Mikkeli – Gourmeta ja sotahistoriaa Saimaan maisemissa

Mikkeli – Gourmeta ja sotahistoriaa Saimaan maisemissa

Kenkävero-ravintola sijaitsee kauniissa vanhassa pappilassa. Kuva: VisitFinland
Kenkävero-ravintola sijaitsee kauniissa vanhassa pappilassa. Kuva: VisitFinland

Mikkelin sijainti Etelä-Savossa keskellä kauneinta Järvi-Suomea on tehnyt Mikkelistä Suomen suosituimpia mökkikuntia – Mikkelin alueella on mökkejä yli kymmenentuhatta!

Mökkiläisten määrä näkyy Mikkelissä kesäisin erinomaisena ravintolatarjontana. Lapsiperheitä Mikkeliin houkuttelevat Visulahden vesipuisto ja sen yhteydessä toimiva seikkailupuisto Xon.

Mikkeli on kiinnostava matkakohde myös Suomen sotahistoriasta pitäville: aina kun itsenäisessä Suomessa on sodittu, on Mikkeli toiminut päämajakaupunkina. Mikkeli onkin oikea paikka tilata marskin ryyppy Pub Päämajassa!

Mikkelin nähtävyydet: sotahistoria

Mikkelin sotahistoriasta päämajakaupunkina muistuttavat Mannerheimin salonkivaunu ja päämajamuseo.

Mannerheimin salonkivaunu sijaitsee Mikkelin rautatieasemalla. Valitettavasti vaunuun täytyy useimmiten tyytyä tutustumaan vain ikkunoista kurkkimalla: Mannerheimin salonkivaunu on avoinna vierailijoille vain puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta.

Päämajamuseossa näkee Mannerheimin työhuoneen, joka on säilytetty alkuperäisessä asussa.

Mikkeli lasten kanssa

Visulahden vesipuistossa lapsia odottavat komeat vesiliukumäet, ja Xon-puistossa perheen hurjapäille on karting-rataa, paintball-pelejä sekä benji- ja katapulttihyppyjä.

Astuvansalmen kalliomaalaukset

Mikkelin vieressä Ristiinassa sijaitsevat pohjoismaiden laajimmat kalliomaalaukset noin 5000 vuoden takaa. Mystisissä kuvissa on hirviä, ihmisiä ja kämmenen jälkiä.

Perille pääsee pitkin kolme kilometriä pitkää polkua tai risteilemällä m/s Kuutilla.

Mikkelin hotellit

Mikkelin keskustasta löytyvät tavalliset ketjuhotellit. Muutaman kilometrin päässä maaseudulla on useampikin viihtyisä ja kohtuuhintainen kartanohotelli. Katso tarjoukset Mikkelin alueen majoituksiin.

Mikkelin ravintolat

Mikkeli on Suomen kaiketi herkullisin kesämökkikohde. Tertin kartanon 1800-luvulla rakennetussa päärakennuksessa toimii ravintola, joka tarjoilee lähitilojen lihaa ja Saimaan kalaa, oman puutarhan yrteillä maustettuna. Erityisen kuuluia on Tertin kartanon seisovapöytä. Kokemuksen kruunaa kartanon kaunis puutarha.

Toinen erinomainen herkuttelukohde Mikkelin lähistöllä on Sahanlahti Resortin ravintola Koskivahti, joka toimii sahan johtajan vanhassa virka-asunnossa. Ravintola tarjoilee lähiruokaa paikallisista raaka-aineista. Hotellin vanhassa venevajassa järjestetään tunnelmallisia tanssiaisia.

Lisää kokeilemisen arvoisia ravintoloita löytyy Mikkelin keskustasta. Bistro Ville sijaitsee vuonna 1893 rakennetussa vapaapalokunnan talossa ja ruokalistalla on tietenkin lähiruokaa.

Lähiruokaan panostaa myös komeassa vanhassa pappilassa sijaitseva Kenkävero. Maista myös ravintolan oman leivintuvan leivonnaisia!

Siiskonen on 40 vuotta toiminut kotileipomo, joka tunnetaan herkullisesta kauraleivästä.

Illanviettoon voi suunnata Teatteri klubille, jossa on stand-up-komiikkailtoja ja monenlaista musiikkia.