Tammisaari – hävetkää!

Tammisaari – hävetkää!

Tammisaaren puutaloja. Kuva: Lauradibi / Shutterstock

Meren rantaan levittäytyvä Tammisaaren vanha kaupunki on Suomen parhaiten säilyneitä historiallisia puukaupunkeja. Vanhankaupungin kauniilla puutalokujilla onkin helppo antautua entisaikain kiireettömän tunnelman vietäväksi.

Samalla voi ihmetellä entisaikojen rankaisumenetelmiä, jotka perustuivat julkiseen häpäisyyn.

Tammisaarin Raippatorilla on esillä vanhanmallinen häpeäpaalu, jollaisia käytettiin Suomessa rangaistuksena 1880-luvulle asti. Rikollinen laitettiin istumaan häpeäpaaluun kaupunkilaisten pilkattavaksi.

Aikoinaan torilla oli myös puuhevonen, jossa juoppouteen syyllistyneet joutuivat istumaan.

Tammisaari on aikamatka 1800-luvulle

Tammisaaren vanhakaupunki on pääosin rakennettu vuoden 1821 palon jälkeen, mutta keskustassa on säilynyt myös muutama kymmenen taloa 1700-luvun puolelta. Katuverkko juontaa 1500-luvulle.

Tammisaaren vanhan keskustan katujen nimet viittaavat katujen varrella asuneiden käsityöläisten ammatteihin: on esimerkiksi Kehrääjänkatu, Hatuntekijänkatu, Suutarinkatu ja Sepänkatu. Kannattaa kurkistella talojen kauniille sisäpihoille.

Kellosepän talossa toimii Tammisaaren kaupunginmuseo.

Ylevästi nimetty, putiikkien reunustama Kuninkaankatu oli Suomen ensimmäinen kävelykatu. Kuninkaankatu, tuttavallisesti Kungsen, johtaa Raatihuoneentorille.

Kiinnostava tutustumiskohde on myös elokuvateatteri Bio Forum, joka on toimii edelleen elokuvateatteria varta vasten yli sata vuotta sitten suunnitellussa talossa.

Schjerfbeckin Tammissaari

Tammisaaren kuuluisimpia loma-asukkaita on ollut taiteilija Helene Schjerfbeck. Tammisaaressa vieraillessaan hän ikuisti tauluihinsa Tammisaaren kaupunkinäkymiä ja asukkaita.

Tammisaaren museokeskus EKTAssa on pysyvä näyttely Schjerfbeckin elämästä ja taiteesta.

Alvar Aalto ja Tammisaari

Tammisaaresta löytyy myös modernimpaa arvokasta rakennusperintöä. Alvar Aalto suunnitteli ystävälleen, kirjailija ja purjehtija Göran Schildtille talon Tammisaareen. Schildt on kertonut Aallon vitsailleen ennen rakennusprojektiin ryhtymistä: ”Vietät aivan liikaa aikaa ulkomailla. Rakennan sinulle talon, joka saa sinut pysymään Suomessa.”

Villa Skeppet -taloa voi ihailla vain ulkopuolelta, sillä se ei ole avoinna yleisölle. Viereisessä puurakennuksessa, Villa Schildtissä, on vaihtuvia kesänäyttelyitä

Alvar Aallon luomia sisätiloja pääsee  katsomaan Tammisaaren Säästöpankin talossa, jonka on Aallon käsialaa. Alakerrassa on pankkisali ja yläkerrassa lounasravintola Piazza. Valtaosa kalustuksesta on Aallon suunnittelemia.

Tammisaaren ravintolat

Tammisaaren viehättävimpiä ruokapaikkoja on pienessä punaisessa mökissä, omenapuiden katveessa sijaitseva Café Gamla Stan. Tarjolla on suolaisia piiraita ja herkullisia itse tehtyjä kakkuja. Tiistaisin kahvilan puutarhassa esiintyy trubaduureja.

Raatihuoneentorin laidalla toimivat sekä take away sushipaikka Agunwagu että kahvila Pieni keittiö, jossa kannattaa kokeilla saaristolaisleipiä lohella tai sillisalaatilla.