Saaristomeri – nämä ovat Turun saariston parhaat kohteet

Turun saaristo hylje
No se on terve! Turun saaristossa voi bongata suloisia hylkeitä. Tämä on kuvattu Bengtskärin majakalla. Kuva: Visit Kimitoön

Saaristomeri on Suomen suurin ja ainutlaatuisin luonnonihme. Saaristomerellä on saaria aivan älytön määrä, lähteestä riippuen noin 20 000–40 000. Vastaavanlaista saaristoa ei ole missään muualla maailmassa (paitsi Ruosissa, jos ihan rehellisiä ollaan).

Tuhansien saarten meri. Eikö se kuulostakin enemmän joltain fantasiamaalta kuin todelliselta paikalta? Ei sitä kukaan uskoisi, ellei se olisi totta.

Tämä ei ole mikään paratiisisaaristo, vaan melkein sellaisen vastakohta. Saaret ovat yksinäisiä ja karuja. Ja silti kutsuvia.

Saarissa on jotain samaa kuin Pikku Prinssin planeetassa, jolla asui vain yksi ihminen. On helppo uskoa, että jos maailmanloppu joskus koittaisi, Saaristomerellä säilyisivät viimeiset ihmiset. He elelisivät kaikessa rauhassa omilla saarillaan, kalastaisivat ja ehkä hylkeitäkin pyytäisivät.

Suomen saaristo on melkein kuin elävä olio, joka muuttaa muotoaan, vaikka se elääkin hieman hitaammassa tempossa, mihin me ihmiset olemme tottuneet: kalliokareet kasvavat luodoiksi parissa sadassa vuodessa, ja luodot muuttuvat saariksi tuhannessa.

Maankohoamisen tempo tuntuu hitaalta, mutta historian saatossa se on ollut hurja: Saaristomerellä on asuttu ainakin 8000 vuoden ajan, minkä aikana maa on kohonnut kymmeniä metrejä. Muutos on ollut valtava.

Saaristomeren luonto on omalaatuista. Kalliot ovat kaljuja ja uurteisia kuin vanhan miehen otsa, kukat kukkivat karussa ympäristössä hennon kauniisti.

Männyt ovat lyhyitä ja käppyräisiä kuin japanilaiset bonzaipuut – tai noidan sormet. Puut ovat kuin taideteoksia, joiden muotoja kannattaa pysähtyä katsomaan. Oma suosikkini on ystäväni saaristomökin vieressä kasvava puu, joka näyttää siltä kuin nainen ratsattaisi miehen sylissä. Kyllä, saariston puut voivat olla myös eroottisia.

Omaa venettä ei tarvita, vaan Saaristomerellä pääsee liikkumaan losseilla ja yhteysaluksilla.

Saaristomeri matkakohteena

Saaristomeri Saariston renngastie
Turun saaristossa liikkuu kätevästi lossien ja yhteysalusten avulla. Kuvassa Björkön venevajat Saariston rengastien varrella. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Saaristomeri jakaantuu käytännössä kolmeen matkailualueeseen. Näistä kaksi sijaitsee Turun saaristossa ja kolmas on Ahvenanmaa.

Turun saariston kuuluisin kohde on Saariston rengastie, joka kulkee Turusta Paraisten ja Nauvon kautta Naantaliin. Matkalle osuvat niin Nauvon vilkas huvivenesatama kuin pahamaineinen Seilin saarikin, jolla toimi aikoinaan spitaalisten parantola.

Saariston rengastieltä pääsee ulkosaaristoon tekemällä retken Utöhön, Suomen eteläisimmälle saarelle.

Toinen Turun saariston kiehtova alue avautuu Kemiönsaaren edustalla. Kemiön nähtävyyksiin kuuluvat Rosalan viikinkikeskus, Bengtskärin majakka ja Örön linnakesaari.

Kemiönsaariston nähtävyydet voi kiertää pitkin Rannikkoreittiä.

Rannikkoreitti – hyvä vaihtoehto Saariston rengastielle

Kemiö Viikinkikeskus
Rannikkoreitin varrella on Rosalan viikinkikeskus. Kuva: Visit Kimitoön

Rannikkoreitti on mainio vaihtoehto kuuluisammalle Saariston rengastielle. Rannikkoreitin varrelle osuvat itse asiassa rengastietä mielenkiitoisemmat nähtävyydet.

Reitti kulkee osin saaristossa, osin mantereella. Tunnelmat ovat silti hyvin merelliset. Toisin kuin Saariston rengastien tämän kiertolenkin voi tehdä vain polkupyörällä, sillä reittiin kuuluu autoton lauttayhteys Bengtskärin majakan ja Hangon välillä.

Rannikkoreitti kulkee Mathildedalin ruukilta Kemiönsaaren, Rosalan viikinkikeskuksen, Bengtskärin majakan, Hangon ja Tammisaaren kautta takaisin Mathildedaliin. Matkalla voi myös poiketa Tammisaaren seudulla Raaseporin linnalle.

Kannattaa tutustua myös Mathildedalin ruukkialueen vieressä sijaitsevaan Teijon kansallispuistoon, jonka maisemat ovat kuin Suomi pienoiskoossa.

Rannikkoreitin varrelta voi vuokrata polkupyörän, vaikkapa matkan alkupisteestä Mathildedalista, jonka rakennuksissa on pieni museo, viehättäviä käsityöpuoteja ja ihana Hotel Mathildedal.

Turun saariston parhaat nähtävyydet

Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakkasaari on Saaristomeren vaikuttavin nähtävyys. Kuva: Antti Viitala / Visit Finland

Saaristomeren paras nähtävyys on ilman muuta lähes elokuvamaisen jylhä Bengtskärin majakka – onkin aikamoinen ihme, ettei siitä ole vielä elokuvaa tehty.

Toinen hyvin tarinallinen kohde on Nauvon edustalla Seili, joka toimi aikoinaan spitaalisten ”parantolana”. Ei saarella kukaan parantunut, vaan Sakari Topelius kirjoitti Seilistä osuvasti: ”Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää.”

Monipuolisin retkikohde on Örö, jossa on vähän kaikkea: seikkailullisia linnakkeita, harvinaista luontoa ja pikkukivirantoja, joilla meri on todella kirkasta.

Mystisin nähtävyys on Nauvossa, Saariston rengastien varrella, sijaitseva Hvitsin (Finbyn) jatulintarha. Nauvossa sijaitsee myös saariston paras baari, hotelli Lanternan yhteydessä toimiva Suomen ainoa absinttibaari. Valitettavasti baari on avoinna vain tilauksesta.

Kulttuurinystävälle mielenkiintoisin paikka on Söderlångvikin kartano, jossa lomaili teollisuuspohatta ja taiteiden sekä tieteiden tukija Amos Anderson.

Lapsille hauskin saari on Rosala, jossa pääsee tutustumaan viikinkien elämään.

Saariston paras kylpylä

Kemiö Kasnäs
Kasnäsin saaristokylpylän edustalla on kanis pikkuranta. Kuva: Visit Kimitoön

Turun saaristossa pääsee myös kylpylälomalle – sekä kesällä että talvella. Kasnäsin kylpylähotelli sijaitsee täydellisellä paikalla Kemiönsaaren eteläkärjessä, jonne pääsee mantereelta helposti autolla tietä ja siltoja pitkin.

Vieressä on Kasnäsin satama, josta pääsee päiväretkille eri puolille Kemiön saaristoa. Kasnäsista lähtevät lautat esimerkiksi Rosalan viikinkikeskukseen, Örön linnakesaarelle ja Bengtskärin majakalle.

Kehon lisäksi tässä kylpylässä hellitään myös makunystyröitä: vieressä on kalatehdas, mikä takaa takuutuoreet herkut kalapainotteisessa lounasbuffetissa.

Turun saaristo ruotsinlaivan kyydistä

Yksi parhaista tavoista ihailla Turun saaristoa on lähteä ruotsinlaivalla Turusta Maarianhaminaan. Laiva kulkee läpi saariston ja kannella saa sinkoilla puolelta toiselle maisemia ihailemaan. Niin hienot ne ovat.

Purjeveneiden valkosiivet. Tiirat syöksyvät mereen ja merimetsot räpyttelevät eteenpäin kaula pitkällä. Lokit leijailevat taivaalla vapauden symboleina.

Erityisen antoisa risteily on sen jälkeen, kun on vaikkapa juuri kiertänyt Saariston rengastien. Tutut saaret näkee uudesta vinkkelistä. Mitä lähemmäs Ahvenanmaata kuljetaan, sitä karummiksi ja samalla kauniimmiksi saaret käyvät.

Laivamatkassa on vain yksi ongelma. Se synnyttää hirmuisen halun purjehtimaan Saaristomerelle.

Saariston parhaat majapaikat

mökki kemiö
Villa Sudsvedja saattaa hyvinkin olla Suomen tyylikkäin vuokramökki. Kuva: Visit Kimitoön

Turun saaristossa on useita upeita majapaikkoja. Saariston rengastien ja Kemiön saaristossa olevat majapaikat esitellään kyseisillä sivuilla. Muutama tunnelmallinen majapaikka sijaitsee myös hieman näiden suosittujen reittien ulkopuolella.

Sellainen paikka on esimerkiksi Saaristohotelli Vaihela, jonne on Naantalista puolentoista tunnin ajomatka. Matkalle osuu kaksi lossia. Maalaisidylli yhdistyy täällä saaristolaistunnelmaan.

Aivan ihana pikku saari on Nauvon edustalla sijaitseva Brännskär, jossa voi yöpyä Brännskär Stugorin mökeissä. Saarella ei ole autoja, vaan kaikkialla kävellään pitkin karun kauniita polkuja halki kallioiden ja käppyrämäntyjen. Saarella on myös kahvila ja pikkuruinen uimaranta. Yhteysalus M/S Nordep kulkee Nauvon Kirjais Port -satamasta.

Suomen kenties komein vuokramökki löytyy Kemiönsaarelta, Söderlångvikin kartanon läheltä. Villa Sundsvedjassa saaristo kohtaa wow-arkkitehtuurin. Perille pääsee helposti tietä pitkin.

Golfia saaristossa

Saaristo golf
Bjärkas Golf & Country Clubissa voi pelata golfia saaristomaisemissa. Kuva: Visit Kimitoön

Saaristossa pääsee tietysti pelaamaan myös golfia. Saariston rengastien varrella Paraisissa on Archipelagia Golf Club.

Kemiönsaarella on puolestaan Bjärkas Country & Golf Club, joka toimii myös suosittuna hotellina.

Hylkeitä ja merikotkia

Kivikaudella asukkaita houkuttelivat paikalle kalastus ja eristyisesti hylkeenpyynti. Lihan ja turkisten ohella hylkeistä saatiin niiden rasvaa eli traania, joka oli arvokasta kauppataravaa. Hylkeenrasvaa käytettiin ruuanlaitossa, nahan parkitsemiseen, maalien pohjana ja lääkkeenä. Hylkeenpyynti säilyikin tärkeänä elinkeinona aina 1800-luvun lopulle saakka.

Nykyisin hylkeenpyynti on edelleen sallittua mutta harvinaista, ja hylkeet voivatkin Suomessa sangen pulskasti. Kovin helposti niitä ei kuitenkaan näe, sillä hylkeet viihtyvät karuilla ja syrjäisillä ulkoluodoilla.

Paljon helpommin näkee merikotkia taivaalla liitelemässä. Onnistuneen suojelutyön ansiosta merikotka on Saaristomeren menestystarinoita. Laji oli 1970-luvulla kuolla Suomesta sukupuuttoon, pitkälti ympäristömyrkkyjen takia. Kun vuonna Suomessa 1975 kuoriutui neljä merikotkan poikasta, nykyisin poikasia kuoriutuu noin 500 vuodessa.

Hyljesafarit Saaristomerellä

saaristomeri harmaahylje
Hallin poikanen. Voiko söpömpää otusta ollakaan? Kuva: Guido Muratore / Visit Finland

Saaristomerellä voi osallistua myös hyljesafarille. Suomen hyljekanta on nykyisin suuri – hylkeitä sanotaan olevan yhtä paljon kuin 1930-luvulla.

Hylkeitä voi nähdä vähän siellä sun täällä, jopa Ruotsinlaivan kyydistä, mutta kaikkein parhaana ja varmimpana paikkana pidetään Sandbäckin hylkeidensuojelualuetta, joka sijaitsee kaukana avomerellä Kustavin saaristossa. Retkiä järjestetään Uudestakaupungista.

Pikkuruisella luodolla voi nähdä kerralla satoja halleja eli harmaahylkeitä, Itämeren hylkeistä suurimpia. Halliuros voi kasvaa kahden metrin mittaisiksi ja painaa yli 300 kiloa. Näky on kuin luontoelokuvassa.

Retkien ohjelmaan kuuluu vierailu Isokarin majakalla, jonka suunnitteluun osallistui empire-arkkitehti Engel. Matkalla nähdään myös merimetsojen valtaamia saaria ja kalasääskenpesiä linjataulujen päällä.

Noin sata euroa maksavat retket kestävät koko päivän. Yleisöretkiä on yleensä muutama vuodessa, touko–kesäkuussa. Retken voi myös varata koska vaan touko–lokakuussa kokonaan omalle porukalle (max 12 henkeä). Hyljesafarit ovat hyvin riippuvaisia säästä – huonon sään sattuessa retket perutaan.

Liikkuminen Saaristomerellä

Saaristomerta on helppo kiertää ilman omaa venettäkin. Sisäsaaristossa saaret on kytketty toisiinsa silloilla ja losseilla, ja ulkosaariston asutuille saarille vievät ilmaiset yhteysalukset. Joillekin nähtävyyssaarille – kuten linnakesaari Örölle ja Bengtskärin majakalle – vievään laivakyytiin pitää ostaa lippu.

Vuokraa mökki Saaristomereltä

Saaristomereltä löytyy kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset saariston vuokramökkeihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Todella hyvin kirjoitettu ja hienot kuvat, kiitos siitä. Erityisesti alun kuvaus Saaristomerestä. Pakko kuitenkin oikaista sen verran että kysymyksessä ei ole Turun saaristo vaan Turunmaan saaristo, Åbolands skärgård. Tämä on yleinen virhe kun saaristostamme suomeksi kirjoitetaan.

    Tervetuloa Turunmaan saaristoon :)

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi