Valamon luostari ja Pentti Saarikosken hauta

Valamon luostari ja Pentti Saarikosken hauta

Uusi Valamon luostariKuva: Scanrail1 / Shutterstock

Savossa Heinävedellä sijaitsevaan ”uuteen” Valamon luostariin on monta syytä matkustaa: yhdet matkustavat hiljentymään, toiset mielenkiinnosta tutustumaan luostariyhteisöön ja kolmannet käydäkseen runoilija Pentti Saarikosken saarella.

Valamon nähtävyyksiin ja viihdytyksiin kuuluvat myös vaihtuvat taidenäyttelyt sekä luostarin valmistamat viinit ja calvados-tyyppinen omenalikööri, joihin pääsee tutustumaan sekä viinikellarissa että lasissa.

Luostaria kutsutaan Uudeksi Valamon luostariksi, sillä alkuperäinen, Karjalassa Laatokan saaressa sijainnut Valamon luostari jäi toisen maailmansodan jälkeen rajan toiselle puolen.

Munkit raahasivat Laatokan jäätä pitkin perunasäkeissä mukanaan ikoneita, ehtoolliskalusteita ja vanhoja kirjoja paetessaan venäläisjoukkojen tieltä.

Valamo on ortodoksinen luostari. Munkkeja on kymmenkunta. Matkailijoita käykin luostarissa vuosittain monituhatkertainen määrä. Matkailu onkin luostarin pääelinkeino. Luostarissa on mahdollista yöpyä.

Lähettyvillä sijaitsee myös paljon vähemmän tunnettu Lintulan nunnaluostari.

Pentti Saarikosken hauta

Kerran elämässä kohteeksi Valamon luostarin tekee viimeistään sen hautausmaalla sijaitseva runoilija Pentti Saarikosken (1937–1983) hauta, eräänlainen Suomen versio Jim Morrisonin haudasta Pariisissa.

Hautaa merkkaa hautausmaan reunalla omassa yksinäisyydessään kivenmurikoiden ympäröimä hautakumpu ja puinen ortodoksiristi.

Elämänsä viimeisinä vuosina, terveytensä jo reistaillessa juopporetkuna tunnettu Pentti Saarikoski vetäytyi Uuteen Valamoon useita kertoja hiljentymään, jonne hän myös toivoi tulevansa haudatuksi.

1980-luvulla aikansa kohutoimittaja ja hulttiokirjailija Kari Kontio kävi kusemassa Pentti Saarikosken haudalle ja kirjoitti siitä lehtijutun.