Suomen ihmeet: Kolin kansallismaisemat

Suomen ihmeet: Kolin kansallismaisemat

Kolin laelta näkyy Pielinen. Kuva: Riekkinen / Shutterstock

Näkymä Ukko-Kolin laelta Pielisjärvelle on Kansallismaisema isolla K:lla, kaikkien suomalaisten kansallismaisemien äiti, isä ja ylijumala. Jos Suomella olisi vain yksi kansallismaisema, se olisi tämä.

Kolin metsäiset järvimaisemat on ikuistettu suomalaisten kollektiiviseen muistiin.

Koli nousi maineeseen vuonna 1895, kun Eero Järnefelt kävi vaaralla ihailemassa maisemia valokuvaaja I. K. Inhan opastamana ja maalasi muutamaa vuotta myöhemmin taulun Syysmaisema Pielisjärveltä, josta tuli suomalaisen taiteen kultakauden avainteoksia.

Sen jälkeen Kolilla ovat käyneet ”pyyhinvaelluksella” lukemattomat suomalaiset kulttuurihenkilöt.

Jo muutamaa vuotta aiemmin Sibelius oli suunnannut Kolin maisemiin Pielisen rannalle häämatkalleen. Sibeliuksen Finlandia-teosta eivät tosin innoittaneet Kolin pohjoiskarjalaiset vaan Aulangon hämäläiset maisemat.

Kolia, Pohjois-Karjalan korkeinta vaaraa, ei ole ikuistettu ainoastaan maalauksiin; Juhani Ahon Panu-romaani sijoittuu sekin Kolin maisemiin.

Ukko-Koli ja sen viereiset huiput ovat muisto mahtavasta vuorijonosta, joka vuosimiljoonia sitten kulki pitkin Itä-Suomea kohoten jopa 7000 metrin korkeuteen.

Ukko-Kolin uskotaan olleen pyhä paikka jo muinaissuomalaisille, ja monet kansantarinat kertovat uhrimenoista Kolilla.

Vaeltaminen Kolilla

Kolilla ei tarvitse ihailla maisemia ainoastaan Ukko-Kolin laelta. Loistava vaellusreitti on 40 kilometriä pitkä Herajärven kierros, jonka maisemissa vaihtelevat ahot ja koivumetsät, luonnonniityt, järvet ja komeat kalliot. Reitin varrella on myös Pirunkirkko Pielisen rannalla.

Kannattaa kulkea vastapäivään, jotta komeimmat maisemat jäävät kierroksen loppuun: lopuksi noustaan Ukko-Kolin laelle. Varaa mukaan kunnolla vettä, sillä vedentäyttöpaikkoja on vähän.

Koli talvella

Koli on kaunis myös talvella. Pielisen alue on Suomen lumisimpia. Kuva: Kimmo Salminen.
Koli on kaunis myös talvella. Pielisen alue on Suomen lumisimpia. Kuva: Kimmo Salminen.

Kolin maisemat ovat upeat myös talvella. Pielisjärven seutu on Suomen runsaslumisimpia alueita.

Ukko-Kolilla on myös laskettelukeskus: sen lasketteluhissi oli Suomen ensimmäinen. Kolin kansallispuisto perustettiin vasta vuonna 1991, kun uhkana oli, että laskettelukeskuksen rinteitä laajennettaisiin ja Kolin rinteiden vanhat metsät kaadettaisiin.

Koli on aikamoinen talviurheilun ihmemaa. Murtomaahiihtolatuja on 50 kilometriä, ja opastusta saa lumikenkäkävelyssä. Talvella voi myös lähteä moottorikelkkasafarille, ajelulle husky-valjakolla tai ratsastusretkelle islanninhevosilla (joilla toki onnistuu ratsastaminen myös kesäisin).

Luontokeskus Ukko

Kolin alueen historiasta ja luonnosta kerrotaan metsähallituksen pitämässä luontokeskus Ukossa.

Kolin hotellit

Paras paikka majoittua Kolilla on moderni Sokos Koli, jonka romanttinen Relax Spa on suunnattu aikuiseen hemmotteluun: kylpylän isoista ikkunoista ja lämmitetyistä ulkoaltaista avautuvista maisemista voi nauttia kuohuviinilasillisen kera.

Hotelli sijaitsee se klassisella näköalapaikalla Ukko-Kolilla, jolla oli matkailumaja jo sata vuotta sitten.

Matka Kolille

Kuopiosta on Kolille noin 1,5 tunnin ajomatka.