Kokkola – kaupunki joka voitti Englannin laivaston

Kokkola – kaupunki joka voitti Englannin laivaston

Jos Kokkola ei vielä olekaan Suomen kuuluisimpia matkailukaupunkeja, olisi tilanteen syytä muuttua. Sillä Kokkola on täydellinen päivän tai parin vierailukohde.

Kokkolassa on sopivasti pientä kivaa ja kummallistakin nähtävää, muttei liikaa jotta joutuisi päivän päätteeksi kärsimään nähtävyysähkystä. Sen sijaan päivän voi kruunata illallisella yhdessä Suomen parhaista ravintoloista.

Kokkolan nähtävyyksistä erikoisin on englantilainen barkassi, maihinnousuvene, joka jäi sotasaaliiksi Englannin kuninkaalliselta laivastolta.

Neristan, Kokkolan puutalokaupunginosa

Neristan kuuluu Suomen näteimpiin puutalokaupunginosiin.
Neristan kuuluu Suomen näteimpiin puutalokaupunginosiin.

Kokkolan sydän on laaja puutalokaupunginosa Neristan eli Alakaupunki. Neristanissa asuivat työläiset ja merenkävijät, kun Yläkaupungissa asuivat kaupungin varakkaat asukkaat.

Yläkaupunki ei ole säilynyt lainkaan yhtä hyvin: vanhasta Yläkaupungista ovat jäljellä vain museokäytössä oleva Roosin talo, Engelin piirtämä raatihuone ja kaunis museokortteli.

Neristankin haluttiin 1960-luvulla jyrätä kerrostalojen alta mutta onneksi kokkolalaiset heräsivät alueen suojeluun: Kokkola on Rauman jälkeen Suomen kiehtovimpia puutalokaupunkeja.

Erityisen mainioksi vierailukohteeksi Neristanin tekee se, että matkailijat on otettu hyvin huomioon. Neristanin talojen seinissä on opastetauluja, ja Kokkolan museoista voi poimia mukaansa ilmaisen kävelykartan, joka kertoo kiehtovasti katujen ja talojen historiasta, kuten vaikkapa Lotta Svärdin kotitalosta.

 

Pieni on ollut merimiehen tölli.
Pieni on ollut merimiehen tölli.

Kyseinen kokkolalainen neito Lotta Svärd toimi esikuvana Runebergin kirjoittamien Vänrikki Stoolin tarinoiden hahmolle, jonka nimen otti puolestaan käyttöönsä Talvi- ja jatkosodassa mainetta niittänyt naisten vapaaehtoinen maanpuolustustyön tukijärjestö.

Kannattaa kurkistaa myös Neristanin talojen suurille, viehättäville sisäpihoille. Yhdessä puutalossa toimii viehättävä ja tasokas vanhojen tavaroiden liike ja muutamassa talossa on kahvila.

Roosin talo – Suomen rikkaimman miehen koti

Roosin talossa on vieraillut jopa Venäjän tsaari.
Roosin talossa on vieraillut jopa Venäjän tsaari.

Yläkaupungissa eli Oppistanissa sijaitseva, vuonna 1813 rakennettu komea Roosin talo on kiehtova vierailukohde. Roosin talo muistuttaa Kokkolan kulta-ajoista 1800-luvulla, kun kaupunki vaurastui merenkäynnillä. Laivanvarustamisella rikastunut Ander Roos vanhempi oli eläessään koko Suomen rikkain mies.

Jopa keisari Aleksanteri I vieraili Roosin talossa syyskuussa 1819. Keisarin noustessa ylös portaita levittivät Roosin parhaisiinsa tälläytyneet tyttäret hänen jalkojensa juureen ruusujen terälehtiä. Vierailu jäi lyhyeksi. Keisari oli niin tyristynyt nähdessään Roosin talon kaltaista ylellisyyttä köyhässä maassa, ettei pitkään talossa viihtynyt. Emännän suurella tohinalla valmistama juhla-ateriakin jäi nauttimatta. Kupin kahvia keisari sentään joi.

Nykyisin Roosin talossa toimii K. H. Renlundin museo. Komeasti sisustetussa talossa on esillä kauppaneuvos Renlundin Kokkolan kaupungille lahjoittamaa hieno taidekokoelma, johon kuuluu upeita teoksia esimerkiksi Magnus Enckelliltä ja Pekka Haloselta.

Kokkolan museokortteli: ITE-museo

kokkola-ite-museo
Kokkolan ITE-museo on kuin kurkistus suomalaiseen hulluuteen.

Kokkolan tunnelmallisessa Museokorttelissa toimii vanhoissa taloissa useita mielenkiintoisia pikkumuseoita.

Kiinnostavin museoista on keväällä 2015 avattu Suomen ainoa ITE-taiteen eli kansantaiteen museo. Museon vaihtuvissa näyttelyissä voi ihailla sitä kiihkoa, jolla ITE-taiteilijat ovat keskittyneet yhteen tapaa ja tyyliin tehdä taidetta, jolla on täytetty kodit ja pihamaat.

ITE-museon näyttelyille toivoisi nykyistä enemmänkin tilaa: tämä voisi olla Kokkolan vetonaula! ITE-taide on suomalaista hulluutta parhaillaan.

Kokkolan museokortteli: koulumuseo Pedagogi

Kokkolan koulumuseon rakennus Pedagogi on Suomen vanhin kaupunkiympäristössä säilynyt puurakennus.
Kokkolan koulumuseon rakennus Pedagogi on Suomen vanhin kaupunkiympäristössä säilynyt puurakennus.

Koulumuseo Pedagogi sijaitsee näyttävässä, vuonna 1696 valmistuneessa punaisessa puutalossa, jota koristaa pikkuruinen torni. Pegagogiotalo on Suomen vanhin kaupunkiympäristössä säilynyt ei-kirkollinen puutalo. Se edusti aikansa uudenaikaisinta arkkitehtuuria – mitä voi olla nykysilmin vaikea havaita.

Heti koulumuseon eteisessä on esillä jalkapuu. Ruumiillinen kuritus oli tavallista entisaikain kouluissa.

Taisteluvene barkassi

Kokkolan erikoisimpia nähtävyyksiä on Englanninpuistossa sijaitseva Englannin laivaston maihinnousuvene eli barkassi. Harmaa puuvene on näytteillä puuvajassa, suurten ikkunoiden takana.

Veneen kyljessä voi nähdä luodinreikiä. Viereen on asteltu tykkejä. Kyseessä on maailman ainoa Englannin kuninkaalliselta laivastolta sotavangiksi jäänyt alus.

Krimin sodassa vuonna 1854 Englannin laivaston alukset seilasivat pitkin Suomenkin rannikkoa tuhoten rannikkokaupunkeja. Tuli Kokkolan vuoro.

Mutta kokkolalaiset eivät antautuneet taistelutta. He keräsivät voimansa puolustukseen, ja seuranneessa Halkokarin kahakassa kokkolalaiset löivät tarkka-ampujina toimineiden hylkeenpyytäjien johdolla englantilaiset pahan kerran.

Vaikka veneen tarina on vaikuttavampi kuin itse barkassi, niin onhan se pakko nähdä. Entisaikain kokkolalaisia hylkeenpyytäjiä ei voi kuin ihailla.

Iso-Britannia muuten maksaa edelleen vuosittain pienen summan taistelussa kuolleiden yhdeksän englantilaissotilaan hautojen kunnossapidosta Kokkolan Marian hautausmaalla.

Kaarlelan kirkko ja pappila

Nähtävää löytyy myös Kokkolan vanhan keskustan ulkopuolelta. Kaarlelan kirkon saarnastuoli vuodelta 1622 on Suomen vanhimpia, kuten myös viereinen pappila.

Toivosen eläinpuisto

Kyllähän nyt kesällä pitää päästä traktorilla ajamaan.
Kyllähän nyt kesällä pitää päästä traktorilla ajamaan.

Kokkolan pohjoispuolella sijaitsee sympaattinen Toivosen eläinpuisto, jossa voi ihastella monenlaisia eläimiä kuten afrikkalaisia kääpiövuohia ja kiivetä vanhojen traktorien selkään. Eläinpuistoon tuodut vanhat rakennukset esittelevät talonpoikaishistoriaa.

Eläinpuisto sekalainen kokoelma kaikenlaista mielenkiintoista kuvastaa hyvin museon perustajan Matti Toivosen ammattia: hän oli romukauppias.

Tankarin majakkasaari

Kokkolasta voi tehdä päiväretken Tankarin majakkasaarelle, 15 kilometrin päähän ulkosaaristoon. 1300-luvulla saarelta käsin pyydettiin hylkeitä, mistä muistuttaa hylkeenpyyntimuseo. Saaren majakka on vuodelta 1889.

Saarella on mökkejä, joihin voi majoittua, jos haluaa viipyä saarella pidempään. Huone Luotsitalossa maksaa noin 60 euroa/yö, ja vierasmajassa pääsee nukkumaan 10 eurolla (makuupussi mukaan!).

Saarelle kulkee kesäisin yhteysalus Kokkolasta.

Kokkolan ravintolat

Kokkolan "Yläkaupunkia" hallitsee Engelin suunnittelema kaupungintalo.
Kokkolan ”Yläkaupunkia” hallitsee Engelin suunnittelema kaupungintalo.

Kokkolasta löytyy yksi Suomen parhaista ravintoloista. Liharuokaan erikoistunut Vanhankaupungin ravintola tarjoilee fine diningia vuonna 1831 valmistuneessa talossa. Tarjolla on lähituottajien ruokaa kuten hanhea. Varaa pöytä etukäteen!

Pieneen nälkään auttaa Museokorttelin viihtyisällä pihamaalla sijaitseva Vohvelikahvila.

Kokkolan hotellit

Kokkolasta löytyy ketjuhotellien lisäksi viehättävä aamiaismajoituspaikka Brinkin Wanha Pappila kolmen kilometrin päässä keskustasta.