Helsingin parhaat nähtävyydet

Helsingin parhaat nähtävyydet

Helsingissä on valtavasti nähtävyyksiä ja museoita. Käy ainakin näissä Helsingin parhaissa nähtävyyksissä!

Helsingin sydän: Senaatintori ja Tuomiokirkko

Tuomiokirkko joulun alla. Kuva: Rob Hurson, Flickr CC
Tuomiokirkko joulun alla. Kuva: Rob Hurson, Flickr CC

Helsingin empiretyylinen Senaatintori ja sen kruunaava vitivalkoinen Tuomiokirkko ovat yhdessä Suomen kaunein ja harmonisin kaupunkinäkymä ja Euroopankin mittakaavassa upea nähtävyys.

Suomenlinna – maailman suurin merilinnoitus

Suomenlinna on maailman laajin nykypäiviin asti säilynyt merilinnoitus. Linnoituksen muurien ja niiden sisällä kulkevien synkkien käytävien lisäksi Suomenlinnassa pääsee tutustumaan suomalaiseen sukellusveneeseen ja ottamaan aurinkoa kallioilla ja pienellä, söpöllä uimarannalla.

Tutustu palkitun englantilaisen valokuvaajan ja matkailutoimittajan Tim Birdin valokuvakirjaan Suomenlinna – valon saaret (alk. 28,40€).

Helsingin rautatieasema ja Aleksis Kiven mahtava patsas

Eliel Saarisen suunnittelema Helsingin päärautatieasema on komea jugendrakennus. Pääsisäänkäyntiä koristavat Emil Wikströmin veistämät graniittiset Lyhdynkantaja-patsaat. Rautatieaseman sisältä löytyy valtakunnan hienoin hampurilaisravintola: Burger King on vallannut rautatieaseman kauniin jugendsalin.

Viereistä Rautatientoria hallitsee Aleksis Kiven mahtava patsas Kansallisteatterin kivilinnan edessä. Wäinö Aaltosen veistämässä patsaassa on jykevää suurmiesmäisyyttä; se on kuin Suomen versio Abraham Lincolnin patsaasta Washingtonissa. Kivi istuu penkilleen suvereenin itsetietoisena, mikä ei välttämättä kuvaa kovin autenttisesti Kiven vastoinkäymisten viitoittamaa kirjailijanuraa.

Wäinö Aaltonen suunnittelikin aluksi Kivestä kubistisemman ja monisyisemmän patsaan, mutta se ei suurelle yleisölle kelvannut. Aaltosen kubistisen Aleksis Kiven pääsee näkemään taidepitäjä Mäntässä.

Ateneum ja Suomen taiteen kultakausi

Ateneum on Suomen merkittävin taidemuseo, täynnä Suomen taiteen kultakauden mestaritöitä. Myös Ateneumin vaihtuvat näyttelyt ovat erinomaisia. Ateneum on taidemuseo, joka jokaisen suomalaisen on koettava.

Töölönlahdenranta: Eduskuntatalo ja Finlandia-talo

Töölönlahdenrantaa koristaa sankariarkkitehti Alvar Aallon kuuluisin rakennus, Finlandia-talo. Eduskuntatalo oli puolestaan itsenäisen tasavallan alkuaikojen symboliarvoltaan tärkein rakennusurakka ja se rakennettiin kokonaistaideteokseksi. Eduskuntataloa koristelemaan kutsuttiin monet Suomen kuuluisimmista taiteilijoista.

Kansallismuseo – Suomen historian aarreaitta

Kansallismuseo on Suomen historian ja kulttuurin ylin pyhättö, huikea nähtävyys, kunhan tuntee vähänkin Suomen historiaa. Silloin Kansallismuseo on kuin tajunnan räjäyttävä Suomen kulttuurihistorian supernova.

Täällä ne kaikki ovat, Suomen tärkeimmät aarteet!

Löyly – Suomen makein sauna

Kesällä 2016 Hernesaareen avattu Löyly on Suomen hienoin sauna, suomalaisen löylykulttuurin Guggenheim.

Olympiastadion, Urheilumuseo ja Paavo Nurmen kulkuset

Paavo Nurmi juoksee perhekalleudet viuhuen. Kuva: Antti Helin
Paavo Nurmi juoksee perhekalleudet viuhuen. Kuva: Antti Helin

Helsingin Olympiastadionin yhteydessä toimivassa urheilumuseossa on ihasteltavana Paavo Nurmen kullattu piikkari ja Matti Nykäsen surullisen kuuluisa mitalikokoelma. Mukana ovat toki myös uudemmat tähdet Mika Häkkisestä, Jari Litmaseen ja Teemu Selänteeseen.

Urheilumuseo on kiinni vuoteen 2019 Olympiastadionin peruskorjauksen ajan.

Olympiastadionin edessä juoksee pronssiin valettu Paavo Nurmen patsas. Kannattaa pysähtyä ihailemaan Nurmen lennokasta askelta (tosin patsaassa Nurmi on kuvattu taiteen vuoksi varvasaskeltajaksi vaikka hän askelsikin koko jalkapöydällä) ja katsomaan juoksijan kulkusia, jotka aiheuttivat aikoinaan skandaalin.

Sibelius-monumentti oli liian moderni

Hieman toisenlainen perspektiivi Sibelius-monumenttiin. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC
Hieman toisenlainen perspektiivi Sibelius-monumenttiin. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC

Sibeliuksen puisto nimettiin jo Sibeliuksen eläessä hänen mukaansa, säveltäjän 80-vuotisjuhlan kunniaksi. Sibeliuksen arvostus läheni jo hänen eläessään palvontaa. Vuonna 1967 paljastettu Eila Hiltusen moderni Sibelius-monumentti herätti niin suurta ihmetystä, että siihen jouduttiin lisäämään säveltäjän muotokuva.

Sibeliuksen soitetuin teos ei muuten ole Finlandia vaan Sibeliuksen Kallion kirkon seitsemälle kellolle säveltämä Kellokoraali, joka on soinut yli sata vuotta päivittäin kello 12 ja 18 jugendtyylisen Kallion kirkon tornista.

Lue lisää Sibelius-monumentista.

Urho Kekkosen museo Tamminiemi

Suomen oman supersankarin Urho Kekkosen elämään pääsee tutustumaan Urho Kekkosen museossa presidentin vanhassa edustusasunnossa Tamminiemessä Helsingin Meilahdessa lähellä Seurasaaren ulkoilmamuseota.

Museoon tutustutaan erinomaisilla opastetuilla kierroksilla, joissa kerrotaan Kekkosesta sopivasti pilke silmäkulmassa. Kierroksia on puolen tunnin välein.

Lue lisää Urho Kekkosen seikkailuista ympäri maailmaa.

Mannerheimin kotimuseo

Eirassa sijaitseva Mannerheimin museo on toinen kiehtova kotimuseo, jossa pääsee lähelle Mannerheimin elämää.

Lue lisää Helsingistä.