorin viereen Katajanokan rantaan avattu Allas Sea Pool -merikylpylä, jossa pääsee saunomaan ja pulikoimaan hauskoissa ulkoilma-altaissa. Altaita on kolme: lastenallas, lämminvesiallas ja merivesiallas.

Muita löylyttelyn arvoisia yleisiä saunoja Helsingissä ovat Merihaan rannassa sijaitseva Kulttuurisauna sekä legendaarinen Kotiharjun sauna Kalliossa.

Nuuksio – luontoretki Helsingistä

Kanootilla Nuuksiossa. Kuva: Outdoors Finland, CC

Helsingin naapurissa Espoossa sijaitsee Suomen kolmanneksi suosituin kansallispuisto, Nuuksio. Mikään kaupunkipuisto se ei pienestä koostaan huolimatta ole: Nuuksiossa on lukemattomia patikointireittejä, nuotipaikkoja ja laavuja, sekä telttailualueita. Upea luontokeskus Haltia on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka.

Maailmassa ei taida olla toista pääkaupunkia, jonka vieressä on oikea erämaa.

Nuuksioon pääsee Helsingistä julkisilla liikennevälineillä – tosin bussia pitää vaihtaa Espoon Leppävaarassa. Siitä huolimatta päiväretki onnistuu vallan mainiosti!

Toinen pääkaupunkiseudun luontokohde on Sipoonkorven kansallispuisto Helsingin itäpuolella.

Helsingin paras majakka

Helsingistä pääsee kesäsin laivaretkelle tunnelmalliselle Söderskärin majakalle, joka tunnetaan myös Muumipapan majakkana.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(5) "Suomi"
}

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi