Suomen ihmeet: Saaristomeri

Suomen ihmeet: Saaristomeri

Bengtskärin majakkasaari on Saaristomeren vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Antti Viitala
Bengtskärin majakkasaari on Saaristomeren vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Antti Viitala

Tuhansien saarien Saaristomeri on yksi Suomen suurimpia luonnonihmeitä. Saaristo on melkein kuin elävä olio, vaikka se elääkin hieman hitaammassa tempossa, mihin me ihmiset olemme tottuneet: kalliokareet kasvavat luodoiksi parissa sadassa vuodessa.

Saaristomeren alueella on laskettu olevan yli 17 000 saarta – vastaavanlaista saaristoa ei ole missään muualla maailmassa.

Saaristomeren eläimiin kuuluvat niin merikotka kuin norppa ja harmaahyljekin.

Omaa venettä ei tarvita, vaan saaristossa pääsee liikkumaan yhteisaluksilla.

Saaristomeren parhaat nähtävyydet

Saaristomerellä on käytännössä kaksi matkailualuetta. On Saariston rengastie, joka kulkee Paraisten ja Nauvon kautta Naantaliin ja matkalle osuvat niin Nauvon jatulintarha kuin Seilin spitaalisten saarikin.

Toinen Saaristomeren kiehtova alue avautuu Kemiönsaaren edustalla, jolla pääsee tutustumaan saariston viikinkihistoriaan Rosalan Viikinkikeskuksessa ja ulkosaariston karun kauniisiin maisemiin Bengtskärin majakalla ja Örön linnoitussaarella.

Alla esitellään Kemiön reitin nähtävyydet. Oma sivunsa kertoo Saariston rengastiestä.

Kemiönsaari

Suurella Kemiönsaarella on paljon nähtävää. Sagalund on tunnelmallinen ulkomuseo, jonka Museovirasto on luokitellut merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Sagalund koostuu talonpoikaistaloja, torppa, vanha koulu ja käräjätalo.

Amos Andersonin kesähuvila Söderlångvikin kartano on puolestaan Suomen kiehtovimpia kartanoita.

Kemiönsaaren nähtävyyksiin kuuluvat myös Taalintehtaan ruukkialue ja Saaristomeren luontoa esittelevä luontokeskus Sinisimpukka.

Högsåra

Högsåra on idyllinen saari, eikä vähiten mainion Farmors Cafén ansiosta (avoinna kesäisin joka päivä 10–22). Lapset voivat tutustua kotieläimiin, ja kahvilasta voi vuokrata polkupyöriä. Keisarinsataman rannassa voi uida.

Rosalan Viikinkikeskus

Turun saariston viikinkiaikaiseen historiaan voi tutustua upeassa Rosalan Viikinkikeskuksessa, jossa on kokonainen rekonstruoitu viikinkikylä.

Viikinkikeskuksessa on monipuolisesti palveluita ravintolasta museokauppaan. Yöpyä voi yhdessä museorakennuksista, komeassa viikinkipäällikön hallissa. Viikinkikeskuksessa voi järjestää jopa häät!

Rosalan Viikinkikeskuksen aukioloajat: joka päivä 15.5–15.9.

Bengtskärin majakka

Bengtskärin majakan portaat eivät ole korkeanpaikan kammoisille. Kuva: Taipalebrothers
Bengtskärin majakan portaat eivät ole korkeanpaikan kammoisille. Kuva: Taipalebrothers

Yksinäisellä kalliosaarella sijaitseva Bengtskärin majakka on Suomen upeimpia majakkoja ja kiehtova retkikohde. Majakkasaarelle voi myös jäädä yöksi.

Örön linnoitussaari

Örön linnoitussaari on Saaristomeren uusin nähtävyys. Suomen armeijan käytössä ollut saari avautui yleisölle vasta vuonna 2015. Örössä on suorittanut varusmiespalvelustaan esimerkiksi Sauli Niinistö, Suomen nykyinen presidentti ja armeijan ylipäällikkö.

Niinistön muistot eivät ole kovin kultaiset: hän on valitellut muun muassa saaren ruokahuoltoa, joka saattoi olla usein pelkkää makaronikeittoa, eikä lomillekaan päässyt saarelta ensimmäiseen kahteen kuukauteen.

Saaren valvontatornit ovat edelleen armeijan käytössä ja yleisöltä suljettuja.

Örön linnoittivat venäläiset vuosina 1915–1917, ja suomalaiset kunnostivat saaren isot tykit vuonna 1929. 12-tuumaiset tykit tulivat tarpeeseen jatkosodassa, jossa niillä osallistuttiin Bengtskärin taisteluun ja ammuttiin venäläisiä Hankoniemellä ja Russarössä asti. Tykkien kantama kun on huikeat 45 kilometriä!

Toiseen tykeistä pääsee tutustumaan. Lisäksi saarella on pienempiä 6-tuumaisia tykkejä.

Saarella on kaksi noin viiden kilometrin mittaista vaellusreittiä. Toinen vie saaren eteläkärkeen ja toinen pohjoisosiin. Örön eteläkärjestä avautuvat upeat maisemat Bengtskärin majakkasaarelle asti.

Örölle voi matkata päiväksi tai jäädä yöksi. Örön matka kannattaa suunnitella etukäteen ja varata ajoissa sekä majoitus että ateriat.

Saarella on vierasvenesatama, hotelli, hostelli (sänkypaikka noin 30 euroa) ja muutama mökki, joita voi vuokrata (noin 100 euroa/yö). Oman teltan kanssa Örössä saa yöpyä ilmaiseksi.

visitörö.fi