Tornion nähtävyydet

Tornion nähtävyydet

Alatornion kirkko. Kuva: Roland Magnusson / Shutterstock

Torniolla on pitkä historia, josta sietää olla ylpeä: Torni tunnettiin kauppapaikkana jo keskiajalla, ja Tornio oli Euroopan pohjoisin kaupungin vuoteen 1643 asti.

Tornion keskustassa on säilynyt Rantakadun ja Keskikadun varrella vanhoja puutalokortteleita, jotka muistuttavat vuoden 1750 asemakaavasta.

Komeasti koristeltu Tornion kirkko on puolestaan upea esimerkki karoliinisesta barokista Suomessa. Kirkontornin pyöreistä ikkunoista kerrotaan tarinaa, että ne olisi rakennettu kuningas Kaarle XI:n vuoden 1694 vierailua varten, jotta kuningas olisi voinut ihailla niistä keskiyön aurinkoa.

Vaan niinhän siinä kävi, että juuri keskiyöllä pilvet peittivät pohjoisen taivaanrannan.

Ruotsin puolella Haaparannassa pääsee puolestaan ihmettelemään yhtä maailman kummallisimmista kirkoista: vuonna 1963 rakennettu Haaparannan kirkko on vaikuttava, musta mötikkä. Kirkon synkkyyden vastapainoksi Haaparannan pieni puinen keskusta on oikein viehättävä.

Tornion ja Haaparannan välillä pääsee liikkumaan ilman tullimuodollisuuksia: tarvitsee vain ylittää silta Tornionjoen yli.

Kukkolankoski – Suomen suurin valjastamaton koski

Suomen ja Ruotsin rajalla kulkeva Tornionjoki on Euroopan pisin vapaana virtaava joki, ja Kukkolankoski on Suomen suurin valjastamaton koski.

Kosken voimaa voi ihailla viidentoista minuutin ajomatkan päässä Torniosta.

Kukkolankoski tunnetaan loistavana kalapaikkana: kesällä koskesta nousee siikaa, syksyllä nahkiaisia ja talvella madetta.

Tuoreita kaloja pääsee maistamaan Kukkolankosken rannalla sijaitsevassa Myllynpirtti-ravintolassa, jonka terassilta voi seurata siian lippousta viereisestä koskessa. Myllynpirtin ruoka on todellista lähiruokaa!

Tornio ja maailman pisin golflyönti

Torniosta Haaparannan puolelle ulottuvalla Tornio Golf -golfkentällä voi lyödä maailman pisimmän golflyönnin: pallo pysyy ilmassa tunnin! Syynä on tietenkin Suomen ja Ruotsin välinen tunnin aikaero.

Aavasaksa ja Keisarinmaja

Torniosta 70 kilometrin päässä Ylitornion vieressä sijaitseva Aavasaksan vaara on Suomen vanhimpia matkailunähtävyyksiä. Matkakuvauksissa Aavasaksa on esiintynyt jo 1500-luvulla.

Aavasaksan huippu on Suomen eteläisin paikka, jossa voi juhannuksena nähdä keskiyön auringon. Voiko maagisempaa juhannuksen viettopaikkaa kuvitella?

Aavasaksan nähtävyyksiin kuuluvat hiihtokeskus, näkötorni ja Keisarinmaja. Vaaran huipulla sijaitseva, romanttista sekatyyliä edustava Keisarinmaja rakennettiin vuonna 1882 Aleksanteri II:n vierailua varten, mutta lopulta keisari joutui perumaan tulonsa. Keisarinmaja toimii nykyisin museona, joka on avoinna kesäaikaan.

Katso tarjoukset Ylitornion hotelleihin

Tornion hotellit ja ravintolat

Tornion klassinen hotelli on Park Hotel eli entinen Tornion kaupunginhotelli Tornionjoen rannalla. Hotelli on myös mainio paikka käydä herkuttelemassa: Tornion kaupunginhotellin ravintola Josephinessa taidetaan pororuuat, ja listalta löytyy paljon nostalgiselta kuulostavia herkkuja sienikaalikääryleistä savihaukikeittoon.