Helsingin nähtävyydet – kierrä ainakin nämä kohteet!

Tuomiokirkko kohoaa Helsingin kauppatorin taustalla. Senaatintorin ohella kauppatori edustaa harmonista empire-tyyliä. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Helsingissä riittää nähtävää ja koettavaa. Kokosimme yhteen Helsingin nähtävyyksistä parhaat ja mielenkiintoisimmat. Käy ainakin näissä Helsingin nähtävyyksissä!

Omalla sivullaan kerrotaan Helsingin parhaista museoista.

Senaatintori ja Tuomiokirkko – Helsingin kaunein nähtävyys

Senaatintori Helsingin nähtävyydet
Tuomiorkikko pilkottaa. Kuva: Julius Jansson / Unsplash

Helsingin kaunein nähtävyys on pääkaupungin empiretyylinen keskusta, joka ulottuu meren rannasta Kauppatorilta Senaatintorille ja lähikortteleihin.

Senaatintori ja sen kruunaava vitivalkoinen Tuomiokirkko muodostavat yhdessä Suomen kauneimman ja harmonisimman kaupunkinäkymän.

Kauppatori, Presidentinlinna ja Suomenlinnan lautat

Allas Sea Pool talvi
Kauppatorin rannassa pääsee kylpelmään allas Sea Poolissa myös talvella. Kuva: Julius Jansson / Unsplash

Senaatintoria reunustavien vanhojen empirekorttelien toisella puolen on eläväinen Kauppatori, jolta voi nousta Suomenlinnaan vievään lauttaan.

Kauppatoria reunustavat komeat, empire-tyyliset rakennukset. Aivan Katajanokan päässä on Presidentinlinna, jonka edessä, tosin aidan takana, seisovat vartiosotilaat suuren maailman tyyliin. Vartijat marssivat paikalle aivan nurkan takaa matalasta Päävartiosta.

Kauppatorin nähtävyytenä on myös Ville Vallgrenin veistämä patsas, Havis Amanda, jonka alastomuus herätti aikoinaan aikamoisen kohun.

Kauppatorilta saa monenlaista syötävää, kuten paistettuja neulamuikkuja. Varoituksen sana: jos ostat Kauppatorilla Eromangan leipomon legendaarisia lihapiirakoita, varo ahneita lokkeja! Ne voivat napata piiraan vaikka kädestä.

Lisää katuruokaa löytyy viereisestä Kauppahallista. Kauppahallin kulmalla, Etelärannassa, on yksi Helsingin perinteikkäimmistä fine dining -ravintoloista.

Palace oli Suomen ensimmäinen ravintola, joka sai Michelin-tähden. Oli vuosi 1987, ja Palacen ravintolaa johti legendaarinen Eero Mäkelä.

Suomenlinna – Helsingin mahtava merilinnoitus

Suomenlinna
Suomenlinna on Helsingin kuuluisin nähtävyys. Kuva: Jussi Hellsten / Visit Finland

Suomenlinna on pääkaupunkiseudun ainoa Unescon maailmanperintökohde ja maailman laajin nykypäiviin asti säilynyt merilinnoitus. Linnoituksen muurien ja niiden sisällä kulkevien synkkien käytävien lisäksi Suomenlinnassa pääsee tutustumaan suomalaiseen sukellusveneeseen ja ottamaan aurinkoa kallioilla ja pienellä, söpöllä uimarannalla.

Suomenlinnasta löytyy kahviloita ja ravintoloita, sekä piknik-eväitä varten pieni K-Market. Yöpyä voi Hostel Suomenlinnassa.

Suomenlinnaan pääsee vesibussilla Kauppatorilta (ja Hakaniemenrannasta).

Vallisaari – vaihtoehto Suomenlinnalle

Vallisaaresta näkee Kustaanmiekan yli Suomenlinnaan. Kuva: Ville Palonen

Suomenlinnalle vaihtoehto päiväretken kohteeksi on naapurisaari Vallisaari, joka oli Puolustusvoimien hallinnassa vuoteen 2015 saakka.

Bunkkereiden, tykistöpattereiden ja historiallisten taistelupaikkojen lisäksi Vallisaarella on toinenkin valttikortti: harvinaisen monimuotoinen luonto. Saarella kasvaa kymmeniä harvinaisia kasvilajeja. Luontoarvot ovat niin merkittäviä, että Vallisaaren eteläinen puolisko on säästetty suojelualueeksi.

Suomenlinnan tapaan myös Vallisaareen pääsee vesibussilla Kauppatorilta (ja Hakaniemenrannasta).

Esplanadia pitkin Stokkalle

Esplanadi on Helsingin paras paikka herraskaiselle kävelylle vanhan ajan henkeen.  Pitkulainen puisto johtaa Kauppatorilta Ruotsalaiselle teatterille ja Stockmannin tavaratalon kulmalle.

Esplanadia reunustavat kadut Eteläesplanadi ja Pohjoisesplanadi. Jälkimmäistä voisi hyvinkin kultsua Helsingin paraatikaduksi: Talot ovat kauniita ja täynnä tyylikkäitä liikkeitä. Kahvila Strindberg on ollut helsinkiläisten suosikkeja iät ja ajat.

Pohjoisesplanadin varrella sijaitsee myös Suomen legendaarisin hotelli, Kämp, jonka ravintolassa Suomen kultakauden taiteilijat tapasivat istuskella päiväkausia. Juuri Kämpin humalanhuuruisista illanistujaisista Akseli Gallen-Kallela maalasi teoksensa Symposium (jota voi käydä ihailemassa Mäntässä taidemuseo Göstassa).

Taiteilijoiden toinen kantapaikka oli Ravintola kappeli, joka sijaitsee Esplanadin puiston puolella, melkein Kauppatorin vieressä.

Esplanadin varrella on useita patsaita. Keskeisimmällä paikalla pönöttää Johan Ludvig Runeberg, Suomen kansallisrunoilija, papintakkiin pukeutuneena. Hänet on kuvattu 55-vuotiaana, kun hän oli juuri julkaissut pääteoksensa Vänrikki Stoolin tarinat toisen osan.

Runebergin patsaan jalustassa on karhuntaljaan pukeutunut Suomi-Neito, joka pitelee Maamme-laulun ruotsinkielisiä sanoja. Vuonna 1885 pystytetty patsas oli Helsingin ensimmäinen näköispatsas. Aikamoinen kunnia siis!

Esplanadin päässä, Ruotsalaisen teatterin edustalla, on Eino Leinon patsas ja Topeliuksen muistoksi vuonna 1932 pystytetty Taru ja Totuus. Jälkimmäinen patsas aiheutti aikoinaan paljon närää, koska suomalaisten rakastaman satusedän näköispatsaan sijaan siihen oli kuvattu kaksi allegorista neitoa.

Kansalaiskeräyksen voimin Topelius sai Helsinkiin sitten toisenkin patsaan, Ville Vallgrenin jo vuonna 1909 suunnitteleman veistoksen Topelius ja lapset. Se on pystytetty Korkeavuorenkadulle Helsingin Designmuseon edustalle.

Runoilija Arvo Turtiainen on puolestaan osuvasti surkutellut sitä, että (juopon lisäksi) naistenmiehenäkin kunnostautunut Eino Leino on sijoitettu selin Topeliuksen kauniisiin neitoihin.

Fazerin kahvila – se alkuperäinen

Pohjoisesplanadilta kannattaa poiketa Kluuvikadulle, jolla sijaitsee yksi Helsingin klassisimmista kahviloista, Karl Fazer Cafe. Juuri tälle paikalle perustettiin vuonna 1892 Karl Fazerin Ranskalais-Venäläinen konditoria, joka laajeni vuosien varrella mahtavaksi herkkualan yritykseksi.

Nykyinen, klassismia edustava rakennus on 1930-luvulta. Kahvilan seinää koristaa edelleen Hjalmar Hagelstamin, Karl Fazerin vävyn, tekemä moderni seinämaalaus.

Hauskinta kahvilassa on komea kupolikatto, joka saa äänen kiertämään niin, että omassa pöydässään voi salakuunnella salin toisella puolen käytävää keskustelua.

Kahvilaa vastapäätä on mainio GLO Hotel Kluuvi, jossa allekirjoittanutkin on viettänyt hääyönsä.

Savoy – Helsingin kuuluisin ravintola

Eteläesplanadin elämyksenä on jo vuonna 1937 avattu ravintola Savoy. Sisustuksen ovat suunnitelleet Alvar ja Aino Aalto. Savoyn kuuluisin kanta-asiakas oli Mannerheim, joka kävi Savoyssa ensimmäisen kerran kaksi päivää avajaisten jälkeen.

Savoyssa voi edelleen istua Mannerheimin pöytään syömään vorschmackia, Mannerheimin lempiherkkua. Savoyn vorschmack-reseptin kerrotaan olevan Mannerheimin itsensä tuoma Varsovan upseeriklubilta.

Amos Rex ja Paasikiven patsas

Amos Rex Helsinki
Taidemuseo Amos Rex sijaitsee Kampissa Helsingin sydämessä. Kuva: Tuomas Uusiheimo / Visit Finland

Sokoksen tavaratalon kulmalla, Mannerheimintien varrella, on entiseen Bio Rexiin upeasti kunnostettu taidemuseo Amos Rex.

Museon edustalla kannattaa ihailla Paasikiven patsasta. Nerokas patsas onnistuu olemaan samalla kertaa abstrakti että kuvaava, se kun esittää kirjaimellisesti kivipaatta.

Paasia on kaksi, pitempi ja pönäkämpi. Pitemmän sanotaan esittävän Juho Kustia ja pönäkämmän hänen vaimoaan Allia.

Paasikiven rouva tykkäsi pukeutua näyttäviin, hihattomiin iltapukuihin, vaikka ikä jo painoi. Käsivarren roikkuvat ojentajalihakset onkin siitä pitäen tunnettu Suomessa lempinimellä ”allit”. Lehtikuvista Alli Paasikiven allit tosin retusoitiin pois.

Jalustaan on kaiverrettu presidentti Juho Kusti Paasikiven viisaus: ”Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen.”

Mannerheimintien kulttuurirakennukset

Kiasman päätyikkunasta voi kurkkia – tai olla kurkittavana. Kuva: Tapio Haaja / Unsplash

Helsingin pääkadun, Mannerheimintien, varrella on pitkä liuta nähtävyyksiä. Mansku alkaa Stokkan ja Esplanadin kulmalta ja jatkuu… kauas.

Nähtävyydet ovat kuitenkin kasautuneet kävelyetäisyyden päähän toisistaan keskustaan. Amos Rexia viistosti vastapäätä ovat jykevä Postitalo, ja sen vieressä nykytaiteen museo Kiasma. Museon edustalla on Mannerheimin ratsastajapatsas.

Kulttuurirakennusten kavalkadi jatkuu Kiasmasta pohjoiseen. Ensimmäisenä vastaan tulee Eduskuntatalo, joka näyttää aika lailla Roope Ankan rahasäiliöltä.

Ulkopuolelta katsottuna Eduskuntatalosta ei välttämättä tulisi ajatelleeksikaan, että se oli Suomen itsenäisyyden alkuaikojen symboliarvoltaan tärkein rakennusurakka. Eduskuntatalo rakennettiin kokonaistaideteokseksi, jota koristelemaan kutsuttiin monet Suomen kuuluisimmista taiteilijoista.

Helsingin nähtävyydet Eduskuntatalo
Eduskuntatalo on jykevä ja harmaa kuin suomalainen demokratia. Kuva: Frederic Koberl / Unsplash

Eduskuntataloa vastapäätä on moderni Helsingin musiikkitalo. Talo on ulkoa aikamoinen laatikko: ihan kivan näköinen jos ei erityisen säväyttäväkään. Sisätiloiltaan talo on komea.

Musiikkitalon edustalla kannattaa ihailla Reijo Hukkasen komeaa Laulupuut-veistosta, jonka keskiössä on 13 metriä korkea, taivasta kohden laulava hauki. Patsas on Suomen korkein ja vaikuttava myös muotokieleltään: se on musta ja uhkaava kuin Kalevalan jättiläishauki.

Helsingin kansallismuseo
Helsingin kansallismuseo on aikamoinen jugendlinna. Kuva: Niko Laurila / Visit Finland

Seuraavaksi vastaan tulevat toisiaan vastapäätä sijaitsevat jugendtyylinen Kansallismuseo ja Töölönlahden rannalla seisova Finlandia-talo, sankariarkkitehti Alvar Aallon kuuluisin rakennus.

Finlandia-talon vieressä on varsin mielenkiintoisen näköinen muistomerkki, Urho Kekkoselle omistettu Lähde-patsas. Se koostuu pisaranmuotoisesta vesialtaasta ja neljästä pronssikädestä. Kun patsas paljastettiin vuonna 2000, se herätti laajaa keskustelua. Keskiössä ei kuitenkaan ollut patsaan ulkoasu vaan turvallisuus.

Taideteoksen altaaseen lisättiinkin tikkaat, jotta lähteeseen pudonneet pääsisivät pois Kekkosen syleilystä.

Töölönlahden rantaa pitkin voi jatkaa kävelyä vielä Suomen kansallisoopperalle asti – tai vieläkin pitemmälle, Olympia- ja Uimastadionille asti.

Töölön kirkko – Helsingin traagisin kirkko

Töölön kirkko on sangen huonosti tunnettu mutta yhtä lailla kiehtova kohde. Valitettavista syistä. Kirkon tornista Kingston Wall -yhteen keulakuva Petri Walli hyppäsi kuolemaansa.

Kirkkoon liittyy toinenkin tragedia: alttaritaulu jäi keskeneräiseksi, kun sitä maalannut taiteilija Henry Eriksson kuoli vuonna 1930 liikenneonnettomuudessa.

Vaaleanpunainen kirkko edustaa tyylikästä 1920-luvun klassismia. Kirkolta voi kävellä Sibeliusmonumentille.

Sibelius-monumentti – Helsingin paras patsas

Hieman toisenlainen perspektiivi Sibelius-monumenttiin. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC
Hieman toisenlainen perspektiivi Sibelius-monumenttiin. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC

Helsingin paras patsas on Töölössä Sibeliukesn puistossa sijaitseva Sibelius-monumentti. Patsas on todennäköisesti koko Suomen onnistunein patsas. Urkumaisista pilleistä koostuva teos on samaan aikaan erittäin moderni ja silti taiteilijan elämää kuvaava.

Kuvanveistäjä Eila Hiltusen tekemä patsas ei tosin saanut varauksetonta hyväksyntää, kun se paljastettiin vuonna 1967. Monumentti herätti niin suurta ihmetystä, että siihen jouduttiin lisäämään säveltäjän muotokuva. Lue lisää Sibelius-monumentista.

Sibeliuksen soitetuin teos ei muuten ole Finlandia, vaan Kellokoraali, jonka Sibelius sävelsi Kallion kirkon seitsemälle kellolle. Se on soinut jugendtyylisen Kallion kirkon kellotornissa päivittäin yli sadan vuoden ajan kello 12 ja 18. Kannattaa käydä kuuntelemassa.

Helsingin nähtävyydet perheille

Linnanmäki
Linnanmäki. Kuva: Aku Pöllänen / Visit Finland

Helsinki on mainio kohde perhelomalle. Helsingin paras nähtävyys perheille on tietenkin huvipuisto Linnanmäki, Suomen vierailluin nähtävyys.

Mukava perhekohde on myös Korkeasaaren eläintarha, jossa asustavat Suomen ainoat leijonat. Korkeasaaren vierestä, Mustikkamaan saarelta, löytyy flowpark-tyylinen Seikkailupuisto Korkee.

Helsingin perhekohteiden suosikki on tietenkin myös Suomenlinna, joka on täynnä jänniä tunneleita ja muita seikkailumaastoja. Luontoelämyksiä löytyy Suomenlinnan vierestä salaperäisestä Vallisaaresta, jolle pääsee kesäisin lautalla Kauppatorilta.

Helsingin museoista lasten kanssa kannattaa suunnata ainakin Eläinmuseoon, jonka näyttely on ollut lasten suosikki jo iät ja ajat.

Helsingin ulkopuolella kannattaa käydä Vantaalla tiedekeskus Heurekassa. Kotieläimiä voi ihmetellä (ja silitellä) Helsingin ja Vantaan rajalla olevalla Haltialan tilalla.

Helsingin saunat

Allas Seapool Helsinki
Allas Sea Pool -saunassa pääsee kylpemään Helsingin komeimmalla paikalla. Kuva: Visit Finland / Eero Ahanen

Helsinki elää uutta julkisten saunojen kultakautta. Kesällä 2016 Hernesaareen avattiin arkkitehtuuriltaan komea Löyly, suomalaisen löylykulttuurin Guggenheimin museo.

Perässä seurasi Kauppatorin viereen Katajanokan rantaan avattu Allas Sea Pool -merikylpylä, jossa pääsee saunomaan ja pulikoimaan hauskoissa ulkoilma-altaissa. Altaita on kolme: lastenallas, lämminvesiallas ja merivesiallas.

Muita löylyttelyn arvoisia yleisiä saunoja Helsingissä ovat Merihaan rannassa sijaitseva Kulttuurisauna, hauskan boheemi Sompasauna, jossa voi saunoa leijonien karjunnassa sekä Kallion klassikot Sauna Arla ja Kotiharjun sauna.

Nuuksio – luontoretki Helsingistä

Kanootilla Nuuksiossa. Kuva: Outdoors Finland, CC

Helsingin naapurissa Espoossa sijaitsee Suomen kolmanneksi suosituin kansallispuisto, Nuuksio. Mikään kaupunkipuisto se ei pienestä koostaan huolimatta ole: Nuuksiossa on lukemattomia patikointireittejä, nuotipaikkoja ja laavuja, sekä telttailualueita. Upea luontokeskus Haltia on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka.

Maailmassa ei taida olla toista pääkaupunkia, jonka vieressä on oikea erämaa.

Nuuksioon pääsee Helsingistä julkisilla liikennevälineillä – tosin bussia pitää vaihtaa Espoon Leppävaarassa. Siitä huolimatta päiväretki onnistuu vallan mainiosti!

Toinen pääkaupunkiseudun luontokohde on Sipoonkorven kansallispuisto Helsingin itäpuolella.

Helsingin paras majakka

Helsingistä pääsee kesäsin laivaretkelle tunnelmalliselle Söderskärin majakalle, joka tunnetaan myös Muumipapan majakkana.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi