Uudenmaan nähtävyydet

Uudenmaan nähtävyydet

Mustion linna. Kuva: Juho Kuva.
Uusimaa tunnetaan kartanoistaan. Mustion linnassa kummittelee. Kuva: Juho Kuva.

Uusimaa on kulttuuririkasta seutua Etelä-Suomessa Helsingin ympärillä. Uudenmaan historiasta muistuttavat kartanot, keskiaikaiset kirkot, ruukit ja vanhat puutalokaupungit Helsingin lähellä.

Suomen kulttuurihistorian kannalta Uudenmaan keskeinen nähtävyys on Tuusulanjärvi, jonka rannoilla on useita Suomen kultakauden taiteilijain kotimuseoita.

Tuusulanjärven taiteilijakodit

Suomen kultakauden taiteilijat löysivät Tuusulanjärven rannoilta oman rauhallisen maaseutuparatiisinsa lähellä Helsingin melskettä.

Tuusulanjärven rannoilla oli taiteilijakotinsa niin Sibeliuksella kuin taidemaalari Halosellakin, jotka muuttivat seudulle maineensa huipulla, juhlittuina sankaritaiteilijoina.

Köyhyydessä kuolleen Aleksis Kiven kuolinmökki edustaa taiteilijan ammattikunnan toista puolta: neroa, jonka oli vaikea saada hyväksyntää elinaikanaan.

Puukaupungit Helsingin lähellä: Porvoo ja Loviisa

Loviisan puutaloidylli on säilyttänyt vanhan asunsa. Samoissa maisemissa Sibeliuskin viettin lapsena kesiään.
Loviisan puutaloidylli on säilyttänyt vanhan asunsa. Samoissa maisemissa Sibeliuskin viettin lapsena kesiään.

Porvoo on Suomen kuuluisimpia – ja kauneimpia – vanhoja puutalokaupunkeja.

Porvoosta itään löytyy toinenkin kaunis puutalokaupunki, Porvoota huomattavasti tuntemattomampi Loviisa.

Uudenmaan kartanot: Haikon kartano ja Mustion linna

Haikko on Suomen tunnetuimpia kartanoita. Kuva: Juho Kuva.
Haikko on Suomen tunnetuimpia kartanoita. Kuva: Juho Kuva.

Porvoon lähellä sijaitseva Haikon kartano on yksi Suomen kiehtovimmista kartanoista ja täydellinen viikonlopun rentoutumiskohde Helsingistä.

Mustion linna on Haikon kartanon ohella toinen Uudenmaan komeista ja kiehtovista kartanohotelleista. Jos Haikon kartanossa tutustutaan Albert Edefeltin perintöön, tehdään Mustion linnassa tuttavuutta kummitusten kanssa.

Lue lisää Suomen kiehtovimmista kartanoista.

Uudenmaan keskiaikaiset nähtävyydet

Raaseporin linna
Raaseporin linnan rauniot. Kuva: Helen Simonsson, Flickr CC

Lohjan Pyhän Laurin kirkko on Suomen merkittävin keskiaikainen kuvakirkko yhdessä Hattulan Pyhän ristin kirkon ohella. Kirkon uskonpuhdistukselta säilyneet seinämaalaukset ovat aikamoista keskiajan visuaalista ilotulitusta.

Raaseporin linna on puolestaan surkuhupaisimpia Suomen linnoista: Raaseporin linna selvisi useista taisteluista, mutta linna hylättiin lopulta sen olutkellarin romahdettua.

Boheemi Fiskars

Fiskars on kaunis ja eläväinen vanha ruukkialue. Vanhat tehdasrakennukset toimivat nyt käsityöläisten ja taiteilijoiden työpajoina.

Sammatti ja Elias Lönnrot

Suomen historian ylivoimaisesti tärkein kirjailija, Kalevalan koonnut Elias Lönnrot syntyi Sammatissa Paikkarin torppaan, joka toimii kesäaikaan kotimuseona.

Lönnrot on haudattu Sammatin hautausmaalle Sammatin kauniin vanhan puukirkon viereen. Lönnrotin hautaa koristava tähti kuvastaa Lönnrotia Suomen omana itämaan tietäjänä, joka keräsi itäisiltä mailta Kalevalan ja Kantelettaren runot Suomen kansan kulttuuriperinnöksi.

Tammisaari ja kesäkaupunki Hanko

Kuva: Pix Spotting, Fickr CC
Tammisaari on idyllinen puutalokaupunki. Kuva: Pix Spotting, Flickr CC

Tammisaaren idyllisessä puukaupungissa voi tehdä tuttavuutta entisaikain vähemmän idylliseen puoleen eli julkisiin häpeärangaistuksiin.

Tammisaaresta vielä henkäys etelämmäksi on aurinkoinen kesäkaupunki Hanko, Suomen eteläisin paikka mantereella.