Rauma – Suomen upein puutalokaupunki

Rauma – Suomen upein puutalokaupunki

Vanhan Rauman kuvaaminen on helppoa. Se onnistuu yhdellä sanalla: ihastuttava!

Rauma on Suomen Unescon maailmanperintökohteista omaa luokkaansa, Suomen harvoja oikeasti kansainvälisen tason nähtävyyksiä. Vanha Rauma on pohjoismaiden laajin säilynyt puukaupunki, ja maailmankin mittakaavassa harvinaisuus.

 

rauma-0712

 

Maailmanperintökohteeksi Vanha Rauma valittiin ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoisesta puukaupungista.

Vanha Rauma on Suomen puutalokaupungeista kaunein ja muita kaupunkimaisempi (Porvoota lukuun ottamatta): puutaloja on rinnakkain on monta korttelia, mikä puutalokeskustasta tekee kivan käveltävän. Moni Suomen muista puukaupungeista koostuu sen sijaan parista pitkästä puutalokadusta yhtenäisen kaupunkikuvan sijaan.

Kaiken lisäksi Rauman talot ovat kauniisti koristeltuja, kun monessa muussa kaupungissa säilyneet puutaloalueet ovat olleet köyhemmän väen alueita ja talot ilmeeltään karumpia, silti toki tunnelmallisia.

Rauman taloista jokainen onkin kuin oma yksilönsä, jolla on oma värinsä ja piirteensä. Kaikilla taloilla on myös oma nimensä, joka on merkitty kilpeen rakennuksen kulmaan.

Vanhan Rauman puutaloista vanhimmat alkuperäisen asunsa säilyttäneet ovat 1700-luvun loppupuolelta.

Vanhan Rauman säilyminen on aikamoinen ihme. Puutalokaupunkeja ovat tavallisesti vaivanneet suurpalot, mutta Rauman viimeisestä suuresta kaupunkipalosta on jo aikaa: se tapahtui vuonna 1682.

Puutalojen lisäksi Raumalla on säilynyt myös hyvin paikallinen Rauman murre, jonka kuunteleminen saa väkisin hyvälle tuulelle.

Rauman nähtävyydet

Kordelinin kappeli Rauman vanhalla hautausmaalla.
Kordelinin kappeli Rauman vanhalla hautausmaalla.

Rauman suurin nähtävyys on tietenkin Vanha Rauma, jota on mukava kävellä ympäriinsä, aina välillä poiketen puutaloissa sijaitseviin gallerioihin ja putiikkeihin. Kaduista kapein on vain kaksi metriä leveä Kitukränn.

Vanhan Rauman Pyhän ristin kirkko on 1500-luvun alusta, jolloin fransiskaaniveljet rakensivat sen luostarinsa kirkoksi. Samalta ajalta periytyvät kirkon maalaukset, jotka esittävät raamatullisen pelastushistorian tiivistetysti.

Rauman historiasta kertoo Rauman museo, joka sijaitsee vanhassa renessanssitornisessa raatihuoneessa. Esillä on hyvin muun muassa raumalainen pitsinnypläys, joka oli tärkeä ammatti kaupungissa 1700-luvulla.

Vanhan Rauman elämään entisaikoina pääsee kurkistamaan kahdessa kotimuseossa. Marelassa asui aikoinaan yksi Rauman rikkaimmista laivanvarustajista. Kirstin talossa näkee puolestaan sen, miten merimiesperheet elivät.

Rauman venesatamassa sijaitsevasta Kiikartornista voi ihailla Syväraumanlahden saaristomaisemia. Torni on kopio 1800-luvun lopulla rakennetusta ja 1950-luvulla puretusta tornista, jota käytettiin apuna merenkulun viestinnässä.

Muista käydä myös Rauman vanhalla hautausmaalla, jonka kohokohta on Lars Sonckin piirtämä jugendtyylinen Kordelinin kappeli.

Rauma ei ole pelkkää historiaa: Raumalta löytyy myös kaksi nykytaiteeseen keskittyvää museota. Rauman taidemuseo esittelee lähiseudun ja Itämeren alueen taiteilijoita. Lönnströmin taidemuseossa on puolestaan vaihtuvia näyttelyitä suomalaisesta nykytaiteesta.

Rauman lähettyvillä on toinenkin Suomen Unescon maailmanperintökohteista, tosin paljon Vanhaa Raumaa vaatimattomampi: Sammallahdenmäen muinaishauta-alue.

Rauman parhaat ravintolat

Vanhan Rauman ravintolavaihtoehdot löytyvät torin ympäriltä: Goto palvelee fine diningin ystäviä, Lungi tarjoaa modernia aasialaista, pizzoja saa Jubusta ja Sali on suuri ja moderni kahvila. Toripöllössä ja sen terassilla voi ryystää olutta.

Rauman ostokset

Rauman kaupat ovat erikoistuneet vanhaan tavaraan. Hauenguanon antiikki myy anttiikkia, ja Liiteri on täynnä kaikenlaista käytettyä tavaraa kirjoista keinuhevosiin. Vanhoissa makasiinirakennuksissa toimivat Ratamakasiini ja Kirpputori Nostalgia myyvät nekin vanhaa tavaraa kuten Arabian astioita ja huonekaluja. Vanhan junaradan molemmin puolin sijaitsee SPR:n kirpputori, jonka rakennukset kulkevat nimillä Puoti ja Wanhat tawarat.

Rauman hotellit

Rauman tunnelmallisessa vanhassakaupungissa vierähtää mukavasti koko viikonloppu. Hyvä valinta majapaikaksi on Vanhan Rauman kupeessa sijaitseva 1930-luvun funkkishotelli Vanha Rauma. Hotellin kaikki huoneet ovat kaikki erilaisia, ja aamiainen nostaa veden kielelle. Hotellilta voi myös vuokrata polkupyöriä.

Merellisiin tunnelmiin pääsee yöpymällä Kylmäpihlajan majakalla (119 e / 2hh), joka sijaitsee karulla pikkusaarella 10 kilometriä mantereesta. Kesäisin majakalle kulkee vesibussi, muina aikoina pitää kuljetus tilata erikseen.