Pohjanmaan nähtävyydet

Pohjanmaan nähtävyydet

Pellot ja punaiset aitat kuuluvat Pohjanmaalle.
Pellot ja punaiset aitat kuuluvat Pohjanmaalle…

Pohjanmaahan liittyy paljon mielikuvia: lakeuksien komeat talot ja omaehtoiset puukkojunkkarit, Koskenkorvan viinatehdas, kitupiikkien Laihia ja Lapuan liikkeen muilutukset. Vuoden 1918 sisällissotakin on Pohjanmaalla vapaussota, mistä todistavat Vaasan ja Kokkolan vapaudenpatsaat, jotka on omistettu ”isänmaan vapauttajille”.

Mutta millainen on Pohjanmaa matkakohteena – vastaako Pohjanmaa herättämiään mielikuvia?

Kyllä ja ei. Puukkojunkkarien historiasta ei Pohjanmaan-matkailu ole ottanut mitään irti. Sen sijaan lakeuksilla riittää peltoja, leveitä jokia ja komeita punamultaisia taloja ihailtavaksi melkein pitkästymiseen asti – länsirannikon tien täytyy olla maisemiltaan yksi Suomen tylsimmistä.

Parasta Pohjanmaalla ovat rannikon kauniit ja vanhat, osin ruotsinkieliset puutalokaupungit kuten Kristiinankaupunki, Pietarsaari, Kokkola ja Raahe. Vieraile kaikissa ja valitse oma suosikkisi. Paljastus: oma suosikkimme Pohjanmaan puutalokaupungeista on (pääosin suomenkielinen) Kokkola, jossa on monenlaista kiinnostavaa nähtävää.

Pohjanmaalaista suuruudenhulluutta edustaa puolestaan jättimäinen Tuurin kyläkauppa, Suomen taatusti kitsein nähtävyys.

Komeita hiekkarantoja Pohjanmaalta löytyy Kalajoen lisäksi esimerkiksi Pietarsaaresta.

Suomen sotahistoriasta kiinnostuneiden kannattaa piipahtaa Oravaisten taistelukentällä ja esihistorian ystävien tehdä retki Levänluhdan mystiselle uhrilähteelle sekä Oulun lähellä sijaitsevalle Kastellin jätinkirkolle.

Entäpä Pohjanmaan majoitusvaihtoehdot? Suosikkimme on Seinäjoella sijaitseva ihastuttava Hotelli Alma, jolla on huoneita niin tunnelmallisessa puutalomiljöössä kuin vanhassa vesitornissakin.

Alla kerrotaan tarkemmin Pohjanmaan parhaista nähtävyyksistä.

Pohjanmaan nähtävyydet perheille

POWERPARKilmakuva2
…mutta niin kuuluvat myös hurjat huvipuistot. Kuva: PowerPark.

Pohjanmaan pitkältä rannikolta löytyy useita upeita hiekkarantoja, joista kuuluisimmat ovat Kalajoella. Kalajoella on rantojen lisäksi paljon muutakin tekemistä koko perheelle.

Lasten kanssa Pohjanmaalla pitää tietenkin käydä Alahärmässä Power Parkissa, jota voi hyvällä omalla tunnolla kutsua Suomen parhaaksi huvipuistoksi. Power Parkiin ajaa päiväseltään kätevästi niin Vaasasta kuin Seinäjoeltakin, joista molemmista löytyy mukavia hotelleja.

Toinen Pohjanmaan kohokohta perheille on Ähtärin eläinpuisto, jonka perustamista melkein keskelle ei-mitään Pohjanmaan ja Keski-Suomen rajalla pidettiin aikoinaan aivan outona ideana.

Kaskinen, Kristiinankaupunki ja Suomen kaunein kirkontorni

ulrika-eleanoran-kirkko
Ulrika Eleanoran kirkko Kristiinankaupungissa jää mieleen.

Pohjanmaan etelärannikolla on lähetysten kaksikin kaunista puutalokaupunkia: Kaskinen ja Kristiinankaupunki.

Kaskinen tunnetaan kalastajistaan – kalastus oli paikkakunnalla aikoinaan niin tärkeä tulonlähde, että vanha sananparsikin ivaa Kaskisissa kaikkien miesten olleen kalastajia ”paitsi pormestari ja Ponki, ja hekin vain istu ja onki”. Kaskisten vanha kalasatama muistuttaa tunnelmallisen puutalokaupungin kalastusperinteistä ja Myllypuistossa on yhdentoista vuonna 1854 myrskyssä hukkuneen kaskislaisen kalastajan muistomerkki. Vanhassa tuulimyllyssä toimii kotiseutumuseo.

Kristiinankaupungin ”kruununa” on puolestaan Ulrika Eleanoran kirkko vuodelta 1700. Eksoottisen näköinen kirkko on kuin sadusta: punaisen kirkon pitkä ja kapea torni tuo mieleen noidanhatun.

Kristiinankaupungin nähtävyyksiin kuuluu myös surullisen kuuluisa Suosiluola, jonka mahdollisista arkeologisista löydöistä tutkijat vieläkin kiistelevät.

Pohjanmaan erikoisin nähtävyys – Kurikka ja Suomen kuninkaallisin kusipaikka

Kurikka tunnetaan hiihtäjälegenda Juha Miedon lisäksi Kusikivestä. Kivi on saanut nimensä Ruotsin kuningattarelta Loviisa Ulrikalta, joka perimätiedon mukaan teki tarpeensa kiven suojissa 1700-luvulla ollessaan matkalla Turusta Vaasaan. Kiven kyljessä muistolaatta todistaa tapahtumaa.

Kuningattaren vierailun aikoihin kivi oli tosin selvästi nykyistä korkeampi: aikojen saatossa iso osa kivestä on hautautunut maan alle.

Koskenkorva ja Ilmajoki: pohjalaisen uhon sydänmaata

Jaakko Ilkan muistomerkki Ilkan kentällä samalla paikalla, jossa nuijamiesten johtaja teilattiin, eli hänen jäsenensä murskattiin.
Jaakko Ilkan muistomerkki on Ilkan kentällä samalla paikalla, jossa nuijamiesten johtaja teilattiin, eli hänen jäsenensä murskattiin.

Koskenkorva ja Ilmajoki ovat Pohjanmaan eräänlaista henkisestä sydänmaata. Koskenkorvalla pääsee tutustumaan niin viinamuseoon kuin Jari Mäen Amerikkakauppaankin. Ilmajoella on puolestaan komea muistomerkki Nuijasodan kapinallisten johtajalle Jaakko Ilkalle. Linnamainen patsas on paikalla, jossa Ilkka kidutettiin kuoliaaksi.

Lue lisää Ilmajoesta ja Koskenkorvasta.

Seinäjoki – Alvar Aaltoa ja musiikkifestivaaleja

Seinäjoen asemalla moni ihmettelee turisteja, yleensä japanilaisia, jotka jäävät pois pohjoisen junasta Seinäjoella. Siis miksi ihmeessä juuri Seinäjoella?

Matkailumielessä Suomessa ei Seinäjokea tunneta oikein muusta kuin musiikkifestivaaleistaan Seinäjoen tangomarkkinoista ja Provinssi(rocki)sta. Maailmalla Seinäjoki sen sijaan tunnetaan Alvar Aallosta.

Seinäjoen Aalto-keskus kuuluu Suomen juhlituimman arkkitehdin Alvar Aallon maineikkaimpiin töihin ja sitä pidetään yhtenä Suomen merkittävimmistä arkkitehtonisista kokonaisuuksista. Aalto-keskuksen kuuluvat niin Lakeuden risti -kirkko, Seinäjoen kaupungintalo kuin keskuskirjastokin (kyllä, Aalto on tehnyt muitakin kuuluisia kirjastoja kuin Viipurin kirjaston!).

Seinäjoki on hyvä yöpymispaikka Pohjanmaan-matkalla keskeisen sijaintinsa ja mainion Alma-hotellin ansiosta.

Ylistaro ja Pohjanmaan puukkojunkkarit

Jostain kumman syystä pohjanmaalaiset matkailuyrittäjät eivät ole lähteneet tuotteistamaan nähtävyyksiksi maakunnan myyttistä henkeä. Puukkojunkkarien historiasta ei juuri mitään nähtävää löydy. Miten olisi kunnon puukkojunkkarimuseon perustaminen Alahärmään tai Ylihärmään Isontalon Antin ja Rannanjärven kotimaille?

Ylistarossa on sentään Ritarin kotimuseossa nähtävillä aitta, jossa Suomen historian hurjin murhamies Matti Haapoja piileksi. Ylistarolla on myös Haapojan koskettava hauta.

Kitupiikkien Laihia

Nuukuurenmuseo kunnioittaa laihialaisvitsien perinnettä ja laihialaisten nuukaa elämäntapaa. Laihialaisten maineen säästeliäinä sanotaan syntyneen 1860-luvun nälkävuosina, jolloin oman kylän köyhistä kyllä pidettiin huolta, mutta maankiertäjien oli turha odottaa laihialaisilta apua.

Ja tietysti Laihialla pitää pysähtyä myös Halpa-Hallissa, jonka slogan lupaa: ”Aina kaikki tosi halvalla.”

Vaasa ja Merenkurkun maailmanperintökohde

Itämeri kohoaa Merenkurkussa Vaasan seudulla niin nopeasti, että Unesco on nimennyt alueen maailman luonnonperintökohteeksi. Aikamoinen luonnonihme siis! Meren kohoamiseen tutustuu helpoiten Vaasasta käsin vierailemalla Björkön näkötornissa. Matkalla ohitetaan Raippaluodolla Suomen komein silta.

Vaasassa kannattaa asua tyylikkäässä ja historiallisessa hotelli Astorissa.

Oravaisten taistelutanner ja Vänrikki Stoolin keskus

Vänrikki Stoolin keskuksessa pääsee vanhan ajan tunnelmiin.
Vänrikki Stoolin keskuksessa pääsee vanhan ajan tunnelmiin.

Vänrikki Stoolin tarinoista tuttu Oravaisten taistelupaikka on kiehtova pysähdyspaikka muuten tylsällä rannikkotiellä Vaasan ja Kokkolan välissä. Tämä pelto on yksi Suomen historian ratkaisupaikoista. Oravaisissa käytiin vuonna 1808 Suomen sodan ratkaisevin – ja verisin – taistelu.

Nähtävää on Oravaisissa yllättävänkin paljon. Turkistarhojen kupeessa pellolla liehuvat sotaliput, ja taistelujen kulkua voi seurata esittelytauluista. Vänrikki Stoolin keskuksessa on komea pienoismalli taistelusta.

Pellon vieressä kohoavalla kukkulalla on taistelujen muistomerkki. Samalta paikalta johdettiin ruotsalais-suomalaisia joukkoja. Ruotsalaisten johtaja oli hyvin pidetty mies, mutta häneltä puuttui sotapäälliköltä vaadittava maltti, joka lopulta käänsi orastavan voiton tappioksi.

Oravaisten taistelussa tehtiin sankaritekoja puolin ja toisin, ja niistä kertovat Vänrikki Stoolin tarinoiden runot Hurtti-ukko, Lotta Svärd ja Vilhelm von Schwerin.

Taistelu päätti Suomen sodan ja Ruotsi hävisi Suomen Venäjälle.

Uusikaarlepyy ja Topeliuksen lapsuudenkoti

Uudenkaarlepyyn maisemia.
Uudenkaarlepyyn maisemia.

Pohjanmaan ruotsinkielisistä kaupungeista ovat tulleet kansallissankarien arvoon nostetut kirjailijat: kansallisrunoilija Runeberg ja satusetä Topelius.

Zacharias Topeliuksen kotitilalla Kuddnäsissä pääsee kurkistamaan Topeliuksen rasavilliin lapsuuteen: tallella on esimerkiksi Topeliuksen keräämä hyönteiskokoelma, ja eemelimäisiä tuhmuuksia tehnyt Topelius lukittiin useasti talon ruokavarastoon katumaan.

Topeliuksen tunnetuin teos on Ruotsi-Suomen historiasta elävästi kertova romaanisarja Välskärin kertomuksia.

Pietarsaari ja Kokkola – Pohjanmaan kiehtovimmat puutalokaupungit

Pieni on ollut merimiehen tölli Kokkolassa.
Pieni on ollut merimiehen tölli Kokkolassa.

Pietarsaari ja Kokkola ovat Pohjanmaan kiehtovimpia puutalokaupunkeja. Molemmissa riittää tekemistä ja näkemistä pitkän viikonlopun riennoiksi. Etenkin Kokkolassa on ikimuistoisia nähtävyyksiä ITE-taiteen museosta kokkolalaisten hylkeenpyytäjien Englannin laivastolta kamppaamaan taisteluveneeseen.

Lue lisää Pietarsaaresta ja Kokkolasta.

Kalajoen hiekoilla

kalajoki hiekkadyyni
Kalajoen hiekoilla kelpaa juoksennella.

Pohjanmaalta löytyy useita Suomen mittapuulla nättejä hiekkarantoja. On Munsalan Storsand ja Pietarsaaren Fäboda. Kuuluisin, komein ja suosituin on kuitenkin Kalajoen hiekkasärkät.

Raahe ja maailman vanhin sukelluspuku

Raahen vanha keskusta eli Puu-Raahe on yksi parhaiten säilyneistä suomalaisista 1800-luvun puukaupungeista. Puu-Raahe rakennettiin vuoden 1810 suurpalon jälkeen eikä alue ole sittemmin pahemmin muuttunut.

Ai mistä Raahe on saanut nimensä? Tietenkin perustajaltaan Pietari Brahelta, jonka patsas seisoo Pekkatorin keskellä. Raahen Pekkatoria pidetään muuten yhtenä Pohjoismaiden hienoimmista aukioista: kaikki aukiota ympäröivät taloa edustavat 1800-luvun puuklassismia.

Raahen museossa voi ihailla Wanhaa herraa eli maailman vanhinta säilynyttä sukelluspukua. Vasikannahasta valmistettu sukelluspuku on 1700-luvulta. Museon esineistö kertoo Raahen pitkästä ja merkittävästä merenkulunhistoriasta.

Kannattaa kurkistaa myös Raahen kauniiseen jugendkirkkoon.

Raahen lähellä sijaitseva Kastellin jätinkirkko on puolestaan Suomen komeimpia muinaismuistoja.

Oulun nähtävyydet: tiedettä ja kivikauden elämää

Break Sokos Hotel Edenissä kylvetään trooppisissa tunnelmissa valtavan lasikuvun alla.

Oulu on Pohjois-Pohjanmaan kulttuurikeskus. Nokian menestyksen aikaan Oulu oli jopa eräänlainen pohjoisen piilaakso. Oulun useista museoista mielenkiintoisimmat ovat tiedekeskus Tietomaa, kivikauden elämää esittelevä Kierikkikeskus ja Pohjois-Pohjanmaan museo.

Tiedekeskus Tietomaa on Pohjois-Suomen oma Heureka. Tietomaassa voi hypätä mäkihyppysimulaattorissa ja kokeilla kieppumista avaruuskeinussa. Tiedekeskuksessa voi tehdä tuttavuutta myös robotin kanssa.

Kierikkikeskus esittelee kivikauden elämää Suomessa Iijoen rannalla. Kivikauden kylästä voi etsiä vastausta, joka on piinannut montaa suomalaista: miksi esi-isämme ylipäätään muuttivat tänne karuun pohjolaan Euroopan reunalle?

Pohjois-pohjanmaan museossa on Mauri Kunnaksen teoksiin perustuva Koiramäki-osasto.

Oulun nähtävyyksien kiertämisen jälkeen voi rentoutua Oulun mainiossa Eden-kylpylähotellissa Nallikarin hiekkarannalla.

Hyvä vaihtoehto on taidehotelli Lasaretti, jossa on veistoksia ja maalauksia niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

Upea retkikohde Oulusta on karun kaunis Hailuoto, Perämeren suurin saari.