Jyväskylä

Jyväskylä

Jyväskylä lintuperspektiivistä. Kuva: Suomen Ilmakuva.
Jyväskylä lintuperspektiivistä. Kuva: Suomen Ilmakuva.

Suomen Ateena. Jyväskylän lempinimi on jylhä, mutta mitään Akropoliin vertaista nähtävyyttä Jyväskylästä on turha toivoa, vaikka Jyväskylän ylle kohoaakin nouseekin harju, jonka laelta maisemia voi ihailla Vesilinnan näkötornista.

Lempinimensä Jyväskylä on saanut yliopistostaan, jonka kauniin, metsäisen kampuksen on suunnitellut Alvar Aalto. Tosin filosofian sijaan Jyväskylän yliopisto tunnetaan parhaiten liikuntatieteistä.

Ehkä Jyväskylän Akropoliina voikin pitää 30 kilometriä Jyväskylästä länteen sijaitsevaa Petäjäveden puukirkkoa, joka on Suomen ainoa Unescon maailmanperintölistalle päässyt uskonnollinen rakennus, todellinen pohjoismaisen puurakentamisen temppeli.

Alvar Aalto Jyväskylässä

Alvar Aalto on kuuluisin Jyväskylän entisistä asukkaista. Hän muutti Jyväskylään perheensä kanssa viisivuotiaana ja kävi kaupungissa koulunsa, kunnes Aalto muutti Helsinkiin opiskelemaan.

Kun Alvar Aallon ura ei lähtenyt Helsingissä opiskelujen jälkeen vetämään, palasi hän Jyväskylään, jonne hän perusti vuonna 1923 arkkitehtitoimiston. Neljä vuotta myöhemmin Aalto muuttikin jo Turkuun, jossa hän pääsi toteuttamaan aina vain kunnianhimoisempia projekteja.

Jyväkylässä toimii Alvar Aalto -museo Aallon suunnittelemassa ja vuonna 1973 valmistuneessa rakennuksessa Jyväsjärveen viettävällä rinteellä. Museon pysyvä näyttely kertoo Alvar Aallon elämäntyöstä, minkä lisäksi toimii Aalto-aiheisena informaatiokeskuksena ja järjestää vaihtuvia näyttelyitä.

Myös vieressä sijaitseva Keski-Suomen museo on Alvar Allon käsialaa.

Toivolan piha

Jyväskylän kaupunkikuva on päällisin puolin hyvin moderni, mutta löytyy Jyväskylästä myös vähän vanhan ajan tunnelmia. Toivolan piha on 1800-luvun rakennuskokonaisuus Jyväskylän keskustassa ja nykyisin käsityöläispuotien, kahvilan ja näyttelyiden käytössä. (Cygnaeuksenkatu 2, avoinna ma–pe 10–17 ja la 11–15).

Taulumäen kirkko

Taulumäen kaupunginosan komea nimikkokirkko on Suomen merkittävimpiä 1920-luvun monumentaaliklassismin edustajia. Taulumäen kirkon alttaritaulu Pietari käy yli veden on Eero Järnefeltin tekemä.

Jyväskylän erikoisin nähtävyys: Suomen suurin patsas

Jyväskylän erikoisin nähtävyys on Suomen suurin patsas, lähes 12 metriä korkea Torikunkku. Veikko Hirvimäen veistämä, vuonna 1989 paljastettu patsas on puolitoista metriä korkeampi kuin Aleksanteri II:n patsas Helsingin Senaatintorilla.

Patsaan inspiraationa on ollut jyväskyläläinen seikkailija Otto Toiviainen (1892-1962), joka merille lähdettyään haaksirikkoutui Fidzille, nai saarilla paikallisen prinsessan ja ehti olla hetken aikaa saaren kuninkaanakin – ainakin omien kertomustensa mukaan.

Torin kauppiaat ovat tosin toivoneet, että patsas poistettaisiin torilta – se kun vie heidän mielestään liikaa tilaa. Tuokaa paikalle giljotiini!

Jyväskylän paras hotelli

Jyväskylän hotellien aatelia on boutique-hotelli Yöpuu, jonka jokainen huone on erilainen. Nukkumasijakseen voi valita vaikkapa Afrikka-huoneen, kiinalaisen salongin tai englantilaisen herrasmiehen huoneen.

Toinen hyvä hotelli on Solo Sokos Hotel Paviljonki, joka tunnetaan erinomaisesta palvelustaan.

Jyväskylässä riittää toki muitakin hotelleja. Katso tarjoukset Jyväskylän hotelleihin.

Jyväskylän legendaarisin ravintola

Jyväskylän legendaarisin ruokapaikka on Grilli 21, jota Mäkisten suku on pyörittänyt vuodesta 1977 Puistokadulla. Nykyisin Grilli 21:llä on Jyväskylässä useampikin toimipiste. Talon erikoisuutena on itse tehty jauhelihapihvi, vaikka suosituin annos onkin taksari eli makkaraperunat.

Jos kuitenkin kaipaa hieman hienostuneempaa sapuskaa, kannattaa suunnata hotelli Yöpuun Pöllöwaari-ravintolaan, jota pidetään paikkakunnan parhaana.

Keski-Suomen nähtävyydet

Pihlajaveden erämaakirkko on komea ulkoa ja mystinen sisältä. Kirkon puuseiniin on piirtynyt kirkkokansan varjoja.
Pihlajaveden erämaakirkko on komea ulkoa ja mystinen sisältä. Kirkon puuseiniin on piirtynyt kirkkokansan varjoja.

Jyväskylä on hyvä tukikohta Keski-Suomen muihin nähtävyyksiin tutustumiseen: vanhoihin puukirkkoihin, kalliomaalauksiin ja ikimetsiin.  Lue lisää Keski-Suomen nähtävyyksistä.