Koli – näin nautit Suomen kansallismaisemasta

Kolin laelta näkyy Pielinen. Kuva: Riekkinen / Shutterstock

Näkymä Ukko-Kolin laelta Pieliselle on Kansallismaisema isolla K:lla, kaikkien suomalaisten kansallismaisemien äiti, isä ja ylijumala. Jos Suomella olisi vain yksi kansallismaisema, se olisi tämä.

Kolin metsäiset, saarien täplittämät järvimaisemat on ikuistettu suomalaisten kollektiiviseen muistiin.

Koli nousi maineeseen vuonna 1895, kun Eero Järnefelt kävi vaaralla ihailemassa maisemia valokuvaaja I.K. Inhan opastamana ja maalasi muutamaa vuotta myöhemmin taulun Syysmaisema Pielisjärveltä. Siitä tuli yksi suomalaisen taiteen kultakauden avainteoksista.

Sen jälkeen Kolilla ovat käyneet ”pyhiinvaelluksella” lukemattomat suomalaiset kulttuurihenkilöt.

Jo muutamaa vuotta aiemmin Sibelius oli suunnannut Kolin maisemiin Pielisen rannalle häämatkalleen. Sibeliuksen Finlandia-teosta eivät tosin innoittaneet Kolin pohjoiskarjalaiset maisemat, vaan Aulangon hämäläiset maisemat.

Kolia, Pohjois-Karjalan korkeinta vaaraa, ei ole ikuistettu ainoastaan maalauksiin; Juhani Ahon Panu-romaani sijoittuu sekin Kolin maisemiin.

Suosituimmillaan Koli on matkakohteena kesällä ja syksyllä ruskan aikaan, mutta Koli on hieno kohde myös talvella.

Luontokeskus Ukko ja Kolin paras hotelli

Koli Relax Spa on yksi Suomen ihanimmista kylpylöistä. Kuva: Laura Huttunen

Kolin historiasta ja luonnosta kerrotaan Metsähallituksen pitämässä Kolin luontokeskus Ukossa. Luontokeskus sijaitsee aivan Break Sokos Hotel Kolin vieressä, melkein vaaran laella.

Hotellin sijainti on Kolin paras – hotellin ja luontokeskuksen pihasta lähtee lyhyt polku Ukko-Kolin laelle, joten maisemia voi käydä ihailemassa eri aikoihin päivästä, vaikka illallisen jälkeen tai aamuvarhain ennen aamiaista.

Samalla paikalla sijaitsi matkailumaja jo sata vuotta sitten. Erityisen ihanaksi Break Sokos Hotel Kolin tekee sen romanttinen kylpylä, Relax Spa, joka on suunnattu aikuiseen hemmotteluun: kylpylän isoista ikkunoista ja lämmitetyistä ulkoaltaista avautuvista maisemista voi nauttia kuohuviinilasillisen kera.

Uima-altaan vedenalaisista kaiuttimista soi Sibeliuksen Finlandia, ja elämyssuihkussa voi valita ohjelmaksi karibialaisen ukkosmyrskyn tai viileän valtameren sumun.

Myös hotellin ravintolasta avautuvat komeat näkymät.

Ukko-Koli – Kolin kuuluisin näköalapaikka

paratiisireportteri
Kolin kuuluisin maisema avautuu Ukko-Kolin huipulta. Kuva: Ville Palonen

Kolin päänähtävyys on Ukko-Koli, alueen korkein huippu ja kuuluisin näköalapaikka. Juuri täältä, paljailta, vaaleilta kallioilta avautuu Kolin kaikkein kuuluisin maisema.

Paljailla kallioilla istuskellessa on helppo uskoa yhtä selitystä Kolin nimen alkuperästä, että se tulisi karjalan kielen kaljua tai paljasta tarkoittavasta sanasta.

Ukko-Koli ja sen viereiset huiput ovat muisto mahtavasta vuorijonosta, joka vuosimiljoonia sitten kulki pitkin Itä-Suomea kohoten jopa 7000 metrin korkeuteen. Nykyään Kolin korkein huippu on 347 metriä merenpinnan yläpuolella.

Ukko-Kolin uskotaan olleen pyhä paikka jo muinaissuomalaisille, ja monet kansantarinat kertovat uhrimenoista Kolilla. Pientä uhrihalkeamaa voi käydä ihailemassakin Sokos-hotellin perimmäisessä kulmassa.

Ukko-Kolille on helppo kiivetä kymmenessä minuutissa: Luontokeskus Ukon pihalta nousevat portaat, jotka muutaman minuutin kiipeämisen jälkeen muuttuvat kallion laella kulkevaksi poluksi.

Huippujen kierros – lyhyt vaellus Kolin kansallismaisemassa

Kolilla kulkee monta merkittyä kävelypolkua. Kuva: Ville Palonen

Kolilla ei tarvitse ihailla maisemia ainoastaan Ukko-Kolin laelta. Alueelta löytyy monta lyhyttä päiväretkeen sopivaa vaelluspolkua.

Kolilla kannattaa kävellä vähintään Huippujen kierros, jolla on pituutta 1,4 kilometriä. Polku kiertää Ukko-Kolin, Paha-Kolin ja Akka-Kolin komeimmat maisemat.

Mäkrän polku – Järnefeltin kalliolla

Koli Mäkrävaara
Mäkrävaaran laelta näkyy Ukko-Koli. Tältä paikalta Eero Järnefelt maalasi Kolia. Kuva: Ville Palonen

Jos vain aika ja voimat antavat myöten, kannattaa kävellä Mäkrän polku. Reilun 7 kilometrin mittainen rengasreitti vie Mäkrävaaran laelle paikalle, jolla Eero Järnefelt maalasi Kolia.

Männytkin ovat niin käppyräiset kuin taulussa Maisema Kolilta.

Mäkrävaaran lähellä voi nukkua Metsähallituksen vuokratuvassa Ikolanahon kämpässä.  Kävelymatka lähimmältä tieltä Ikolanahoon on alle kilometri, luontokeskus Ukkoon kolmisen kilometriä.

Pirunkirkko – Kolin pirullisin nähtävyys

Pirunkirkko on Z-kirjaimen muotoinen 34 metriä pitkä rakoluola. Kuva: Ville Palonen

Pirunkirkko on mainio retkikohde Kolilla. Kyseessä on pirullisen tunnelmallinen lohkareluola, jossa voisi hyvin kuvitella kohtaavansa itsensä vanhan vihtahousun.

Luolalle on lyhyt ajomatka Ukko-Kolilta. Parkkipaikalta laskeudutaan luolaan pitkiä teräsportaita pitkin.

Herajärven kierros – Kolin pitkä vaellus

Jos aika ja into riittää, Kolin paras vaellusreitti on Herajärven kierros. Maisemissa vaihtelevat ahot ja koivumetsät, luonnonniityt, järvet ja komeat kalliot.

Reitin varrella on myös Pirunkirkko Pielisen rannalla sekä kahluuvaijeri, jonka avulla ylitetään noin 15 metriä leveä Herajoki.

Herajärven kierros koostuu kahdesta rengasreitistä: valittavana ovat joko eteläinen (30 km) tai pohjoinen (35 km) kierros. Koko Herajärven kierrokselle tulee mittaa 61 kilometriä. Herajärven kierros kannattaa kulkea vastapäivään, jotta komeimmat maisemat jäävät kierroksen loppuun: vasta lopuksi noustaan Ukko-Kolin laelle.

Suositeltavia yöpymispaikkoja ovat Herajärven eteläpäässä sijaitseva Ahvenlammen autiotupa sekä Kiviniemen luontotila, jossa yöpyessä ei tarvita edes omaa makuupussia: yö aitassa (sis. lakanat ja pyyheen) maksaa 25 euroa ja aamiainen kuusi euroa!

Varaa mukaan kunnolla vettä, sillä vedentäyttöpaikkoja on vähän. Suoraan juomavedeksi kelpaavaa vettä saa ainoastaan Kiviniemestä ja luontokeskukselta.

Koli talvella

Kolin luontokeskus, Sokos Hotel Koli, laskettelurinteet ja Pielinen.

Kolin maisemat ovat upeat myös talvella. Pielisen seutu on Suomen runsaslumisimpia alueita ja Koli Suomen eteläisimpiä paikkoja, jossa voi ihailla kunnon tykkylunta.

Talvella Pielisin yli avataan jäätie Vuonislahteen, jossa kannattaa käydä katsomassa upeaa Paaterin kirkkoa. Seitsemän kilometrin mittaisen jäätien ajaminen on jo itsessään erikoinen kokemus. jäätiellä on pysähtyminen kielletty.

Koli on aikamoinen talviurheilun ihmemaa. Murtomaahiihtolatuja on 50 kilometriä, ja opastusta saa lumikenkäkävelyssä. Talvella pääsee myös moottorikelkkasafarille, ajelulle husky-valjakolla tai ratsastusretkelle islanninhevosilla (joilla ratsastaminen toki onnistuu myös kesäisin).

Kolilla on myös laskettelukeskus – ja oikein hyvä sellainen.

Kolin hiihtokeskus

Ensimmäisenä ajatuksena saattaa olla ihmetys: miten kansallismaiseman viereen on saatettu raivata laskettelurinne?

No, ajat olivat toiset. Kolilla alettiin lasketella jo vuonna 1937, ja hiihtohissikin rakennettiin 1952, Suomen ensimmäisten joukossa. Kansallispuistoksi Koli nimitettiin vasta vuonna 1991, osin sen takia, ettei laskettelukeskuksen rinteitä voisi laajentaa.

Ja heti tässä vaiheessa on hyvä todeta, etteivät raivatut rinteet näy Ukko-Kolille. Eli Kolilla voi lasketella hyvillä mielin. Samalla tulee tavallaan tehtyä kunniaa myös Suomen lasketteluhistorialle. Koli oli maamme ensimmäisiä hiihtokeskuksia.

Kolin hiihtokeskus on itse asiassa varsin mainio paikka lasketella. Rinteet ovat eteläisen Suomen pisimmät (1500 metriä) ja korkeusero suurin (230 metriä). Rinteiden profiili riittää jopa alppihiihtokisojen järjestämiseen.

Seitsemän laskettelurinnettä ovat hotellille nousevan tuolihissin ja viereiselle huipulle menevän ankkurihissin välissä. Hissien ala-asemat ovat lähekkäin alhaalla Pielisen rannalla kulkevan maantien vieressä.

Kolilta löytyy off piste -rinteitä, mutta kansallispuiston alueella (eli esimerkiksi Ukko-Kolin huipulta) ei saa laskea.

Kolin kylä – herkuttele Kolin Ryynäsessä

Kolin Ryynänen
Kolin Ryynäsessä voi nauttia joensuulaisen Honkavuoren Panimon 347-olutta. Se on saanut nimensä Ukko-Kolin korkeimmasta kohdasta, joka on 347 metriä merenpinnan yläpuolella. Kuva: Ville Palonen

Vaarojen kupeessa, vajaan kolmen kilometrin päässä Ukko-Kolilta alamäkeen sijaitsee pieni ja sievä Kolin kylä, joka koostuu muutamasta kauniista puurakennuksesta.

Täällä kannattaa pysähtyä ainakin syömään tunnelmallisessa Kolin Ryynäsessä. Pieni gastropubi vuokraa myös karun kodikkaita huoneita vanhassa luhtiaitassa. Jaetut kylpyhuoneet.

Lisää näkemistä ja tekemistä Kolilla

Paaterin kirkko
Paaterin puukirkko on taiteilija Eeva Ryynäsen luomus. Kuva: Ville Palonen

Kolilla käymiseen kannattaa myös yhdistää muitakin Pohjois-Karjalan nähtävyyksiä, kuten upea Paaterin puukirkko, ahmojen katselua ja vierailu Patvinsuon kansallispuistossa.

Pohjois-Karjalan nähtävyydet – kansallismaisemia, suurpetoja ja sotahistoriaa

Kolin majoitus

Koli Relax Spa on yksi Suomen ihanimmista kylpylöistä. Kuva: Laura Huttunen

Paras majoitus Kolilla on moderni Break Sokos Hotel Koli, joka on esitelty tarkemmin yllä. Hotelli sijaitsee kirjaimellisesti pääkallonpaikalla aivan Ukko-Kolin vieressä.

Hotellin parkkipaikka on alempana rinteessä, mutta tavarat voi käydä viemässä autolla hotellille. Parkkipaikalta ylös hotellille vie funikulaari.

Kaikki muut majapaikat sijaitsevatkin sitten pitemmän kävely- tai ajomatkan päässä Kolin huipuilta. Erityisen tunnelmallinen – ja edullinen – majapaikka on Kolin keidas, joka sijaitsee kauniissa vanhassa maatalossa. Muutama huoneista on 1800-luvun aitassa!

Katso tarjoukset Kolin majoitukseen.

Kolin vuokramökit

Metsähallituksella on muutama erähenkinen vuokratupa Kolin alueella, kuten Mäkrävaaran lähellä sijaitseva Ikolanahon vuokratupa. Mökkien päivävuokra on muutamia kymppejä. Avaimet noudetaan luontokeskus Ukosta.

Kolilta löytyy myös kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Jos kaipaa mökiltä luksustunnelmaa, sitä tarjoaa supertyylikäs Aava Koli.

Katso tarjoukset Kolin vuokramökkeihin.

Matka Kolille

Kuopiosta on Kolille reilun kahden tunnin automatka. Joensuusta Kolille ajaa tunnissa. Kolin-matkalla kannattaa tutustua myös muihin Pohjois-Kajalan nähtävyyksiin.

Pakkaa mukaan Kolille

Scandinavian Outdoor -verkkokaupasta löytyy laaja valikoima reppuja, otsalamppuja, ulkoiluvaatteita ja muita tarpeellisia retkeilyvarusteita.

Paras aika matkustaa Kolille?

Kolilla jokainen vuodenaika on näkemisen arvoinen. Suosituinta aikaa on kesä, jolloin vesistöt ovat parhaimmillaan ja Pielisen upea järvi mahdollistaa monenlaiset harrastukset. Syksyllä ruska maalaa vaellusreitit mahtavalla väripaletilla ja luontopolut kuhisevat maisemia ihastelevia matkalaisia.

Kolilla on myös useita tapahtumia, joita järjestetään ympäri vuoden. Suosituimpia lienevät Kolin Venetsialaiset, Ruska Blues ja Vaarojen Maraton. Talvella pidetään useampi hiihtotapahtuma, jotka ovat jo vuosia olleen todella suosittuja.

Näistä ja muista Kolin tapahtumista ja palveluista löytyy paljon lisätietoa Koli 24 -sivustolta.

Koli on paikka, josta jokainen löytää jotain itselleen. Olipa ajankohta siis mikä tahansa, Koli on erinomainen vaihtoehto kotimaan loman kohteeksi.

Koli – kokemuksia

Kolista kirjoittivat matkailutoimittajat Antti Helin ja Ville Palonen. Antille Koliin tutustuminen oli pitkäaikainen haave, jonka toteutumiseen vierähti pari vuosikymmentä:

”Jostain syystä Koli vältteli minua, vaikka olen kiertänyt Suomea ympäri useaankin otteeseen. Kun sitten viimein matkani vei Kolille, mietin, olisiko se maineensa veroinen. Oli se, ja vielä enemmän. Ukko-Koli on todellakin sellainen paikka, että sen maisemia katsellessa tuntee olevansa yhteydessä kollektiiviseen suomalaiseen sieluun.”

Lue lisää:

Suomen kauneimmat maisemat

Suomen parhaat kansallispuistot

Itä-Suomen parhaat nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi