Tampere – Suomen keskeisin kaupunki

Tampere – Suomen keskeisin kaupunki

Tammerkosken klassisia tehdasmaisemia. Kuva: Alexander Savin, Flickr CC
Tammerkosken klassisia tehdasmaisemia. Kuva: Alexander Savin, Flickr CC

Tampere on sijainniltaan Suomen paras kaupunki: Tampereelta on lyhyt matka kaikkialle. Tunnelmaltaan Tampere on rennon taiteellinen ja nuorekas: ei ole ihme, että iso osa legendaarisesta Suomi-rockista oli lähtöisin Tampereelta.

Tampereelta löytyy erinomaisia ravintoloita, eläväisiä baareja, Suomen paras sauna ja Suomen upein kirkko. Museoita Tampereella on vaikka muille jakaa, ja Tampereen teatteritarjonta on vilkasta ja laadukasta.

Hämeensilta ja Hämeenkatu – Tampereen sydän ja valtimo

Hämeenkadun varrella on myös Tampereen Keskustori. Kuva: Jorge Franganillo, Flickr CC
Hämeenkadun varrella on myös Tampereen Keskustori. Kuva: Jorge Franganillo, Flickr CC

Tampereen sydän on Hämeensilta, jolta voi ihailla Tampereen historiaa Tammerkosken tehdasrakennusten muodossa.

Hämeensiltaa koristavat lähes viisimetriset Wäinö Aaltosen pronssiveistokset, Pirkanmaalaispatsaat, joiden hahmot viittaavat Pirkanmaan seudun menneisyyteen ja muinaissuomalaiseen eräkulttuuriin.

Sillan ylittävä ja keskustan halkova Hämeenkatu on puolestaan Tampereen valtimo, jonka varrella on iso osa Tampereen ravintoloista, liikerakennuksista ja kulttuurirakennuksista kuten teattereista.

Tampereen parhaat nähtävyydet

Tampereen tuomiokirkko on kuin sadusta. Kuva: Amy West, Flickr CC
Tampereen tuomiokirkko on jugendin mestariteos. Kuva: Amy West, Flickr CC

Tampereella riittää nähtävää ja koettavaa. Tampereen ykkösnähtävyys on jugendin mestariteos Tampereen tuomiokirkko, joka kuuluu Suomen ihmeisiin. Ja museoita Tampereella on vaikka muille jakaa.

Lue lisää Tampereen nähtävyyksistä.

Tampere lasten kanssa: Särkänniemi ja Muumimuseo

Särkänniemen huvipuisto Näsinneulasta nähtynä. Kuva: Jorge Franganillo, Flickr CC
Särkänniemen huvipuisto Näsinneulasta nähtynä. Kuva: Jorge Franganillo, Flickr CC

Tampere on Suomen parhaita perhekohteita. Särkänniemen huvipuiston lisäksi Tampereella pääsee tutustumaan muumien maailmaan Muumilaakso-näyttelyssä.

Muumilaakso-näyttely on toistaiseksi esillä Tampereen taidemuseossa, kunnes kokoelma saa vuonna 2017 Muumimuseon nimellä uudet tilat Tampere-talosta.

Pispala ja Rajaportin sauna

Rajaportin sauna on Suomen parhaita. Kuva: Wikimedia Commons.
Rajaportin sauna on Suomen parhaita. Kuva: Wikimedia Commons.

Harjun rinteellä järvimaisemissa kohoava Pispala kuuluu Suomen idyllisimpiin asuinalueisiin. Pispalassa ja viereisessä Tahmelassa onkin asunut paljon kulttuurihenkilöitä kuten Yrjö Jylhä, Aaro Hellaakoski, Olavi Virta, Hannu Salama, Aki Kaurismäki, Seela Sella, Pauli Hanhiniemi, Heikki Salo ja Mikko Alatalo.

Pispalaan vahvimmin yhdistetty kulttuurihenkilö on Lauri Viita, jonka romaani Moreeni kuvaa erityisesti Pispalaa. Lauri Viidan entinen koti toimii Lauri Viidan kotimuseona.

Pispalan kauniita maisemia. Kuva: Wikimedia Commons.
Pispalan kauniita maisemia. Kuva: Wikimedia Commons.

Liekö kulttuuripiirien suosioon yhteyttä sillä, että Pispalassa sijaitsee Suomen vanhin edelleen toimiva yleinen sauna, vuonna 1906 avannut Rajaportin sauna.

Pispalan elämyksiin kuuluu myös legendaarinen grilli, Vaakon nakki, joka ei ole antanut periksi modernin maailman ketkutuksille. Vaakon nakissa ei paisteta pizzaa eikä veistellä kebabia, vaan hittituote on Kuuma koira eli höyrytetty sokerimunkki makkaralla!

Tampereen ravintolat

Näsinneulan ravintola on Suomen kuuluisimpia näköalaravintoloita. Kuva: Jorge Franganillo, Flickr CC
Näsinneulan ravintola on Suomen kuuluisimpia näköalaravintoloita. Kuva: Jorge Franganillo, Flickr CC

Tampereen ravintolamaailma elää kukoistuskauttaan, ja Tampereen ravintolat kuten nose-to-tail-keittiöön erikoistunut Bertha ja Huber keräävät kehuja ympäri Suomea.

Uusien ravintoloiden houkutusten ei sovi antaa kuitenkaan viedä koko huomiota: Tampereella pitää tietenkin maistaa myös mustaa makkaraa!

Toinen Tampereen klassinen herkku on teatteriravintola Tillikan pyttipannu – Suomen legendaarisin lajissaan. Tillikan pyttipannulla on paranneltu monen suomalaismuusikon krapulaa. Muusikoiden krapulareseptin mukaan pyttipannun kanssa kuuluu nauttia olut, mutta vain yksi olut.

Muita klassisia tamperelaisravintoloita ovat Näsinneulan ravintola, josta avautuvat verrattomat näkymät ja Tiiliholvi, joka tekee taiten ranskalais-pohjoismaalaisia annoksia. Tiiliholvi sijaitsee jugendtyylisen Ylioppilastalon kellariholvissa.

Edullisemmin mutta silti erinomaisesti syö herkuttelee esimerkiksi mutkattomassa Veijon Kokkitykki -kalaravintolassa (Kyllikinkatu 6) tai Kauppahallissa sijaitsevassa 4 vuodenaikaa -ravintolassa, joka tarjoilee erinomaista boullabaisse-kalakeittoa lounasaikaan.

Tampereen hotellit

Tampereella sijaitseva Dream Hostel on noteerattu maailman designlehdissäkin. Palkintoja kahminut hotelli on tyylikäs, kodikas ja sen sijainti on suorastaan loistava. Alakerrassa on hostelli, yläkerrassa hotelli.

Edullisen mutkattomasti pääsee asumaan Omenahotellissa, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Hämeenkadulla rautatieaseman ja Hämeensillan välillä.

Katso tarjoukset Tampereen hotelleihin.