Kotkan nähtävyydet

Kotkan nähtävyydet

Sapokan puisto, Kotka. Kuva: Estea / Shutterstock

Kotka tunnetaan satamastaan ja kuuluisimmasta pojastaan, sanoittajalegenda Junnu Vainiosta.

Kotka onkin Suomen ”virallinen” satamakaupunki. Kotkaan matkustetaan etsimään merellisiä tunnelmia ja merimiesromantiikkaa, joita voi löytää aidosta vanhan ajan merimieskapakasta Kairosta tai Kotkan meripäivien aikaan pidettävältä kansainväliseltä merimieslaulufestivaalilta.

Kotkan ykkösnähtävyyksiä ovat arkkitehtuuriltaan upea merikeskus Vellamo ja sympaattinen meriakvaario Maretarium.

Kannattaa kurkistaa myös Kotkan ortodoksikirkkoon – se oli Suomen ensimmäinen empiretyyliin tehty kirkko.

Kotka on muutenkin nätti kaupunki. Siellä täällä on säilynyt useita upeita vanhoja rakennuksia, ja Kotkassa on paljon puistoja, joista Sapokka on useasti palkittu Suomen kauneimpana.

Kotka saattaakin yllättää monet kotimaanmatkaajat, jotka ovat tulleet etsimään satamakaupungin karuja tunnelmia: Kotka paljastuu hyvin vehreäksi ja viihtyisäksi kaupungiksi, kerrassaan erinomaiseksi kesäisen viikonlopun kotimaan matkakohteeksi! Eikä Helsinkiin ole matkaa kuin 150 kilometriä.

Merikeskus Vellamo

Kotkan merikeskus Vellamo herättää huomiota.
Kotkan merikeskus Vellamo herättää huomiota.

Kotkan satamassa on upea merikeskus Vellamo. Suomessa moderni wow-arkkitehtuuri on valitettavan harvinaista, mutta Vellamo on loistava poikkeus: ensisilmäys merikeskukseen lyö ällikällä. Vau!

Talvisodan sankari, jäänmurtaja Tarmo, on Kotkan symboleita.

Merikeskuksen tiloissa on esillä monenlaista paattia, ja Vellamoon kuuluu nykyisin myös Talvisodassa palvellut sankarijäänmurtaja Tarmo.

Marearium – Suomen kalat tutuiksi

Mareariumin keskustankki on vaikuttava.
Mareariumin keskustankki on vaikuttava.

Kotkan toinen hieno nähtävyys on Marearium-meriakvaario. Marearium ei fiksusti edes yritä kilpailla koossa maailman parhaiden akvaarioiden (Genovan akvaario! Okinawan akvaario!”), vaan näyttely on rajattu kotimaisiin kaloihin eli Mareariumissa näkee, mitä Suomesta löytyy pinnan alta.

Ja sillä akvaario yllättää komeasti: aikamoisia vonkaleita pinnan alla elää! Näyttävimmät kalat eli sammet ovat tosin luonnossa käyneet valitettavan harvinaisiksi.

Kaloista kerrotaan myös monenlaista mielenkiintoista tietoa.

Merimieskapakka Kairo

Hyvä syy jäädä yöksi Kotkaan on vaikkapa merimieskapakka Kairo. Merimieskapakka Kairo on toiminut vuodesta 1935 nykyisellä paikallaan Satamakadulla eikä Kairon sisustustakaan ole pahemmin sen koomin muutettu. Ravintolan salia koristavat mainiot maalaukset, ja eteinen on kattoa myöten täynnä merimiesten jättämiä kirjoituksia.

Mutta yksi nähtävyys Kotkasta puuttuu: Junnu Vainiolle ei ole vieläkään pystytetty patsasta kotikaupunkiinsa, mikä häpeä! Millainen se patsas olisi: abstrakti väkkyrä, jonka voisi tulkita kotkanpoikaseksi ilman siipiä?

Onneksi Junnu on saanut Kotkaan sentään edes nimikkokadun.

Keisarillinen kalastusmaja

Kotkan vieressä Langinkosken rannalla sijaitseva keisarillinen kalastusmaja rakennettiin vuonna 1889 keisari Aleksanteri III:lle. Aleksanteri oli käynyt Langinkoskella jo kruununprinssinä ollessaan ja ihastunut alueeseen.

Kalastusmajan avajaiset olivat aikamoiset bileet: Venäjän keisariperheen vieraina olivat muun muassa Kreikan kuningatar ja Edinburghin herttuatar.

Juhlien tuoksinnassa Aleksanteri kohotti maljan Suomen luonnonkauneudelle ja käski soittokuntaa soittamaan Porilaisten marssin. Musiikkivalinnalla keisari osoitti luottamustaan suomalaisiin.

Keisariksi noustuaan Aleksanteri vietti perheineen useita kesiä kalastusmajansa rauhassa ja seurasi kiinnostuneena etenkin lohenkalastusta koskessa.

Langinkoski olikin aikoinaan varsinainen lohiapaja. Koskesta nostettiin vuonna 1896 Suomen suurin lohi. Painoa vonkaleella oli 36 kiloa. Oi niitä aikoja!

Seuraava sukupolvi ei majasta enää välittänyt. Aleksaterin poika Nikolai II, Venäjän viimeinen keisari, kävi majalla vain kerran näyttämässä sitä pikaisesti perheelleen.

Keisarillinen kalastusmaja on edelleen lähes alkuperäisessä asussaan huonekaluineen, mattoineen ja astioineen.

Kaunissaari

Kotkan edustalla sijaitseva Kaunissaari on suosittu päiväretkikohde. Saaren eteläkärjessä on parikymmentä taloa käsittävä entinen kalastajayhdyskunta, joka toimii Kaunissaaren saaristolaismuseona.

Nimensä mukaisesti kauniilla Kaunissaarella on komeita männiköitä ja pitkiä hiekkarantoja.

Kaunissaarelle pääsee Kotkasta kesäkuukausina päivittäin lautalla.

Kotkan hotellit

Mainio paikka yöpyä Kotkan lähettyvillä on kartanohotelli Karhulan hovi.