Uudenmaan nähtävyydet – koe nämä elämykset lähellä Helsinkiä!

Mustion linna. Kuva: Juho Kuva.
Uusimaa tunnetaan kartanoistaan. Mustion linnassa kummittelee. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Uusimaa on kulttuuririkasta seutua Etelä-Suomessa Helsingin lähellä. Uudenmaan historiasta muistuttavat kartanot, keskiaikaiset kirkot, ruukit ja vanhat puutalokaupungit.

Helsingistä pohjoiseen on Tuusulanjärvi, jonka rannoilla on useita Suomen kultakauden taiteilijain kiehtovia kotimuseoita. Pääkaupungista itään ovat Porvoo, Haikon kartano ja viehättävä Loviisa.

Erityisen paljon nähtävää on Helsingistä länteen, jossa Uusimaa jatkuu aina Hankoon asti. Matkalle osuvat Raaseporin linnan rauniot ja iki-ihana Tammisaari. Läntisen Uudenmaan nähtävyyksiin kuuluvat myös Bilnäsin ja Fiskarsin vanhat ruukkikylät, Mustion linna, ja monta muuta kiehtovaa kohdetta.

Omalla sivullaan kerrotaan Espoon nähtävyyksistä. Aivan Helsingin vieressä on myös Kirkkonummi, jonka nähtävyytenä ovat Porkkalanniemi ja erikoinen Högbergetin luola.

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee upouusi teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet.

Uudenmaan puutalokaupungit

Loviisan puutaloidylli on säilyttänyt vanhan asunsa. Samoissa maisemissa Sibeliuskin viettin lapsena kesiään.
Loviisan puutaloidylli on säilyttänyt vanhan asunsa. Samoissa maisemissa Sibeliuskin viettin lapsena kesiään.

Uudellamaalla on säilynyt useampikin kaunis puutalokaupunki. Näistä kuuluisin on Porvoo, jossa on mukava käydä nauttimassa kauniin puutalomiljöön lisäksi hyvistä palveluista kuten herkullisista ravintoloista.

Huomattavasti tuntemattomampi puutalokaupunki on Porvoosta itään sijaitseva Loviisa. Kun Porvoon keskiaikanen puutalokeskusta houkuttelee runsaasti matkailijoita, käy idyllisessä Loviisassa vain kourallinen matkailijoita. Suosittelemme!

Helsingistä lounaaseen sijaitsevat puolestaan Hanko ja Tammisaari. Tammisaaren tunnelmallisessa puukaupungissa voi tehdä tuttavuutta entisaikain vähemmän idylliseen puoleen eli julkisiin häpeärangaistuksiin.

Hangon kasino henkii belle epoquen tunnelmaa. Kuva: Thomaca / Shutterstock

Tammisaaresta vielä henkäys etelämmäksi on aurinkoinen kesäkaupunki Hanko, Suomen eteläisin paikka mantereella. Hankoon kutsuvat hiekkarannat ja ihanat, belle epoquea henkivät puuhuvilat.

Kun Porvoossa ja Loviisassa käy helposti Helsingistä päiväretkelläkin, kertyy Hankoon matkaa jo sen verran, että Hankoon kannattaa jäädä yöksi. Matkan varrellakin kun on hienoja nähtävyyksiä kuten Fiskarsin ja Billnäsin ruukit sekä Raaseporin linna.

Hangon hotelleista upeimpia on sankariarkkitehti Lars Sonckin vuonna 1898 suunnittelema linnamainen jugendhuvila Hotelli Regatta. Hotelli on auki vuoden ympäri, ja sen yhteydessä toimii tyylikäs kylpylä.

Uudenmaan kartanot

Haikko on Suomen tunnetuimpia kartanoita. Kuva: Juho Kuva.
Haikko on Suomen tunnetuimpia kartanoita. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Porvoon lähellä sijaitseva Haikon kartano on yksi Suomen kiehtovimmista kartanoista ja kylpylähotelleista – täydellinen viikonlopun rentoutumiskohde Helsingistä.

Mustion linna on Haikon kartanon ohella toinen Uudenmaan komeista ja kiehtovista kartanohotelleista. Jos Haikon kartanossa tutustutaan Albert Edelfeltin perintöön, tehdään Mustion linnassa tuttavuutta kummitusten kanssa.

Haikon kartanoon ajaa Helsingistä kolmessa vartissa, Mustion linnaan reilussa tunnissa.

Taiteilijoiden kotimuseot Uudellamaalla

Aleksis Kiven viimeisiin päiviin toi valoa vain hänen pienen huoneensa ikkuna. Kuva: Antti Helin

Suomen kultakauden taiteilijat löysivät Tuusulanjärven rannoilta oman rauhallisen maaseutuparatiisinsa lähellä Helsingin melskettä.

Tuusulanjärven rannoilla oli taiteilijakotinsa niin Sibeliuksella kuin taidemaalari Pekka Halosellakin, jotka muuttivat seudulle maineensa huipulla, juhlittuina sankaritaiteilijoina.

Tuusulanjärvellä asui hetken aikaa myös Aleksis Kivi, Suomen kansalliskirjailija, joka eli ja kuoli köyhyydessä. Aleksis Kiven kuolinmökki edustaa taiteilijan ammattikunnan toista puolta, sitä, että kaikki nerot eivät saa arvostusta elinaikanaan.

Yksi taitelija puuttui Tuusulanjärveltä. Akseli Gallen-Kallela päätti rakentaa oman kotinsa, Tarvaspään, nykyisen Espoon alueelle.

Vaikuttava kotimuseo on myös Kirkkonummella sijaitseva Hvitträsk, jonka rakennuttivat erämaa-ateljeekseen ja kodikseen arkkitehtikolmikko Eliel Saarinen, Herman Gesellius ja Armas Lindgren. Vuonna 1903 valmistunut rakennus on todellinen jugendkaunotar.

Sammatissa on puolestaan Paikkarin torppa, jossa syntyi Suomen historian ylivoimaisesti tärkein kirjailija, Kalevalan koonnut Elias Lönnrot. Kotimuseo on auki kesäaikaan.

Lönnrot on haudattu Sammatin hautausmaalle Sammatin kauniin vanhan puukirkon viereen. Lönnrotin hautaa koristava tähti kuvastaa Lönnrotia Suomen omana itämaan tietäjänä, joka keräsi itäisiltä mailta Kalevalan ja Kantelettaren runot Suomen kansan kulttuuriperinnöksi.

Uudenmaan keskiaikaiset nähtävyydet

Raaseporin linna
Raaseporin linnan rauniot. Kuva: Helen Simonsson, Flickr CC

Raaseporin linna on historialtaan surkuhupaisin Suomen linnoista: Raaseporin linna selvisi useista taisteluista, mutta linna hylättiin lopulta sen olutkellarin romahdettua.

Uudenmaan toinen merkittävä keskiaikainen nähtävyys on Lohjalla sijaitseva Pyhän Laurin kirkko. Kyseessä on Suomen merkittävin keskiaikainen kuvakirkko Hämeessä sijaitsevan Hattulan Pyhän ristin kirkon ohella. Kirkon uskonpuhdistukselta säilyneet seinämaalaukset ovat aikamoista keskiajan visuaalista ilotulitusta.

Fiskars – Suomen paras kylä

Fiskars
Fiskarsin sydämessä sijaitseva Tornikellorakennus toimi alun perin kouluna. Nyt siinä on sekä kahvila, myymälöitä että asuntoja. Kuva: Fiskars Village

Fiskars – tai oikeammin suomeksi Fiskari – on Suomen ihanimpia kyliä. Tai ehkä voimme sen rohkeasti todeta: Suomen paras kylä.

Fiskars oli suunnannäyttäjä. Fiskars näytti mallia muille Suomen vanhoille ruukeille eli vanhan ajan teollisuusalueille, miten ne voi muuttaa idyllisiksi yhteisöiksi.

Kun teollinen toiminta loppui Fiskarsissa 1980-luvulla, aluetta ei haluttu hylätä, vaan kylän nimikkoyritys päätti houkutella sinne luovan alan asukkaita teemalla Elävä Fiskars.

Paikalle muuttaneet käsityöläiset, muotoilijat ja taiteilijat muuttivat Firskarsin paitsi ihanaksi asuinpaikaksi myös suosituksi matkailukohteeksi.

Sittemmin moni muu ruukki on seurannut perässä.

Fiskarsin vanhat rakennukset henkivät Suomen teollistumisen historiaa. Pienen Fiskarsjoen varrelle perustettiin rautaruukki jo vuonna 1649. Ruukissa jalostettiin rautaa ja kuparia. Vaikka Fiskars ei ollutkaan Suomen ensimmäinen rautaruukki, pidetään kylästä alkunsa saanutta Fiskarsia vanhimpana yhä toimivana suomalaisena yrityksenä.

Vuonna 1822 Fiskarsin rautaruukki myytiin oululaiselle apteekkarille, Johan Jacob Julinille, joka laajensi toimintaa avaamalla kymmenen vuotta myöhemmin Suomen ensimmäisen mekaanisen konepajan. Siellä valmistettiin vähän kaikkea hevosvetoisista auroista höyrykoneisiin. Sekä tietysti saksia.

Nykyään Fiskarsissa asuu viitisensataa ihmistä ja se on todellakin ihan oikea kylä eikä mikään matkailijoiden huviksi pystytetty kulissi. Putiikkien ja käsityöpajojen lisäksi kylässä toimii niin koulu kuin päiväkotikin.

Majoitusta tarjoaa historiallisessa ruukkirakennuksessa sijaitseva Hotelli Tegel.

Fiskarsin sijaintikin on mitä parhain, vain reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Billnäs – Uudenmaan toinen vanha ruukkikylä

Vain 10 kilometrin päässä Fiskarsista on toinenkin tunnelmallinen ruukkikylä, Billnäs.

Billnäs on Fiskarsia paljon vähemmän tunnettu, mihin saattaa olla syynä se, että siinä missä Fiskars on täyttä idylliä, Billnäsissä on enemmän tehdasaslueen särmää. Historiaa on kuitenkin säilynyt paljon. 1600-luvulta on peräisin niin sanottu Iso paja, ja rakennuksia on myös 1700-luvulta.

Billnäsin vuonna 1917 valmistuneen ruukinkartanon, Villa Billnäsin, on piirtänyt sankariarkkitehti Lars Sonck. Ei kannata kuitenkaan odottaa Tampereen tuomiokirkon kaltaista jugendilottelua. Kartanoa piirtäessään Sonck on jo irautunut jugendista ja hakenut innoituksensa kansallisromantiikan sijaan italialaisesta renessanssista. Komea kartano on yksityiskäytössä.

Billnäs, eli suomeksi Pinjainen, sijaitsee vain viiden kilometrin päässä Karjaan rautatieasemalta. Matkalle osuvat Fiskarsin nykyiset tehtaat – eli kovin kauas ei Fiskars ole alkusijoiltaan kadonnut.

Uudenmaan luontokohteet

Kanootilla Nuuksiossa. Kuva: Outdoors Finland, CC

Uudenmaan kuuluisin luontokohde on Espoossa sijaitseva Nuuksio, kaunis kansallispuisto pääkaupungin vieressä. Maisemat ovat erämaiset, mutta Nuuksion suosio retkeilijöiden keskuudessa hieman verottaa erämaatunnelmaa.

Jos Nuuksio on jo nähty, Helsingin vieressä on toinenkin kansallispuisto, Sipoonkorpi. Vierailijoita on selvästi vähemmän kuin Nuuksiossa, ja Sipoonkorpi sopii hyvin myös vaikka sienestykseen.

Upea luontokohde on myös merellinen Porkkalanniemi, joka julistettiin kansallispuistoksi vuonna 1938, Suomen ensimmäisten joukossa. Sitten tuli sota ja Porkkalanniemen luovutus Neuvostoliitolle.

Vaikka Porkkalanniemi palautettiinkin Suomelle, menetti sen kansallispuiston statuksensa. Hieno retkeilykohde se silti on – ja ehkäpä taas jonain päivänä myös kansallispuisto, kun niitä seuraavan kerran nimetään.

Högbergetin luola – Suomen erikoisin luola

Hörbergetin luola Kirkkonummi
Hörbergetin luola Kirkkonummella. Kuva: Ville Palonen / Kerran elämässä

Matkalla Porkkalanniemelle kannattaa koukata katsomaan Högbergetin luolaa, joka on ulkomuodoltaan Suomen erikoisin. Tai oikeastaan rivoin. Luolaan kömmitään kuin maaäidin kohtuun.

Perille löytää laittamalla navigaattoriin ”Högbergetin luola pysäköinti”, sillä vierestä kulkeva tie on yksityiskäytössä. Pysäköintipaikalta kertyy luolalle vartin verran patikointia kauniissa maisemissa.

Högbergetin luolassa on helppo käydä päiväretkellä pääkaupunkiseudulta, mutta luolavierailun ympärille voi tietysti rakentaa myös ikimuistoisen staycation-miniloman. Vain kymmenen minuutin automatkan päässä on tyylikäs Långvikin kylpylä, josta kerrotaan lisää tuonnempana.

Paavolan tammi – Suomen kaunein puu

Paavolan tammi
Paavolan tammi on kuin Suomen oma, mystinen maailmanpuu. Kuva: Panu Kosonen, Outdoors Finland, Flickr CC

Uudenmaan luonnonähtävyys on myös Paavolan tammi, joka tunnetaan Suomen kauneimpana puuna. Puu bongattiin alun perin Retkipaikka-sivustolla, jonka jälkeen puusta on tullut aikamoinen julkkis.

Ja kyllähän se kauniilta näyttää: mahtavan tammen jykevät oksat levittäytyvät kauas kuin maailmaa ja taivasta syleillen. Jos Suomessa kuvattaisiin fantasiaelokuvia, Paavolan tammi pääsisi varmasti kuvauspaikaksi.

Paavolan tammi sijaitsee Lohjalla Mustion linnan ja Pyhän Laurin kirkon lähettyvillä.

Uudenmaan kylpylät

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, meren rannalla Kirkkonummella, on Långvik Wellness Hotel, joka yhdistelee mainosti 1970-luvun retrohenkeä ja modernia tyylikkyyttä.

Vieläkin kuuluisampi kylpylä on Porvoon vieressä sijaitseva Haikon kartano, jonne ajaa Helsingistä kolmessa vartissa.

Mukavia kylpylöitä on toki muitakin. Lohjalla sijaitsee leppoisan viihtyisä, aikuiseen makuun suunattu Lohja Spa & Resort. Nähtävää on lähiseudulla sen verran mukavasti – Lönnrotin Sammattia, Paavolan tammi, Pyhän Laurin kirkko ja Fiskarsin ruukki – että täällä hurahtaa mukavasti viikonloppu. Helsinkiin on reilun tunnin ajomatka.

Uudenmaan nähtävyydet kartalla

Uudenmaan nähtävyyksien sijainnit näyttää Suomen kartta.

Vuokraa mökki Uudeltamaalta

Uudeltamaalta löytyy kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Uudenmaan vuokramökkeihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Onkohan mennyt ihan pikkasen itä ja länsi sekaisin tässä:

    Erityisen paljon nähtävää on Helsingistä itään, jossa Uusimaa jatkuu aina Hankoon asti. Matkalle osuvat Raaseporin linnan rauniot ja iki-ihana Tammisaari. Itäisen Uudenmaan nähtävyyksiin kuuluvat myös Bilnäsin ja Fiskarsin vanhat ruukkikylät, Mustion linna, ja monta muuta kiehtovaa kohdetta.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi