Lappeenranta – koe nämä nähtävyydet!

Lappeenrannan ratsuväkimuseo.
Lappeenrannan vanhimmassa talossa sijaitsee Ratsuväkimuseo. Kuva: Antti Helin

Lappeenranta pitää hihassaan kahta ylivoimaista matkailuvalttia. Ensinnäkin Lappeenranta on portti Viipuriin. Lappeenarannasta lähtevät ja Saimaan kanavan kautta kulkevat viisumivapaat risteilyt Viipuriin tekevät Lappeenrannasta ja Viipurista melkein kaksoiskaupunkeja.

Kaksoiskaupunkimaisen tunnelman tajuaa viimeistään Lappeenrannan Etelä-Karjalan museossa, jonka näyttelytilasta iso osa on omistettu Viipurille.

Toisekseen Lappeenrannassa on tehty tieteellinen läpimurto. Lappeenrannassa on todistettu, että kokonainen kaupunki voi käydä vetyvoimalla!

Ainakin melkein. Aivan sataprosenttisen puhdasta ei Lappeenrannankaan energiantuotanto tosin ole: vetyvoiman lisäksi lappeenrantalaisten energiahuollossa on merkittävä osuus myös atomivoimalla.

Lappeenrannan vedyt ja atomit ovat kotimaisen grilliruuan aatelia. Suomalainen kesätunnelma ei siitä paljoa parane, kun Viipurin risteilyltä Lappeenrannan satamaan palattua huitaisee huiviin herkullisen vedyn ja suuntaa sataman ravintolalaivaan oluelle valoisassa kesäyössä.

Kuten Lappeenrannassa sanotaan: ”Ota vety, et pety.”

Lappeenrannan linnoitus – Lappeenrannan paras nähtävyys

Lappeenrannan linnoitus
Lappeenrannan linnoituksen muureja. Kuva: Antti Helin

Lappeenrannan paras nähtävyys on Lappeenrannan linnoitus. Sataman vierestä kohoavien vehreiden maavallien suojissa on kokonainen vanha kaupunginosa, johon tutustumiseen kannattaa varata useampi tunti.

Alue on hyvin viehättävä, aivan kuin pienoisversio Helsingin Suomenlinnasta. Rakentaminen alkoi Ruotsin vallan aikana 1720-luvulla, ja linnoitusta laajennettiin Venäjän vallan alla.

Linnoituksella on myös synkkä historiansa. Linnoituksessa toimi Suomen sisällissodan aikana ja jälkeen pahamaineinen vankileiri, joka opittiin tuntemaan mielivaltaisista teloituksista. Kaikkiaan noin 3000 punavangista teloitettiin lähes 500. Lisäksi vankeja kuoli nälkään ja tauteihin.

Teloitukset pantiin toimeen linnoituksen muureilla nykyisen Etelä-Karjalan museon vieressä. Paikalla on muistomerkki.

Muurien suojissa ovat säilyneet linnoituksen vanhat, tunnelmalliset talot, jotka toimivat nyt museoina, ravintoloina, kahviloina, kauppoina ja gallerioina. Nähtävyytenä on myös Suomen vanhin ortodoksinen kirkko, venäläiselle varuskunnalle vuonna 1785 rakennettu Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko.

Mukaan mahtuu tietenkin kauneusvirheenä myös yksi moderni talo, Suomessa kun ollaan. Kyseessä on vuonna 1972 valmistunut Yleisradion toimitalo. (Yle voisikin tehdä juttusarjan siitä, mikä meitä suomalaisia vaivaa, kun yhtään historiallista kokonaisuutta ei voida Suomessa säilyttää koskemattomana.)

Linnoituksen museoissa ja ravintoloissa saa helposti vierähtämään puoli päivää.

Etelä-Karjalan museo ja Viipurin pienoismalli

lappeenranta-viipurin-pienoismalli
Viipurin pienoismalli Etelä-Karjalan museossa. Kuva: Antti Helin

Lappeenrannan linnoituksen kohokohtia on Etelä-Karjalan museon pikkutarkka Viipuri-pienoismalli, joka perustuu 2.9.1939 noin kello 10.30 otettuihin ilmakuviin kaupungista.

Pienoismalli on äärimmäisen mielenkiintoinen  – varsinkin jos on juuri käynyt Viipurissa. Katseellaan voi poimia tuttuja rakennuksia ja näkymiä. Viipurin pienoismalli kuvastaa hyvin, kuinka vähän Viipuri on kaupunkikuvaltaan muuttunut siitä, kun suomalaiset lähtivät. Kuinka hyvin kaupunki onkaan säilynyt!

Etelä-Karjalan museon tiloissa järjestetään myös kunnianhimoisia vaihtuvia näyttelyitä.

Pieni ratsuväenmuseo – pääosassa rakuunat

Lappeenranta-ratsuvakimuseo
Ratsuväenmuseon pienoismalleja. Kuva: Antti Helin

Yhdellä ja samalla seitsemän euron lipulla voi käydä kaikki linnoituksen alueella olevat museot kuten pienen Ratsuväkimuseoon.

Ratsuväenmuseossa esitellään ohimennen hakkapeliitat, mutta esineistöä alkuperäistä esineistöä hakkapeliitoilta ei ole (esimerkiksi kaikki hakkapeliittojen joukko-osastojen liput ovat Ruotsin museoissa).

Paremmin ovat edustettuina rakuunat – ratsain liikkuvat mutta jalan taistelevat sotilaat – joita koulutettiin juuri Lappeenrannan varuskunnassa.

Ratsuväenmuseo sijaitsee Lappeenrannan vanhimmassa talossa, joka on rakennettu vuonna 1772.

Majurska ja Satamatie 6 – Lappeenrannan parhaat kahvilat

Linnoituksesta löytyvät myös Lappeenrannan parhaat kahvilat. Marjuska hehkuu tunnelmallisesti vanhaa aikaa, ja teekin haudutetaan samovaareissa. Tukevampaa piristystä kaipaavat voivat kokeilla Lotan lorausta.

Satamatie 6 panostaa kahvihifistelyyn – kahvilassa tarjotaan paikallisen Lehmus Roasteryn kahveja ja se on voittanut viime vuosina pariinkin otteeseen Suomen parhaan kahvilan palkinnon.

Lappeenrannan hiekkalinna – tekemistä lapsille

Lappeenrannan sataman kulmalla on kesäisin toinenkin ”linnoitus”. Sen tekemiseen käytetään vuosittain yli kolme miljoonaa kiloa hiekkaa.

Lappeenrannan hiekkalinna on rakennettu kesäisin jo yli kymmenen vuoden ajan. Teema on aina eri. Linnan ympäristössä on yleensä monenlaista pientä, huvipuistomaista tekemistä perheille.

Hiekkalinnoitus sijaitsee aivan sataman ja linnoituksen vieressä.

Satamasta saa Lappeenrannan parhaat vedyt ja atomit

Tyylipuhdas vety suoraan Lappeenrannan sataman vetyvoimalaitoksesta.
Tyylipuhdas vety suoraan Lappeenrannan sataman vetyvoimalaitoksesta. Kuva: Antti Helin

Lappeenrannan viehättävässä satamassa kelluu kaksi anniskelulaivaa. Yli satavuotias tervahöyry S/S Prinsessa Armaada on Lappeenrannan ikoneita. Vieressä kelluva S/S Suvi-Saimaa tapaa kerätä suojiinsa hieman Armaadaan nuorempaa asiakaskuntaa.

Satamassa on myös Satama-Sanni, tosin tiukasti kuivaalla maalla. Grillikojussa taiotaan kerrassaan erinomaiset vedyt ja atomit.

Vety on lihapiirakka, jonka väliin tulee kinkkua ja kananmunaa. Atomi on lihapiirakka joko kinkulla tai kananmunalla. Kumpaistakin tilattaessa on valittava, haluaako savu- vai keittokinkkua.

Makuelämykselle ratkaisevaa on se, että lihapiirakka tulee Kesämäen leipomosta. Lappeenrantalaisleipomon piirakat ovat kuohkeudessaan ylivertaisia. Voisi jopa sanoa taivaallisia.

Paikallisasukkaat tuntevat varmasti muitakin salaisia vetyparatiiseja, mutta me turistit voimme luottavaisin mielin luottaa Satama-Sanniin. Toinen takuuvarma paikka loistaviin vety- ja atomielämyksiin on kauppatorilla sijaitseva Kahvikioski Lohko.

Kaunis Veera – Suomen hekumallisin patsas

Kaunis Veera
Kaunis Veera sekoittaa miesten päät pronssiinkin valettuna. Kuva: Visit Lappeenranta

Sataman vieressä Rantapuistossa katseen vangitsee sangen hekumallinen neito. Pronssiin valettu. Markku Hirvelän veistämä patsas suorastaan tihkuu erotiikkaa. Kevyt kesämekko paljastaa enemmän kuin peittää.

Patsasta ehdittiin suunnitella Lappeenrantaan yli 50 vuoden ajan, kunnes se saatiin viimein tehtyä. Innoituksena on toiminut Tatu Pekkarisen laulelma ja sen pohjalta tehty elokuva Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta.

Tarinassa tumma kaunotar pestautuu kahvinkeittäjäksi höyrylaiva Prinsessa Armaadaan, ja sekoittaa pahemman kerran paikallisten miesten päät. Ja niinhän siinä tietysti lopulta käy, että pitkä ja komea muukalainen vie Veeran mennessään.

Poikkeuksellista patsaassa on se, että se on rahoitettu kokonaan yksityisen lahjoittajan, paikallisen liikemiehen, lahjoituksella.

Wolkoffin talo – aikamatka menneeseen

Linnoitukselta Lappeenrannan torille vievän Kauppakadun varrrella on Wolkoffin talo, yksi Lappeenrannan vanhimmista säilyneistä puurakennuksista, peräisin vuosilta 1826–1905.

Ivan Wolkoff oli entinen venäläinen maaorja, joka eteni Lappeenrannassa vauraaksi kauppiaaksi. Kotimuseossa kerrotaan Wolkoffin suvun historiasta ja nähdään, miltä varakkaan venäläisen kauppiaan talo on näyttänyt.

Talomuseon yhteydessä toimii ravintola.

Rakuunamäki – Lappeenrannan varuskunnan uusi elämä

Rakuunamäki on entinen varuskunta-alue aivan kaupungin keskustan vieressä. Satamaan ja Lappeenrannan linnoitukselle kävelee kymmenessä minuutissa. Punatiiliset vanhat kasarmit henkivät mennyttä aikaa – ja monelle myös nuoruuden inttimuistoja.

Samantapaisia kasarmeja on muuallakin Suomessa, mutta kokonaisuutena Rakuunamäki on yksi parhaiten säilyneistä 1800-luvun lopun kasarmialueistamme.

Punatiilisten rakennusten lomassa on muutama kaunis puutalo, kuten entinen sotilaskoti ja aivan aluetta halkovan Mannerheiminkadun päässä sijaitseva Upseerikerho, joka toimii nykyisin lounasravintolana.

Lähivuosina Rakuunamäestä voi kehittyä hyvinkin mielenkiintoinen alue, jos Lappeenrannan kaupunki pelaa sen suhteen korttinsa oikein.

Jo nyt alueella kannattaa käydä kävelemässä – tai yöpymässä etiseen kasarmiin remontoidussa, tunnelmallisessa Hotelli Rakuunassa.

Lappeenrannan hotellit

Lappenrannan hotelleista paras sijainti on Scandic Patrialla, joka on aivan sataman ja Lappeenrannan linnoituksen vieressä vehreän puiston laidalla.

Erinomaisella paikalla on myös Lappeenrannan kylpylällä Rantapuistossa sataman vieressä.

Sokos Hotel Lappeeta kannattaa sen sijaan vältellä kaikkien muiden paitsi kauppamatkustajien. Hotelli sijaitsee Lappeenrannan kammottavassa hallintokompleksissa, joka ei sovi lainkaan pikkukaupunkiin. Lisäksi hotellin pohjakaava on älytön: huone saattaa pahimmillaan olla pitkän korttelin levyisen käytävän toisessa päässä.

Sokos Hotel Lappeen aamupala on kyllä hyvä, eikä satamaankaan ole kuin noin vartin kävely pitkin jyrkkää mäkeä.

Lappeenranta – kokemuksia

Lappeenrannasta kirjoitti matkailutoimittaja Antti Helin, jolla on jo ikävä Lappeenrantaan. ”Joka kerta, kun olen käynyt Lappeenrannassa olen löytänyt jotain uutta. Seuraavaksi haluaisin tutustua tarkemmin Rakuunamäkeen eli Lappeenrannan historialliseen varuskunta-alueeseen. Ja vedyt – parempaa kesäherkkua ei olekaan (paitsi ehkä Savonlinnan lörtsyt!”

Lue lisää: Itä-Suomen parhaat nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi