Tornio – kaupunki, jossa voi huijata aikaa

Alatornion kirkko. Kuva: Roland Magnusson / Shutterstock

Tornio on maailman parhaita paikkoja huijata aikaa. Torniosta kun on vaivatonta ylittää raja Ruotsin puolelle Haaparantaan, jossa kello on tunnin vähemmän. Maiden välissä sijaitsevalla Tornio Golfin kentällä voikin lyödä maailman pisimmän golflyönnin: pallo on ilmassa tunnin.

Ajan huijaamisen lisäksi Tornion sopii olla ylpeä pitkästä historiastaan. Tornio tunnettiin kauppapaikkana jo keskiajalla, ja Tornio oli Euroopan pohjoisin kaupunki vuoteen 1643 asti.

Tornion nähtävyydet

Tornion keskustassa on säilynyt Rantakadun ja Keskikadun varrella vanhoja puutalokortteleita, jotka muistuttavat vuoden 1750 asemakaavasta.

Kauniin valkoinen ja sopusuhtainen Tornion kirkko on Suomen merkittävimpiä 1600-luvun puukirkkoja. Tyyliltään se edustaa karoliinista barokkia. Kirkontornin pyöreistä ikkunoista kerrotaan tarinaa, jonka mukaan ne olisi rakennettu kuningas Kaarle XI:n vuoden 1694 vierailua varten, jotta kuningas voisi ihailla niistä keskiyön aurinkoa.

Vaan niinhän siinä kävi, että juuri keskiyöllä pilvet peittivät pohjoisen taivaanrannan.

Tarina on hauska muttei tosi. Todellisuudessa Torniosta pitää körötellä vielä 70 kilometriä pohjoiseen Aavasaksan vaaralle, joka on Suomen eteläisin paikka ihailla keskiyön aurinkoa.

Tornion kirkkoa ei kannata sekoittaa 1700-luvun lopulla rakennettuun Alatornion kirkkoon, joka on sekin vaikuttava ilmestys, muttei arkkitehtonisesti yhtä arvokas.

Ruotsin puolella Haaparannassa pääsee puolestaan ihmettelemään yhtä maailman kummallisimmista kirkoista: vuonna 1963 rakennettu Haaparannan kirkko on vaikuttava, musta mötikkä. Kirkon synkkyyden vastapainoksi Haaparannan pieni puinen keskusta on oikein viehättävä.

Ostoksille Torniosta Haaparantaan

Haaparannassa kannattaa poiketa myös ostoksille, sillä ICA Supermarketista löytyy eksoottisia ruotsalaisherkkuja kohtuulliseen hintaan. Shoppailijaa houkuttavat myös poistomyymälät, joista voi bongata todella edullisia tarjouksia.

Haaparannassa on mm. Fjällrävenin, Häglöfsin ja Peak Performancen outlet-myymälä. Sisustusmyymälöistä löytyy HomeNord ja Iittala Outlet.

Tornion ja Haaparannan välillä pääsee liikkumaan ilman rajamuodollisuuksia. Matkaa keskustojen välillä on noin kilometrin verran.

Tornion keskustan suurin kauppakeskus on Rajalla På Gränsen.

Tornio Golf

Torniosta Haaparannan puolelle ulottuva Tornio Golf tunnetaan golfkenttänä, jolla voi kentän poikki kulkevan aikarajan ansiosta huijata itse Neiti Aikaa. Pakkohan täällä on käydä pelaamassa ainakin kerran elämässä.

Uusi vuosi Torniossa

Aikaero tekee Torniosta myös yhden maailman parhaista paikoista viettää uutta vuotta – sitä kun voi viettää peräti kahdesti. Torniossa olikin aikamoiset bileet, kun uusi vuosituhat vaihtui vuoden 1999 lopulla.

Tornion yöelämä

Vuonna 2017 Tornoon muutti Oulusta Club Teatria, yksi Suomen suurimmista rock-klubeista. Torniossa Club Teatria toimii Lapin kullan entisessä panimossa. Keikkoja satunnaisesti.

Tornio lasten kanssa

Lapsille löytyy tekemistä Duudsonit Activity Park Torniosta.

Tornion hotellit ja ravintolat

Tornion klassinen hotelli on Park Hotel eli entinen Tornion kaupunginhotelli, joka sijaitsee Tornionjoen rannalla. Hotelli on myös mainio paikka käydä herkuttelemassa: Tornion kaupunginhotellin ravintola Josephinessa taidetaan pororuuat, ja listalta löytyy paljon nostalgiselta kuulostavia herkkuja sienikaalikääryleistä savihaukikeittoon.

Parasta vastinetta rahalle tarjoaa erinomainen Hotelli Mustaparta.

Kukkolankoski – Suomen suurin valjastamaton koski

Suomen ja Ruotsin rajalla kulkeva Tornionjoki on Euroopan pisin vapaana virtaava joki, ja nykyään Suomen kenties paras lohijoki. Kukkolankoski on Suomen suurin valjastamaton koski. Sen voimaa voi ihailla viidentoista minuutin ajomatkan päässä Torniosta.

Kukkolankoski tunnetaan loistavana kalapaikkana: kesällä koskesta nousee lohta ja siikaa, syksyllä nahkiaisia ja talvella madetta.

Kukkolankosken erikoisherkku on varrassiika, jonka valmistusta voi seurata ikivanhassa paistopaikassa. Tuoreita kaloja pääsee maistamaan Kukkolankosken rannalla sijaitsevassa Myllynpirtti-ravintolassa, jonka terassilta voi seurata siian lippousta viereisestä koskessa. Myllynpirtin ruoka on todellista lähiruokaa!

Toinen Tornionjoen mahtikoskista on parikymmentä kilometriä pohjoisempana kuohuva Matkakoski.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(5) "Suomi"
}

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi